Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2015 18:06 - ПЛОВДИВ - КУЛТУРНАТА СТОЛИЦА НА ТОЛЕРАНТНОСТТА?
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 6612 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 14.02.2015 19:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди 16 години приблизително Пловдивската телевизия събра представителите на основните религии в Пловдив. Събра ги без никакъв шум и без никакъв зор. Организира ги тогавашната колежка Марияна Великова и разговаря с тях - на една маса. После те започнаха сами да си говорят. Помня, че си разказваха за постите - оказа се, че ги има във всяка религия и че ритуалите около тях си приличат. До този момент те не знаеха това, даже се учудваха...

Тогавава нямаше сайтове, за да потърся сега имената на присъстващите. Предаването сигурно още се пази някъде на тавана ни и може би представлява някаква ценност, ама кой ли го интересува.

В петък от мюфтийството се опитаха да съберат представители на основните религии на нещо като празник на мира и толерантността. По случай една година, откакто родолюбиви пловдивски и софийски младежи нападнаха Джумая джамия. Такива работи се случват навсякъде по света - някъде нападат джамии, другаде -църкви, на трето място - синагоги.

Момчетата навсякъде си приличат.

Само че сега нападанието, крясъците, хвърлените камъни, псувните и т.н. се случиха в Пловдив - прочутия град на толерантността. Да си припомним, че станахме Европейска столица на културата под заглавието "Заедно".

Чул съм много пъти с ушите си как градските първенци са се хвалили пред чуждестранни гости, че те се намират в един град на вековната толерантност. Предполагам, че се хвалят и днес - вече позабравили за миналогодишната история пред джамията. И няко идруги истории.

Ако в петък се бяха събрали основните религии в града - както преди 16 години, и ако това беше приветствано по един или друг начин от пловдивчани, може би щяхме да решим, че нещата са се променили и можем отново да се хвалим. В Швеция след един погром на джамия шведите я бяха облепили с книжни сърца - за да покажат отношение. И то без да се хвалят, че са толерантни като нас.

Пловдивската община изпрати свой представител. Имаше представител на еврейската организация "Шалом". Арменците не дойдоха, но дипломатично изпратиха привествие. Пловдивската митрополия обаче не изпрати никого - научаваме от бдителни колеги.

Празник на толерантността не се получи. Освен това воят на някаква сирена ядосал някакъв мюсюлманин, който извикал "мръсен, гяур". Което вече си е новина.

Почти никоя медия не припомни какъв е поводът за това събиране, какво се е случило преди една година. Никой не попита дали са наказани провокаторите на етническия мир - след като полицията има записи от "събитието" и вероятно знае кои са те.

Интересни коментари се появиха след публикациите в интернет за събитието в петък. Повечето от тях доказват, че Пловдив наистина е столица на толерантността.

Ето доказателствата - моля деца да не се допускат до следващите редове:

 -Турците в Турция ,циганите на сапун ,само така България ще се оправи  

  - Да ги изгорим заедно с тая кочина джамията

- НЕ ВИ ЛИ СТИГНАХА 500 ГОДИНИ
ГРАБЕЖИ, КЛАНЕТА ИЗНАСИЛВАНИЯ, ИСЛЯМИЗИРАХТЕ НИ, ЗАГРАБИХТЕ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НИ , УНИЩОЖИХТЕ НИ ВСИЧКО. КРЪВТА НИ ИЗПИХТЕ. АКО НЕ СЕ НАСИТИХТЕ ОТИДЕТЕ В ТУРЦИЯ ТАМ ЩЕ ВИ ДАДЪТ ВСИЧКО КАКВОТО ПОЖЕЛАЕТЕ ТАМ ВИ Е МЯСТОТО ....

  - ВЪН ТУРЧАЛЪКА! ЕДИН Е АЙЛЯКА И МОХАБЕД Е НЕГОВИЯ ПРОРОК

   - Скоро пак ще видим изпочупени прозорци по джамияра

-   Карайте така, карайте - ама скоро ще режим зелки

Мощно всички в анадола

  Вън рязаните от България докога ще ги развъждаме тия паразити цяла Европа е пропищяла от тях

Убиват,крадат,изнасилват и после ходят да се молят..... 

     - Напълно съм съгласна с вас!!! Мръсни паразити,правят каквото си искат... 

     - Само газ ша ва оправи вас рязани карабини!!

-  Мога да коментирам ,но ми трябват около 200 танка .

   -  Направете ги на съпун мамицата им

 -  Вън от България, мръсна анадолска сган! Как няма да ми каже в очите някой миризлив мангал - гяур,в моята родина, в моят град: ще му размажа черепа!!!!

 - да няма пак нападение,че много взеха да наглеят шибаняците!нищо повече от мръсни цигани

   -  Гадни долни фереджета, трябваше и ЕДНО ПРАСЕ ДА ПУСНАТ...

  и Т.Н.


Да живее Пловдив, градът на толерантността, културната столица на Европа!

Забележка: Част от горните коментари са подписани с реални имена, техните автори гордо са поставили и снимките си. Защото не рискуват нищо - въпреки, че във всяка нормална държава можеше да бъдат осъдени. Ако горните редове обаче някой ги прочете по някоя несимпатична телевизия, медията спокойно може да получи глоба от 15 хиляди лева и нагоре. Разни медии, разни критерии. Да живее интернетът!




Гласувай:
2



1. danailvdimitrov - събирането на всички религии в едно се нарича
14.02.2015 18:23
ИКУМЕНИЗЪМ и напъните на масонските организации да го направят в името на религиозната толерастия не са от преди 16 г. а много по-отдавна!
цитирай
2. nick195 - не знам, братяаа, не знам
15.02.2015 02:52
Само знам, че понятие си нямате колко е грешно подклаждането на етническо напрежение. С други думи .... турци, цигани, българи, арменци и тн...... Понятие си нямате на колко други места по света хората живеят в търпимост, хармония взаимна изгода .
цитирай
3. mirosan - Тук няма да се съглася с г-н Тодоров. ...
19.02.2015 11:19
Тук няма да се съглася с г-н Тодоров. Мисля, че подобни коментари са правени и преди, сигурно от векове, само че не е имало интернет за да ги види някой. Случвали са се на седянки и кръчмарски маси. Особено след втората ракия, когато човек го избива на юнашко самочувствие до...четвъртата ракия, когато започва да обича всички - и турци и арменци, че и гейовете даже.
Дори смятам, че до голяма степен причините се крият в близкото минало. На една тоталитарна система й трябват врагове за да пренасочва народния гняв в удобни посоки. Че не е ли подклаждана 45 години омраза към турци, цигани, американци, фашисти и пр.в промишлени количества по онова време!? Сега просто берем отровните плодове на всичко това.
Колко хора уж мразят американците, но биха пратили децата си в Америка ако могат!? Колко хора уж много обичат Русия, но не биха отишли там за повече от 3-4 дена и то само в Москва и Санкт Петербург!? Колко хора уж мразят Турция, а ходят там на почивка, или биха отишли ако имат тази възможност!?
Просто все още сме една объркана нация, която е поела трудния път към осъзнаването на реалните си ценности и приоритети. Късането със старите и изкуствени такива е мъчно и трудно, но...неизбежно.
Живеем в 21-век, но прекалено много хора все още не могат да го осъзнаят.
Похвално е, че мюфтийството е направило такава инициатива. Глупаво ще е ако си кажем, че щом от първия път не е станало значи това никога няма да стане. Като не стане от първия, ще стане от втория, или третия, или... десетия път. Всяко начинание иска постоянство и упоритост.
А българинът обича да се ослушва, недоверчив е към нови начинания, а когато е активната страна лесно се отказва. Много кофти комбинация.
Така, че аз се надявам, че мюфтийството ще постъпи не по български в този случай - да се откаже още с първия неуспех. Мисля, че вече сме започнали да се учим на търпение и постоянство. Така че ако мюфтийството продължи в този дух, убеден съм, че нещата ще се случат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9487638
Постинги: 1019
Коментари: 6462
Гласове: 8629
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930