Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2020 18:02 - 5 начина да защитим парите в картата си при плащане в интернет
Автор: milalea Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1051 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Въпреки, че днес кредитната карта е известен начин за заплащане на стоки и услуги в интернет, много хора до сега не разбират до край какви рискове крие в себе си използването й. Предлагам ви да разберете, как да обезопасите парите си при плащане в интернет и да не се хванете на въдицата на някои хитри интернет магазини и онлайн мошеници.


image 

LDprod/Shutterstock По статистически данни, до 10% от американците са станали жертви на мошеници с кредитни карти през 2013 година, когато сумата на откраднатите средства съставлявала почти 400 долара. Безусловно, такива мащаби този вид мошеничество достига само в развитите страни, но развиващите се икономики стремително настигат САЩ и водещите държави в Европа по количество емитирани карти на човек и активно превеждащи изплащания на заплати и пенсии към банкови карти. Това, от своя страна, мотивира интереса на мошениците за търсене на нови начини за отнемане на парите.И така, как да сме сигурни, че парите на картата харчите само вие, а не момчето от вчерашното кафене, което седеше на съседната маса?

1. Плащайте само на проверени сайтове Ако всеки път попълвате мобилния  си телефон през един и същи сайт и сте сигурни в него (например това е банката, в която се обслужвате), не си струва да го сменяте за първия сайт за попълване на кредита. Ако сте забравили точния адрес на любимия ресурс, постарайте се да намерите или да си спомните точно за него. 
В топ на търсачките могат да бъдат и мошенически ресурси, бързото и надеждно проверяване на безопасността на които е достатъчно проблематично.

2. Убедете се в наличието на HTTPS Съответно стандартите на VISA и MasterCard, даните за картите за плащане трябва да се предават с помощта на защитено съединение, за което говори наличието в адресния ред на браузъра иконка на катинар и префикса https в адреса на сайта, където s означава secure, т.е. безопасен.

image

Ако страницата на формата за заплащане има вид на http://www.somesite.com в никакъв случай не оставяйте данните на картата си там! Даже ако магазина не е мошенически, всеки интернет-мошеник без усилия може да превземе вашите реквизити по време на изплащането на формата. Най-голямо доверие у вас трябва да предизвикват сайтовете със зелен адресен ред: 

image

 В този случай можете да сте сигурни не само в защитено съединение, но и в това, на кого  плащате: а адресния ред се посочва името на компанията.Повечето топови интернет магазини, също сайтове на банки вече използват "зелен" сертификат за защитено съединение.
3. Проверявайте сумата на плащането на страницата за въвеждане на данните от картата Ако сте сигурни, че плащането е безопасно това още не значи, че можем да не се безпокоим за защитеността на нашите пари.
Понякога интернет магазините почти незабелязано добавят към поръчката допълнителни услуги или съпътстващи стоки, съгласие за покупката на които сте дали, просто натискайки големия зелен буток "Напред". Докато сивата и малка препратка "Не, искам да купя само това, което избрах" не сте забелязали

image

За това, преди да въвеждате номера на картата си, убедете се, че сумата за плащане и съдържанието на кошницата съответстват на това, което изначално сте искали да купите! 
4. Пазете картата си от повторни плащания Възможно, за много хора това не е откритие, но да взима пари от картата без ваше участие може не само вашата банка.
Практически всеки  платебен интернет-сервиз може "за удобство на клиента" да продължи подписването ви за услугите си, приписвайки автоматично сумата за месечно обслужване от картата ви, която сте му "оставили" по-рано.
Погледнете, за какво се съгласявате при оформяне на поръчката. В условията може да има опция за повторно плащане с картата, даже ако при покупката това не е очевидно.

image

 Друг начин за оформяна на платежно подписване, което активно използват в интернет е безплатния пробен период  (free trial).

image

Просто въвеждате картата и ви се открива "безплатен" достъп до избраните продукти или услуги. 
Но след изтичане на пробния период от вашата карта започва да бъде теглена месечната такса докато неспрете процеса, обръщайки се в службата за поддръжка или чрез настройките на акаунта.
Повече от това, колкото е по-дълъг пробният период, толкова повече шансове, че ще забравите къде сте оставяли данните на вашата карта и няма да забележите настъпилото плащане.

5. Следете плащанията от картата си Всяка съвременна банка предоставя достъп до интернет банкиране, където по всяко време можете да разгледате всички плащания по картата си.
В неособено технологично напредналите банки те могат да се обновяват със задържане, и да получите достъп до последните транзакции може да бъде трудно. За това при регистрирането на картата задължително оформете и за мобилния си телефон СМС банкиране - информиране за всяка транзация по картата в реално време. По този начин ще можете да контролирате каква е точната сума и в кой магазин или банкомат средствата са били изтеглени.
 Оптималното решение за плащане в интернет е виртуална карта, пари на която ще слагате на порции, за всяка конкретна сума/покупка. Така ще сте сигурни, че излишни пари няма да бъдат преведени, а мошенника, завладявайки данните на картата, и няма да може да открадне нищо.
Има ли с какво да се допълни?  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milalea
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 58218
Постинги: 35
Коментари: 10
Гласове: 190
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930