Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2016 13:35 - ЗА БОЙКО БОРИСОВ, ЛЕНИ РИФЕНЩАЛ, НОРМАН МЕЙЛЪР И ВЛАДИМИР ПУТИН
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 2667 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 06.02.2016 13:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Някой ще каже - каква е тази манджа от имена? Ами искам да се покажа, че много съм чел. Няма само Джимо да събира овации в "Сега".

Поводът е прословутата среща на Бойко Борисов в Лондон.

Преди малко трябваше да прочета лекция на талантливи млади хора за екранните изкуства и за това как се правят шедьоври. Слава богу - не се наложи да им говоря за Орсън Уелс, Фелини и други гении на киното, които не бяха чували, а за Бойко Борисов.

Та гледахме заедно записа от Лондон, който е правен от телефон или таблет, ако не  с една, най-много с две гледни точки, никакъв монтаж, никакви ефекти, само с един актьор, който за съжаление не изиграва най-добрата си роля. И какъв е резултатът - повече зрители, отколкото са събрали всичките български филми през последните 20 години.

След първото гледане си рекох: Материалът е железен, пиарите и троловете не могат да го барнат.

Оказа се, че може.

Започнаха коментари - и то от очевидци, които ни разказваха две различни събития. От името на Министерския съвет Севдалина Арнаудова направи коментар във вече позабравен стил, от който се разбра, че виновни са "агентите на империализма". По-точно "Атака" и БСП. За пръв двете партии ми станаха толкова симпатични.

Проблемът е, че има и други виновни, и други въпроси освен тези на .някаква си Иван Младенова, която стана звезда на българската журналистика.

Открих и нещо много интересно - че феновете  на нашия премиер тичаха презглава в очевидно опозиционни сайтове, за да го защитават, а враговете му правеха точно обратното.

Битката се разгаряше с всяка изминала минути и двата лагера изглеждаха все по-несъвместими. Нещо като "за" и "против" турското робство.

Та какво се оказа - че едни и същи кадри могат да бъдат разчетени и коментирани по два различни начини. Тук е и връзката с Лени Рифенщал. Става дума за онази немска режисьорска, която с "Триумф на волята", примерно, ни е завещала историческите кадри с маршируващите фашистки войници, излъчващи такава сила, дисциплина и воля, че противникът би трябвало само да вдигне ръце нагоре.

Тези кадри са се смятали за необратими. Тоест, биели са в една единствена цел и са постигали един единствен ефект.

Когато в средата на 60-те години Михаил Илич Ром прави "Обикновен фашизъм" - филм за фашизма, съставен от архивни кадри, той успява - или поне така се смята, да "обърне" смисъла. И да създаде у зрителя усещането, че става дума не за непобедима армия, а за една безмозъчна машина.

Та става дума за това, че вече няма необратими факти. Пропагандата знае вече такива хватки, че всеки очевиден факт може да бъде поднесен и разтълкуван по коренно различни начини.

Какво остава за зрителя или читателя - въпрос на интелигентност.

Сега за Норман Мейлър.

От лондонския запис не можем да разберем дали добронамерените зрители са били 80 процента, както твърди правителствената пресслужба, дали 60 или 20.

Можем да съдим за масовостта на антиправителствените настроения единствено по звуковия фон. Тоест по звуците, които издават протестиращите.

Злонамерените зрители на материала сигурно си викат: Абе, какво и да ни разправят, то се чува колко е масово недоволството.

Норман Мейлър описа някъде в края на 60-те години кандидатпрезидентската кампания на Макгавърн - един либерален кандидат, който постигна сериозни резултати, обявявайки се против системата. Този номер после го откраднаха сума ти политически тарикати.

На Мейлър му направило впечатление как се разполагат микрофоните в залата, където е трябвало да се проведе конгресът на демократите. Повече микрофони слагали в онзи край, където щели да седнат правилните делегати. И техните ръкопляскания и освирквания са щели да бъдат доминиращи в общата звукова картина. По този начин телевизионните зрители  е трябвало да бъдат манипулирани.

Свидетели на срещата в лондонското посолство казват, че озвучаването било под всякакви критика. В резултат на което "протестния вот" е смущаващо доминиращ в звуковата картина. Според мен   е над 20 процента.

Та един съвет - при следващи срещи - ако има някакви съмнения, озвучавайте правилно. Един-два  микрофона отпред, в залата само при правилните хора и силни колони, разбира се.

Основният проблем, разбира се, не е технически. Според мен, Бойко Борисов подцени аудиторията. Не беше готов за такива въпроси и такова враждебно отношение - независимо от това дали е спонтанно или организирано. Той е излизал и от по-сложни ситуации, но този път вероятно си помисли, че се намира на пресконференция на българска територия, където рядко някой се позволява да го репликира по този начин. И се опита да  излезе от ситуацията с познатия ни номер за магистралите, усвояването на евросредства и успехите в борбата срещу контрабандата.

Неговите съветници би трябвало да му обяснят, че този номер вече няма да минава. Стотици хиляди българи вече са видели, че може и да се прекъсва премиера. И сигурно все повече български журналисти ще се възползват от лондонския опит. Не защото имат нещо против Борисов, а заради славата и рейтинга.

Едно е да посрещаш кметове-патриоти в народни носии - дошли дали от искрени подбуди или водени от желанието да изкярат нещо от срещата с първия човек в държавата, да им подхвърлиш стотина хиляди за ремонт или няколко милиона да вържат бюджета на общината и да им обещаеш шменти капели, друго е да водиш диалог с хора, които не зависят от теб и от парите, които вожеш да раздадеш.
Или с десетина провокатори - въпрос на гледна точка.

Сега каква е връзката с Владимир Путин - както сочи заглавието. Никаква. Сложихме името за разкош. И за рейтинг.

Щото какъв е този коментар, ако го няма Путин вътре.

 

 



Гласувай:
8



1. felixedmundovich - Бавно схващам...
10.02.2016 12:49
Аз, макар и средно статистическо българче правя изключение от -най умната нация-та за това питам: Българските средства за масово осведомяване /след преврата-медии /освен с масово опростачване на тълпата ,лъжи,манипулации ,насаждане на страх, с какво друго се занимават???
А що се отнася за другаря Путин-животът на нашия президент /нищо че са от една кръвна група/ стана достатъчно тъжен след прозрението му ,че 97% от българските медии се управляват от Москва... или се заблуждавам...???
цитирай
2. apostapostoloff - Москва става наистина от ден на ден все по- нагла-
13.02.2016 18:12
руснаците съвсем открито заявиха, че купуват "Евроком". Това обаче е за отвличане на вниманието от другите им по- крупни покупки- те отдавна овладяха bTV, Нова телевизия и TV 7.

Сега, след като разбраха, че още през тази година интерконекторът между България и Румъния ще е готов и ние ще спрем да купуваме газ и петрол от тях, те съвсем ще побеснеят. И ще ни заливат с още по- голяма антибългарска помия. И то съвсем официално- от така наречените "ефирни телевизии", които им принадлежат. А Гого Лозанов и ДАНС страхливо ще мълчат...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9456251
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031