Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2019 09:28 - ДА ЗАМЕНИМ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР С КИРИЛСКИ?
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 2188 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Българчетата още в началното училище учат, че братята Кирил и Методий написали една азбука, която се нарича глаголица, но след година забравят това и цял живот повтарят, че днешните ни букви са тяхно дело. Даже на паметника на солунските братя пред пловдивската гимназия „Св. св. Кирил и Методий” те държат свитък с три букви, които са въведени в употреба след тяхната смърт.

Човек трябва да е идиот, за да не открие пълното съвпадение на повечето от половина кирилски букви с гръцките, които пък идват от финикийските, минават в латиницата...Целият свят го вижда, само ние си мислим, че нашата писменост е нещо уникално. Че е дело на Кирил и Методий, които са поне наполовина българи, писали са на български, били са в България, така че ние сме центъра на света...

Поне по 24 май се изсипват толкова исторически неистини, че човек си мисли дали това не е празник на неграмотността.

Тази година около празника се появиха едни интересни нюанси, които карат човек да си мисли, че т.н.кирилица се превръща в геополитическо оръжие.

Ако от години използваме 24 май да се похвалим, че ние сме дали азбука на „вси славяни”, сега се появиха ясни послания, че тези славяни трябва да се обединят около азбуката.

Каза го ясно Румен Петков – потребителите на кирилицата да се обединят. Става дума да 8 държави начело...Начело с кого? С България или Русия?

Никой не смее да каже, че държавите, които са приели кирилицата, намаляват. Предстои излизането на Казахстан от „съюза”. И никоя държава не ще да се кирилизира.

Президентът Румен Радев беше малко по-обтекаем. Тай напомни, че „Нашата българска кирилица свързва милиони хора от различни държави”- без да уточнява кои са държавите. И призова кирилицата да се превърне в „щит”. Щит срещу какво? Срещу глобализацията? Срещу Европа - макар светите братя са обявени за покровители на целия континент? Срещу НАТО, където пишат на вражеската латиница? 

Та  дали да не възстановим един малко редуциран Варшавски договор -  като "Кирилски договор"?

Ще трябва да се уточнят обаче някои дребни детайли. Като например дали не би трябвало да добавим към нашата азбука э абаротное? За да бъде славянско-православното братство пълно.

 

 




Гласувай:
2



1. bogoizbrania - Според мен
25.05.2019 23:54
Президентът е съветван да чете текст писан от индианец на когото са дали пишеща машина с латиница. Червенокожият е почувствал заплахата и е взел щит за да се предпази!
цитирай
2. krumov - Ramstain
26.05.2019 07:37
А ко че ядеме?
цитирай
3. marknatan - Днес пишеме на " петровица...
26.05.2019 09:03
Днес пишеме на " петровица" , на азбуката въдведена от Реформата на Петър I Велики, която няма , ама няма нищо общо със старобългарската азбука! и то не само зарадо " кирилското " Я" на Петър .
Ако Петър беше въвел в Русия с Реформата си латиницата за " славянска" азбука, сега и в България щеше да се пише на латиница.

И какво се променя този факт от това, че днес БАН-яджиите в откровената си профанщина наричат тази азбука на която се пише днес в Бълария " кирилица" и която няма нищо общо със старобългарската азбука или разликите между " кирилицата" и старобългарската азбука са в пъти по големи от разликите между старобългарската азбука и гръцаката алфавита, но

самоопределили се за патриоти, пардон родолюбци се бият в гърдите и гледат на кръв, а ко някой " невежа" не им признае, че братя Грим били създали " глаголицата" , но те " българите " били изобретили " кирилицата на която пишели славяните " !?

Ако някой държи патента на това което се пише днес това е Петър Велики и наследниците му, които на практика, като държавност са продължение средновековна България и ако съвременна Българяи не го чувствува това да не влиза в съюз със самата себе си с цел съхранение на цивилизацията си, т.е. такава държава кучета я яли след като не осъзнава индентичността си.

Може би създаването на тази азбука на която пишат днес и българи зарязали старобългарската азбука и нарекли новата на Петър кирилица е най-значимия принос на реформите му от съвременна гл.т. , защото имено тази азбука е отличителен белег на една цивилизация, за която България, може да е гордее,че я е създала, но Русия е нейният съхранител и продължител отблагодарил се и на създателя си българската държавност, не само чрез възприемането и усъвършенствуването на тази средновековна българска цивилизация и ъпгрейда и.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9481696
Постинги: 1017
Коментари: 6462
Гласове: 8627
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930