Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2015 20:45 - УРОЦИТЕ НА САМУРКАШ ЕФЕНДИ
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 4944 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 13.07.2015 12:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Следващите редове написах преди 4-5 години. Те са част от книгата „Особености на филибелийския характер“, чието второ издание още може да се намери по книжарниците:

 

“Когато Любен Каравелов дошъл в Пловдив в средата на 19 век да учи науките, заварил четири български училища, три гръцки и едно женско, също гръцко, училище.

Едно от гръцките училища носело гръмкото име „елински гимнасион” и като нашата Образцова прогимназия се посещавало от децата на тогавашната аристокрация.

Та в гимнасиона на Филибето учили основно гърчета, но все повече ставали българчетата. Там ги пращали далновидни родители, които искали техните деца да научат езици и мурафети и след това да бъдат сред първите в града.

Можем да си представим как българчетата, израснали в полуграмотни фамилии, облечени с полуселски дрехи, са понасяли присмеха на градските елинчета.

Дали от амбиция, дали от нещо друго, постепенно нашите момчета започнали да се учат все по-добре.

Един от учителите на име Самуркаш ефенди – помохамеданчен грък, описан от Любен Каравелов като рошав, мръсен и миризлив, но с невероятна ерудиция, започнал да размишлява върху успеха на своите ученици и един ден споделил с гръцкия си колега Славиди:

„Нашите микрокефали /малоглавци/ наричат българите хондрокефали /дебелоглавци/, а действителността доказва, че последните ще победят първите в сяко едно отношение. А знаете ли отде произхожда всичкото това? От програмата на онова учение, което е усвоено в сичките гръцки училища. Сичкият свят върви напред, а гръкът търси своето щастие под развалините на Атина! Вие набивате в главите на своите ученици философиите на Демостена, а заборявате да им покажете съвременният напредок на човечеството и да ги посъветувате да бъдат добри съвременни граждани и истиннообразовани хора. Фанатикът не може да бъде полезен ни на себе си, ни на съседите си, а вие със своето учение се стараете да возпитате не хора, а фанатици. Вие и до днес учите своите ученици, че само елинът е човек и че сичките други народи и народности са варвари! Това учение е убийствено за самите елини!”


Та днес, през лятото на 2015-а, като слушам какво става в Гърция, и се сещам за написаното от Каравелов. Та „люлката на европейска демокрация“ искрено смята, че може да живее по-специални правила т.е.да харчи повече, отколкото произвежда и да не връща това, което е взела на заем.

Още по-странното в гръцкия казус е, че след като вече пет месеца се потвърждава, че Ципрас не може да направи нищо само с красиви думи, мнозинството от гръцкия народ продължава да го подкрепя.Фанатично. В кратките анкети с обикновени гърци, които телевизиите излъчват, чуваме съждения, които не могат да излязат от устата на един нормален европеец. Даже на един българин.

Дали причината не е в това, че техните деди са учили при Славиди. Или по неговата учебна програма. А бащите им при бащата на Славиди. Самите те при внука на Славиди.

Май проблемите на Гърция няма да ги решат нито Юнкер, нито Туск, нито Меркел.

Нужен е един Самуркаш ефенди, ама къде е той?

Впрочем дали рошавият учител от гръцкия гимназион във Филибето да не мине и през България?

Че не бяхме ли точно ние люлката на европейската цивилизация?







Гласувай:
4



1. mirosan - Поздравления за поста. Не познавам ...
14.07.2015 13:13
Поздравления за поста. Не познавам гърците достатъчно добре, но ако наистина си живеят в античността все още, то им трябва един звучен шамар да се опомнят - за тяхно добро де, без злоба и ехидност.
Те и в България много хора все още си живеят в миналото. Едни си мечтаят бензина да е стотинки като "едно време", пък други отиват чак на България на три морета. Първите обикновено са в пенсионна и предпенсионна възраст, а вторите в предработна възраст.
Гледам ги едни млади момчета на главната събират подписи за "България вън от НАТО" или нещо от сорта беше.
Хайвани - мислят си, като мечтателите по евтиния бензин, че по-лошо от това не може да стане... Един възрастен човек, на една бензиностанция, докато си плащах бензина взе да ми разправя, че трябвало и тук като в Украйна - война да стане, за да се оправим. И аз го гледам, и не зная какво да кажа - питам се, този човек нормален ли е, наясно ли е, че при една война - не дай си Боже - днешните времена ще му се струват като живот в райска градина...И такива хора ще ходят да гласуват да участват в избора на бъдещето ми...
Защото и заплатите, и пенсиите биха могли да са много, много по-ниски. И в много, много държави действително са такива.


цитирай
2. nick195 - Моите поздравления
15.07.2015 05:11
..за твоя пост.
цитирай
3. apostapostoloff - А пък нашите медии се
18.07.2015 17:36
скъсаха да превъзнасят Роженския събор, който бил отново възроден. Като чух ориенталската музика, която огласяше събора и минава за "българска народна музика", направо обесих нос. Ама като си нямаме Демостен, ще се ровим в ей такова минало...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9456138
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031