Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2016 10:37 - КОЙ НА КОГО ДУХА?
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 3036 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На последния конгрес на БСП, избрал Корнелия Нинова за лидер на партията, се говори за увеличаващия се натиск на „капитала върху наемния труд”.

А има ли натиск върху самия капитал? И кой ще защити капиталистите-изедници?

Пътувам миналата седмица  в пловдивска маршрутка. Колата ми е на ремонт и ползвам обществения транспорт. Купувам си билетче от шофьора. Той ми връща рестото, но забавя подаването на билета . Вероятно е зает с шофирането. Аз чакам и накрая получавам билетчето.

След мен се качва дама. Подава два лева  и съвсем ясно казва:

-          Без билет.

Шофьорът  подаде само рестото,  дамата си седна спокойно – макар и да пътува вече като нарушител.. Поне 5 души наблюдаваха сцената и си мълчаха.

Някой, който ползва  по-редовно  градския транспорт, сигурно ще ми се изсмее на откритието. Може това да е практика.

Защото онзи ден сцената „без билет” се повтори.

Всъщност зад тези две думи се крие следния диалог:

-          На ти лева за теб – дето се блъскаш, а чорбаджията да го духа.

-          Правилно, да го духа. На една заплата не се живее.

Вчера пък видях следната сцена – пътник тръгва да слиза, но оставя внимателно скъсания си билет на седалката. За да го ползва някой друг. И чорбаджията отново да го духа. Както и общината, и държавата.

Припомням, че пловдивският градски транспорт е частен. Когато беше общински,  редовно пътниците на слизане си предаваха като щафета билетчетата. Но това беше протест срещу държавата и срещу раздрънканите и пушещи автобуси.

Сега обаче превозните средства са съвсем нови - купени с кредити, които чорбаджията изплаща с голям зор. Вероятно защото печалбата не е тази, която е очаквал.  

И с всяко „без билет” ние му забиваме нож в гърба. И на никой не му пука. Важното е шофьорът да има за една-две  мастики след работа.

Та ще седне жертвата  на натиска на капитала на пейката зад блока с още няколко пролетарии и ще обменят опит как са прецакали днес  своя работодател. Някой път и аз сядам с тях.

Само братовчедът  Пенчо нямало  откъде да краде – той работи на компютър и няма чекмедже.  Той обаче ни разказва клюки – научил ги от фейсбук. Щото по ден уж работел на компютъра, но всъщност четял клюки. Като стане дума за неговия началник, и той като нас  вика ”да го духа”.

Много се караме като стане дума за футбол, но  по други проблеми сме единни.

Например всички се възхищаваме на гърците, дето постоянно протестират, а не като нас – дето се оставяме капиталът да ни мачка.

 

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. getmans1 - Нъй-честата практика; Шофьора ...
11.06.2016 14:03
Нъй-честата практика;
Шофьора има няма работа плаща от оборота горивото и консумативите за автобуса, дневна аренда „за шефа“, отчита продадените билети и тогава си прибира надника.

Билетити са ангажимент на „чорбаджията“ по-малко билети по-малко данък и става ясно кой печели и кой губи.
Губи държавата, респективно обществото а „непосилните“ шефа предварително ги е включил в арендата.

В нашия град сега от шест месеца въвеждат нова система за карти, билети отчитане на пътникопотока и системата се съботира точно от „чорбаджиите“ а за ползващите остава утехата, че поне се спазва графика.
цитирай
2. batogo - !!!:)))
12.06.2016 09:22
С тоя манталитет и от тази практика сме я докарали до тук, ама малко хора го разбират... :–) Когато много го разберат и осъзнаят, че крадат и лъжат себе си, животът ни определено ще стане по-качествен
цитирай
3. mirosan - Интересно дали тази дама осъзнава, ...
18.06.2016 23:37
Интересно дали тази дама осъзнава, че влиза в ролята на Андрешко. Само че дори Андрешко мисли по-на едро от нея, защото там става въпрос за много по-голям залог, от двата лева в случая.
Пък ако дамата толкова желае да помогне на човека - да си вземе билета и да му остави 1лв бакшиш - нищо нередно няма в това.
Всъщност, има нещо нередно и в поведението на г-н Тодоров. При такава случка, редно е да се сигнализира в транспортната фирма за да вземе мерки. На един случай може да не обърнат внимание, но ако получат повече сигнали със сигурност ще се замислят. Та едно от нещата, на които трябва да се научим е, че при забелязани нередности не бива да оставаме само възмутени странични наблюдатели.
Длъжен съм да отбележа, че и аз спадам предимно към пасивните странични наблюдатели в подобни случаи. Все пак, опитвам се да се превъзпитавам.
Миналата година ходих на пиано бар във Варна. Много ми хареса - обстановката, оркестъра - всичко беше супер, но...уискито, което ми сервираха беше пълно менте. Зная вкуса на Джак Даниелс и макар да нямам много изтънчени вкусови рецептори, течността в чашата имаше вкус на силно сутришно главоболие - беше ужасна. Спрях след втората глътка и си останах с нея.
Сега, някой се е постарал да направи този страхотен пиано бар, да плати високи хонорари на един много добър и създаващ настроение оркестър и...човек или няма да стъпи повече там или ще си вземе другия път една бира за 5 лв, вместо уиски с вода за 20... И то защото барманът и сервитьорката са решили да припечелят на гърба на клиента. И в този случай аз дори съм основния потърпевш. Бях убеден, че на сутринта ще се обадя на любезната управителка, която ми съдейства за резервация за да ѝ обърна внимание върху магариите, които прави персонала, но...така и не го направих. Следващия път се надявам, че няма да постъпя като социалистически българин, борещ се срещу всичко по-голямо от среден работник, а като нормален потребител в развито общество, където критиката е ключ към развитие, а не каприз.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9457153
Постинги: 1000
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031