Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2017 16:03 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 451 Спомени от преди години
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 653 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.08.2018 18:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 451
Спомени от преди години

 image


Преди години бях нает за консултант на Българската Народна Банка – тежка и изключително отговорна проектантска работа, не само, заради елитарността на институцията, а основно, заради изключителността на архитектурата и интериора на самата сграда!  Преди около двайсет години.

Административният екип беше подготвен за промяната, която целеше освежаване на съществуващата среда, а и внимателната промяна на някои, несъществени функции. На гуверньора и екипа предложихме, и бе възприето, да извадим всичко, възможно за показване, от културните богатства на институцията -
издаваните в годините и опазени монети и банкноти, автентични инструменти и теглилки, броячни машини и оригинални документи, свързани с предишни дейности, всичко, което беше оцеляло, въпреки  времето, и с което разполагаше институцията. Трябваше да се експонира, без да се променя функцията на сградата, така, че да не проличи неавторската, допълнителната намеса. И днес, ми се струва, че успяхме, постигнахме целта, пестеливо, внимателно, с уважение към майсторите и сградата.
А, те заслужаваха нашето усърдие.
Използвахме възможностите на западната галерия, част от най-представителното пространство на бел етажа, което не участваше активно в ежедневния живот на сградата.
Тогава направихме музея и галерията от портрети.
Предложихме да извадим на светло портретите на поредицата управители на банката, от създаването й до момента.

1.
Изникна, обаче, тежък проблем - за начина на експониране на картините.
Наложи се мнението, срещу което реагирах спонтанно и остро. Бях против портретите да се окачат с „пирони“ върху изящната каменна облицовка на стените от полиран чешки травертин, още повече, че кариерата, от която беше изваден камъка, отдавна не работеше. Пестеливо се вадеха малки количества за реконструкция на важните обществени сгради в Чехия и Словакия.
А, съществуваха и други, не по-лоши, начини за експозиция, но управлението на банката възприе мнението на изкуствоведка, която нямаше хал-хабер, а и не би могла да има, и понятие от интериор, и качества на използваните интериорни материали! Ставаше дума за част от главното пространство на най-прекрасната сграда в града и в страната, според скромното ми мнение!
Но, необразовани с власт имаше и има, навсякъде, около нас.
Забиха пирони в елегантната каменна облицовка, без да им трепне окото!

2.
Обикаляйки из сградата, тъй като трябваше да я опознаем, случайно в приземното й ниво открихме една от „загубените“ изящни скулптури на Андрей Николов, от бял, леко захабен вече, мрамор – една от поредицата „Спящото дете“, което мъжествено подпираше врата на тоалетните! Другите … обитаваха Националната галерия.
Десетилетия тази творба беше живяла на тъмно и мръсно, но беше оживяла … за по-добро отношение и условия.

3.
Влизали ли сте в сградата на банката?
Тя е една от майсторските архитектурни творби от края на трийсетте години на миналия век. Изящна, хармонична, премислена - от пропорциите, та, чак до синтеза, детайла и цветовия климат.
Интериорите са изпълнени от отлично подбрани материали, с изключителни познания за техните качества, а архитектурата и пространствата са забележителен резултат от високата професионална култура на двамата автори!
Стъклописите и скулптурите - също! Сътворени от майстори и те са не по-малко изящни!
Учудващо е, че не ги познавате, че не сте ги чували, дори! Не знаете имената им, творбите им, а знаете имената на, толкова много нищожества!

В този град ли живеете? Все още ли сте в хибернация?
мп 

        

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1396837
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930