Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2009 14:30 - ТРАКИ И ДРУИДИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 36054 Коментари: 29 Гласове:
44



                                            ТРАКИ И ДРУИДИ

 

 

Друидите са считани за най-справедливите хора, на тях се възлага решаването не само на обикновени спорове, но и на това дали да се започне война с някого... Те  вярват, че човешката душа е безсмъртна, а вселената вечна....Страбон, География, V-4.

 

От древността до днес мистериозните келтски свещеници събуждат интереса на много хора. Мненията за друидите са различни. Плиний ги нарича даровити лечители и пророци, Дион ги определя като незаменими царски съветници, а други като Тацит и Лукан вярват, че галските духовници са отговорни за оплискани с кръв олтари и безбройни човешки жертвоприношения. Според Цезар обучението на келтските жреци е траело повече от двадесет години и e изисквало огромна дисциплина, било е забранено получените знания да се записват. Предания, рецепти, лечебни билки и  закони е трябвало да бъдат запаметени до най-малката подробност. Фактически друидите са били живата библиотека на келтите. В свещени гори са се организирали събирания на религиозната общност и са се извършвали особени ритуали. Често са били жертвани бикове, може би да се символизира смъртта на на примитивната сила и трансформацията й в духовна.

 

След завземането на Галия от Цезар за известно време келтската религия е била толерирана, но по времето на императорите Тиберий и Клавдий се започва жестоко преследване на друидите, което довежда  до изчезването на това древно учение от земите на Франция и Южна Британия. Благодарение на изолираноста си Ирландия успява да съхрани друидизма още няколко века до идването на  християнството, чийто ревностен разпространител е Свети Патрик.  През Късното Средновековие интереса към отдавна отмрелия друидизъм е събуден отново и с времето привържениците стават все повече. След време, през 1781 г. Хенри Хърл основава окултискката организация “Древнодруидски Орден”. Дори и в настоящем почитатели на келтското езичество се събират на Примроуз Хил в Лондон, за да извършат ( както те си мислят)  стари ритуали. Разбира се това е само жалка пародия на действията на галските свещеници проповядващи любов и уважение към хора и природа. Новите “друиди” са всъщност опасни окултисти, способни да оплетат в мрежите си хиляди наивници.

 

Идеалите на древната религия са отдавна забравени, както и истинския й произход. Днес почти всеки свързва друидизма предимно с Ирландия, но корените на учението са намират на няколко хиляди километра на изток от Британските острови. В сърцето на Балканите ( Тракия и Скития), а не в Западна Европа е положено началото на  тази възвишена и благородна вяра. Херодот споменава за свърхестествените способности на скитските мъдреци Абарис и Анахарзис. А Хиполит свидетелства, че учението на гетския Залмоксис е станало основа на друидизма. Не случайно гетите са наречени най-справедливите от всички траки. Херодот е силно впечатлен от гетската храброст породена от вярата им в безсмъртието на душата. Техните роднини мизите ( наречани след време българи) са будели възхищението на римляни и гърци със своята духовна чистота и доброта. Мизите са вярвали, че е грях да се убие сътворено от бога създание и са се хранели с млеко, плодове и зеленчуци. Сред това древно тракийско племе е съществувала  особена религиозна общност, която се е откъсвала от всичко светско, като участниците са се обричали на безбрачие. Страбон казва, че тези хора са наричани ктисти. Всъщност ктисти е гърцизирания вариант на българското прилагателно чисти. Понеже гърците не могат да произнесат ч, те го заменят с кт. Така чисти ( свети ) става ктисти. Мизийските свещенници са фактически и първите друиди. Вярата им е оформена от обожествения Дионис. По-късно Орфей допълва учението със своите методи на лечение на душата с музика. Типичните тракийски ритуали с песни и музика са наречени пейан. Това е всъщност  българската дума пеене. Наистина песента може да освободи чувства и да накара човек да се чувства по-добре. Ритмичното повтаряне на особени думи отключва  определени зони в човешкото подсъзнание, а това води до нов мироглед. Страхът, завистта и неспокойствието  изчезват, а за сметка на това се появяват много по-добро самочувствие и настроение. Получава се духовно прераждане. Още в дълбока древност дедите ни са знаели, че човекът е психо-соматично същество, т.е. тялото и духа са свързани. Пази двете чисти и ще останеш здрав!

 

Моралната извисеност на траките е спомогнала за това много народи да преминат доброволно под властта им. Не може да се командва единствено със силата на копието и меча, няма ли заслужено уважение към господаря поданниците рано, или късно възстават.

 

Чрез  своите далечни походи траките пренасят вярата си в различни части на света. В Галия и Британските острови тряхната религия намира плодородна почва и се радва на голям успех.  Вече бе споменато, че според Хиполит идеите на гетския Залмоксис са станали основа  на друидизма. Съществуват обаче и други свидетелства за ранен контакт между траки и келти. Страбон споменава за култ към Дионис в Галия, като описва с подробности дори ритуалите на вакханките. В ирландските летописи ( Левор Гавала Еирен) се говори за няколко нашествия от Източна Европа. Зад пристигането на Партолон се крие явно похода на илирийското племе партини, съседи на пеоните. Немед идва от Скития ( Северна България, Румъния, Украйна). За болгите се казва, че родната им земя е Гърция, но трябва да бъде отбелязано, че според Херодот в дълбока древност цяла Елада е била населявана от варвари. Това са траки и пеласги разбира се. Най-старото име на Гърция е Пеласгия. Да не забравяме и, че Херодотовия разказ за прогонването на пеласгите  от Атика е поразително сходен с ирландската легенда за прогонването на болгите от  Гърция ( Пеласгия) и пристигането им в Ирландия.

 

Част от болгите, наречени още белги се заселва в Галия и става доминантна група там. За тях Цезар казва, че са най-смелите от всички келти и до негово време не са се поддали на римско влияние. В битката с тяхно племе той с удивление и страхопочитание установява как те се сражават до последния човек.

 

Не само исторически извори, но също и археологически находки свързват Тракия, Галия и Британските острови, което показва, че древните легенди почиват на реалност. Тракийските оръжия и украшения от Бронзовата Епоха са идентични на тези от Ирландия и Галия.В Желязната Епоха има нови тракийски преселения към Средна и Западна Европа. Днес се признава макар и неохотно, че Халщатската цивилизация, на галите е създадена от трако-кимерийци, които преди време бяха наричани от келтолозите нашественици от изток. Ако в Бровзовата епоха се е касаело за миграции на хиляда-две хиляди човека, то в Желязната епоха може да се говори за преселване на десетки хиляди души от земите на България, Сърбия, Румъния, Украйна и Русия към древна Франция. Неминуемо местното население на Галия е било силно повлияно от източноевропейските народи. По-силния винаги налага културата си.Това обяснява защо много от названията на келтските божества са лесно обясними на български и други сродни езици:

 

1. Алаунос е божество на слънчевата светлина, името му е свързано с нашата дума ален, сръбската алан и руската алены ( червен).

2. Беисириса е друг бог на светлината. Беисириса отговаря на нашата дума бисер, чието първично значение е светло, сияйно.

3. Белен е върховния галски слънчев бог. Той е и тракийския Белен, чието име е обяснимо с трако-пеласгийската ( и общославянска) дума бел-бял.

4.Ветерус е бог на вятъра, неговото име не се нуждае от коментар.

5.Ворокиос е бог-лечител. Името му е обяснимо със старобългарските думи врачъ-лекар, врачевати-лекувам, врачба-лечение, врачилие-лекарство.

6.Медуна е галската богиня на меда.

7. Могон е бог, чието име е обяснимо със старобългарската дума могонщ- могъщ.

8. Оцелус е бог-лечител, нашите глаголи оцелявам, изцелявам обясняват смисъла на името му.

9.Смертриус е бог на войната, неговото име е свързано с общославянската дума смерт- смърт.

10.Рудиан е бог на войната, името му значи кървавия и е свързано със староруската дума руда-кръв.

 

Дори названието друид е лесно обяснимо с помощта на български думи.

Келтските свещеници са били известни с пословичните си мъдрост и знания.

Друид идва от галската дума дерко- око. Друиди означава виждащи, зрящи, знаещи. Видя, виждам означава и зная, това е и значението на старобългарския глагол ведети. Старобългарската дума  ведь означава знание, мъдрост. Галската дерко-око е свързана с нашите диалектни думи дзря- зря, гледам и дзъркел- око.

 

Галските жреци са считали определени растения за свещени и са вярвали в лечебната им сила. Галската дума за свещено растение на е биле, а това е название, което отговаря стопроцентово на нашата дума биле, билка- лечебно растение. 

 

Въпреки териториалната си отдалеченост галския език е невероятно близък до българския. Галските думи: море, дерво, бел, седлон, бриос, биту, декс, три, яро, йоркос, люто, татос, влатос звучат като диалектни варианти на българските: море, дърво, бял, седло, бърз, битъ-бит, десен, три, ярка, яре, люто, тате, власт-владетел...

 

Трябва да се отбележи също и, че галските благородничеки имена съдържат наставката мар, като пример могат да бъдат посочени Сегомар, Нертомар, Индитиомар. Същата частица мар присъства в тракийските лични имена Карсимар и Беримар, които не са нищо друго освен древния вариант на българските лични имена Красимир и  Беримир.

 

Важна подробност е и приликата на келтските и българските термини от областта на бита и селското стопанство. Галските думи секо, аратро, арат, неска, секно, реиго, серо, седлон отговарят на нашите сека, орало, ратай (орач), нишка, сукно, верига, сърп, седло. Старобългарският метод на съхраняване на житото в ями и типичен и за земите на галските белги (болги).

 

Тракийският ( и разбира се старобългарски) погребален ритуал с жертване на кон се среща и сред галската аристокрация. Произхода на този древен обичай са Балканите.

 

От представените тук данни може да се заключи, че в дълбока древност племена обитаващи Източна Европа са мигрирали към Галия и Британските острови. Там, благодарение на силата и на високата си култура древните траки се превръщат в благородническата прослойка на местното население, което приема религията на новите си господари. Идеалите на Дионис, Орфей и Залмоксис стават основа на вярата в доброто, уважението към всяко живо същество и безсмъртието на човешката душа.

 

Тези идеали носи в дъбоко сърцето си всеки истински българин, защото са изповядвани хилядолетия наред от дедите ни. Помагали са им да се възстановят след всяко поражение и да изградят за рекордно кратко време нови държави. Това наследство ще ни помогне и днес да се измъкнем от ужасното положение до което сме докарани служейки на порочни доктрини създадени от чужденци. Без да прегърнем древните духовни цености няма да успеем да изградим по- добър живот. Нека помним думите на Пенчо Славейков:

 

“Един народ расте сам с идеалите, със задачите, които взема на своите плещи и с тях той се въздига до подвизи, за които преди се е считал некадърен да стори. Ето ви и пример: С векове народа ни мърцина живя в мрак, и ражда се, и гина со скотовете скот. Кое го възроди, кое заспала мощ в юначните гърди събуди? В подвизи кое го днеска води? Ричагът всемогъщ на мъртвите народи – светия идеал!

 

 



Тагове:   траки,


Гласувай:
44


Вълнообразно


1. iliada - :)
27.10.2009 14:53
"Това наследство ще ни помогне и днес да се измъкнем от ужасното положение до което сме докарани служейки на порочни доктрини създадени от чужденци. Без да прегърнем древните духовни цености няма да успеем да изградим по- добър живот. Нека помним думите на Пенчо Славейков:



“Един народ расте сам с идеалите, със задачите, които взема на своите плещи и с тях той се въздига до подвизи, за които преди се е считал некадърен да стори. Ето ви и пример: С векове народа ни мърцина живя в мрак, и ражда се, и гина со скотовете скот. Кое го възроди, кое заспала мощ в юначните гърди събуди? В подвизи кое го днеска води? Ричагът всемогъщ на мъртвите народи – светия идеал!”


Напълно съм съгласна ,че българския народ може да се справи със всичко ,защото го е доказал през вековете.
Радвам се за написаното -много е добро и ме
прави оптимиска.Вярвам в една приказка с щастлив край!:)
Благодаря ти за съдържателния постинг!
цитирай
2. sparotok - разбира се
27.10.2009 15:09
iliada написа:
"Това наследство ще ни помогне и днес да се измъкнем от ужасното положение до което сме докарани служейки на порочни доктрини създадени от чужденци. Без да прегърнем древните духовни цености няма да успеем да изградим по- добър живот. Нека помним думите на Пенчо Славейков:



“Един народ расте сам с идеалите, със задачите, които взема на своите плещи и с тях той се въздига до подвизи, за които преди се е считал некадърен да стори. Ето ви и пример: С векове народа ни мърцина живя в мрак, и ражда се, и гина со скотовете скот. Кое го възроди, кое заспала мощ в юначните гърди събуди? В подвизи кое го днеска води? Ричагът всемогъщ на мъртвите народи – светия идеал!”


Напълно съм съгласна ,че българския народ може да се справи със всичко ,защото го е доказал през вековете.
Радвам се за написаното -много е добро и ме
прави оптимиска.Вярвам в една приказка с щастлив край!:)
Благодаря ти за съдържателния постинг!


Разбира се, че можем да направим всичко стига само да поискаме. Не трябва да се вайкаме и оплакваме, а да започнем сами да определяме съдбата си.
Днес живеем зле защото позволихме да ни управляват хора, на които им е чуждо всичко българско- доброта, трудолюбие, състрадателност, честност, откровеност.
Стига управляващите да имат тези български качества животът ни ще стане нормален.
цитирай
3. анонимен - Бог да е с теб приятелю
27.10.2009 16:20
искам да кажа нещо, което от известно време ме интригува, това е във връзка с: "...Идеалите на Дионис, Орфей и Залмоксис ..." ЗАМОЛКСИС, някъде срещам това име изписвано и като Замолксис. Ако махнем, окончанието "сис", виж какво се получава. А в самото начало на обучението, учениците му са поемали обезателство за безмълвие. Някакъв твой коментар? За съжаление не съм намерил в стари източници, изписване по този начин на името му.
цитирай
4. iliada - :))
27.10.2009 16:45
Много правдиви са словата ти и нека стигнат до съзнанието на повече българи ,само така ще може да спасим страната си!
Хубава вечер !:)
цитирай
5. sparotok - Бог да е с теб приятелю
27.10.2009 17:03
анонимен написа:
искам да кажа нещо, което от известно време ме интригува, това е във връзка с: "...Идеалите на Дионис, Орфей и Залмоксис ..." ЗАМОЛКСИС, някъде срещам това име изписвано и като Замолксис. Ако махнем, окончанието "сис", виж какво се получава. А в самото начало на обучението, учениците му са поемали обезателство за безмълвие. Някакъв твой коментар? За съжаление не съм намерил в стари източници, изписване по този начин на името му.


Здравейте!
Херодот пише за Залмоксис, наричан още Гебелейзис, Истории, IV-94-96.

Страбон е този, който употребява името Замолксис, География, VII-3-5.

Тъй като Херодот пише около 430 години преди Страбон смятам, че херодотовия вариант е правилния, а и Хиполит също употребява името Залмоксис.

Никой от тези автори не споменава за наложено от Залмоксис ( Замолксис) мълчание, но може да има и други извори, с които аз да не съм запознат.

Модерни автори свързват варианта Замолксис с тракийската дума земля - земя, предполагам във връзка с това, че Замолксис ( Залмоксис) е живял в землянка.

Иначе във вашето предположение има логика.
Трябва само да се направи обстойна проверка на всички извори споменаващи гетския мислител.

За мене лично е по-важно учението му.


цитирай
6. sparotok - Дано!
27.10.2009 17:05
iliada написа:
Много правдиви са словата ти и нека стигнат до съзнанието на повече българи ,само така ще може да спасим страната си!
Хубава вечер !:)


Всеки е ковач на собствената си съдба!
цитирай
7. veneti - Много е хубаво
27.10.2009 21:36
това ,което разказваш!
цитирай
8. sparotok - Много е хубаво
27.10.2009 21:39
veneti написа:
това ,което разказваш!

Благодаря!
Опитвам се да покажа истинската ни история.
цитирай
9. bovari - остава за закуска
27.10.2009 23:33
понеже има допълващи знания:), а сънят идва...
цитирай
10. sparotok - остава за закуска
27.10.2009 23:48
bovari написа:
понеже има допълващи знания:), а сънят идва...


OK
цитирай
11. анонимен - Desi Bou
28.10.2009 17:26
любопитна статия. ще си призная, че от доста време спекулирам и аз с тази симпатична идея, макар че моите познания, казвам си го и то не от излишна скромност, са наистина нищожни. за мен обаче с набъбването на ист. материал, до който се докосвам в последно време става все по-ясно, че келтологията, както голяма част от историческите течения в европа, удрят сериозно на камък в изследванията си, знае се малко, има огромни въпросителни и ....странни съвпадения.
преди няколко месеца бях на една изложба в историческия музей в Берн, чиято тема бяха тъкмо келтите. не ми се ще да слагам произволен знак за равенство между тракийската и келтската култури, но несъмнено има достатъчно допирни точки, които говорят за един сериозен контакт между тях. (естествено знаем за келтското присъствие окло 2 века в тракия , достатъчно дълго време, в което е нормално да се отчете наличието на културно влияние от страна на траките). това може да се наблюдава във формите и мотивите на различни артефакти, считани за келтски. огромно впечтление ми направи един прекрасно изработен сребърен съд, доста голям поне метър в диаметър, изцяло инкрустиран (от вън и от вътре, с явна ритуална стойност). за него пишеше, че вероятно е изработен в България (факт, който явно смущаваше изследователите, затова се наблягаше на ВЕРОЯТНО). с изключение на този съд никъде не се споменаваше тракийското влияние и изобщо тракийската култура, затова пък с охота се споменаваха древните гърци (не ни учудва, нали) и техния принос в развитието на келтското изкуство.
цитирай
12. sparotok - Desi Bou
28.10.2009 18:45
анонимен написа:
любопитна статия. ще си призная, че от доста време спекулирам и аз с тази симпатична идея, макар че моите познания, казвам си го и то не от излишна скромност, са наистина нищожни. за мен обаче с набъбването на ист. материал, до който се докосвам в последно време става все по-ясно, че келтологията, както голяма част от историческите течения в европа, удрят сериозно на камък в изследванията си, знае се малко, има огромни въпросителни и ....странни съвпадения.
преди няколко месеца бях на една изложба в историческия музей в Берн, чиято тема бяха тъкмо келтите. не ми се ще да слагам произволен знак за равенство между тракийската и келтската култури, но несъмнено има достатъчно допирни точки, които говорят за един сериозен контакт между тях. (естествено знаем за келтското присъствие окло 2 века в тракия , достатъчно дълго време, в което е нормално да се отчете наличието на културно влияние от страна на траките). това може да се наблюдава във формите и мотивите на различни артефакти, считани за келтски. огромно впечтление ми направи един прекрасно изработен сребърен съд, доста голям поне метър в диаметър, изцяло инкрустиран (от вън и от вътре, с явна ритуална стойност). за него пишеше, че вероятно е изработен в България (факт, който явно смущаваше изследователите, затова се наблягаше на ВЕРОЯТНО). с изключение на този съд никъде не се споменаваше тракийското влияние и изобщо тракийската култура, затова пък с охота се споменаваха древните гърци (не ни учудва, нали) и техния принос в развитието на келтското изкуство.


Здравейте!
Подготвям втора част на Траки и Друиди, в която ще бъдат дадени повече подробности за тракийските миграции в Галия и Британия, а също и какво означава етнонима келти.
Сребърния съд, който сте видели е най-вероятно котела от Гундеструп. Този артефакт създава безсънни нощи на келтолози и германисти, защото наистина е създаден в България. Техниките и стила са същите както на сребърния котел от Борово и сребърната фалера от Ямбол.
Гундеструпския котел е намерен в Северна Дания, а тя е известна в древността под името Кимерийски полуостров. Родината на кимерийците е България, Неолитната цивилизация на Варна е тяхна.
Раковски затова е оплют, понеже твърди, че кимерийците са прадеди на българите, което си е истина разбира се.

За гръцко влияние в келтската култура не знам. Освен, ако не се окаже, че гърците са режели главите на враговете си и са си правили чаши от тях както правят келти....и българи.
Келтите имат култ към огъня, както и старите българи, а гърците са единствените европейци нямащи култ към огъня.
Някои учени си говорят просто ей така, казват нещо, но не дават доказателства.
За келтско влияние върху траки не може да се говори защото и двата народа са носители на една и съща култура, а и на сродни езици...Малък пример, галския израз - НЕ СМЕ МОРТУИ означава -НЕ СМЕ МЪРТВИ...
Оставям изводите за Вас...


цитирай
13. sparotok - доста интересни нещица
28.10.2009 22:25
danailvdimitrov написа:
Бих искал да попитам ,къде има запазени документи или познания за галския език ! И него ли изкарват изчезнал и безписмен като тракийския ?

Срещал съм название на прословутия галски цар Vincegetorix във варианта Венце Гето Рих(кс) т.е

Венци Цар на Гетите ,както и Испер -рих (в" Именника на българските ханове" е записан именно Испор-цар ).

Освен това в България или по точно Дунавска Мизия има много топоними като :
Галац (дн.Румъния) , Галата , Галатин и Галиче (Северозападна Б-я) имаме и Галицкото княжество (където бяга и Йоан Асен II - странна посока за имиграция !) .

Както и имена като Галена,Галина,Галя и т.н

Колкото до Друидите - по скоро смятам че са прави Тацит и Лукан . Никога хора занимаващи се с окултизъм и магий не са "бели ангелчета " . Преди да станем християни сме били твърде вещи и вдадени в окултните науки - може би затова нащето православие е и най устойчиво на подобни влияния и е понесло най тежките ереси и култове.

Кан Крум е един от ярките представители в нашата история. И бъдете уверени че не е пил от черепа на победения враг само вино !!! Това е вид жертвоприночение и при него няма как да не се пие кръв.

Но тази тема е доста дълга и е за отделен постинг.


Здравейте!
Ценни данни за галския език дават Дотен, Куадрадо, Янсен и др. Има доста публикации на тема галски надписи, но някои господа все позабравят да направят сравнения с нашия език. В интернет също може да се намери много, но част от информацията е неверна, друга подвеждаща.

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/gaul.html

http://www.angelfire.com/me/ik2/ga.html

http://home.versatel.nl/postbus/gaulish.html

http://home.ringnett.no/lars.finsen/keltgallisk.htm

http://www.melegnano.net/celti/vocfrancel00.htm#top


Антони Амброжич публикува две книги за галския език. Дава интересни галски топоними:
Вала Маст- Волски Мост, Долус- Дол, Габрис-Габъри, Брот- Брод, Полиат-Полят, Драки-Драки, Станислас- Станислав, Торнак-Трънак, Праделс-Предел....

За етнонима гали се признава, че е сроден с българската дума голям ( могъщ, силен) и литовския глагол галети- мога, силен съм.

Други смятат, че гали, галати идва от голи, голати, поради фактът, че галите влизали в бой голи.
Признавам, че това е верно за част от галите, по-точно за гаесатите ( значещо копиеносци), но повечето гали са имали ризници по-добри от римската лорика сегментата. След галските войни римляните заемат галския меч, шлем, щита-скута, и ризнизата наречена лорика хамата.
цитирай
14. enjoy6 - Днес бях на кратка разходка в Старосел!
31.10.2009 20:51
Толкова ми беше приятно да чувствам и преосмислям твоите добри думи за древните траки!:)))
Поздрави!
цитирай
15. sparotok - Днес бях на кратка разходка в Старосел!
31.10.2009 22:47
enjoy6 написа:
Толкова ми беше приятно да чувствам и преосмислям твоите добри думи за древните траки!:)))
Поздрави!

Староселската тракийска гробница е невероятна!
Винаги, когато имам възможност я посещавам.
Жалко е само, че на място няма хора, които да дадат достоверна информация.
цитирай
16. анонимен - Поздрави за професионалните постинги!
31.10.2009 23:34
Чета ги с огромен интерес. Много ми е приятно и вълнуващо да научавам толкова нови неща за историята ни! Винаги съм вярвала, че България е играла важна роля в древната епоха на зараждащи се цивилизации и затова днес учените от "западните цивилизации" се опитват всячески да скрият произхода на техните ритуали, вярвания и художествени умения. Още веднъж, поздрави!
цитирай
17. sparotok - Дали сме толкова много на света!
31.10.2009 23:44
harvi написа:
Чета ги с огромен интерес. Много ми е приятно и вълнуващо да научавам толкова нови неща за историята ни! Винаги съм вярвала, че България е играла важна роля в древната епоха на зараждащи се цивилизации и затова днес учените от "западните цивилизации" се опитват всячески да скрият произхода на техните ритуали, вярвания и художествени умения. Още веднъж, поздрави!


Благодаря за оценката Ви!
Имате право, че западните учени се опитват да скрият всячески постиженията и заслугите на дедите ни. С ужас забелязвам как дори престижни американски университети ценцурират старите автори. Цензурират се дори речници. До 1800 година на староирландски БОЛГ има значение мъдър, благороден....а днес тази дума се тълкува като...торба.
Великите болги, дошли в Ирландия от Тракия и цивилизовали острова са наречени торбаланци!
Някои забравят, че най-важния келтски празник- Белтаин е създаден, за да почете паметта на болгската принцеса Таилту...

След време обаче, волю-неволю учените ще признаят, че преди Рим да започне да цивилизова народите, други хора- траките са дали на всички европейци искрата на познанието.
цитирай
18. анонимен - Още един бог
31.10.2009 23:45
Здравейте! Спароток, благодаря ти за това, че се бориш автохтонната Истина за българите да излезе наяве. Всички старателно укривани тайни за създателите на европейската цивилизация ще излязат наяве!

Към твоя списък с келтски богове ще добавя още един- Бран- бог на.... разбира се битките :)
Brân
A Cymric and God, also known as Bendigaidd Frân; Bendigeidfran: Blessed Raven

Brân (Bendigaidd Frân; Bendigeidfran) is a Cymric (Welsh) deity and hero known from the Mabinogi of Branwen Ferch Llŷr and the poem, the Cad Goddeu where he is represented as an alder deity. He is one of the High Gods of the Celtic pantheon and a Raven god of battle as well as a psychopomp, transferring the spirits of the deat to the otherworld.

Що се отнася до Старосел- на отсрещния хълм, на изток от храма се намира т.нар. Космическа порта- уникален мегалит, който не би могъл да бъде издигнат днес. Препоръчвам на всеки да го посети, вижда се и от храма даже, но никак не е известен. В района на Старосел се е намирал също Уйов камик, взривен от хммм... иманяри- перфектно издялан скален фалос. По пътя за Стрелча посетете Гарванов камик- много древно светилище с мегалит на върха. На 1-2 километра от Старосел по пътя за Стрелча се вижда хълм с голям камък на върха, не може да го сбъркате.

Желая на всички много здраве и високо вдигнати глави!

Мартин
www.belintash.com
цитирай
19. анонимен - Може би за да дойде този момент,
31.10.2009 23:47
трябва и нашите учени и държавници да надигнат глава и да защитят културното и историческото ни наследство, а и приносът ни към световната цивилизация.
цитирай
20. sparotok - Да
01.11.2009 00:26
harvi написа:
трябва и нашите учени и държавници да надигнат глава и да защитят културното и историческото ни наследство, а и приносът ни към световната цивилизация.


Да, точно нашите управници трябва да се заемат със защитаването на културното и историческото ни наследство.
От културен туризъм могат да бъдат спечелени милиарди. Точно сега имаме огромна нужда от тях.
Вложеното за реклама на българската история ще се върне стократно. По-добра инвестиция от това няма.
цитирай
21. sparotok - Бран
01.11.2009 00:30
анонимен написа:
Здравейте! Спароток, благодаря ти за това, че се бориш автохтонната Истина за българите да излезе наяве. Всички старателно укривани тайни за създателите на европейската цивилизация ще излязат наяве!

Към твоя списък с келтски богове ще добавя още един- Бран- бог на.... разбира се битките :)
Brân
A Cymric and God, also known as Bendigaidd Frân; Bendigeidfran: Blessed Raven

Brân (Bendigaidd Frân; Bendigeidfran) is a Cymric (Welsh) deity and hero known from the Mabinogi of Branwen Ferch Llŷr and the poem, the Cad Goddeu where he is represented as an alder deity. He is one of the High Gods of the Celtic pantheon and a Raven god of battle as well as a psychopomp, transferring the spirits of the deat to the otherworld.

Що се отнася до Старосел- на отсрещния хълм, на изток от храма се намира т.нар. Космическа порта- уникален мегалит, който не би могъл да бъде издигнат днес. Препоръчвам на всеки да го посети, вижда се и от храма даже, но никак не е известен. В района на Старосел се е намирал също Уйов камик, взривен от хммм... иманяри- перфектно издялан скален фалос. По пътя за Стрелча посетете Гарванов камик- много древно светилище с мегалит на върха. На 1-2 километра от Старосел по пътя за Стрелча се вижда хълм с голям камък на върха, не може да го сбъркате.

Желая на всички много здраве и високо вдигнати глави!

Мартин
www.belintash.com


Здравей Мартине!

Благодаря за информацията за Гарванов камик!

Бран наистина е древен тракийски ( български ) бог понеже името му няма смисъл на кимришки и гейлик.
Има още много други келтски богове, които не споменах, за да не обременявам материала.
Вербея е богиня на върбите, Алисан на елшата, елхата, Кованон-Гованон е бог на ковачите...
След време може да се направи по-обширен постинг.
цитирай
22. prarodinata - Здравейте! Спароток, благодаря ти ...
01.11.2009 00:32
анонимен написа:
Здравейте! Спароток, благодаря ти за това, че се бориш автохтонната Истина за българите да излезе наяве. Всички старателно укривани тайни за създателите на европейската цивилизация ще излязат наяве!

Към твоя списък с келтски богове ще добавя още един- Бран- бог на.... разбира се битките :)
Bran
A Cymric and God, also known as Bendigaidd Fran; Bendigeidfran: Blessed Raven

Bran (Bendigaidd Fran; Bendigeidfran) is a Cymric (Welsh) deity and hero known from the Mabinogi of Branwen Ferch Llar and the poem, the Cad Goddeu where he is represented as an alder deity. He is one of the High Gods of the Celtic pantheon and a Raven god of battle as well as a psychopomp, transferring the spirits of the dead to the otherworld.

Що се отнася до Старосел- на отсрещния хълм, на изток от храма се намира т.нар. Космическа порта- уникален мегалит, който не би могъл да бъде издигнат днес. Препоръчвам на всеки да го посети, вижда се и от храма даже, но никак не е известен. В района на Старосел се е намирал също Уйов камик, взривен от хммм... иманяри- перфектно издялан скален фалос. По пътя за Стрелча посетете Гарванов камик- много древно светилище с мегалит на върха. На 1-2 километра от Старосел по пътя за Стрелча се вижда хълм с голям камък на върха, не може да го сбъркате.

Желая на всички много здраве и високо вдигнати глави!

Мартин
www.belintash.com


Извинявам се за неразбираемите символи, получиха се, защото имената съдържат различни от стандартните букви. Iнтересното е, че освен бог на войната, Бран е и 'психопомп' (Спароток, може би ще ме подсетиш за термина на български)- пренася душите на умрелите в Отвъдното.

Уточнение за желаещите да посетят Гарванов камик- намира се вдясно от пътя и се вижда от него. В момента съм твърде зает, но по-нататък ще кача голямо количество снимков материал от различни древнобългарски светини в новия си блог.


цитирай
23. sparotok - Ще ти бъда благодарен!
01.11.2009 00:38
prarodinata написа:
анонимен написа:
Здравейте! Спароток, благодаря ти за това, че се бориш автохтонната Истина за българите да излезе наяве. Всички старателно укривани тайни за създателите на европейската цивилизация ще излязат наяве!

Към твоя списък с келтски богове ще добавя още един- Бран- бог на.... разбира се битките :)
Bran
A Cymric and God, also known as Bendigaidd Fran; Bendigeidfran: Blessed Raven

Bran (Bendigaidd Fran; Bendigeidfran) is a Cymric (Welsh) deity and hero known from the Mabinogi of Branwen Ferch Llar and the poem, the Cad Goddeu where he is represented as an alder deity. He is one of the High Gods of the Celtic pantheon and a Raven god of battle as well as a psychopomp, transferring the spirits of the dead to the otherworld.

Що се отнася до Старосел- на отсрещния хълм, на изток от храма се намира т.нар. Космическа порта- уникален мегалит, който не би могъл да бъде издигнат днес. Препоръчвам на всеки да го посети, вижда се и от храма даже, но никак не е известен. В района на Старосел се е намирал също Уйов камик, взривен от хммм... иманяри- перфектно издялан скален фалос. По пътя за Стрелча посетете Гарванов камик- много древно светилище с мегалит на върха. На 1-2 километра от Старосел по пътя за Стрелча се вижда хълм с голям камък на върха, не може да го сбъркате.

Желая на всички много здраве и високо вдигнати глави!

Мартин
www.belintash.com


Извинявам се за неразбираемите символи, получиха се, защото имената съдържат различни от стандартните букви. Iнтересното е, че освен бог на войната, Бран е и 'психопомп' (Спароток, може би ще ме подсетиш за термина на български)- пренася душите на умрелите в Отвъдното.

Уточнение за желаещите да посетят Гарванов камик- намира се вдясно от пътя и се вижда от него. В момента съм твърде зает, но по-нататък ще кача голямо количество снимков материал от различни древнобългарски светини в новия си блог.




Ще ти бъда благодарен за всички снимки на важни архологически обекти!
цитирай
24. анонимен - Келтите
02.11.2009 21:11
Много хубава статия, езиковите връзки са наистина изумителни. Аз също наскоро разбрах, че келтите са били също златари и то съвсем случайно, от една статия, която проследяваше от къде са си намирали златото.

Но също така наскоро още по-случайно научих, че всъщност на Балканите е имало келтско царство за 70тина години. Как ще коментирате това, тъй като за мен наистина беше новост.

Другото нещо, което ми е много интересно е от къде идва връзката между древноруските думи например и тракийските, след като славяните са съвсем различна група и всички сме "братя славяни" както един руснак ми каза. В смисъл, мога да очаквам да имаме общи думи с траките, но защо има и руски думи, които са много близки? (и моля, все пак да говорим за конкретните етнически групи, а не държави, мен лично ме интересува древната историята, а не модерната)
цитирай
25. sparotok - Келти
02.11.2009 22:09
анонимен написа:
Много хубава статия, езиковите връзки са наистина изумителни. Аз също наскоро разбрах, че келтите са били също златари и то съвсем случайно, от една статия, която проследяваше от къде са си намирали златото.

Но също така наскоро още по-случайно научих, че всъщност на Балканите е имало келтско царство за 70тина години. Как ще коментирате това, тъй като за мен наистина беше новост.

Другото нещо, което ми е много интересно е от къде идва връзката между древноруските думи например и тракийските, след като славяните са съвсем различна група и всички сме "братя славяни" както един руснак ми каза. В смисъл, мога да очаквам да имаме общи думи с траките, но защо има и руски думи, които са много близки? (и моля, все пак да говорим за конкретните етнически групи, а не държави, мен лично ме интересува древната историята, а не модерната)


Благодаря Ви за оценката!

Първо за келтското царство в Тракия.
Наистина част от галатските племена толистобогии, трокми и тектосаги успяват да се задържат около 70 години в България. Дори секат свои монети. Най-много са тези на Кавар ( едрия).
Галатите обаче са роднини на траките. Келтската Халщатска цивилизация е създадена от трако-кимерийци. Около 10 тракийски племена се заселват в Галия между 10-ти и 8-ми век преди Христа ( след няколко дни ще има постинг на тази тема). През 3-ти век преди Христа част от тези племена се завръща в Пра-Родината си Тракия. Ето затова галатския цар Болг е наречени българин.
Ето затова и галатските топоними в Източна Европа са обясними на български език. Става дума за Дуросторум, Дунакс, Новиодунум.

Древноруските думи приличат на тракийските защото руснаците са потомци на скитските племена росс-алани, будини, неури...а самите траки са роднини на скитите. Ето ви кратко сравнение на тракийски и скитски

Трак. Скит. Български
земля - зама -земя
баго -баго -бог
да -да -дойка
тъм -тем -тъмно
понт -пант -път
купа -купа -къпя се

Освен езика има и други общи неща между траки и скити. Това са идентичните погребални ритуали, почти идентично въоръжение, един и същ стил изкуство, един и същ най-почитан бог- Арес.
цитирай
26. trakiec - Произход на думата БЪЛГАРИ
05.08.2010 08:55
Първо искам да изкажа учудването си от това , защо досега , очевидната етимология на тази дума не е утвърдена. Искам също така да се помни и признае , че аз ТRAKIEC съм написал (може би пръв) тази историческа истина.

Думата е съчетание от две думи :
1 Персийската дума БАЛХ (БАЛК,бУЛК,БУЛГ), чието значение е :
- Голям ; Балкан ; Хубав ; Светъл
2 Персийската дума АРИИ (АРИ) , чието значение е :
- Народ ; Хора ; Племе ; Дух ; Извисяване

Думата БЪЛГАРИ означава БАЛКАНСКИ ХОРА

Така всички древни народи (перс. архиви и визант. архиви) са наричали ТРАКИТЕ,
които се състоят от десетки племена с различни имена.
цитирай
27. анонимен - Към всички-
18.01.2011 18:48
Моля ви,качете интересните си снимки и в Гугъл Земя.Благодаря предварително. Винаги с вас Дядо Любо.
цитирай
28. balgarski7vinarki - druidite sa magove, a ne hora
25.05.2012 23:50
I jivejat v dqbovite dqrveta, i ne se interesuvat mnogo ot horata- chela sqm go njakqde
Ami ako ima i an-druidi?
цитирай
29. sparotok - друиди
25.05.2012 23:54
balgarski7vinarki написа:
I jivejat v dqbovite dqrveta, i ne se interesuvat mnogo ot horata- chela sqm go njakqde
Ami ako ima i an-druidi?


Не разполагам с данни друидите да са живели по дъбовите дървета. Друи ( ед.ч.) идва от дерко - око, виждам...т.е. жрец.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13966704
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104067
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031