Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2015 12:25 - БЛАГОСЛОВЕН ДА Е ПОРОЯТ
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 4289 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Бурята и дъждът дойдоха точно навреме. Българската журналистика беше толкова обезсилена от липсата на новини, че опря до спуканата гума на Преслава. Прочутата фолкпевица пътувала за Пловдив, когато на таблото на колата й /о, ужас/ светнала лампичка, показваща, че паднало налягането в лявата й гума. Снимка с червената лампичка певицата качила във фейсбукстраницата си, намекнала за развален купон и новината тръгна.

Според анонимен специалист обаче тази ламипчка може да светне и при съмнения за лош бензин. Медиите проспаха това подозрение, но други не спят. По тази тема – по-късно.

Разбира се, Преслава със своето ниско налягане на гумата е въздух под налягане в сравнение с Цеца Величкович. Великата сръбкиня идва в България...със САМОЛЕТ. Това е новината, обиколила почти всички медии. Някой писа, че това било правителствен самолет. Винаги сме подозирали, че България и Сърбия са най-близките страни на света – само тук фолкпевиците могат да ползват същите самолети, с които летят най-важните хора на държавата.

По традиция най-амбициозните журналисти на България ще лазят по земята, ако трябва, за да се доберат да Цеца и да я попитат нещо за великия Аркан, о бозе почившия неин съпруг. И ще се правят, че не знаят, че същият Аркан беше признат военнопрестъпник, виновен за смъртта на стотици невинни жени и деца. А самата Цеца бе заподозряна за участие в заговора за убийството на премиера Зоран Джинджич, след това лежа в килия с три обвинения, доказаха се крупни кражби за милиони при трансфера на футболисти от семейния отбор „Обилич“ - включително с българско съучастие, и в крайна сметка звездата се размина с пандиза, след като се откупи с една сериозна глоба.

Но как ще припомнят журналистите тези факти, след като през 2006 г. като кмет на София Бойко Борисов връчи специален  медал на Цеца Величкович като знак на благодарност от страна на българския народ.

Ха смее ли някой да хвърли кал върху Цеца – това е все едно да плюеш върху образа на Райна Княгиня.

Та гръмотевиците заглушиха светските новини от последните дни, но не можаха да заглушат гороломните слова на Бойко Борисов срещу търговците на горива. Които свалят пломбите, както си искат и когато си искат, и наливат през отвора терпентин. След това се оказа, че съмнения за отваряне на пломби има само при 10 случая от 7000 проверени. Колкото за наличие на картел – това е като на комара пишката – всички казват, че я има, но никой не я виждал.

Томислав Дончев каза буквално: „Надявам се, че КЗК, която работи на базата на закони, а не на ПОДОЗРЕНИЯ И ЕМОЦИИ, да направи безпристранен и професионален анализ...“

Какво ли има предвид Томислав Дончев, споменавайки за „подозрения и емоции“?

Иначе и Дончев реши да привлече народното внимание, припомняйки ни колко литра бензин може да си купи един датчанин и колко един българин със средната си заплата. Но не каза колко литра бензин той самият може да купи със своето месечно възнаграждение – делейки заплатата си и на литрите, които получава безплатно за служебната си кола? Ако това се направи, ще се окаже, че доста хора в България живеят по-добре от датчани.

Народът обаче не се интересува от толкова сложни сметки – той иска нещо много просто . Не пазарни цени, а цени, съобразени със заплатата му. Тоест, бензинът да струва 40 стотинки, за ток да плаща 5 лева, бананите да са по 20 стотинки килото – защото и те като бензинът не се въдят по нашите географски ширини. Също билетът за концерта на Цеца да е 2 лева. Тоест, съобразен със заплатата му.

Та емоциите около бензиностанциите отново обединиха медии и народ около идеята да се установи контрол върху цените на горивата. Да се създаде нещо като ДККЦГ /Държавна комисия за котрол на цените на горивата/, да се назначат 9 комисари с 9 хиляди лева заплати и още 99 секретарки и 9 999 проверяващи само с 999 лева заплата, но затова пък склонни към договаряне с проверяваните. Ама кой да ти прави такива сметки. Важното е да не допуска дизелът у нас да бъде с 2 стотинки по-скъп от гръцкия. Само че аз наливам от бензиностанцията до нас дизел с 2 стотинки по-евтин от този в Гърция. Но си мълча, защото този факт може да вземе хляба на десетки колеги, които си оправдават заплатите, повтаряйки от три дни колко скъпи у нас са горивата.

...Току що пак заваля. Засега умерено. Дай боже, нов порой. Дай боже, пак да умре някой – от токов удар, мълния или паднало дърво. А още по-добре да се удави в локва, предизвикана от запушена шахта.

Че да има новини в тази лятна суша.





Гласувай:
5



1. shveik5 - Това е поглед през ключалката на затворената врата
22.08.2015 16:23
при светнала лампа в антрето, докато нашата журналистика стига най-много до врата и е показва, но нито звъни, ни чука да отворят, щото знае какво ще последва за предозирания интерес и проявената дързост и красота. Но обикновено не стигат и до там, а най-много до портиера на блока да го попитат дали се гордее с оказаната му чест!
цитирай
2. mirosan - И друг път съм го казвал, че търсе...
25.08.2015 13:23
И друг път съм го казвал, че търсенето определя пазара - включително в журналистиката. Някъде из блога на г-н Тодоров прочетох, как е бил в някакъв провинциален щат в Америка и се изненадал, че местната кабеларка не пускала никакви новини за Европа. И когато попитал човек от нея, защо, той му отговорил, че никой от местните не се е интересувал относно Европа - ако някой прояви интерес ще пуснат репортаж. Възможно е да не препредавам съвсем точно случката, но смисълът беше този.
В България, все пак, нещата са малко по-различни, от гледна точка на това, че нашенецът е свикнал да консумира това, което му се предлага без да се напъва много-много да търси алтернативи - стига да е достатъчно достъпно, достатъчно евтино и да не го дразни. Пък качеството...често е на второ-трето място, а в отделни случаи и извън класацията.
Големите фирми пък - без значение дали предлагат журналистика или филе "Елена" са наясно с липсата на изтънченост у българина, както и относно горе описаните му предпочитания. Като добавим и не особено високите умения по маркетинг и проучвания на големите фирми, както и слабите комуникации между отделите им, то към безразличието на българина добавяме неумението на фирмите да напипват добре предпочитанията на народа и заблестява цялата картинка на родния пазар.
И все пак - за да се стимулира качествената журналистика, както и качественото филе "Елена" (примерно) всичко трябва да тръгне от хората. Да започнат да ги търсят и да не спират докато не ги намерят.
Но...има надежда. След като вече започнаха да пробиват малко по-малко "Еко" магазини, значи манталитета е започнал лека-полека да се променя.
Питам, се кога ли българинът ще започна да търси и "Еко" журналистика - неподправена, без ароматизатори и подсладители - е, леко безвкусна, често миришеща неприятно и не напълно засищаща родния стремеж към престъпление и наказание, но за сметка на това вярна, неподправена и с полезна информация.
Да живее здравословният начин на информиране ;) .
цитирай
3. apostapostoloff - Горивата в България са
22.09.2015 05:58
най- евтините в целия ЕС. Ала нашите медии ни подлудиха с постоянно повтаряната лъжа, че те са най- скъпи тук.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9457890
Постинги: 1000
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031