Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2008 21:17 - КАК ЩЯХМЕ ДА ПРАВИМ ТЕЛЕВИЗИЯ С БЕРЛУСКОНИ
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 4688 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През 2000 година беше обявен конкурс за втора частна национална телевизия. На старта застанаха гърци, чехи, шведи. И десетина от съществуващите български кабелни телевизии.

Един ден ми се обади софийски познат и ме попита дали мога да напише проект за един от кандидатите. Всички софиянци, които разбирали от тази работа, вече били ангажирани.

Рекох – що пък не.

Фирмата –поръчител не беше известна, но за късмет се оказа, че ни обслужва една и съща банка. Директорът на пловдивския клон, който ми беше приятел, се обади на директора на техния клон и така разбрах, че става дума за сериозна и заможна фирма.

След няколко дни се срещнах с Емил – човекът, който искаше да ме наеме.

Емил имаше нов мерцедес и личен шофьор. Работата изглеждаше сериозна.

Седнахме в “България” и най-напред попитах евентуалния ми работодател дали знае колко струва една национална телевизия.

Емил на свой ред ме попита колко пари ще ми трябват, ако спечелим.

-         15 милиона долара – отговорих скромно.

-         Имаш 18 милиона – вдигна сумата Емил, без да му мигне окото.

Не му мигна окото и когато казах колко искам за труда си. Което означаваше, че можеше да поискам доста повече. Както и да е.

Трябваше обаче да се поръча и технически проект. Емил вдигна телефона и избра номера на един от хората, от които зависеха резултатите в конкурса. Онзи му каза коя е правилната фирма.

Намерихме фирмата, Емил плати 12 000 лева за проекта, който всъщност вече беше готов. Само ни попитаха с каква техника ще работим – със “Сони” или с “Панасоник”, след което за секунди  корегираха текста в компютъра. Даже ги домързя да го разпечатват и казаха, че ще го пратят по мейла.

След това на конкурса се оказа, че поне 10 от кандидатите “случайно” са избрали същата фирма. Веднага направих сметката – 10 по 12 000 – 120 000. А проектът – после ми казаха, всъщност написали някакви млади инженерчета за жълти стотинки. Как щяха да се разделят 120-те хиляди – можех само да гадая.

Аз взех моите авансови 50% и започнах да пиша.При неотдавнашното ми ходене до Америка бяха разучил добре организацията на техните телевизионни мрежи - съчетанието между централна телевизия – майка и регионални центрове, за което вече разказвах.

Проектът се наричаше “Национална телевизионна мрежа” и развиваше идеята за необходимост от втора обществена телевизия – само че частна. Денят на срещата с комисията, която трябваше да ни оценява, наближаваше, но Емил все не ми носеше последния документ, който трябваше да сложа в папката – т.н. “доказателство за финансови възможности”. Не можех да докажа, че имам не 18 милиона, за 18 лева нямах документ.

Американците, които уж щяха да дават парите, нещо се бяха изнаназадили.

Тогава Емил каза, че ще ходи при Берлускони за пари.

Каза и тръгна още преди да си затворя устата – бях зяпнал от изненада, когато чух идеята.

След няколко дена ми се обади от Италия и каза, че Берлускони иска проектът преведен на италиански. Намерил се преводач, който за 2000 евро щял да свърши работата за една седмица.

Само че и конкурсът беше след седмица.

Явих се пред комисията като сам юнак на коня. А конкурентите идваха на тълпи – с международни консултанти, юристи, пи-ари и т.н.

Най-голям бе екипът на Кеворк. Неговите работодатели вече бяха изхарчили маса пари за хвалебствени статии във вестниците. Иначе проектът беше доста спекулативен. Той възраждаше например телевизионния театър, а беше ясно, че такова животно по света вече няма. Може би идеята беше така да се спечелят симпатиите на  комисията, в която преобладаваха интелектуалците, свързани с изкуството. Само че в крайна сметка последното решение щеше да бъде взето не от тях, а от Иван Костов.

Преди мен мина проектът на “Топ телевизия”. Пред комисията се изтъпанчи почти половината телевизия, само че никой от тях не можа да отговори дали техните излъчвания са законни. Така те си останаха извън закона, но нищо не попречи на върху развалините на фалиралата шуменска телевизия да се роди вече уж законната “ТВ 2”.

Та седнах сам от едната страна на една огромна овална маса, около която се е събирало Политбюро – цялата работа ставаше в бившия Партиен дом, и започнах да убеждавам комисията какво велико нещо съм измислил.

Комисията по едно време започна  наистина да се убеждава, само че стигнахме до документа за финансовите възможности и всичко се срути.

Обяснявах как в момента Берлускони чете моя проект и вече се бърка в джоба, но усетих как комисията започва да ме гледа с някакво подозрение и бързо млъкнах.

В крайна сметка дадоха лиценза за ефир на “Нова телевизия”, което не беше никаква изненада. Ние получихме лиценз за разпространение по кабел и сателит. Сега това не е нищо, но тогава все пак беше някакво признание. И даваше база за развитие – само трябваше да дойдат парите на Берлускони.

След седмица Емил се върна от Италия. Без пари.

Берлускони прочел проекта и казал, че работата е много интересна. И че е готов на сътрудничество с тази българска телевизия.

-         А дали бихте участвали във финансирането? – попитал Емил с надежда.

Тук Берлускони се усмихнал наивно и казал простичко:

-         С финансиране се занимават банките, защо не се обърнете към тях? Аз правя само програми.

Така България остана без Национална телевизионна мрежа.

Дълго време Нова телевизия не можеше да си получи лиценза. Някои от загубилите започнаха дела. Делата се прехвърляха от инстанция на инстанция, времето си течеше. Появиха се слухове, че всъщност оспорващите искат сериозни пари, за да си изтеглят исковете.

После едно птиче ми каза, че проектът, в който бях вложил толкова труд и надежди, всъщност е част от някакъв сценарий на Мултигруп, в който аз, а може би Емил, сме били само пионки.

След една година си взех и останалите 50%, с тях оправих закъснелите  заплати на екипа на нашата телевизия и случаят остана в историята.

 

 

 

 



Тагове:   как,   телевизия,   Берлускони,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - корегираха
22.02.2008 22:46
Може би искате да кажете "корИгираха".
Все пак, интересна публикация
цитирай
2. анонимен - oh bez da iskam natisnah na taia g...
23.02.2008 05:15
oh bez da iskam natisnah na taia glupost .Po-burzo da ia zatvariam,che mi se povdiga ot avtora
цитирай
3. анонимен - Към анонимен 2
23.02.2008 10:40
Винаги можеш да се разкараш така леко "улево" и да четеш къде къде по-смислени и интересни статии от тази има из блоговете-за Ъзис,за Гъзис,за кеча,и за циците на някоя фолк-певачка...

цитирай
4. bovari - По Илф и Петров, нали?
24.02.2008 22:27
Остава подозрението, че авторът е самото продължение на Великия комбинатор. Какъв изказ само "изнаназадили". Забавно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9456227
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031