Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2017 15:02 - Гени и профилактика с йод са причина за многото хора с болна щитовидна жлеза
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 923 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image


Честотата на заболяванията на щитовидната жлеза нараства през последните години. Вероятно една от причините е по-добрата диагностика, а също и това, че здравната култура се повишава и хората активно търсят информация и консултации.

Кои са другите фактори, които влияят? Безспорно на първо място е фамилната обремененост. Известно е и влиянието на радиацията. „Спекулативни са твърденията, че на Чернобил се дължи повишената честота на болестите на щитовидната жлеза. Доклади на СЗО отпреди 3-4 г. не намират връзка между рака на жлезата и излагането на радиоактивен йод. За да предполагаме ефект от подобен инцидент върху нея би трябвало да има и външна експозиция на мощна радиация или прием на радиоактивен йод, който се натрупва избирателно в клетките й“, казва д-р Александър Шинков от специализираната болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“.

Хашимото се увеличава и заради йодирането на солта

По-значими за заболеваемостта са други фактори. За болестта на Хашимото (хипотиреоидизъм) се знае, че има сериозно генетично предразположение. Човек се ражда с тази нагласа в клетките на имунната система и щитовидната жлеза. Дали заболяването ще се отключи, зависи от външни фактори – вирусни инфекции, стрес и преумора, претоварване с йод. За пушенето категорично е доказано, че влияе. В страни, където е имало йоден дефицит и се въведе профилактика с високи йодни дози, се наблюдава значимо нарастване на болестта на Хашимото. България е такава страна – с йоден дефицит и ефективна профилактика.

Леките форма – без осезаеми симптоми

Леките форми на заболяванията на щитовидната жлеза обикновено протичат без ясни симптоми, пояснява д-р Шинков, който е член на ръководството на ендокринологичното дружество. При внимателен преглед може да се открият дискретни промени. Проявите са различни според вида на заболяването. Възлите например не дават никакви симптоми. Когато те са големи могат да доведат до притискане на важни структури в шията – трахея, хранопровод. Обикновено са видими отвън. Отклоненията във функцията на щитовидната жлеза дават коренно различни симптоми. При хормонален излишък – хиперфункция, се наблюдава учестен пулс, напрегнатост, безпокойство, безсъние, тремор при по-тежките форми. Апетитът се усилва, но въпреки това теглото намалява или остава същото. При по-леките форми хората често отдават симптомите на претовареното всекидневие, малките деца вкъщи и т.н. При хипотиреоидизъм е обратното – пулсът е забавен, кожата става суха, косата и ноктите чупливи. Човек е муден, бавен и сънлив, трудно се концентрира, забравя, често има констипация. Може да спи добре, но сънят може и да е нарушен. Може да има и отоци. При леките форми има само един-два или три симптома. Те също не са типични и лесно могат да бъдат „обяснени“ с нещо друго.

Кой трябва да се преглежда профилактично?

На ендокринолог трябва да ходят жените след 50 г., хората с болен в семейството, при немотивирана загуба на тегло, лесна уморяемост, отпадналост, задух. Има и други заболявания, които може да се крият зад тези заболявания, но трябва да се провери и щитовидната жлеза. Болни с тахикардия, аритмии също трябва да се проверят. Депресията също е повод да се иде на ендокринолог. Понижената функция на жлезата може да влоши съществуваща депресия.

Какво показват стойностите на TSH

TSH, който обикновено се изследва първи, е хормон, който идва от хипофизата. Когато тя не работи, неговото ниво нараства като опит да я подбутне. TSH е начин да измерим компенсацията, която хипофизата се опитва да постигне, понеже е чувствителен показател. Спадането му не може да стане веднага след като започнем да пием лекарства по чисто физиологични причини. Не можем да очакваме нормализирането на хормона след по-малко от 4-6 или дори 7 седмици от началото на лечението.

Защо хормоните на щитовидната жлеза са толкова важни

Хормоните на щитовидната жлеза имат ключово значение за организма, за органите и тъканите. Без тях човек угасва бавно. Тя влияе във всеки период от живота на човека – от ембрионалното развитие до сетния му дъх. Хормоните й спомагат за образуването на органите, за развитието на нервната система, за костния скелет на плода. Интелектуалното развитие на детето също са изключително зависими от хормоните на жлезата. Те регулират още телесната температура, ритъма на сърцето, реактивността на нашите кръвоносни съдове, обмяната на костите. Без хормоните на щитовидната жлеза хората образно казано оглупяват. Ако хипотиреоидизмът напредва нелекуван години наред, увредите в нервните влакна и клетки стават необратими. Интелектът на пациента може да пострада трайно.

При хипотиреоидизъм рискът от диабет е по-голям

При диабета нещата са доста по-сложни. Проучвания, включително и в България, откриват по-висока честота на диабета при хората с хипотиреоидизъм. Асоциацията обаче е много сложна и не напълно изяснена. По принцип не е задължително двете заболявания да съществуват в един и същи човек.
Повече тук

 

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220458
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930