Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2015 08:57 - НОМЕРЪТ НА СЕРГО И НОМЕРЪТ НА ШАРО
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 3721 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


През април бе оповестена една голяма победа над корупцията – бяха арестувани шестима служители на КАТ- Пловдив, от които двама офицери. Били вземали подкупи, за да ти се регистрират по-бързо колата. Бил арестуван и един външен човек, известен като Серго Комисионера. Едни го определят като ром, други като циганин, хората, които не са имали късмета да се възползват от услугите му, го наричат просто „мангал“.

Едни го обичат, защото им спестява цял ден висене по опашките, други го мразят, като го гледат кат шета из КАТ като щатен и как си говори свойски със служителите като уважаван техен колега.

Всъщност става дума за едни пари. Казват, че сумата с пазарлък пада до 30 лева. Серго ти взема документите и ги внася където трябва. Всички го знаят и го пускат навсякъде. Колко от тези 30 лева остават за него, колко се разпределят между колектива – не е ясно.

Тайна остава и друга съществена част от технологията – Серго ли си избира клиентите или те сами ходят при него и му се молят да им вземе парите.

Така или иначе пред очите на стотици българи от много време се извършва една гавра с правата им и със закона. Едни мълчат и чакат Серго да ги забележи, други псуват, трети търсят медиите да им решат проблемите. Един даже повярвал на министър Бъчварова, че ако сигнализира на някакъв си телефон за оплаквания, проблемът ще бъде веднага решен. Обадил се и още чака нещо да се промени.

Защото след арестите през април нищо не се е променило. Опашките са същите, хората псуват като преди, а сред тях гордо плува като жълт лебед /онзи ден беше с жълта фланелка/ безсмъртният Серго.

Уж го бяха арестували, уж престъпната схема беше разбита. Възможно е някои служители на КАТ да са били сменени, но не и Серго. А може това да е бил негов брат близнак или друг от махалата – те в Шекера махала всички си приличат.

Работата е, че ако недай си боже нещо се случи на Серго, утре веднага някой друг ще заеме неговото място. Какво тук значи някаква си личност? Работата е в това, че системата е универсална. Тя създава, както много пъти съм писал, единна хранителна верига, в която има място и за българина, и за циганина.

Схемата със Серго не е измислена днес. Едно време тя се наричаше „Номерът на Шаро“.

Шаро е духовният баща на Серго. Той беше навсякъде в онези години, когато опашките бяха част от живота ни. Днес, слава богу, опашка може да има само пред държавни и общински институции. По ред прицини.

Та едно време отиваш да търсиш печка „Раховец“ или детско легло, отговорът е „няма“. След секунди обаче от тъмнината на полупразните тогава магазини изпълзява един мургав Шаро и казва тихо, че всъщност „има“. Срещу 30 лева отгоре.

Трябва да сме идиоти, ако си мислим, че всичките пари са отивали в джоба на циганина. Според мен, в него са оставали не повече от 10 лева. Въпреки че най-опасната работа е вършел той.

В онези години освен дефицит имаше и повече ред. И шаровците често ги закопчаваха, но те се държаха като комунисти на разпит и не издаваха четата. Затова бяха ценени като основна част в хранителната вериги от управители на магазини, снабдители, касиери и т.н.

Шаровци или Серговци са част от престъпните вериги на наркоразпространението, търговията с контрабандни стоки, търговията с цигари с неплатен акциз. Там те заемат най-ниското ниво. Част от веригата са и немалко полицаи, които си прибират по някой стек цигари и забравят да го платят. Е, от време на време за парлама, както се казва, хващат някоя баба Айше с не знам си колко къса цигари /броят заловенето в късове, защото изглежда по-внушителен успехът/, и все не става ясно тези цигари от небето ли падат или баба Айше сама си ги произвежда.

Ако утре някой измисли такъв икономически модел, че за циганите да има работа, или тези, които създават нарочно опашките, да влизат в затвора, може би кандидатите за Шаровци и Серговци ще намалеят. Но това няма да стане. Много по-добре е хиляди мъже, жени и деца да живеят полугладни и да са готови да изпълнят всяка мръсна поръчка.

Има и друг вариант - „номерът на Шаро“ да се официализира.

Преди време срещам двама приятели - стоят пред тогавашното ХЕИ в Пловдив и тъжно гледат огромната многоетажна сграда.

Били направили кръчма и имали проблеми с узаконяването.

  • Ами ще си платите и готово – направих се на печен, тъй като бях вече минал по етажите.

  • Ние сме готови – показаха ми те една чанта, - ама не знаем къде да оставим парите.

Срещал съм и други хора с чанти в ръка да обикалят по етажите на една или друга институция и да не знаят на кого да ги дадат.

А ако отпред стоеше един Шаро или Серго – ще го познаем по жълтата фанелка, който да поема чантата, да проверява документите и след минути да ги връща подпечатани, колко ли време щеше да бъде спестено.

Както казва един приятел дал много рушвети и затова може би успял, „корупцията е като смазката на мотора, ако я няма, моторът блокира. Ако е много, моторът боксува. Затова трябва да се подава умерено и непрестанно.“

Та Серго с неговите 30 лева може би е намерил мястото си и цената. Неговата и на българската държавност.






Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9455312
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031