Прочетен: 10971 Коментари: 20 Гласове:
Последна промяна: 23.07.2008 20:12
Тези дни – покрай Путин се сетих отново и за бай Путик.
Става дума да сина на прочутия в 30-те години пловдивски колбасар от чешки произход Путик.
През 98-а вече му бяха върнали цеха, в който баща му беше правил прочутите си кренвирши.
Още бяха живи пловдивчаните, които си спомняха за фирмения магазин на фамилията пред кино “Капитол” и транспаранта срещу Централна гара, който е призовавал гостите на града да си купят за спомен един “Путиков кренвирш”.
Седнах аз срещу човека, от който се очакваше да продължи славната традиция. И го попитах в прав текст кога да чакаме първите путикови кренвирши.
А човекът въздъхна тъжно и каза буквално:
- Не мога да опетнявам паметта на тате.
И се оказа, че Путик – син изобщо няма намерение да подхваща колбасарството. Не защото бяха изчезнали рецептите. Той ги знаеше наизуст, но не искаше да разруши една легенда. При днешните условия просто не излизаше хесапа – както казват старите майстори.
Ако се спазеше традиционната технология – със специално подбрано месо и само с месо, с естествени черва и т.н., цената излизала тройна. И нямало кой да даде тия пари.
Имало още тънкости в занаята, които днес не можело да се възстановят. Животните, които се карали в кланицата, трябвало първо да отпочинат няколко дни и да се избавят от стреса, получен при пътуването. Защото стресът развалял вкуса на месото.
В сегашно време животните се сваляли от камионите и направо минавали през ножа…
Така путиковите кренвирши умряха за втори път. Много скоро никой вече няма да си спомня за тях.
В годините на прехода попадах често на някакви майстори, които бяха наследили семейни тайни или просто ги бяха открили сами и искаха да ги приложат в някакво производство, но рано или късно бяха изхвърляни от пазара.
Тези хора не искаха да правят голям бизнес, нито имаха парите и куража за това. Но можеше да им се помогне поне да продават труда на двете си ръце.
Преди време опитах баклавата на една арменка – и трябва да ви кажа, че прочутите истанбулски баклави ряпа да ядат.
Мъчи се жената известно време – минах известно време и видях сладкарничката затворена.
Една позната, която имаше кулинарен талант, нае малко кафене и ми обясняваше как ще го превърне в гостилничка. В която ще предлага манджите, научени от майка си и баба си.
Аз – като печен в този занаят, се изсмях на идеята. Най-малкото - в кафенето нямаше задължителните десетина мивки, два изхода, високи 2,80 тавани и т.н. И се оказа, че съм познал. Минало ХЕИ-то и забранило всякакво готвене.
Все пак – трябва да признаем, днес има някакво поле поне за кулинарно творчество. До 10 ноември и в първите години след това – мисля, че в началото писах за тези неща, имаше една дебела книга, озаглавена РЕЦЕПТУРНИК и никой не можеше да се отклони и на милиметър от тази библия на социалистическата кухня.
Спомням си навремето пръв писателят-хуморист Васил Цонев поде кампания за изваждането от забрава поне на традиционните български ястия.
В началото на 80-те години Румен Сербезов – тогава първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Хасково, се беше разпоредил да се възстанови погубеното от инвазията на “Балкантурист”. И в продължение на години любимата “дестинация” на всички телевизионни екипи беше Хасково, защото там можеше да се намери шкембе чорба и толумбички.
Всъщност проблемът не е само в малките кулинарни тайни.
Проблемът е в това как в днешния век на глобализация на всички нива да се запазят и малките таланти, които не се вписват в икономическите стратегии и в европейските директиви за сертифициране.
Не отхвърлям налагането на европейски правила – ползата от тяхното въвеждане е очевидна. Няма ги путиковите кренвирши, но изчезнаха и разните самодейно произведени колбаси, от които се носеха зловония.
Въпросът е как да дадем ръка на малките таланти във всяка област?
Как те да печелят добре – без да са принудени да стават началници или да бягат в чужбина.
Впрочем в началото на 80-те години Тодор Живков се беше сетил, че трябва да ценим и обикновения майстор и да му осигурим възнаграждение пропорционално на майсторлъка му. И че няма нищо страшно ако той получава по-висока заплата от директора.
На това тогава му викаха “растеж на място”. Директивата бе дадена, но нищо не последва.
Въпросът обаче не е само в заплатата.
Задавали ли сте си въпроса кои са почетните граждани във вашия град?
Поне в Пловдив половината отличени през последните години са спортисти. Печелиш медал от олимпийски игри или от световно първенство – и автоматично влизаш в почетната книга на града. На 20 и няколко години.
А може един обикновен лекар половин век да се раздава денонощно – и да не бъде забелязан.
В официалната почетна книга никога няма да видим и фамилията Путик – нищо, че повече от 50 години тя не е забравена от обикновените хора. Нито много други имена на хора с негероични професии - макар и останали в паметта на своите съграждани.
Доколкото си спомням още през 30-те години на миналия век големият чешки писател Карел Чапек започва полемика за ролята на хората от “обикновения живот” - истинските герои на историята.
За нас все още героите са на кон, с шашка в ръка или на почетната стълбица на медалистите.
Преходът създаде и други герои – героите от черните хроники, но в тази област нямам лични впечатления.
Дълги години се занимавам с ненаписаната градска история на Пловдив – онази, която се предава от уста на уста и от поколение на поколение.
Тази история е много по-различна от онази, която историците биха написали някога.
С още от героите ще ви запозная утре…
31.01.2008 17:40
Още един много интересен текст! :)
Както и да е, това моето си е напълно ненужен коментар. От днешния постинг аз за друго се замислих. Пак за една от емблемите на града, ама този път национално известна - бирата "Каменица". Фабриката е на същото място, където е била винаги. Запазени са дори и старите помещения (например басейните за ферментация, които не се използват вече, тъй като има нова технология). Чудя се за наследниците на основателите швейцарци (или май бяха австрийци?), които биха могли да поискат да произвеждат бира по рецептата на дядовците си... Хмелът вече е на гранули, съдовете за ферментация са метални, самата ферментация е ускорена, дори и още един удар - държавата е продала фабриката на белгийци. А колко ли би струвала една бутилка бира, направена по стария начин? И дали путиковите кремвирши биха вървяли с нея? :)
31.01.2008 18:21
31.01.2008 18:43
31.01.2008 22:40
31.01.2008 22:42
31.01.2008 22:50
01.02.2008 00:01
Да Го Духаш! Бездарно заядлива мишка.
Не съм на кеф и съм безпощадно откровен.
Извинявай Евгений. Продължавай. Дръж паметта жива!
01.02.2008 00:33
Интересно ще бъде за четящите в този блог да разберем с кой велик анонимен столичен (НЕПРОВИНЦИАЛЕН, ЕЛИТЕН,) литературен критик си имаме работа.
Не би било лошо, анонимни критикарю, да пуснете един линк към някое Ваше писание, та да можем и ние тук в тази дълбока провинция или да замълчим засрамено пред огромния Ви литературен талант или просто да Ви подминем като "бърз влак - малка гара". Както подминаваме завистниците и недоброжелателите си.
01.02.2008 13:10
pravesche maistor Ioto Dikov ......vav bivscheto
"Rodopa"-Pleven!!!
01.02.2008 16:56
01.02.2008 19:56
01.02.2008 20:10
01.02.2008 20:13
02.02.2008 01:41
02.02.2008 13:57
noviqt stroi unischtoji mnogo ot tqh!!!
Sega negovoto pokolenie dava poveche jertvi ot nai tejkite faschistki godini.Migar tova zaslujavat naschite
roditeli,neka ne gi zabravqme i da gi ostavim na spokoistvie.Nikoi ne izbira vremeto na svoq jivot!!
Vinagi i vav vsqka partiq schte ima hora Potchtenni
i Podleci...........................................