Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2014 10:41 - АНАТОМИЯ НА ПЕСИМИЗМА
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 11792 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сигурно би могло да има и оптимистичен прочит на случилото се през 2014 и на очакванията за 2015, но трябва да признаем, че обикновеният българин навлиза в новата година без особени надежди за промяна на социалния му статус.

Проблемът е преди всичко в това, че липсата на надежда за позитивна промяна създава гражданска индиферентност.

Статуквото изглежда непобедимо в обозримо бъдеще. Все повече се налага усещането за съществуване на задкулисие /модела КОЙ/, което не може да бъде победено с демократични средства.

Опитите за граждански натиск и диалог с властта не доведоха до нищо съществено. Промяната в управлението възпроизвежда досегашния модел с козметични промени.

Нищо не се случи в избирателната система. Възможно е в недалечно бъдеще тя формално да се промени, но това ще бъде по начин, който да изолира възможностите за включването на извънсистемни играчи.

По всичко изглежда, че най-големият финансов удар върху държвата през този век - ограбването на КТБ, няма да доведе да адекватни наказания и до разкриването на големите играчи в схемата. Няма да разберем как се формираха икономически, медийни и партийни съзаклятия. Търсенето на истината приключи с раздаването на три миларда и половина, изтеглени от джоба на тези, които нямат нищо общо с КТБ.. След десетина година вероятно същият или подобен модел ще се повтори.

По същия начин забравеният скандал с Красьо Черния, който извади наяве корумпираноста в  част от съдебната система, доведе до единични персонални промени, но след години се оказа, че радикална реформа няма и трябва чужди дипломати да ни казват неприятни истини.

Не се сбъднаха надеждите, че големият относителен дял на гласувалите през 2014-а за европейска ориентация на България, ще доведе до адекватен управленски модел. Оказа се, че част от партиите с парламентарно представителство просто излъгаха избирателите си и се нагодиха до един коалиционен модел, в който преобладават не общите идеи, а кадровите интереси.

Държавата -респективно нейните граждани, се натовариха с още дългове.

Синдикатите диктуват важни елементи от правителствената политика и убиват всякакво желание за реформи и възраждане на бизнеса.

Забрави се и проблемът с непосилните за България партийни субсидии. А именно те създават професията "партиец", която привлича все повече млади хора. Тях не ги интересуват идеите и каузите, въпросът е как по-лесно да се усвоят едни пари.

Възходът и падението на коалицията на Николай Бареков са едно от доказателствата.

Никой не предлага решения за преодоляването на социалното неравенство между един партийно-бюрократичен столичен елит, и работещите в реалния сектор и пенсионерите.

Ощетените от прехода стават все повече и промяна през следващите години със сигурност няма да има.

Трябва да го кажем ясно: през 2015-а гладните българи - пенсионери, инвалиди, безработни, ще продължат да гладуват. Докато друга част от обществото ще продължи да обикаля екзотичните дестинации при всеки възможен повод.

Всичко това подсилва недоверието на активната част от гражданството в системата и подхранва желанието за емиграция - особено сред най-образованите и квалифицирани българи.

Та да ни е честита Новата Стара година!



Гласувай:
6



1. apostapostoloff - Ако под "обикновен българин" разбирате
01.01.2015 18:46
онази анонимна нула от тълпата, която слугува някому за заплата, то аз ви уверявам, че промяна наистина няма да има. Не може всеки ден да извършваш едни и същи действия и да очакваш някаква промяна! Никой никъде не плаща щедро на слугите!

Промяна няма да има и в държавното устройство. Колелото на историята се въртя до окончателната победа на капитализма. И това наистина е окончателно! Ако това не се харесява някому, нека той да емигрира в Куба или Северна Корея. Прав му път.
цитирай
2. felixedmundovich - "...Във фермата всички животни са равни, ама някои са по равни..."
01.01.2015 21:04
Той -Ерик Блеър, по известен като Джордж Оруел -още преди започне нашето равенство- ни разказа в приказката си какво ни очаква. Та при нас -тия" по- равните "животни под стоманената закрила от прототипа на приказката-ни разказаха цялата история с най-зверски краски.. Има цяла наука -как хора ,които не носят отговорност за действията стигат до чудовищни престъпления, а нашите "по-равни" животни са и генетично увредени - така че милост няма. Отечеството ни си заминава ликвидирано от "голямото им плюскане". Европейският съюз едва ли ще ни спаси.
Покойният сатирик беше пределно точен: "Последният да загаси лампите и пусне химна".
Не минава номера и с "Боже пази България". Въпросните "по-равни" животни се опитват да играят комбина и с Него.
цитирай
3. apostapostoloff - Апропо, немците имат такава
06.01.2015 19:32
една поговорка: Der beste Mist, auf dem nichts waechst, ist der Pessimist. В свободен превод това означава: бунището, на което нищо не вирее, е песимизмът.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9454972
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031