Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2017 09:14 - НЕВИЖДАНО ПРЕСЕЛЕНИЕ КЪМ МОРЕТО
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 2234 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Смятах заглавиетода бъде „Край морето – гъз до гъз”, но ми се стори твърде слабо. Гъз до гъз е имало и в други времена. Това, което видях обаче вчера и онзи ден, бе нещо невиждано досега. Поне там,където бях.

Но да започна с това, че имам право да правя обобщения, защото за пръв път бях на море в далечната 1958 година. Макар и дете, помня, че на целия плаж от Несебър на север ходихме 4-5 семейства. „Слънчев бряг” го нямаше още, разбира се.

На  4 август 1959-а пък в 14 часа на северния плаж на Китен няма НИТО ЕДИН човек.

Нещата бързо се промениха. Построиха се стотици почивни станции, двата големи комплекса за чужденци, жителите на крайбрежните селца и градчета издигнаха нови къщи…

Легловият фонд, както се казва, се увеличи стотици пъти, хората се научиха да ходят на море. Морето стана част от културата на живот на българина.

За пръв път отидох в село Крайморие през 1976 година. Тоест, преди 41 години. Когато имаше един къмпинг и един ресторнт, известен като „Кокошката”. От тогава съм бил там поне 20 пъти, последните десетина години – всяка година, па макар по за няколко дни.

Крайморие сега е квартал на Бургас, до него се ходи с градски автобус  от Гарата или автогарата, билетчето е  1 лев.

Крайморие не е популярен куррот – липсва му романтиката на Стария Несебър, артистичността на Созопол, бурния нощен живот на Слънчев бряг, дългите плажове на Китен и Приморско и т.н.

През годините не е имало проблем с намирането на квартира или на място на плажа.

Ресторантите предлагаха доскоро  на обед  първо, второ и диня за 5 лева. В момента – първо и второ без диня за 5 и 50. Което също е добре. Цаца с голяма бира и една филийка е 4 лева. Плюс изглед към морето.

Тази година минах през Крайморие за няколко часа в края на юни. Имаше толкова коли, че не можеха да се разминат. На плажа имаше хора повече от всякога. А още небеше сезон. Реших, че причината е в това, че е неделя.

Крайморският  плаж е един от последните, до който можеш да отидеш с колата, без да плащаш нищо. Идваш за един ден, спираш  досами дюните, събличаш се в колата и цопвате групово в морето.

В края на миналата седмица компанията, с която се събираме – едни идват от Полша, други от София,  се обади от Крайморие и попитаха кога мога да тръгна. Казах – след два-три дни. Оказа се обаче, че този път няма места. И в къщата, където отсядаме от 1о години и сме нещо като почетни гости, и при роднините на хазяите,  и при съседите. Най-накрая се разбрахме за събота, взех в петък вечерта нощния влак и в 8 сутринта бяхме вече всички на дворчето под ореха с големи чаши кафе. Кеф. Тишина. Катеричка скача насам натам, на съседния стълб щъркел храни две щръклета. И лаф моабет.

Изведнъж в двора нахлу  някакъв мъж и попита: Да имате свободни стаи?

Хазяинът каза, че няма.

След пет минути влетя нов човек и направо приплака: Да имате свободна стая, че съм с две деца?

Вече ние отговаряхме, че няма свободни стаи.

През следващия час вместо да си гледаме кефа под ореха, станахме туристическо бюро.

Спомних си  как преди  40 и повече години съм виждал хора да търсят така квартири.Но тогава предлагането беше в пъти по-малко.

Отидохме след малко на плажа и се оказа, че положението наистина е гъз до гъз. Имахме си някакви  свои тайни места между дюните – и там пълно с хора.

Та нещо беше станало тази година. Никога, ама никога не съм виждал толкова хора. И започнах да наблюдавам и да анализирам. Не знам дали на другите места по Южното Черноморие е така, ако имате наблюдения – пишете.

Уточнявам „Южното Черноморие”, защото очевидно става дума за бум на тези почиващи, които не ходят в големите и скъпи комплекси – заради дискотеките и секса, нито з затворените комплекси с ол инклузив…

Над половината от пренаселилите плажа  бяха млади семейства с малки деца. От малки населени места. Вървяха към морето на върволици – всичките със сгъваеми чадъри – няма да дадат 12 лева за голям чадър с два шезлонга, и с по няколко надуваеми детски съоръжения: пояси, пингвини, крокодили и т.н.

В неделя в 7 часа сутринта плажът вече се пукаше по шевовете.

Останах до 7 вечерта – гледах и не можех да повярвам. Пак трудно се намираше свободно место.

Седнахме на цаца и бира /под 4 лв./ и направихме кръгла маса по проблема.

Започна да надделява мнението, че напливът тази година е заради отлива от Турция – заради атентатите, и от Гърция – заради земетресението.

Само че в момент от 6 близки семейства, които са на море, 4 са в Гърция. И не ги е страх. Освен това тези около нас – с малките деца, с колите трета употреба, с ракийката и салатката на двора – да не се охарчват, не са май  от онези, които ходят в Гърция.

И да не забравя – за пръв път във върволицата към плажа видях толкова цигани. Не по зле облечени от българите, също с деца – даже по-охранени от българчетата.

Дали причината за морския десант не бяха горещините в момента?

Дали пък заслугата и за това не е на Бойко Борисов – по магистралата всеки българин може да отиде до „гьола” за няколко  часа. Ставате в 6 и в 10 децата вече се плацикат.

Дали българинът не се научи вместо да стои на морето еднократно  по 14 или 20 дни, както едно време, сега да ходи по няколко пъти, но за по няколко дни.

Дали не появи нещо като провинциална средна класа – млади здрави хора, които получават вече достатъчно пари, за да ходят спокойно на морето – но не на ол инклузив или в чужбина? Не че не могат да си го позволят, но вероятно не обичат да трошат изкараните с пот пари за излишни глезотии.

Дали самото Крайморие изведнъж  е станало моден курорт – с евтини, но удобни квартири – много от тях с отделни санитарни възли, като хотелски стаи, някои и с климатик? С многобройните възможности за евтино изхранване и без опашки даже в дните на голям наплив?

С възможността да се паркира до плажа и без пари?

Не знам, но това, което видях вчера и онзи ден, наистина беше нещо невиждано…

 

 

 

 

 




Гласувай:
6



1. nadzambunata - Ей, значи не съм само аз, и други са забелязали същото!
08.08.2017 10:20
Вчера се върнах от Каваците (сега му викат"плаж Аполония"/???). В събота и неделя на плажа "се случи" невиждано стълпотворение. Каваците е (беше преди "хотелите") най-красивото место на земята, от години с малко прекъсване ходим там. Ненагледна Природа, въздухът и атмосферата се кусат с лъжица! Плаж-чудо, между мило моренце, непресолено, като оня мъртвилник средиземния и Велика Станджанска Планина, къдрава и зелена, тежка, като директор! И като се смесят тия ми ти въздуси и красоти, та стане несравним феномен Каваци+Смокиня+Градина! И стихотворение не помага!
Допреди три години имаше само един "комплекс" зад шосето до гората и неколко къщи на Буждака. На плажа - само изключително готини ресторантчета с много готина кухня и истински приятни хора. Много интелигентна спокойна, чиста атмосфера, имаше малко хора - предимно русняци от (панелния) комплекс и Българи от къмпинга.
Сега: "комплексът" се е разрастнал до панелен квартал, издигнали са "снаги" нови гета (около десетина такива). Плебсът явно си купува "апартаментъй". Нощем "музиката" от която долавям само лупането в стил тупане на килим и чукане на пържоли не ти дава мира да се упоиш от щурците. Нямаме май вече право да се сърдим на циганите за нощния тормоз от традиционния им джумбуз, щото това от "българските" ресторантьори не е по-друго!
В събота жегата беше небивала, пълно с народ, едвам си намерихме чадър въпреки скъпотията, и в двата почивни дни в морето се киснеха невероятно много хора и в 19:30 часа. За паркирането и колите да не поменвам.
ТА, кое е новото? Като изключим фактора "уикенд" и жегата, то изуми ме колко мноооооого Българи имаше в и около Созопол. Млади, здрави наши момчета на групи, държаха си се много възпитано ВСИЧКИ, весели, добронамерени, ВСИЧКИ си изхвърляха боклуците в кофите, никакви викове и крясъци, да ти е кеф да ги гледаш! Семейства с деца тихо и кротко се радваха на моренцето. От 20-на години не бех виждала такова чудо, ама наистина! И аз се запитах защо, ама е го е: така си е!
цитирай
2. milady - точна така..
08.08.2017 10:52
България се възражда..
аз съм морско чадо, имам поглед изотвътре
нема такава държава, нема нигде друг такъв народ..
верно си е,нищо че е ..чалгарско
поздравчета, авторе, с голям кефф бях тук..
усмивки/Юлия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9455441
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031