Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2008 17:12 - КАУЗИ И ИДЕАЛИ
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 8185 Коментари: 13 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                 

През 2004-а година в телевизията дойде човек с голяма папка под мишница.

Представи се като пенсиониран ревизор, по всичко личеше, че носеше  делото на живота си.

Който не е работил в медия, той не знае колко много са пенсионерите с папки в България. Те са открили, преоткрили, разкрили и т.н. нещо, от което зависи съдбата на човечеството. Познавах хора, които оспорваха законите на Айнщайн, на Торичели – да не говорим за откривателите на поредния вечен двигател.

Човекът, който дойде тогава, беше направил по-скромно откритие – като ревизор беше успял да разплете една голяма далавера от 1996 година.

Някаква фирма беше получила тогава разрешение за т.н. “санитарна сеч” на територията на Царския остров в покрайнините на Пловдив.

Царския остров – доколкото съм чел, е една от последните запазени територии от древните европейски гори. С безброй ценни дървесни видове.

В санитарната сеч няма нищо лошо, само че според папките тя се е превърнала  в чисто търговска сеч.

Този път превъзмогнах предубеждението си към подобен род посетители, които си търсят слушатели и ти губят времето, и взех папката с намерението поне да я прелистя.

Оказа се, че четивото е много интересно.

След като проверката излиза с констатация за грабеж в рамките на стотици хиляди лева, преписката започва да се търкаля по министерства и партийни кабинети. И в крайна сметка на никой не е потърсена отговорност. По простата причина, че вътре са замесени наши хора.

Ревизорът вместо да получи награда е пенсиониран и историята приключва. Човекът обаче си прибира папката, в която са затворени освен всичко друго две години от живота му. И много надежди, че в тази държава има справедливост.

Преди да дойде папката при нас със сигурност беше минала през доста места – медии и политически централи, но изглежда на никого не му се занимаваше с минали истории.

По това време нашата телевизия беше нещо като регионален кореспондент на програмата “На чисто”, която се продуцираше от Промедия и се излъчваше по “Нова телевизия”. Програмата се занимаваше с разследване на корупционни сделки. Така че папката беше дошла при нас в точното време и на точното място.

С разследването се зае колежката Светла Атанасова, но и аз отидох един ден на снимките, за да се уверя, че освен приказки имаме на разположение и доказателства.

По договор фирмата, която извършва санитарната сеч,  трябва първо да отбележи мъртвите дървета. И да отсече само тях.

8 години след сечта видях дънерите на уж мъртвите дървета. От тях стърчаха свежи зелени филизи – безспорно доказателство, че е унищожавана жива гора.

Преброяването на отсечените дънери беше дало в крайна сметка обема на прибраната дървесина. И приблизителната печалба.

Всичките участници в далаверата си бяха живи и здрави. Гледаха на екипа ни със снизхождение, защото бяха сигурни, че след толкова години всичко е забравено.

Така и излезе. Филмът се излъчи по няколко телевизии, сигурно го бяха гледали десетки хиляди зрители, но никой не се разтревожи, никой не се самосезира, както се казва, никой не ни заплаши.

Ревизорът мина няколко пъти след излъчването  и с изненада всеки път установяваше, че още никой не ни е запалил или взривил.

Той изглежда още не беше установил, че вече времето е друго.Че папката с разкритите далавери някога е можело да предизвика някакъв обществен отзвук, в други страни може би щеше да доведе да вълна от оставки, но през 2004 тези неща вече бяха станали ежедневие и минаваха покрай ушите ни.

Вече съм забравил детайлите в онази история и повечето от имената, но един епизод ще помня цял живот.

Голямата сеч става по коледните празници на 1996 година. Да си спомним, че точно това беше времето, когато правителството на Жан Виденов агонизираше, хората започваха да излизат на улиците и във въздуха витаеше невероятен оптимизъм и вяра в бъдещето. Ето, още малко, комунистите ще си отидат и тогава в България ще се възцари справедливост. Ще живеем най-после като истински европейци.

Та по това време едни сини активисти вдигаха барикади и пееха революционни песни по площадите, а други – тайно в коледната нощ сечаха безценната гора и осигуряваха личния си просперитет…

Между другото след този случай започнах да се вслушвам в речите на продължаващите да ни посещават пенсионери с папки в ръка.

Няколко пъти дойде един възрастен човек, който искаше да докаже как топлофикациите и фирмите за топлинно счетоводство ограбват гражданите. Доказателствата бяха свързани с някакви формули, които не разбирах. В крайна сметка от тази история не излезе нищо.

Миналата година видях некролог със снимка на същия човек.

По същото време излезе някаква статия, в която по-млад и по-авторитетен специалист  доказваше същото – че има организирано ограбване.

В годините на Прехода подобни истории дал господ. Много интересна е реакцията на засегнатите, на обвинените от обикновените хора с папки, които са превърнали някаква кауза в смисъл на своя живот. И затова може би ни идват някой път в повече.

Та засегнатите вместо да обясняват защо това дърво е отсечено или защо потреблението на енергия се изчислява по еди каква си формула, просто отсъждат: “Мани го тоя, той кво разбира”.

За пореден път миналия месец някаква мастита фигура от властта се опита да отпъди от полето на общественото внимание Ревизоро.

Ревизоро обаче още съществува и половината от това, което пише, ако е истина, настоящата държава ще трябва да се пенсионира.

По същия начин се подминават книгите на Георги Стоев – били измислици. Само че ако се убиваше за измислици, поне половината българска журналистика трябваше вече да е в гробищата.

“МАНИ ГО ТОЯ” е много удобна форма на съществуване. Тя опростява проблемите и прави пътя ни през живота по-удобен.

А дали трагедията с държавата ни до голяма степен не е свързана с отблъскването и неуважението към онези хора с изтъркани балтони и избелели такета, които разнасят от врата на врата папката на своя живот.

Всъщност те разнасят една кауза, един идеал.

В това така бедно време на каузи и идеали.

 

 

 




Гласувай:
0



1. ingodwetrust - Хубава статия
06.05.2008 17:25
Хубава статия
цитирай
2. анонимен - публикуване...
06.05.2008 17:49
Няма ли начин тези папки да се публикуват? Сканирането отнема не повече от един ден, а не е като да няма кой да се навие да ги държи online...
цитирай
3. 100jan - Абе анонимния,
06.05.2008 19:24
те ти казват, че всичко е минало по едно престижно предаване на телевизия с национално покритие и нищо не е станало, ти ще го публикуваш в интернет!? :))) И какво като някакъв нищожен процент от българите ще може да чете това, когато си поиска? Ще се юрне пак да строи баликади ли, що ли?

цитирай
4. thedarkangel1977 - ако си гледал новините тия дни. . . ще ...
06.05.2008 21:44
ако си гледал новините тия дни... ще знаеш, как безцеремонно бяха отсечени дръвета в центъра на варна... събраха се 3000 подписа в протест на това, но полза никаква
цитирай
5. optimum2 - За идеалите....
06.05.2008 23:04
Много точно казано, актоално както за сега, така и за тогава, пък и преди тогава.Ако е могло да се приброят дънерите за отчитане на прибраната дървесина, така могат да се изброят и жертвите след девети почистени като "санитарна сеч". Винаги се явява някой, който да каже:“МАНИ ГО ТОЯ”...Така е било по турско, така е било "тогава". Затова постинга ми харесва, защото премахва или поне се старае да отхвърли робското "мани го". Безспорно има моменти в които "не ме касае" се покрива със "срещу ръжен не се рита".Всеки решава сам за себе се, според възгледите, съвеста и възпитанието си.
цитирай
6. анонимен - Ако вашите текстове бяха шоколадов ...
06.05.2008 23:47
Ако вашите текстове бяха шоколадов бонбон, досега да съм изял цялата кутия :-)
цитирай
7. анонимен - So sad...
07.05.2008 02:00
За жалост, това ни остана - на вас да пишете в блог без реална надежда това да има положителен ефект; на нас - да четем такива статии и да цъкаме с език. Чувам часовника как цъка. Времето тече. Нашето време. Защото това на идеалите отдавна е изтекло.
цитирай
8. анонимен - Има смисъл
07.05.2008 10:35
Чел съм някъде, че в столицата на една Близкоизточна провинция на Римската империя често избухвали опустошителни пожари. За да се справи със ситуацията, пък и да спечели „всенародната любов“, губернаторът решил да създаде група от доброволци-пожарникари. Поискал за това разрешение от Рим, но императора, вместо да го похвали, строго го смъмрил в писмото си: „В тази група със сигурност ще влязат най-смелите, най-силните и най-инициативните мъже в града. Те и така представляват постоянна заплаха за нашата власт, а ти си решил на всичкото отгоре да им създадеш организация. Когато почувстват силата и единството си при гасенето на пожарите, те ще се опълчат и срещу нас“
Поуката е, че има смисъл да се пише и говори за това, което се случва в България.
Но няма смисъл да очакваме държавата да се "самосезира" от подобно говорене. Навсякъде по света в основата на промените стоят активните и организирани граждани.
Поздравления за поредния интересен постинг!

цитирай
9. анонимен - Краят звучи риторично,но...
07.05.2008 15:36
все пак не ме напуска усещането, че мислите Ви "бягат" в обобощения. А те, обобщенията, не са присъщи на ерудираните човеци, какъвто сте. Където не се сочат имена , а се скриваме зад "много", "едните-другите", мирише на манипулация, дори да е чисто и искрено. "Вече съм забравил детайлите в онази история и повечето от имената, но един епизод ще помня цял живот."- Най-голямата лъжа е половината истина.
цитирай
10. sulica - поздравления !!!
08.05.2008 21:09
харесва ми! чета Ви непрестанно и все повече ми се струва че Пловдив не е само котило на ебачи на овце, Жан Виденовци, Петър Стояновци и всякаква институционална измет, макар че точно преси 10 минути бих се заклел че е точно това.

цитирай
11. анонимен - Да си кажем истината право в очите :)
22.05.2008 12:39
Ха, баси случката!?

Евгени, че те по- вечето дръвници, дето ограбиха и управляваха и управлят държавата ни са по- вечето от Пловдив и региона, бе майна ?

Като почнеш от сътрудниците на ДС и бивши партийни функционери на столетницата
/журналисти, преподаватели, доктори,адвокати, бизнесмени, милиционери, комсомолски и партийни функционери, /каквото и да означава това/та да свършиш до Президента,Пешо майната.

Гледай сега как намерих формата на
равнопоставеност между всинца Ви с
една само дума- пловдивски патент. :):):)

Сигурна съм, че можеш да ги изброиш поименно, ама не го правиш, въпреки че имаш такава възможност да ги разобличаваш. Защо? Смущава те неравнопоставеността в диалога, или тази пред Закона. Естеството на нещата, щото и Страха, майна, си е в реда на нещата, както и интереса. Знае ли, човек, утре може пак да опре до тях!? Хм..

Както казваше по- известният като сатирик, отколкото като агент на ДС, Радой Ралин :

"Мен ме мъчи всеки ден
тоз въпрос етичен :
хем да бъда откровен,
хем да бъда симпатичен"

Я, да те почна аз тебе с твойте камъни по твойта тиква, нели до преди малко ръзсъждавах по тема зададена от теб- истината. Ха, да те видя как Ти ще издържиш собственият си тест за Истината.

Значи помниш папката и некролога, но не помниш името на Човека!? Той е просто поредният безименен наивен глупак, чието име няма значение, защото всички ние точно по това си приличаме, че сме безименни и незапомнящи се наивници. Които ще оставим следа в историята на този исторически преход именно с преходността на наивността ни , в която дори не си даваме труда да си запомним имената.

Веднага си спомни името на този човек, защото
не папката и некролога му са важни, а името и постъпката му. Надеждата му за ред и справедливост, каквито не е получил, но се е опитал да въздаде.

Медиите славят иманата на мошениците и далавераджиите: Крушата, Сливата, Лисицата, Маймуняка, Горилата, Доктора, Самоковеца, Маджо, Баджо...целият арсенал от флората и фауната,Берон, Дюпон, а честния човек- в небитието и забравата..

Човек се пречиства не с изповеди, а с делата си.
Веднага да потупаш Митко по рамото, даже по двете и заради този човек, чието име не споменаваш, а трябва. Можеш да пречистиш съвестта си не с тази изповед, а дай на Митко да направи материал за този Човек и неговата папка.

Баси, режиш му крилата и го пускаш да лети и после се чудиш, че вместо да лети, пълзи.

Поздрави. Ружа





цитирай
12. анонимен - Да си кажем истината право в очите :)
22.05.2008 12:39
Ха, баси случката!?

Евгени, че те по- вечето дръвници, дето ограбиха и управляваха и управлят държавата ни са по- вечето от Пловдив и региона, бе майна ?

Като почнеш от сътрудниците на ДС и бивши партийни функционери на столетницата
/журналисти, преподаватели, доктори,адвокати, бизнесмени, милиционери, комсомолски и партийни функционери, /каквото и да означава това/та да свършиш до Президента,Пешо майната.

Гледай сега как намерих формата на
равнопоставеност между всинца Ви с
една само дума- пловдивски патент. :):):)

Сигурна съм, че можеш да ги изброиш поименно, ама не го правиш, въпреки че имаш такава възможност да ги разобличаваш. Защо? Смущава те неравнопоставеността в диалога, или тази пред Закона. Естеството на нещата, щото и Страха, майна, си е в реда на нещата, както и интереса. Знае ли, човек, утре може пак да опре до тях!? Хм..

Както казваше по- известният като сатирик, отколкото като агент на ДС, Радой Ралин :

"Мен ме мъчи всеки ден
тоз въпрос етичен :
хем да бъда откровен,
хем да бъда симпатичен"

Я, да те почна аз тебе с твойте камъни по твойта тиква, нели до преди малко ръзсъждавах по тема зададена от теб- истината. Ха, да те видя как Ти ще издържиш собственият си тест за Истината.

Значи помниш папката и некролога, но не помниш името на Човека!? Той е просто поредният безименен наивен глупак, чието име няма значение, защото всички ние точно по това си приличаме, че сме безименни и незапомнящи се наивници. Които ще оставим следа в историята на този исторически преход именно с преходността на наивността ни , в която дори не си даваме труда да си запомним имената.

Веднага си спомни името на този човек, защото
не папката и некролога му са важни, а името и постъпката му. Надеждата му за ред и справедливост, каквито не е получил, но се е опитал да въздаде.

Медиите славят иманата на мошениците и далавераджиите: Крушата, Сливата, Лисицата, Маймуняка, Горилата, Доктора, Самоковеца, Маджо, Баджо...целият арсенал от флората и фауната,Берон, Дюпон, а честния човек- в небитието и забравата..

Човек се пречиства не с изповеди, а с делата си.
Веднага да потупаш Митко по рамото, даже по двете и заради този човек, чието име не споменаваш, а трябва. Можеш да пречистиш съвестта си не с тази изповед, а дай на Митко да направи материал за този Човек и неговата папка.

Баси, режиш му крилата и го пускаш да лети и после се чудиш, че вместо да лети, пълзи.

Поздрави. Ружа





цитирай
13. анонимен - Да си кажем истината право в очите :)
22.05.2008 12:39
Ха, баси случката!?

Евгени, че те по- вечето дръвници, дето ограбиха и управляваха и управлят държавата ни са по- вечето от Пловдив и региона, бе майна ?

Като почнеш от сътрудниците на ДС и бивши партийни функционери на столетницата
/журналисти, преподаватели, доктори,адвокати, бизнесмени, милиционери, комсомолски и партийни функционери, /каквото и да означава това/та да свършиш до Президента,Пешо майната.

Гледай сега как намерих формата на
равнопоставеност между всинца Ви с
една само дума- пловдивски патент. :):):)

Сигурна съм, че можеш да ги изброиш поименно, ама не го правиш, въпреки че имаш такава възможност да ги разобличаваш. Защо? Смущава те неравнопоставеността в диалога, или тази пред Закона. Естеството на нещата, щото и Страха, майна, си е в реда на нещата, както и интереса. Знае ли, човек, утре може пак да опре до тях!? Хм..

Както казваше по- известният като сатирик, отколкото като агент на ДС, Радой Ралин :

"Мен ме мъчи всеки ден
тоз въпрос етичен :
хем да бъда откровен,
хем да бъда симпатичен"

Я, да те почна аз тебе с твойте камъни по твойта тиква, нели до преди малко ръзсъждавах по тема зададена от теб- истината. Ха, да те видя как Ти ще издържиш собственият си тест за Истината.

Значи помниш папката и некролога, но не помниш името на Човека!? Той е просто поредният безименен наивен глупак, чието име няма значение, защото всички ние точно по това си приличаме, че сме безименни и незапомнящи се наивници. Които ще оставим следа в историята на този исторически преход именно с преходността на наивността ни , в която дори не си даваме труда да си запомним имената.

Веднага си спомни името на този човек, защото
не папката и некролога му са важни, а името и постъпката му. Надеждата му за ред и справедливост, каквито не е получил, но се е опитал да въздаде.

Медиите славят иманата на мошениците и далавераджиите: Крушата, Сливата, Лисицата, Маймуняка, Горилата, Доктора, Самоковеца, Маджо, Баджо...целият арсенал от флората и фауната,Берон, Дюпон, а честния човек- в небитието и забравата..

Човек се пречиства не с изповеди, а с делата си.
Веднага да потупаш Митко по рамото, даже по двете и заради този човек, чието име не споменаваш, а трябва. Можеш да пречистиш съвестта си не с тази изповед, а дай на Митко да направи материал за този Човек и неговата папка.

Баси, режиш му крилата и го пускаш да лети и после се чудиш, че вместо да лети, пълзи.

Поздрави. Ружа





цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9458120
Постинги: 1000
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031