Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2018 15:25 - Водата - дава дълголетие. Пийте я, българи!
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление   
Прочетен: 812 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Водата - дава дълголетие. Пийте я, българи!

   
    

Българите са особено небрежни, що се отнася до приемането на здравословни количества вода. Статистиката сочи, че за цял ден изпиваме само една чаша вода.

 

Това посочи проф. Донка Байкова, ръководител на Катедра „Превантивна медицина“ на Факултета по обществено здраве към столичния Медицински университет при откриването на информационната кампания „Н2Обичам“.

 

Кампанията има за цел да популяризира ползите от добрата хидратация на организма за човешкото здраве и започва в навечерието на Световния ден на водата – 22 март.

 

Оказва се, че българинът не познава опасностите от дехидратацията и няма формирано отношение към необходимостта от включването на достатъчно количество течности в дневния хранителен режим. Малко са хората, които познават препоръката да изпиват поне 6 – 8 чаши вода на ден, още по-малко са тези, които я спазват.

 

От близо десетилетие у нас не е провеждано национално представително проучване, което да предоставя пълна информация за нагласите на хората от различните поколения към приема на вода и други течности, отбеляза проф. Байкова.

 

Последните данни  - от 2004 г., показват, че средното дневно количество минерална вода, което потребява българинът е между 22 и 28 мл, докато количеството на газираните безалкохолни напитки е в пъти повече – между 62 и 158 мл на ден.

 

Тревожни данни се получават и от изследванията при децата и учениците от горните класове, алармира националният консултант по хранене и диететика проф. Веселка Дулева, ръководител на отдел „Храни и хранене” в Националния център по обществено здраве и анализи. Не може да бъде оставено без внимание признанието на голяма част от децата във възрастта от 1-ви до 4-ти клас, които откровено споделят, че консумират енергийни напитки повече от 1 път седмично, посочи тя.

 

В повечето училища липсват чешмички, а тоалетните не са подходящото място, в което децата трябва да пият вода. По тази причина здравни експерти са инициирали и провели среща в Министерството на образованието и науката с цел намиране решение на проблема, информира още проф. Дулева.

 

Специалистът посочва, че родителите не трябва да чакат детето да поиска вода, а трябва да му предлагат такава регулярно, за да се приучи то към важния навик.

 

Същото важи и за възрастните – не трябва да чакаме да ожаднеем, за да пием вода. Чувството за жажда е закъснял симптом на дехидратация и не трябва да позволяваме появата му, обясни още Дулева.

 

При недостатъчна консумация на вода и течности е налице риск от нарушаване функциите на нервната система, терморегулацията, алкално-киселинното равновесие. Засилват се процесите на стареене.

Свързани статии..
Литият в чешмяната вода ни пази от депресия 0
Косата и кожата срещу хлорираната вода 0
7 причини да консумираме вода редовно 0
 

Дехидратацията е патологично състояние, при което е намалено съдържанието на вода в организма. Обезводняването, при което се наблюдава намаляване на телесното тегло с 10-20 % е свързана с опасност за живота. Един напълно здрав човек губи живота си, ако остане без вода за 7-10 дни, а при суха и гореща атмосфера за 3-5 дни.

 

Най-често дехидратиране на организма се получава при диария. Останаите причини са: хранително натравяне, упорито повръщане, стеноза на пилора, токсикоза на бременността, полиурия (при диабет), заболявания на бъбреците, хипервитаминоза с витамин Д, хиперпаратиреоза, болест на Адисон, прием на диуретици.

 

Дехидратиране може да настъпи при обилно потене и изпаряване на вода с издишването на въздуха, което е типично при прегряване на организма, сепсис, тежки инфекциозни заболявания, висока температура. Обезводняване се наблюдава и при остра кръвозагуба, загуба на плазма при сериозни изгаряния.

 

Дефицит на телесни течности може да се появи и при хора с емоционални разстройства, заради гладуване и недостатъчен прием на вода. Проблемът се среща при безпомощни болни, възрастни и деца, за които не се полагат адекватни грижи. Съществуват и психогенни заболявания, при които болните губят усещането за жажда.

 

Рискът от дехидратиране на детския организъм е много по-висок, тъй като тъканите в детското тяло съдържа повече течности, отколкото на възрастните, а същевременно водно-солевият обмен е несъвършен.

 

Обезводняването при децата най-често се свързва с диспептичните разстройства. При новороденото най-специфичната причина е адреногениталния синдром. При кърмачето – недостатъчен прием на вода, най-вече при хранене с адаптирани млека.

 

Загубата на вода обикновено е причинена от прекомерното отделяне на натрий и други осмотични активни вещества. При това концетрацията им в междуклетъчната течност може да не се промени съществено (изоостмотичен тип обезводняване). Тогава водата от междуклетъчното пространство и от клетките се отделя равномерно.

 

При загуба на повече вода в сравнение със загубата на соли и когато не се приема вода, се развива хиперосмочен или вододефицитен тип дехидратиране. Тогава съдържанието на вода в клетките и органите е под норма. Явлението е известно като хипохидратация или дехидратация на клетките.

 

При първична загуба на натрий, например при бъбречна недостатъчност и някои нефрити, се набюдава хипоосмотичен тип обезводняване или дефицитен на соли, при което водата от междуклетъчното простраство намалява за сметка на прекомерното й съдържание в клетките – хиперхидратация на клетките.

 

Поддържането на водния баланс в организма на човека е важно за доброто здраве, а обезводняването в резултат на недостатъчен прием на вода и течности води до намаляване на умствената и физическа работоспособност, нарушаване на вниманието и концентрацията, умора и главоболие и нарушена регулация на телесната температура.

 

Кампанията "Н2Обичам" ще се развива чрез серия от инициатива, като първите ще бъдат по случай Световния ден на водата.

 

През уикенда всички желаещи ще могат да измерят водното си съдържание със специален уред и да научат повече за хидратацията. Изследването ще се проведе на 21 и 22 март в The Mall и музея "Земята и хората" успоредно с още други интересни събития, организирани от "Аз обичам водата".





Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 12253308
Постинги: 8853
Коментари: 148
Гласове: 2529
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031