Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2008 18:37 - СВЕТОВНИТЕ КЕНЕФИ
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 7915 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 13.02.2008 18:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

И последни впечатления от Америка – обогатих колекцията си от впечатления за световните кенефи с още две незабравими картинки.

Подробности – след малко.

По времето на соц-а в тази област на човешкото битие не се случваше нищо особено.

Лека – полека дъсчените бараки си отиваха – заедно с еднофамилните къщи.

В обществените тоалетни интерес представляваха картинките и надписите. Изглежда обаче те не са проява на българската идентичност, защото в “Храбрия войник Швейк” ясно е документирано как още по времето на Австроунгарската империя най-доброто е кенефното творчество се издавало в албуми.

Спомням си огромните кенефи в поделението в Гоце Делчев, на при епидемия на дрисък и те не можеха да поберат всички желаещи и сутрин отпред се нареждаха опашки от нервни войничета. Което доказваше, че всичко в живота е относително.

По-късно много ме впечатли една тоалетна в новия НДК. Тя беше толкова обширна, че можеше да се преустрои при нужда в камерна зали.

Миналата година посетих тоалетните в Европейския парламент в Брюксел – те изглеждат направо нещастни в сравнение с размаха, проявен в нашия Дворец.

Излишно е да припомням, че балканският кенеф си има своя специфичен облик – като визия, като аромати, като поведение на посетителите.

През 78-а година прекарах няколко часа на белградската гара и с нескрита завист установих, че вътре е почти като в Европа. Позавъртях се малко, за да разбера как става тази работа, и установих, че една леля на всеки 10 минути пускаше един маркуч и поливаше розите – както казвахме в казармата.

На следващата година посетих в Западен Берлин истинска европейска тоалетна – в едно кино. На вратата имаше касичка, на която пишеше “10 пфенинга”.

Помотах  се малко, за да разбера как действа устройството. Дойдоха разни немци, пуснаха монета, натиснаха някаква ръчка и влязоха.

Но не можех да разбера как става отварянето отвътре. Затова издебнах една отворена врата, влязах вътре, но не посмях да затворя. Даже подпрях вратата с единия крак – да не би от течението да се затвори, разкрачих се, доколкото мога, и така се изпиках. Даже икономисах пфенингите.

По-късно на някакво европейско летище видях първата тоалетна с фотоклетка – поне пет пъти пуснах водата дистанционно.

Във Финландия пък се снимах в най-стария “ватерклозет” – всъщност това беше нещо като пейка с дупка на върха на една средновековна кула. Каквото паднеше под пейката, политаше от високо и цопваше във водата на заобикалящото крепостта езеро.

В Чикаго през 94-а видях как на всички места, където се събираха повече хора, властите нареждаха редици химически тоалетни. В края на редицата имаше двойна по размер тоалетна за инвалиди.

През 99-а в един МОЛ  някъде в Тенеси влязох да изследвам тамошната традиция и видях редом с нормалните мъжки тоалетни и една с по-широка врата. Предположих, че е за инвалиди. Влязох да видя как изглежда отвътре, но не открих нищо специално. Единствено на стената беше закачено сгъваемо легло. Беше твърде малко, за да се използва за нещо свързано със секса. Свалих леглото и видях на стената поредица картинки. Като в комикс бяха показани различните фази на смяна на бебешки памперс.

Хората бяха предвидили, че и на мъж може да се наложи да се погрижи за напикано пеленаче, и бяха създали съответните удобства.

В едно градче, което казваше Макленбург, посетих местната бирария, която се посещаваше от спортни фенове и затова на всяка стена имаше по няколко телевизора, показващи някакви спортни състезания.

След третата бира потърсих съответното заведение. Намерих го в подземния етаж и веднага ми направи впечатление, че нещо не е наред.

Вратичките на кабинките бяха по метър, метър и нещо. Като минаваше край тях, човек спокойно можеше да види клекналите мъже, застинали в характерната за случая поза. Което беше най-малкото притеснително.

След малко разбрах каква е работата. Точно срещу кабинките имаше също телевизори. И вратичките нарочно бяха направени ниски, за да могат посетителите да си вършат работата, без да има опасност да изпуснат някой гол.

Културата на кенефа безспорно издава и културата на нацията. За наша радост дистанцията между световното и българското ниво все повече се размива.

Миналият месец рекламирахме електронна тоалетна с безброй екстри. Е, малко скъпичка, но вече имало клиенти.

Първи се обадил един циганин с нова къща. Инсталирали му чудото на техниката, той седнал на седалката, измерил си пулса, кръвното и килограмите, нагласил си температурата – та да му е топло на задника, и отсякъл:

-         Я ми докарайте още една тоалетна от същите!

Изобщо – България напредва.




Гласувай:
0



1. анонимен - ами така е:трябва да се съчетават ...
13.02.2008 19:23
ами така е:трябва да се съчетават биологичните повици с мачовете!-няма как ...поздравления за постинга !
цитирай
2. artanis - и от мен поздравления
13.02.2008 20:04
за повдигането на темата. Обикновено българите яко спичат като се говори за тоалетни. Все едно е някаква тема табу, нещо тайно, което върви паралелно с ежедневието. МакДоналдс може би бяха тези, които направиха революция в тази област в България. И до сега повечето обществени тоалетни в България са мега гадни, няма тоалетна хартия (оправданието е, че се краде), а гражданите, които до преди 2 поколения са нямали идея какво е тоалетна с течаща вода и до днес не знаят какво да правят като отидат там.

Една история: някъде в средата на 2000, но със сигурност преди Метро да отвори в Пловдив, бях на екскурзия с класа ми в Будапеща. Съучениците ми влезнали в една тоалетна и толкова се впечатлили, че започнали да снимат с аналоговите си фотоапарати. Съответно, дошла чистачката и започнала да говори за някакви глоби (доколкото разбрали). Казали, че не разбират нито дума унгарски и немски и се махнали от там.

Имам и други истории от началото на 90те когато 30 човека ползваха една автоматична парижка тоалетна като платиха само 1 франк.

поздрави:
цитирай
3. анонимен - vasilis ioanis-münchen
13.02.2008 20:39
Kato otvorihte duma.............se setih za edin aver sas kogoto bqhme v Kiev po vreme na tarjestvata po sluchai Oktomvriiskata revolüciq.
Ta otiva toi v edin obschtestven pisoar v Kievskoto Metro,
svarschva si rabotata a do nego zastava edin Maior,nametnat sas schinel,okichen sas medali i
prostichko mu kazva"Nu tovarisch,pomagi"?!
Gledal naschiqt gledal,nqma koi drug.....invalid ot voinata ima nujda ot pomoscht....

Razkopchal go, pomognal mu,iztraskal go,zakopchal go!
Kogato izliza gore gleda Maiora chaka avtobusa.
"Chto takoe,eto ot fronta"socheiki racete mu popital
moqt priqtel.
"Aaa net,net,ochen holodno"!otgovoril Maiora.......
potrivaiki race!!!
цитирай
4. анонимен - Diliana
14.02.2008 04:13
Aman ot glupostite na toia. Skoro ne go biah zasichala...Oshte po-izprostiala istoria...
цитирай
5. анонимен - аз
14.02.2008 10:31
В Германия тоалетните по магистралите са целите от алпака ,невероятно чисти ,всичко и с фотоклетки и това което ме учуди с топла вода.На паркинга има масички и пейки ,ако накой реши да обядва-парадокса е че видяхме торба с боклуци и празна бутилка на 10 м. от контейнера ,което за Германия е нещо, което направо се набива на очи на фона на цялата чистота царяща в тази европейска държава и интересното в случая е ,че когато се приближихме познайте бутилката с какъв етикет беше-Карнобатска гроздова.Извода и сами може да си го направите.А тоалетната от алпака ако е в БГ за колко минути според вас братята роми ще я разфасоват?
цитирай
6. анонимен - pepetlika
14.02.2008 10:46
Фройд е преценявал градовете, които е посещавал, според тоалетните им. Мисля, че заради това не беше харесал Америка.
цитирай
7. анонимен - ул."Чирпан" 2
14.02.2008 11:15
Тоалетната (кенеф,клозет,нужник) наистина е част от културата на един народ.Българските обществени тоалетни ,освен да задоволяват физиологични потребности,служат поне за две неща още: 1.Това е мястото,където млади креативни българи изписват своето дадзибао ("Да иба Пена тук и във Виена") и оставят високохудожествени графични изображения-стенописи (малка п*тка и огромен х*й,който аха-аха да я пръсне). Мога да цитирам и по-цветисти послания към невинни български девойни,че и младежи,но и това стига! 2.Българският клозет е нашето национално пийпшоу.Ето как става това-влиза Пена да се облекчи,а нашият човек залепя окото си на ключалкатарза да киризи и да се наслаждава.Пена обаче се е усетила,че е героиня от безплатно пийпшоу и е затъкнала в ключалката парче вестник.Погледнете в ключалката на която и да е обществена тоалетна-затъкната е с нещо!Няма безплатно густо. Та ето това е,братя торлаци- бит и душевност на българския народ! С уважение
цитирай
8. анонимен - С Вашата ...
14.02.2008 14:19
любознателност, току виж до Далечния изток ще отидете и толкова материал ще съберете, че и научен труд ще напишете("научен" да се чете с ударение на първа сричка). Поздрави.
цитирай
9. анонимен - Евгенииииий,
15.02.2008 14:41
ще прекъсна твоето упадъчно прозападно влияние (за което, как не те срам), като припомня за най-гениалното творение на "отпадните технологии". Това е т.н. "сибирска" (руска) тоалетна.
Като всичко руско, тя е гениална, а като всичко гениално е безпределно проста.
Състои се от две тояги. Ползването е също изчистено от излишни нео/пост хегелиански интелектулниченета. Просто едната тояга се забива в земята, потребителят кляка (с предварително подготвени одежди, според пола си) и едната ръка се държи за забитата тояга, за да не го отвее вятърът, са другата ръка гони с втората тояга вълците...
Легендата гласи, че и това изобреетие е на Ленин, аз обаче не знам...
цитирай
10. анонимен - за тоалетните
15.02.2008 16:50
Винаги се оправдаваме за ниската хигиена с историческа обремененост - поробителя по див и от нас и т.н. Искам само да кажа, че на тоалетните в южната ни съседка могат да завидят почти всички обществени тоалетни у нас. От една година насам пътувам доста из Турция и мага да кажа, че съм страшно впечатлен. Ще дам само следния пример - крайпътно заведение на черен път в южната част на Турция. Цялата тоалетна е с плочки (здрави и блестящи от чистота). Има пълно руло хубава тоалетна хартия плюс подвижен душ. На мивката отвън течен сапун, голяма ролка хартия за ръце. Тоалетната прилича на своя посестрима от изложбена зала - чисто и не мирише. Кък пикаят тези хора не е ясно. Защо не си бършат ръцете след голяма нужда по плочките също не е ясно. Защо не личи че там преди теб не е стъпвал човешки крак? Просто без коментар.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9456234
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031