Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2008 09:07 - ДОМ С ДВЕ АНТЕНИ И ДОМ КРАЙ ХОЛИВУД
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 9071 Коментари: 15 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През 97-а ми поръчаха от София да направя поредица филми за “медийните нагласи на малцинствата”. Тоест кой каква телевизия гледа и каква иска да гледа.

Помолих колеги от Кърджали и Шумен да снимат анкети в техните райони, в Пловдив Мариана Великова се срещна с много хора, на чиито къщи имаше по две антени. В много от случаите даже само една – сателитна, насочена към спътника с най-много турски програми.

Получи се един поучителен филм. Гледаха го доста специалисти, единствено от БНТ никой на прояви интерес.  А точно една обществена телевизия трябва да знае какво очакват от нея хич да не е половин милион зрители.

Всъщност дебатът за новините на турски език, който избухва от време навреме, е предизвикван до голяма степен точно от сбъркания модел на БНТ. Истерията около 5-те минути новини, които едва ли някой гледа, бе провокирана от политици, които нямат други печеливши идеи, освен да търсят поводи за подхранване на омразата към всичко, към което върви определението “турско”. В същото време обаче тази евтина политика намира отглас в част от хората, защото те гледат на БНТ не като на обществена, а като на НАЦИОНАЛНА телевизия. В техните очи тя е нещо като трикольора, химна, Народното събрание или паметника на Шипка. Нещо, което не може да бъде опетнявано с чужда реч. А по закон е точно обратното – БНТ просто трябва да служи на всички данъкоплатци.

Героите от филма “Дом с две антени” всъщност най-малко искаха новини на турски – те си ги гледаха по сателита. И то много по-интересно направени – изтъкваха всички. Желанието им беше друго – да видят себе си и малкия свят, в който живеят, като равностойни на света на жълтите павета.

Впрочем този проблем не е етнически. По онова време много светове оставаха забравени за журналистите. Освен БНТ имаше още няколко “кабеларки”, както се казва и днес с немалка доза пренебрежение, които имаха сила да излъчват по-далеч от София.

Още нямаше излъчвания през спътник, по-оправни момчета успяваха да пренесат телевизионния сигнал с релейки –кога законно, кога незаконно.

Ние – да припомня, все още правехме по две предавания седмично и  разнасяхме касетите по кабелните телевизии.

Един ден срещнах Теодор – заедно работихме над игралния филм “Дефицит”, за който съм разказвал в началото. Теодор беше оператор, сега беше станал нещо като програмен директор на телевизията ЮТВ.

ЮТВ имаше програма в няколко града, но предаванията се тиражираха в София и се разпращаха на касети. Разбрахме се с Теодор и нашата програма “Добър вечер, Пловдив” доби още няколко модификации “Добър вечер, Кърджали”, “Добър вечер, Стара Загора” и т.н. След това пуснахме и “Добър вечер, Варна”.

Един ден Теодор го смениха и в поредната пратка с върнати касети намерих едно накриво скъсано листче, на което новата програмна директорка беше написала небрежно да не й пращам повече предавания, защото имали нова концепция.

В резултат на тази нова концепция може би ЮТВ прерасна в национална телевизия  “ДЕН”. След време СЕМ я спря заради провокиране на етническа нетърпимост, макар това, което се излъчваше тогава, приличаше на детски песнички в сравнение с това, което върви днес по други телевизии. Всъщност “ДЕН” искаше не да фалира безславно, тъй като губеше по 100 000 лева месечно, а да умре геройски в борбата за българщината.

И все пак благодарение на ЮТВ много наши програми дълго време стигнаха до повече зрители. Един от хитовете ни бе първото телевизионно интервю с бай Хасан.

Бай Хасан всъщност се казва Ал Уилсън и сигурно вече всичко го знаят като тъста на големия холивудски актьор Том Ханкс. Само че тогава, когато той се качи на нашия таван, не го знаеше почти никой, и сигурно най-големите журналисти си мечтаеха той да застане пред камерата им.

Бай Хасан всъщност ни дойде на крака – доведе го Чап. Седнахме с Веса Божилова от двете му страни и го разприказвахме –пред камерата, разбира се.

Оказа се, че той е тръгнал да бяга от България още в края на 40-те години, първия път са го хванали и е трябвало да си плати за гяволука в лагера Куциян, но на втория е успял и през Турция стигнал до Америка.

Чап обичаше да се хвали, че е стъпил на американския бряг с 80 цента. Бай Хасан обаче не само е стигнал до Ню Йорк без пукната пара, но и почти без дрехи, защото предишния ден му откраднали костюма.

Намерил си работа, оженил се за една гъркиня, родили му се три деца – дъщерята Рита станала актриса и на снимачната площадка се залюбила с Том.

Междувременно бай Хасан се нанесал в нова къща на улица “Уудроу Уилсън”. Но все забравял адреса си. Един ден решил да си смени името и си избрал фамилията Уилсън – за да се сеща за адреса си. Синът му обаче си беше запазил помашката фамилия – Ибрахимов.

Сега къщата му беше между къщите на холивудските величия – не беше в Бевърли Хилз, а в Санта Барбара, Санта Моника или нещо подобно. Наблизо била къщата на Том и Рита – така можели с бабата по-добре да се грижат за внучетата. А когато на внучетата им омръзвали другите играчки, си играели с Оскарите на тате.

Вечер се събирали с комшиите – ето, миналата седмица дошъл Стивън с жена си/оказа се, че това е Стивън Спилбърг/, на другата вечер Мария Шрайвър с мъжа си, “онзи с големите мускули”/Шварценегер, разбира се/.

За Коледа дошла Фърги /английската принцеса/, а след това били на гости на Клинтънови в Белия дом. Там Том го представил на президента като “май дедоу”.

Следи от българския дядо на Том Ханкс откриваме  и във филмите му, но за това се е писало доста.

След година бай Хасан ми прати една фланелка с надпис “Номиниран за Оскар”. Дойде и моментът, когато трябваше да защитавам първия си телевизионен лиценз.

Седнах зад огромната овална маса, където е заседавало Политбюро, и най-напред обясних на комисията защо не съм с костюм. Даже украсих историята, като казах, че това е личната фланелка на Том Ханкс, която той обличал преди обявяването на Оскарите и винаги печелил.

На това място Тук Георги Лозанов вдигна ръце и каза, че казаното дотук е достатъчно и няма смисъл да ме разпитват повече.

Така спечелих нещо като мъничко оскарче.

Някой път си мисля какво би станало, ако граничарите бяха хванали бай Хасан и при второто му бягство.

Сега сигурно щеше да доизживява живота си в някаква къщичка в Смолян и може би щеше да има две антени на покрива си.



Тагове:   дом,   край,   холивуд,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bovari - Хвала.
05.01.2008 11:05
Така разказвате, че карате хората да мечтаят. Не е малко. Дори може би е всичко?!
цитирай
2. анонимен - аман от разбирачи
05.01.2008 12:03
аман от разбирачи
цитирай
3. viovioi - евала
05.01.2008 12:11
или в "някаква къщичка" в Едирне, но щеше да си запази българското гражданство и по избори щеше да идва с многобройната си челяд да гласува за"14"!!! Навярно не 5-те минути новини на турски, а това е "начина да видят себе си и малкия си свят равностойни на жълтите павета". Да, така е, това е начина да са в БГ парламента и Европейския Парламент, министерства, етническа партия в Коалиционно правителство и тн. И във Франция живеят около 2 мил.турци, но няма турчин депутат или министър. А те толерантни ли са?
цитирай
4. анонимен - :-)
05.01.2008 13:09
Знаете ли случката, дето едно момиче при кандидатстване за работа написало, че живее на ул. ”График Натиев”?
цитирай
5. анонимен - виувиу пак изграчи
05.01.2008 13:59
виувиу пак изкара ръждасялия си национализъм от праисторическо време и почна да громи сички врагове на отечеството...
Виувиу виувиу вика и лети със бясна скорост оная ми ти линейка към карлуковската психиатрия.
цитирай
6. bambiliana - Към анонимен номер четири,
05.01.2008 14:51
понеже няма име, нито ник:
знам и друга подобна случка. Навремето, когато още учех в бившето СОУ "Васил Танев" в прекрасния ЖЕКА "Тракия", заместник-директорът ни се казваше Василевски. Малко хора, обаче, бяха написали в бележниците си нещо, различно от ВАСИЛ ЛЕВСКИ. :-)))))
цитирай
7. анонимен - До автора
05.01.2008 17:38
Г-н Тодоров, сигурен съм че пазите някъде предаванияата си. Има ли начин да споделите поне част от материялите с читателите на блога.

Поздрави,
Дамян
цитирай
8. meto76 - Още един глас от мен за тоя блог. Тая ...
05.01.2008 18:15
Още един глас от мен за тоя блог.Тая държава трябва да е майка за всички свои граждани, така че е напълно нормално да има не НОВИНИ на турски ами цели ТВканали и радиа на турски, както в Америка има на испански. Е тогава тия хора, ще се чувстват част от тази държава.А пък когато българските партии започннат да издигат в Кърджали и Разград кандидати за депутати турци, тогава и бастионите на ДПС ще бъдат разбити.
цитирай
9. анонимен - Мето,съгласен съм но
05.01.2008 18:57
В България всички сме Българи,етноса,вероизповеданието и т.н. са на втора страна,въпреки че са не по-малко важни.
Дали ще има антена насочена към БНТ или ще има към турски спътник е без особено значение.Предпочитам първото,щото поне информацията който ще се поднася ще е наша,вместо да е гарнирана според интересите на Турция.
От тая гледна точка нямам нищо впротив новините на турски-нека си ги има.
Имам против етническите партии-според мене и ДПС и Атака и другите етнически партии трябва да изчезнат.Не да бъдат забранени-просто да изчезнат.
И хората да гласуват съгласно политическите си разбирания-дали са леви,дали са десни,дали са социал-демократи,дали са либерали или консерватори...
Само да вметна обаче-
Въпреки че и това няма да спре лумпените като виувиу да бучат и да плюят коя раса е по-висша и коя е по-нисша(справки долната тема)-те са си просто болни хора,за които лечение още няма открито.
А блога,блога наистина е невероятен-става ми фаворит.
И по-интересното е че не доскучава и не омръзва г-н Тодоров.
цитирай
10. анонимен - МНОГО ХУБАВО
05.01.2008 19:40
пИТАМ СЕ НАПРАВИЛ ЛИ СИ ДР. Е.Т. ДА ПРОВЕРИ АНТЕНИТЕ, СЛЕД КАТО ИМА ВЕЧЕ НОВИНИ НА ТЪРСКИ ЕЗИК. НЕ САМО ЧЕ СИ СТИЯТ, А И СЕ МНОЖАТ. ЦЕЛТА НА НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ ЕЗИК, КОЯТО НАШИТЕ ЩРАУСИ НЕ ПОЗРЯХА, Е ТАКАВА -В ДАЛЕЧНОТО СВЕТЛО БЪДЕЩЕ И ПРИ ПОДХОДЯЩ СЦЕНАРИЯ ДА УБЕДИМ СВЕТА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ДВУЕЗИЧНА, И ДВУНАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА. ПОЗНАЙТЕ КАКВО СЛЕДВА ОТ ТОВА.
цитирай
11. анонимен - Господин Разбирачев, много раз...
06.01.2008 01:47
Господин Разбирачев, много разбирате Вие от Етнически проблематики и други подобни... Я по-добре се осведомете къде в Европейския съюз има предавания на езика намалцинствата в съответната държава???
Този фарс с ДПС го има само у нас. Питам аз има ли във Франция Алжирска партия в парламента или не дай си Боже Турска партия в Бундестага? А може би Албанска партия вИталианския парламент?
Това е въпрос на политика. Не сам расист, но не сам чувал някойтурчин да иска да е турчин в Германия - иска да е германец!
И сега следва да попитаме защо същия този турчин иска да е турчин в България? защото му се позволява.....
цитирай
12. анонимен - към 11
06.01.2008 08:32
Не само че има предавания на малцинствени езици, но има и на български. Да ги забранят ли?
цитирай
13. arctg - форума стана доста интересен
07.01.2008 10:48
За viovioi няма смисъл да говорим... Все пак винаги трябва да има един бай Стефчо, само дето този е от Монтана а не от Швеция (май от там пишеше..)
Относно това какви са депутатите в парламента то е ясно - който плати. А дали ще има новини на турски език - аве кой гледа днес БНТ??? Аз не съм гледал от сума месеци този канал камо ли тия 5-10 минути в 5 и нещо. Съвсем скоро тази телевизия ще последва БНР - ще се гледа само там където абсолютно нищо друго не се хваща.
цитирай
14. анонимен - НИКОЙ НЕ ЗАБРАНЯВА ПРЕДАВАНИЯ НА ...
10.01.2008 14:18
НИКОЙ НЕ ЗАБРАНЯВА ПРЕДАВАНИЯ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ, САМО ЧЕ В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ ТОВА ГО ПРАВЯТ ЧАСТНИТЕ ТЕЛЕВИЗИ И ГО ПЛАЩАТ ОТ ДЖОБА СИ. А В БЪЛГАРИЯ ГО ПРАВИ ДЪРЖАВНАТА ТЕЛЕВИЦИЯ С НАШИТЕ ПАРИ.
цитирай
15. анонимен - krisi
15.04.2009 10:14
qkoooooo! holivyd, los anjelis i havaite sa varhaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :*
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9497073
Постинги: 1024
Коментари: 6462
Гласове: 8630
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930