Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2013 16:06 - Салатите пак поскъпват, журналистиката пак поевтиня
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 3667 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 25.12.2013 09:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Срещнах тези дни някъде заглавие "Салатата поскъпва", но забравих къде. А темата за движението на цените ме интересува поне от 20 години. Реших да потърся източника в Гугъл. Пуснах двете думи и получих 113 000 резултата.

Според разни журналисти салатите са поскъпвали и миналата година, и през 2011 - особено масово, през 2008, 2006 и т.н.

Преди 1989 година се опитах веднъж да спомена в тв ефир /и тогава бях журналист/, че нещо е поскъпнало и ме наказаха. Тогава цените не поскъпваха, те просто се привеждаха  "в съответствие".

От 1989 година - откакто изгря свободата, темата за поскъпването е особено любима за българската журналистика.

Салатите поскъпват - според Гугъл, и коледно, и есенно, и по изборно време, и след изборите, собено любимо е поскъпването на шопската салата, тъй като в нея се калкулира и сиренето.

Освен салатите поскъпват яйцата - всеки Великден, също и козунаците,  агнешкото за Гергьовден, шаранът за Никулден, а хлябът поскъпва 365 дни в годината. Особено след редовната пресконференция на Съюза на хлебопроизводителите.

Не знам дали сте забелязали, но откакто го няма Мирослав Найденов да се занимава със спекулантите, цената на яйцата и олиото падна драстично. Но това не е новина, новина е поскъпването. Важното е народът да се плаши - уплашеният народ чете повече вестници.

След като не дойде краят на света на 12.12.2012, трябва да се измислят нови страхотии:

Бежанците сеят зарази.

Еродаган ще ни налага ново турско робство.

Идва нов смъртоносен грип. Предстои.

Китайски отровни играчки - боклуци заливат пазара.
 В същото време майсторите на отровни играчки пуснаха истински луноход, но каква новина е това?

И т.н.

Когато няма нещо по-интересно, почват да ни плашат със спекулативни цени и отровни храни.

По празниците контролните органи се раздвижват, канят медиите на проверки и играят пред камерите пиесата "Как се грижим за народа, оправдахме си заплатите и за догодина".

Статистиките за движението на цените идват от някаква Държавна комисия по стоковите борси и тържищата - отделен въпрос е, че сводките се четат избирателно. Сега се оказва, че сиренето е станало 5,74, а аз си купих преди малко по 12.66. Имаше и по 3 лв, и по 4 и т.н.
Олиото било 2.20, а аз си купих за 1,89.
Изброих 24 вида ориз с различни цени. Цената на кой ориз смятат от Комисията?

Интересно как се смятат цените, колко души работят по въпроса и колко струва издръжката. И въобще в една пазарна икономика чия работа е да следи цените и да докладва.

Журналистите четат сводката, гледат кое поскъпва и творят на топличко сензационното разкритие за поредния заговор на алчните търговци. По-работливите ходят до някое тържище, описват разликите между цените на едро и цените на дребно и не могат да разберат защо се различават.

Преди 15 години бях бакалин, имахме сравнително голям магазин - почти супермаркет. Тогава хипермаркети още нямаше.

Та веднъж в месеца идваха две момичета с тетрадки в ръце и започваха да описват цената на стоките. Първо се уплаших, че могат да ни обявят за спекуланти, но момичетата ни обясниха, че просто записват и предават записаното нагоре.

Записваха един час, после пиеха кафе. После записваха още малко и отиваха да пушат. Докато ние се блъскахме, теглихме заеми, обикаляхме страната за по-евтина стока, разтоварвахме камионите, плащахме глоби на армията проверяващи органи, плащахме данъци,миехме магазина вечер след работа и т.н., момичета кротко пишеха в тетрадката и някъде в ранния следобед запразняваха.

Техният труд се превръщаше в сводка за цените, която охотно и избирателно излизаше в медиите. В заглавията имаше или "поскъпва", или "спекуланти".

Все пак някъде се появи скоро информация, че имало "дефлация". Тоест, цените общо падали. Някои сигурно се радват на тази неочаквана новина, но дефлацията, доколкото разбирам, не е добра новина. Това означава, че покупателната способност на населението е паднала още.

А кой ще ни обясни, кой е виновен за тази покупателна способност? Със сигурност не са бакалите и спекулантите.

 

 




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mirosan - Да, журналистиката май продължава да поевтинява
28.12.2013 13:10
Одеве слушах г-н Волгин по радио "Хоризонт". Изтраях около минута и половина-две от патетичното му встъпително слово. Веднага ми стана ясно защо БНР не е с орязан бюджет за новата година... За разлика от БНТ, която е основната телевизия, гледаща се в нашето семейство от 2-3 години. Изненадващо и за мен БНТ през последните години се превърна в пример за обществена и професионална телевизия. Следя често и полезни и актуални предавания като "Панорама", "Референдум", "История.бг", дори "Срещу новините" според мен е едно много полезно предаване, насочено към по-младата аудитория и тази аудитория, която вечер е прекалено изнервена и натоварена, за да се товари допълнително с новини и сериозни предавания, но пък в една по-забавна и разпускаща форма може следи какво се случва у нас.
Отдавна не бях слушал "Хоризонт", въпреки, че ми е на бутон 1 в запаметените радиостанции в колата. Просто не съм много музикален и когато съм сам в колата предпочитам да слушам някой да ми говори, отколкото музиката.
След злобните и крайно субективни думи на Волгин, заглавието на този блог ми се стори много подходящо за това, което чух по радиото.
А какво се случва, когато цената ти е паднала до едната кръгла нула? Така ми звучеше г-н Волгин - като човек, чиито професионални качества са се обезценили до нулата, до едното жалко оцеляване...
цитирай
2. felixedmundovich - felixedmundovich
31.12.2013 08:19
"...Преди 15 години бях бакалин, имахме сравнително голям магазин - почти супермаркет. Тогава хипермаркети още нямаше..." Е.Тодоров- "Салатите..."
Другарю Тодоров,това за журналистиката и салатите ни е ясно. Уважавам творенията Ви , но тук не ни казвате нищо. Опитвам се, почти успешно, да чета книгите Ви , някои купувам ,други - от библиотеката,чета редовно блога Ви,доста време професията ми беше свързана с икономически разчети,анализи и планиране, НО:
Така и не ми стана ясно -как от журналист ,от веднъж станахте бакалин-по точно :От къде дойде първоначалния Ви капитал,кой, как и защо Ви отпускаше кредити.
И най-накрая ,до кога родната ни журналистика / за мен си е-абсолютно безродна/, ще ни омайва с лъжите си?!
Желая Ви щастлива Нова година.
Искрено Ваш: Феликс Едмундович
цитирай
3. mirosan - Всички чакаме някой нещо да ни даде
31.12.2013 14:20
г-н Едмундович,
прочетете блога от начало и ще придобиете представа за "първоначалния капитал" на г-н Тодоров.
Тоя "начален капитал" понякога идва с бачкане и мислене. Само че 90% от хората в тая държава ги мързи да правят и едното и другото или ако все пак се напънат в началото и си мислят, че после всичко само ще идва, а те само ще въртят синджира на диванчето. Винаги светът им е виновен "времената са такива", "в днешно време еди какво си", "не става не си ли човек на някой" - тия изрази може и частично да са верни, но по-скоро с тях хората оправдават мързела и неспособността си.
И сега познавам млади хора на по 30 и 40 години, които успешно въртят бизнес без никой да им е дал "начален капитал". Само че тия хора докато стигнат до това ниво не са знаели какво е събота и неделя и какво е работно време и поне няколко пъти лошо са падали, но са съумели да се изправят. И да не мислите, че като завали някой паричен поток и ти само обръщаш шапката и ги събираш ей така от въздуха.
Ако намеквате, че "първоначалният капитал" винаги се набавя по престъпен начин, ще ви кажа, че е престъпно вашето мислене, което обезценява труда и трудностите, през които трябва да мине всеки човек в тая държава за да постигне успех.
Вие като видите някой собственик на магазин или малък хотел, примерно, питате ли се през какво е минал този човек за да стигне до това ниво? Какво му е струвало като време, нерви и усилия и дали вие бихте били склонен да платите тая цена!? Едва ли - вероятно почвате да му смятате нечестно придобития "начален капитал" и мислено да го съдите.

Опитайте се като видите човек, постигнал нещо да го уважавате за това. Другото си е чиста ваша лична самозаблуда.

И едва ли някой, прочел мнението ви си е помислил, че наистина желаете щастие на г-н Тодоров. Може и без лицемерие в тия мнения.
цитирай
4. apostapostoloff - Една жена в трамвая ми каза, че
01.01.2014 17:32
антикомунистът Георги Жеков е дал на г- н Тодоров цели 643 576 лева. Ето откъде е капиталът му!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9481939
Постинги: 1017
Коментари: 6462
Гласове: 8627
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930