Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2018 09:18 - УРА, BIT КАПИТУЛИРАХА!
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 10600 Коментари: 1 Гласове:
14

Последна промяна: 10.02.2018 15:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Много рядко гледах BIT –  до домашния ми телевизор достига само т.н аналогов пакет, кабелният ми оператор като че ли не държеше тази телевизия да достига до повече хора.

Много хора обаче ми препоръчваха – намери да видиш еди- какво си, което снощи гледах по BIT. Така съм гледал или прочел някои интервюта, които другаде нямаше как да се появят.

Познавам и хора, които твърдяха, че това е единствената българска телевизия, която казва истината. Е, познавам и такива, които не знаеха за нейното съществуване.

BIT беше един уникален за българската действителност проект. Направиха го братята Вълневи със собствените си пари. Които на всичкото отгоре бяха спечелили и ги държаха далече от България и нямаше как да им ги вземат.

Разправяха, че започнали в един фургон да правят бургери. В онези времена, когато днешните успели българи правеха нещо друго.

Въпреки че когато се появи телевизията, „досетливи” журналисти веднага „откриха” разни финансови схеми. Поръчкови медии я свързваха с ДПС, с ДОСТ, с „Да, България”…

Та тези хора, дошли от Америка и объркани от американските стандарти,  бяха решили, че една свободна медия няма как да не успее. И да се самоиздържа, защото нейната свобода ще бъде оценена от свободолюбивите българи и ще бъде подкрепяна.
Вместо да дадат парите си за някой футболен отбор и днес да бъдат обявени за национални герой, те решиха да поддържат свободното слово, което няма как да не стане опозиционно слово. 

По BIT се говореха неща, които собствениците и журналистите в останалите популярни медии не смееха и да си помислят и поднасяха полуистини и откровени лъжи, поддържаха и поддържат един свои си ред на темите, които трябва да вълнуват българина.

Вероятно и властта гледаше, но си мълчеше. Единствено от промъкнали се реплики от нашумелия разговор „ЦУМ гейт” стана ясно, че властта не спи и даже се интересува кой финансира тази телевизия.

Дали няма да се окаже един ден, че някои хора са си вадили заплатите, проучвайки BIT ? Както едно време доста хора подслушваха и дешифрираха казаното по черните радиостанции?

Един ден, когато намерих телевизор с BIT на подходящо място, гледах внимателно не Сашо Диков или Люба Кулезич, примерно, а рекламните блокове. И тъй като се занимавам с този бизнес много години, открих ,че телевизията е гола вода във финансово отношение. Намерих и рекламната оферта – цените бяха направо смешни в сравнение с властващите на пазара телевизии.

Явно BIT губеше сериозни пари. Не съм чувал там да се насочват пари от реклама на еврофондове, което е един от начините да се поддържа една медия. Такива пари отиваха в „ТВ Михайлов” – Враца, „ВИЖ ТВ” – Козлодуй и „Евроком” – Велико Търново /ако сте чували за тези телевизии/, но не и в BIT.

Не съм чувал и „Америка за България” да протегне ръка – като защитник на свободното слово.

В един момент – след като Сашо Диков оглави медията, очевидно бе използван спасителен вариант – телевизията или отделни нейни сегменти да паднат до нивото на масовия зрител. Което явно намали мотивацията у част от екипа да работи по-нататък. Но и след този ход изглежда проблемът с финансирането остана.

Тогава бизнесът в телевизията пое една дама, която била свързана – така съм чул – с разпределението на паричните потоци от реклама и щяла да спаси предприятието.  Само че тази дама беше цитирана да казва, че „парите обичат тишината”.

Ето, тук е разковничето на цялата история. Ако искаш да съществуваш на медийния пазар, трябва да възпроизвеждаш…тишина.

Оттук нататък пред телевизията останаха два пътя – или да фалира, или да се продаде.

Слава богу, намери се купувач. Неизвестен за широката публика. Колко пари е дал – тайна. Но ако собствениците са получили все пак сумата, която са инвестирали до този момент, това са доста милиони – сметнато на ум. Поне 7-8 милиона.

Кой дава толкова пари за една губеща фирма? Елементарен въпрос, на който никой не търси отговор.

Е, може в България има хора, които оценяват постигнатото и са решили да го надграждат?

Не, нищо такова.Новият собственик моментално е спрял всички рубрики. Тоест, взривил е направеното: авторитет, доверие, зрители. И е обявил, че ще прави младежка интерактивна телевизия. Не знам какво означава това. Вероятно някакви младежи ще гледат нещо от мобилните си телефони.И ще цъкат на тях.

Но за да направиш  такава телевизия не е нужно да купуваш друга телевизия, която има студио в Чикаго, кореспонденти по света, авторитетни журналисти.

Продажбата бе обявена публично и цивилизовано – а не с догадки и с подозрения за някакви игри. Павел Вълнев написа между другото:

„А пазарът в България е особен - телевизионният е съсредоточен в мейнстрийма, а рекламата е насочена натам. Ако съдя по ситуацията в САЩ, където живея, а и в Европа, за кратко време и тук ще се установи, че малките медии са задължителна част от избора на гражданите. Те дават глас на хората извън статуквото, носят плурализъм и демокрация”

Какво иска да каже този човек, погребал част от мечтите си в родната си страна?

Иска да каже, че парите от реклама отиват при статуквото т.е. при тишината.

Само че тези пари не падат от небето, някой ги дава, някой ги насочва.

Разговарял съм с доста богати хора, които са уверени, че големите медии лъжат или говорят глупости. Или че спестяват истината. И че всички „журналя” са подкупни глупаци. Богатите хора много обичат думата „журналя”. Но същите хора продължават да дават парите си за реклама там, където трябва. На мейнстрима. Където дават всички.

А може би ги е страх да не каже някой, че поддържат една опозиционна телевизия? Че Главният прокурор или някой друг ще забележи това?

BIT все пак доказа, че може да има и такава медия. Особено когато бизнесът ти е далеч от България и няма кой да те натиска по лошия начин.

По лошото е, че BIT не получи подкрепа от почти никого. Така че, господа  бизнесмени, когато плачете, че в медиите не намирате отговор на много важни въпроси, когато се дразнете, че на екрана вашият бизнес  е представен от журналисти с манталитета на синдикални лидери, че властта ви мачка, лансирайки само свои хора, помислете, че може би и вие сте си виновни.

BIT освен всичко друго даде лошия пример, че в свободата да говориш просто няма бизнес.

И никой няма да рискува повече.

И последен въпрос: дали в този момент едни хора се радват? И кои са те?

 




Гласувай:
14



1. chavdar01 - ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ Е РАДОСТНА ТАЗИ НОВИНА.
10.02.2018 12:56
ВЕЧЕ БОКО И КОМПАНИЯ НЯМАТ КОНКУРЕНЦИЯ!
цитирай
2. morskipesni - Всичко което не е с мафията (Боко-ТИМ-Марешки, Пеевски-Сие) ще фалира
10.02.2018 13:45
По-мръсен мафиотски тоталитаризъм не бе имало от времето на Драганцанковата шайка.
цитирай
3. apostapostoloff - Преди години покойният Румен Балабанов ме
10.02.2018 15:45
натовари със задачата да продам неговата губеща телевизия. Ситуацията беше идентична.

Оттогава много вода изтече и нещата се промениха. Вие грешите, защото вече няма никакъв телевизионен мейнстрийм. Всички , абсолютно всички телевизии духат супата и отчитат поредната нулева година.

Защото светът се премести в... Интернет. И РЕКЛАМАТА се премести в Интернет. И телевизиите, и вестниците ще се борят за оцеляване.

Оттук насетне това идиотско изобретение телевизията, тази бибилия на идиота, само гол ще го бара. Слава Богу!

Аз съвсем определено се радвам от създалата се ситуация.
цитирай
4. krassko - Да си чул че има Олимпиада???
10.02.2018 17:19
цитирай
5. zaprehoda - До Апостолов -номер 3
10.02.2018 19:11
80 процента от българите все още се влияят от телевизиите, а не от интернет. От нтернет могат да се информират - как е завършил мачът, примерно.. Някой да ми каже кой е интернет вариантът на Сашо Диков или на Люба Кулезич - примерно. В сайтовете пишат главно анонимници - даже не се подписват.Уж най-четените български сайтове преписват половината си поне съдържане от телевизиите: "Лют сканал се завихри в студиото на БТВ", примерно. Особено в събота и неделя дежурните по сайтове гледат по цял ден телевизия и преписват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9455556
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031