Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2020 12:00 - Какво ни очаква през 2020г. Поздрав със "скъпи сънародници" от руското правителство
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 1214 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Настъпи поредната година от реставрирания капитализъм. Какво от него очаква трудовия народ?

Както винаги, нищо добро. Защото властта не е негова, не е на народа, не е на работниците и селяните. Защото всичко в страната се взема от капиталистите. Трето десетилетие те стоят на народната шия, присвоявайки за себе си всичко, което е произвел трудовия народ и оставяйки за трудещите се трохи,  с които да не умрат от глад и да могат да работят по-нататък обогатявайки капиталистическите паразити.

В новата 2020 година ще е както предишните капиталистически години: на «стопаните на живота», капиталистите – привилегии и преференции, а за народа – шиш с масло малко прикро с популистски мерки.

  1. Държавният бюджет на 2020 г.

Да вземем например, държавния бюджет на РФ за 2020 година (http://duma.gov.ru/news/47030/). Там черно на бяло са указани намеренията на капиталистите, какво да направят за себе си в настъпващата година – увеличаване на своите печалби в тази и двете следващи години- 2021 и 2022. При това не са им малки апетитите.

В 2020 году доходите в бюджета са планирани на 20,38 трлн рубли. Това е почти с 500 млрд. повече в сравнение с 2019 г. В 2021 година се планира нарастване с още примерно 1 трлн рубли и с толкова през 2022 година.

За информация: планът по доходите на отиващата си 2019 година (http://fincan.ru/articles/45_byudzhet-rossii-na-2019-god-v-cifrah/) беше 19,948 трлн. рубли, което е с 4,766 трлн. рубли повече от предишната 2018 година.

Ето ви и цялата динамика по изходно планиране на ограбването на трудещите се: в 2019 година грабежа е бил повече в сравнение с 2018 година, на почти 5 трлн. рубли, в 2020 година апетитите са намалели, защото населението явно е обедняло и да се дере кожата на работещите повече не може и затова капиталистите повече от 0,5 трлн. руб., едва ли ще получат, но затова път в 2021-2022 г. може да наваксат пропуснатото – увеличавайки грабежа от народа ежегодно с не по-малко от 1 трлн. рубли

Защо ние твърдим, че става въпрос именно за ограбване?

А защото федералния бюджет на РФ, както на буржоазна държава напълно се натрупва от това, което правителството и капиталистите  успяват да вземат от трудещото се население: част се вземат от техните заплати през ръста на цени и данъци, преки и косвени (тип акцизи, НДС (ДДС), НДФЛ (подоходен данък опосредствен през местните бюджети) и пр.), а друга част – от това, за което на работниците систематично не се доплаща и изземва във вид на добавена стойност в полза на капиталистите – работодателите. Държавните предприятия, които трябва да носят печалба на буржоазната държава- пряко, са малко и отчаяно са  приватизирани през предишните години, стараейки се максимално да се предадат в частни ръце (в ръцете на богаташите-капиталисти, в голямата си част чуждестранни). А и те всички свои доходи и печалби също получават от присвояването на незаплатения труд от своите наемни работници.

Приведените цифри са само приблизителни, те не са в плана, като такъв, а са само намерения и мечти на капиталистическите господа и техните държавни управленци. Настоящо планиране, когато плана се явява за икономическите отрасли и предприятия закон, който не трябва да се нарушава (както това е било в СССР), в условията на частна собственост е невъзможна по принцип. Основата на капитализма (поради частната собственост) се явява анархията на производството, когато всеки произвежда толкова, колкото сам счита за нужно. В пазарната икономика винаги бардак, кой е в гората, а кой е за дърва. Да правиш планове тогава, когато нищо не управляваш е просто смешно – реалният живот с такива «планове» няма да има. Затова бюджетите на капиталистическите държавни и отделните техни територии (градските бюджети, регионални и пр) – това са писма с филки, само някакъв списък с пожелания на капиталистическата класа. Те имат смисъл само за анализ на това да се разбере какво правят капиталистите.

По доходите ние вече видяхме, какво иска руския капитал – увеличаване на своите печлаби. И изпълняването на това централно за него желание той ще търси в сичка сила: там, където не помагат мерките на икономическо въздействие, сработва «административният ресурс» на руската буржоазна държава и необходимите суми с мошеничество или не ще ги съберат.

Това означава, че малките и средни предприемачи ще трябва да са готови за това, че в 2020 година, както това се случи и в 2019, у тях от сметките им ще се отделят пари, които след изясняване, банката принудително е взела за погасяване на техните митични дългове пред данъчната инспекция и застрахователните фонди.

Физическите лица ги очаква пореден ръст на цените на всички стоки и услуги (планирана за 2020 година  инфлация от 3% (http://duma.gov.ru/news/47030/)), те ще бъдат глобявани по-често, отколкото в предишни години, ще им се налагат строго всякакви санкции и ще се контролират по-строго, за получаваните доходи, за които са задължени да плащат данък върху дохода за своята "родна" държава.

Що се отнася до разходите на руския бюджет за 2020 годите – те естествено, също нарастват вырастут, тъй като се планира да се съберат повече доходи. Държавата РФ съобщава за своето намерение да даде през 2020 година 19,5 трлн рубли, което е почти на един и половина трилиона повече от 2019 г. (18,063 трлн. рубли – плановата цифра на разходите от бюджета за 2019 година).

Къде отиват тези пари?

Над 65-70% от бюджета — разходи за Нацотбрана (http://fincan.ru/articles/112_byudzhet-rossii-na-2020-god-v-cifrah/)(закрита част от бюджета, кое къде – неизвестно).

От останалите 5,85 трлн. рубли:

— 896 млрд. рубли ще отидат за погасяване на външния дълг на РФ (http://fincan.ru/articles/112_byudzhet-rossii-na-2020-god-v-cifrah/) (интересно, от къдесе е взел?)

— 3,323 трлн. рубли – секретна част разходи от държавния бюджет (http://fincan.ru/articles/112_byudzhet-rossii-na-2020-god-v-cifrah/), или отново част от бюджета ще бъде разходвана неизвестно къде, но е известно само, че частта е станала повече с 323 млрд. руб., в сравнение с 2019 г.

— 1,455 трлн. рубли – за издръжка на държавния апарат (http://fincan.ru/articles/112_byudzhet-rossii-na-2020-god-v-cifrah/)

А останалите трохи (176 млрд. рубли) за социалка, да запушат устата на народа. Ясно, че такива суми са недостатъчни, за да се поддържат на нормално ниво образованието и здравеопазването.

Въобще казано, структурата на разходите на държавния бюджет на РФ е толкова объркан и «непрозрачен», че да разбереш какво къде отива е практически невъзможно. Още повече че в един и същ източник цифрите често си противоречат. Например, правителството публично заявява за цифри на социалка 10 пъти превишаваща тези суми, които ние приведохме (виж. например, на сайта на Държавната Дума (http://duma.gov.ru/news/47030/)). Но от къде се е взела тази сума при положение че ние на своите разчети по-горе основавайки се на данните на официалните СМИ и същата тази Държавна Дума, съвършенно непонятно, защото правилата на аритметиката никой засега не ги е отменял.

Ние няма да се занимаваме тук с разплитане на цялата тази лъжа, ясно и така, че официалните и неофициални СМИ лъжат и заблуждават – те има какво да крият. И крият те главното – че за трудовия народ на Русия, от техните пари и труда от който се натрупва този бюджет, отново нищо няма да остане. Въпреки че всъщност това е ясно за всички от реалния живот.

Хайде по-подробно да видим, какво ново (http://duma.gov.ru/news/47404/) е измислило за нас руското правителство този път, какво ни чака през новата 2020 година.

  1. Електронни трудови книжки

Oт 1 януари 2020 година се въвеждат електронни трудови книжки. Хартиените трудови книжки ще се съхранят, но наемни работници, които за първи път постъпват на работа, няма да разполагат с такива – данните им от трудовата дейност ще се съхраняват само в електронен вид.

Лошо ли е това или добро за трудещите се?

Отчитайки, че ние живеем при капитализъм и цялото отчитане на нашата трудова дейност сега се предава на органите на буржоазната власт (Пенсионния фонд), това по-скоро е лошо, отколкото добро. Да допуснем, ако в един момент вашия работодател реши да ви уволно по член, с «вълчи билет», например за вашата излишна протестна активност, то преди можеше да се скриеш и «загубвайки» трудовата книжка, можеше да си вземеш нова-чиста. Сега такава възможност вече няма да има. Вие гарантирано няма да можете официлно да се устроите на работа, зашото ПФР ще има информация за всички ваши «прегрешения».

Получава се че тези измислени от руското правителство под вид на «удобство за трудещите се» електронни книжки не е нищо повече от един от елементите за усилване в страната на терора против трудещите се.

  1. Индексация на пенсиите

От 1 януари 2020 година на 6,6% се увеличават пенсиите, естествено, само за неработещите пенсионери. Но материалното положение на масата руски пенсионери тази мярка няма да подобри. Нямайки възможност да преживееш на пенсионните грошове, хоратат се стараят да поработят където е възможно, и затова щастливците, които ще получат от новата година тези 6,6% увеличена пенсия няма да са много.

А наказването на пенсионерите за скрита от ПФР информация за своите допълнителни доходи, до наказателна отговорност, сега ще се прилага по-често. Нашите буржоа страшно се боят да не преплатят ислишна копейка на нашето обедняло население, че да не дай бог то в един момент да забогатее от допълнително получените от буржоазната държава 100 рубли.

  1. Начало на пенсионната реформа

Oт 1 януари 2020 година зпочва да действа приетия през миналата година печално известен закон за повишаване на пенсионната възраст. В 2020 година ще се пенсионират трудещите се не на 55 и 60  години, а на 55,5 и 60,5 години (жените и мъжете, съответно).

За работещите на Крайния Север, работниците в предприятия с тежък или опасен за здравето условия на труда, а така също участниците в техногенни катастрофи пенсионната възраст засега няма да се повишава. Те ще могат да излезят на пенсия по старите правила-на 55 и 60 години.

  1. Майчин капитал

В 2020 година майчиния капитал малко ще се увеличи и ще е 466 617 рубли (в 2019 г.- 453 026 рубли).

Криейки се зад «грижа за трудещите се», което и прави буржоазната власт разбира се може, но увеличението на майчния капитал е само 3%, доато инфлацията в 2019 година (планираната) съставя 4,5%, а това е просто смешно. Разбира се за трудещите се и тези 13 591 р. няма да са излишни, но реална грижа от руското правителство за гражданите тук няма, отчитайки че използването на майчния капитал съвсем не е просто – твърде много съществуват за него ограничения.

Парите от майчиния капитал може да се изхарчат само за подобряване на жилищните условия, за образование на детето или за формиране на натрупани части за пенсия на майката. Последното не се прави от никой – глупаци няма. Второто – образование на децата е крайно рядко, защото детето има още 15 години да расте, а какво там за тези години ще измислят властите не се знае. И последно майчиния каткап се дава основно на придобиване на недвижимост, по принцип ипотека, влизайки често, като съставна част при първоначално внасяне. А това означава, че майчния капитал е не помощ за руските семейства трудещи се, а помощ за банкерите и крупните строители! Защото парите от майчния капитал отиват при тах и способствайки за съхраняване на високите цени за жилищна недвижимост.

  1. Детски пособия

От 1 януари 2020 гoдина, ако размера на средния доход на семейство не превишава два преживяващи минимума на трудоспособното население, може да се получи ежемесечно плащане при раждане на първо или второ дете, която държавата се задължава да изплати, докато детето не навърши 3 години (в 2019 година било до 1,5 години).

Това не е лошо, но бедата е в това, че първо- размерът на ежемесечните детски пособий пряко зависят от размера на заработка на майката (исчислява се като 40% от средната заплата). Майки с ниски заплати или неработещи (в това число и студенки-задочнички) или ИП получават минимум – 4512 рубли, а майки с висока заплата – до 26152,27 рубли на месец (данните са от 2019 г. (http://r46.fss.ru/advertisements/369835.shtml). Разликата е 6 пъти! При това тя е в полза на състоятелните семейства, които и така не много се нуждаят от пари. А за тези за които са жизнено необходими, руската дъежава дава трохи – с 4,5 хил.на месец за детето нормално да го издържаш е невъзможно.

В 2020 година ситуацията едва ли ще се измени, в крайна сметка, в закона за това няма нищо ново.

И второ- тези семейства, които преди са им били дадени кoмпенсационни ежемесечни плащания за грижа за деца на възраст от 1,5 до 3 годинит в размер на 50 рубли ще прoдължат да получават до свършване на установения периoд на плащане. Тях нововъведението не касае.

  1. МРОТ

От 1 януари 2020 г. се вдига минималният размер на заплащане на труда (МРОТ) до 12 130 рублей.  Само че отново няма особен смисъл. МРОТ само се нарича така красиво – «минимален размер на заплащане на труда», а на дел за заплащане на труда няма никакво отношение. Това е само един удобен коефициент, явяващ се базова сума за разчет на някои социални плащания. С повишаването на МРОТ размерите на социални плащания също се изменят, но не принципно.

Например, максималния размер на пособия по временна нетрудоспособност (болнични), изчислявани от МРОТ се вдига със 150 рубли и ще е 2301,36 рубли на ден. Само че кой получава този максимален размер?

  1. Данъци, такси, мита

8.1. От 1 януари 2020 година с 10% ще нарасне акциза на подакцизните стоки. Ще поскъпнат коняк, водка, конячни тинктури, сайдер, медовина, пенливи вина, пиво, тютютнева продукция, електронни цигари, леки автомобили с мощност на двигателя над 90 к. с., мотоциклети, и пр., но най-главното- бензин и дизелово гориво. Това означава, че ще нараснат цените и на всички останали стоки и услуги, защото всички те са свърани с превози.

8.2. При поръчка от чужбина с вска доставка с тегло над 31 килограма или стойност над 200 евро е необходимо да заплатие мито в размер на 15% от стойността.

8.3. НДФЛ

8.3.1. Чуждестранните лица (не граждани на Русия) от новата година ще плащат данък на доходи за физически лица (НДФЛ) по ставка 13% вместо предишните 30%.[1]

8.3.2. НДФЛ повече няма да се облага: доходи, получени във връзка с раждане на дете; заплащане на допълнителни доходи през почивните дни от родителите, болногледачи и настоятели, грижещи се за деца-инвалидами; мачина помощ за студенти и аспиранти, не превишаваща 4 000 рубли. [2]

8.3.3. Срокът на владеене на жилище и участък, на който то се разполага след това ще може да се плати НДФЛ при продажба на тази недвижимост е намален от 5 до 3 години. [3]

8.4. Повишаване на данъците за ИП

8.4.1. От 1 януари 2020 година вноските по ИП за себе си се увеличават с 10%. Вноските в ПФР ще бъдат 32 448  рублей, а във ФФОМС — 8 426 рубли (чл. 430 НК РФ). Остава плащането на 1% пт  дохода. Но сега порядъка на този разчет се изменя —  1 % от доходите за година, превишаващите с 300 000 рубли ще се пресмятат с отчитане на разходите.

8.4.2. Плащанията по ЕНВД от 1 януари 2020 година ще бъдат с 5% по-високи.[4]

8.5. Музеи, театри и библиотеки, учредители на които се явяват муниципалитет или регион, от 2020 година няма да плащат данък печалба. [5]

8.6. Продължаване на експеримента по данък на самозаетите

Oт 1 януари 2020 година към експеримента по теста «данък за самозаетите» ще се включат още 19 региона:  Петербург, Ленинградска, Воронежска, Волгоградска, Нижнигородска, Новосибирска, Омска, Ростовска, Самарска, Сахалинска, Свердловска, Тюменска, Челябинска области, Красноярски и Пермски край, Ненецки, Ханти-Мансийски и Ямало-Ненецки автономни окръзи и Република Башкортостан. Ставката на данъка от 4% ще бъде достъпна за граждани, които оказват услуги лично, без наемни работници. [6]

  1. «Регулаторна гилотина»

От 1 февруари 2020 година ще бъдат отменени 20 319 нормативни акта от съветския период — ще встъпи в сила постановление на правителството, получило име «регулаторна гилотина» поради масовата отмяна на остарели стандарти, правила и нормативи, някои от които са били приети още в 1917 година.

Най-вече «гилотината» ще засегне следните отрасли: транспорт, екология, промишлена безопасност, ветеринария, санитарно-епидемиологически надзор. Отменят се важните изисквания на ведомства, касаещи се в частност за жизнеосигуряването и здравето на гражданите, например  пожарните инспекции, СанПиНа и пр.

В списъка са отменянето на съветските закони е и Декретът от Съвета на народните комисари от 1917 година, с който се въвежда 8-часов работен ден, постановления установяващи някои държавни праздници (освен Деня на железничара), ГОСТ на хранителни продукти и др.

Това напълно ще развърже ръцете на бизнеса, който сега ще може да твори каквото си иска, без да отговаря за последствията и за нищо да не отговаря.

  1. Физически лица — чуждестранни агенти

След приемане на поправки към закона «За СМИ» руските власти получили право да признават за чуждестранни агенти граждани, които разпространяват съобщения и материали, създавани от СМИ-чуждоагенти, и при това получават чуждестранно финансиране. Неконкретните формулировки в новия закон позволяват при позоваване на този акон да се подведе под отговорност всеки човек.

Например, в списъка на чуждестранни агенти леко може да попадне автор във видеоканала на YouTube , ако той получи някакви пари от YouTube по програма на монетизация.  Точно така стават опасни пожертвования (донати) от чуждестранни зрители.

Граждани, получили статус «чуждестранен агент», ще трябва да информират за нея своята аудитория и по съответния начин да маркират своя контент. За продължаване на своята дейност те ще трябва да се учредят, като руско юридическо лице[7].

Ясно е че този закон е още един опит на  властите «да завият гайките» на трудовия народ на Русия, недоволството на които расте не по дни, а по часове.

  1. Информиране на гражданите за техните ползи

Преди новогодишните празници Президента на Русия В. Путин подписа закон, съгласно който в Единна държавна информационна система на социално осигуряване ще се събира персонифицирана информация за гарантирани мерки по соцподдръжки (ползи), към които всеки гражданин на РФ ще има достъп чрез портала на държавните услуги, единен call-центр и или по пътя на  лично посещение на органите на властта[8].

  1. Ръст на тарифите на ЖКХ

В 2020 година тарифите на комунални услуги в Русия ще се повишат един път – от 1 юли средно на 4% (в зависмост от региона от 2,4% до 6,5%)[9]. В предишни години тарифите по ЖКХ се повишаваха два пъти в годината.

За джоба на трудещите се количеството на повишаване стойността на комунални услуги значение няма – общата сума на поскъпване остава предишна.

  1. Премии на доктори  открили онкозаболявания

От 2020 година на лекари ще се доплаща при откриване на онкологически заболявания на ранни стадии в хода на диспансиране и профилактичен преглед[10]. За всеки случай на открито и потвърдено онкологично заболяване ще се плаща хиляда рубли. Финансирането на тези «онко-премии» ще бъде от фонда ОМС от разчета на 1,2 млрд рубли годишно.

Това е по-скоро отрицателно нововъведение, отколкото положително. И ето защо.

Да, нашите лекари и други медработници получават съвсем малки заплати. Но така да се увеличава тяхното благосъстояние не трябва. Ситуацията в Русия с онкозаболеваемостта и така е много сложна. Освен това, в Русия руста на броя на болните, у които е дигнадостициран рак, многократно превишава количеството на онкоболните в съветско време. А съвременните методи за лечение на рак също повдигат големи въпроси, защото по някаква причина не виждаме хора, излекувани от рак, освен това от думата „напълно“. Съветските методики за лечение, които бяха много по-ефективни, днес не се използват. Руските лекари следват препоръките на международните организации по здравеопазване (които, както е известно се намират под пълния контрол на американските монополи). Препаратите, естествено, използват се също импортни и разбира се са крайно скъпи. Комерческият интерес на световните фармацевтични монополи се виждат тук с невъоръжено око. Сега и «онко-премии», ползата от които е съмнителна, а вредата за населението може да бъде немалка. Не е изключен вариант, че желаейки да заработиш, «откриваш» рак на здрав човек и след това му съсипваш здравето с  импортни препарати, обогатявайки самите американски корпорации.

  1. Микрокредити

14.1. От 1 януари 2020 година гражданите на РФ няма да могат да предлагат, като залог за микрофинансиране на организации свои жилища (квартира, дом или част от недвижимост).

14.2. Процентната ставка по микрокредит сега няма да може да превишава 1% на ден. При това процентите по кредита престават да се начисляват, ако общия дълг по заема достигне един и половина размера на кредита. Ограничение се разпространява също и на неустойките (глоби, пени) и други мерки на отговорност. [11]

1% на ден – това е също колосално много. Апетитите на наглите банкери ги отрязали, но не толкова че те силно да се разстроят.

14.3. Въвежда се институт по финансови упълномощени, които в досъдебен порядък ще отстаояват правата на потребителите на МФО. Те ще могат да разглеждат претенциите на гражданите в отношение на микрофинансовите организации, ако размера на изискването не превишава 500 хил. рубли. [12]

Още един тип паразити ще увиснат на шията на народа. Ще има ли полза от тях не е известно, но за заплащане на техните услуги на трудещите ще им се наложи.

  1. Защита на купувачите на недвижимост

Граждани, купили или приели в дар недвижимост и разччитайки при това на данни от ЕГРН, се признават за добросъвестни купувачи, ако в съда не е доказано обратното. У такива хора държавата не може върне жилището. [13]

Купувачите на недвижимост, не знаейки за нейното минало и лишили се по решение на съда, получават от държавата компенсация в размер на реалната вреда или кадастровата стойност.

  1.   Преференциална ипотека на село

Руски граждани сега ще могат да получават преференциална ипотека за строителство или придобиване на жилищен дом на селски територии при следните условия: размер на кредита — до 3 млн рубли (за Ленинградска област и Далечния Изток — до 5 млн рубли); лихва — до 3%; срок на кредита — не повече от 25 години; първоначална вноска — не по-малка от 10%.[14]

Тази мярка е пореден популизъм на властите. Имайки опит от многогодишно общуване с капиталистическите банки, може да не се съмняваме в това, че ще получат такава преференциална ипотека единици.

  1.   Опростяване при регистрация на нови автомобили[15]

Сега не е задължително да се ходи до ГИБДД за да зачесли новия автомобил на отчет. Автомобилистите ще могат да получават свидетелство за регистрация на транспортно средство и неговия номер непосредствено в автосалона. За вторичния пазар на автомобили правилата са както преди.

На вносните мотоциклети или на японските или американски автомобили се разрешава установяване на нестандартни намалени номерни знаци.

  1.   Задължително установяване на тахографи на автобусите

Водачите на градски и междуградски автобуси ще могат да осъществяват регулярно превоз на пътници вътре в града, в агломерация и по междуградските пътища само при наличие на тахографи -специални устройства, които регистрират скоростта и геолокацията на машината.

За кого е изгодно това? Ясно, че не на водачите, а на капиталистите-работодатели, собствениците на транспортни компании и буржоазната власт, които сега ще знаят всичко за преместването на транспортните средства.

  1.   Глоба за отсъствие на диагностични карти

От 1 януари 2020 година сътрудниците на ГИБДД имат право да глобяват с 2000 рубли водачи, у които отсъства диагностична карта на транспортно средство.

За водачи и собственици това не се изисква. Тази мярка е изгодна само на компании, които ще издават тези диагностични карти (те по принцип са свързани с местните или федерално чиновничество).

  1. Класификация на хотелите

Хотелите, с от 15 до 50 стаи сега ще трябва на всеки три години да преминават през класифиация и да получават от една до три «звезди». Преди това се отнасяше за хотели с 50 и повече стаи.

  1. Забрана за откриване на хотели в многоквартирни домове

От 1 януари е забранено разполагането на хостели и хотели в многоквартирни жилищни домове. Сега с хотелски бизнес може да се занимавате само в специални здания. Изключение правят само такива заведения, у които е предусмотрен отделеьй вход в комплекса.

  1. Органична продукция

Продукти с маркировка «еко», «био» или «organic» трябва да получат специален сертификат на съответствие от аккредитирани организаций. Продукция, която е преминала сертификация, в продажба е поместена с руски единен знак за съответствие — бял лист на зелен фон с надпис «Органик» (на кирилица или латиница). По закон такава продукция трябва да бъде изготвена без приемане на пестициди, хормонални препарати, агрохимикали, антибиотици или ръстови стимулатори.

  1. Отговорност по отношение към животни[16]

В Русия се въвеждат пенсии за циркови животни, които по различни причини вече не могат да играят — за тях трябва да се осигури пожизнена издръжка. Забранява се прилагането на медикаменти, «повишаващи ефективността» по време на представление.

По строги изисквания ще се изискват към контаките със зоопарковете: забранява се да се откриват в търговски центрове, а за животните задължително трябва да има зона за отдих, в която достъп на посетители е забранен. Да се държат животни в барове, кафе и ресторанти е забранено.

Новите норми също така забраняват отглеждане на диви животни у дома, също е утвърдено от правителството. В него влизат, например кралска кобра, крокодили, китообразни, снежен леопард, росомаха и антилопа гну. Открити в квартири диви животни подлежат на конфискация и връщане в природната среда на обитание.

Забранява се ходене на кучета от потенциално опасни породи без наморник. Списъкът на такива породи преди е утвърдило Правителството: в него влизат, например, северокавказко куче, питбулмастиф, бразилски булдог и всички хибриди на вълк и куче. Изключение е предусмотрено за оградени територии, които следва да се снабдят със специална табличка при входа.

Строго се регламентира и дейността на приютите за безнадзорни животни. Сега процесът на улавяне и освобождаване трябва да бъде записан на видео, в приютите е необходимо да се извърши стерилизация и ваксинация и след това да се оборудва животното със специален етикет. Прихващането на животни с макари от собственика е забранен — в случай на хващане на такъв звяр, то е необходимо да се върне на стопанина. Умъртвяване в приютите се допуска само за неизлечимо болните или смъртно травмирани животни.

  1. Безплатни тоалетни по гарите

Тоалетните по гарите ще станат безплатни за всички посетители. Всичко в Русия има 344 железопътни гари далечно следване. В 80 гари тази услуга вече се предоставя безплатно.

  1. Субтитри в телепрограмите

Руските телеканали от 2020 година ще трябва да са с не по-малко от 5% от програмите със субтитри. Поправките не касаят прекия ефир.

  1. Образователни стандарти

Министерството на образованието ще намали и опрости отчетността на учителите. Педагозите в училищата сега ще могат да попълват само четири документа: работна програма, календарен план, журнал и дневник в електронни формати.

  1. Комуникация със съдебни изпълнители онлайн

Обжалване действия или бездействие на съдебни изпълните ще може да се извършва онлайн. Всяка информация, в това число процесуални документи, получавани в хода на изпълнителното производство, ще бъдат достъпни в електронна форма или по СМС[17].

  1. Ограничение полети на дронове

Летателни апарати (квадрокоптери и хексакоптери) с тегло над 250 грама сега е необходимо да се регистрират в Росавиация, като граждански летателни апарати. На устройствата ще се дава индивидуален номер, по който ще може да се установи виновника на произшествието в случай на сблъсък.

Снимка над града се забранява. За да се направи видео, запис на сватба или блог, собственика ще трябва до 3 дни преди събитието да получи разрешение и да подава официално заявление.

За несанкциониран полет физически лица ще плащат до 50 хил. рубли административного штрафа.

  1. Регистър на недобросъвестни приемни родители

В специален регистър ще се водят лица, лишени от родителски прав, ограничени в такива права или отстранени от опекунски задължения. В него попадат също така приемни родители, чието осиновяване отменил съда.

  1. Субсидии за учители в селските местности

Учители, работещи в населени пунктове с численост до 50 хил. човека, се полагат компенсационни плащания от милион рубли. За участници в програми, избрали за работа села и малки градове в Далечния Изток, плащането ще е два милиона рубли.

  1. Законът за робарството

Oт 1 януари в РФ встъпва в сила закон за любителски риболов (http://duma.gov.ru/news/29152/), който установява редица ограничения за рибарите-любители. В частност:

—  забранява се подводния риболов в места с масов отдих на граждани;

— въвежда се понятие дневна норма (https://www.huntworld.ru/about/news/normy_vylova_ryby_/) на улов (за различните региони тези норми са различни например в Волжско-Каспийския басейн нормата в не повече от 5 кг на ден, в басейна на Азовско море – не повече от 2 сома с дължина до 60 см всеки или 3 шарана с дължина до 35 см всеки).

За нарушаване на правилата – минимална глоба  от 2 хил. до 5 хил. рубли с конфискация на лодката и други оръдия на добив, и плюс за всяка незаконо уловена риба в съответствие с разпорежданията на местната власт (например, в Краснодарския край и Ростовска област  за всеки незаконно уловен сом или шаран – по 925 руб.).

За кого е прит този закон. Това е отново комерчески интерес за капиталистите. На тях е неизгодно, че рибарите-любители не купуват риба, която у тях в магазините е три пъти по скъпа, а я ловят безплатно сами. И ето буржоазната власт и слага глоби и санкции, за да принудят милиони руски рибари да се откажат от риболова и да ги принудят да харчат пари за закупуване на риба в магазините.

***

Ние дадохме само някои нововъведения, инициирани от руското правителство за 2020 година. Има сред тях и напълно разумни (безплатни тоалетни по гарите, забрана на държвне в къщи на опасни диви животни и пр.). Но основната маса от закони все пак не подобрява положението на трудещото се население на нашата страна, а още повече го влошава, защото се вземат допълнителни пари от джобовете на трудещите се, защото ограничават правата и свободите на нашите граждани.

А. Танаян, РП

 

 

[1] https://zen.yandex.ru/media/26-2.ru/povyshenie-nalogov-v-rossii-s-2020-goda-polnyi-perechen-5d9b438a1febd400b191ebe0

[2] http://duma.gov.ru/news/47404/

[3] http://duma.gov.ru/news/47404/

[4] https://zen.yandex.ru/media/26-2.ru/povyshenie-nalogov-v-rossii-s-2020-goda-polnyi-perechen-5d9b438a1febd400b191ebe0

[5] http://duma.gov.ru/news/47404/

[6] http://duma.gov.ru/news/47404/

[7] https://www.kommersant.ru/doc/4213361?from=four_strana

[8] https://www.solidarnost.org/news/putin-podpisal-zakon-ob-informirovanii-grazhdan-o-polozhennyh-im-lgotah.html

[9] https://www.solidarnost.org/news/tarify-zhkh-v-2020-godu-vyrastut.html

[10] http://duma.gov.ru/news/47404/

[11] http://duma.gov.ru/news/47404/

[12] http://duma.gov.ru/news/47404/

[13] http://duma.gov.ru/news/47404/

[14] http://duma.gov.ru/news/47404/

[15] http://duma.gov.ru/news/47404/

[16] http://duma.gov.ru/news/47404/

[17] http://duma.gov.ru/news/47404/




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Държавното управление
17.02.2020 01:29
Държавното управление е изкуство на ВЪЗМОЖНОТО.
Русия изгуби Студената Война и преживя, подобно на нас, ВНОСНА цветна "революция". Излъганият народ САМ свали от власт КПСС. Гласува за запазване на СССР, но изборите вече не важаха. Без КПСС, СССР беше невъзможен..
Путин наследи УЗАКОНЕН КАПИТАЛИЗМЪТ и разграбена държавна собственост. Това, че спря РАЗРУХАТА и тероризма, че отне нефта от ГЛАВНИЯ ОЛИГАРХ, беше максиюално-ВЪЗМОЖНОТО. КПРФ вече не може да спечели избори. Безброй руски милиарди са в чужди банки, Русия купува американски дълг и резки промени в управлението са невъзможни. В О Й Н А е. Война. Къв соц, ква демокрация, ква истина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659614
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031