Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2008 17:41 - КАК ДА КУПУВАМЕ ЕВТИНО
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 8448 Коментари: 8 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Чета и гледам по медиите как се коментират сезонните намаления и въобще цените – и в главата ми нахлуват спомени. Някой път ме напушва смях. А най-смешно ми става, когато оповестят за поредната проверка и съставяне на акт срещу търговци, които заблуждавали за намаленията. И така нарушавали не знам си кой закон или разпоредба.

В тази държава, в която се краде с пълни шепи, краде се безобразно, държава, в която крадат всички без капка свян, сме се загрижили, че в някое магазинче за обувки някой си Гошо направил сезонно намаление с 20%, а на витрината написал, че има разпродажба на половин цена.

Впрочем, ако има още търговци, които се оставят да ги уловят по този параграф, по-хубаво да ходят на държавна работа, а да не излагат гилдията.

Много хора все още изпитват носталгия по твърдите държавни цени отпреди 91-а.

Въпросът не е в това, че те задължително са по-ниски. Но при тях човек пазарува с вътрешното убеждение, че печалбата отива в държавата. А сега душата ни се раздира, като си помислим, че парите ни отиват в джоба на търговеца-спекулант.

А най-страшното е, че не знаем колко са тези пари. Това ни измъчва – особено измъчва тези, които получават твърда държавна заплата. Без възможност да се изкара стотинка повече. Освен ако не се излъже по някакъв начин държавата.

Току-що бях захванал търговия, когато чух как две колежки се канят да пазаруват от първия частен магазин за обувки в Пловдив /беше гръцки/, защото там пуснали намалени сандалки – от 35 на 28 лева.

Опитах се да им обясня, че това е трик, защото сандалките  сигурно струват реално 15 лева, но те не можеха да повярват.

А гъркът просто разиграваше пред леваците от Филипополи двата класически, но позабравени у нас основни варианта в търговията – или да се печели повече, но по-рядко, или по-малко, но по-често.

По принцип мразя пазарлъците и игричките със сезонни намаления и отстъпки. Като влезеше клиент, който  купуваше на едро, но държеше на всяка цена да се пазари, се криех. Особено досаден беше един италианец. Ако купеше две бройки от едно нещо, искаше отстъпка. Беше търговец от друг бранш и имаше пари. Правеше го за спорта.

Един ден италианецът разбра, че се занимаваме с реклама, и каза, че иска да поръча рекламни химикалки. Пратих му колежката, която се занимаваше със сувенирите, но я предупредих да се готви за голям пазарлък. Да обяви най-напред двойни цени и след това да започне да сваля.

Колежката се върна след два часа – изглежаше като изстискана.

-         Излъгахме го - засрамено призна тя.

Та обявила тя двойна цена, после започнали пазарлък и при 40% отстъпка италианецът кандисал. А ако си беше траял, щеше да получи химикалките доста по-евтино.

Колко печелят българските търговци на дребно  – този въпрос вълнува със сигурност всеки български потребител?

Във всеки случай печелят много по-малко – като процент, от своите европейски колеги. Тоест, нашите продават по-евтино. И това го правят не от човеколюбие, а по принуда. При по-високи надценки няма кой да им купи стоката.

Миналата пролет бях в Брюксел – столицата на шоколада. Една бонбониера в туристическия център на града струваше 15 евро, на летището 12 евро, в някаква бензиностанция край Ихтиман 10 евро и най-накрая я видях в кварталния хипермаркет в Пловдив за 7 евро. Тоест белгийският търговец минаваше 100-те процента печалба.

В печалбата влизат много компоненти –разходи за наем, разходи за ремонт, разходи за реклама, разходи за заплати и осигуровки, разходи за отопление, ток, опаковка, ремонти, подкупи на проверяващи и т.н.

Оттук следва, че купувайки от магазин на престижна улица, примерно,вие  давате една много сериозна част от парите си на някоя баба – наемодателка.

Поне този съвет мога да ви дам без колебание: не купувайте оттам, където очевидно наемът е висок.

Най-малкото не купувайте от нюйорското Пето авеню.

Оттук следва, че най-евтино би трябвало да бъде в някое квартално гаражче с една –единствена  мърлява продавачка. Теоретично е така. Само че трябва да се има предвид, че някой път точно в мозъка на мърлявите продавачки се разиграват чудовищни комбинации.

Американците отдавна са установили, че има връзка между наемите и цените, и започнали да строят МОЛ-овете. Само че там те се строят извън града, където земята е евтина, а не както в България. Най-често са едноетажни – това строителство е по-евтино, за разлика от многоетажните универсални магазини пълни с лъскави ескалатори.

В науката “търси евтинията” има и български принос. Той е в ходенето до т.н. “борси” – има ги сигурно във всеки град. В тях – редом с пикапите на истинските търговци на дребно, дошли да заредят своя магазин, се петляват тълпи пенсионери, минали по 5-6 километра пеша, за да икономисат 20 стотинки от кофичка мляко или 40 стотинки от бучка сирене.

Може би в цялата работа има и някакъв спорт – кой ще открие най-евтиното.

Французинът казва, че не е толкова богат, че да купува евтино.

В телевизията са идвали да се оплакват десетки измамени пенсионери – с бутилки гранясало олио или с бучки миризливо сирене. Даже не помнят от кой склад са купили гадостите – но много добре помнят колко са икономисали.

В същото време- или поне по мое време – търговците на дребно плачеха. Борсите бяха пълни с клиенти, стоката се продаваше направо от земята, а добре подредените магазини пустееха.

В някои страни българският опит беше просто забранен.

В берлинските складове на едро пускат само хора с тапия, че са търговци. Останалите тарикати – да купуват в магазините по цени на дребно. Защото трябва да се защитават интересите на всички търговци.

Но нали се сещате, че на българската държава й е през онази работа какви са интересите на търговците.

За интересите на търговците – утре.



Тагове:   как,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Не съм съгласен изобщо
23.01.2008 01:16
Извинявам се, че ще трябва да ти противореча, защото си по-възрастен от моите 30 години, но цените в Германия в момента са в пъти по-ниски от Българските. Аз откакто открих eBay спрях да пазарувам тотално от Бг. Ще дам пример. Камера Sony DVD105E от USA заедно с доставката 450лв. Тук във всички хипермаркети е двойно. Дрехи, маратонки, техника, дори и телевизори вече пазарувам само от eBay. Това са нови стоки, с гаранция (вече съм сменял дефектирали). В Бг "пазарът" е измислен отвсякъде. Като започнеш от фондовия, та стигнеш до хипермаркетите. Липсва прозрачност и контрол. Както каза един приятел - не може фирма получила субсидия от 30 000 000 накрая да декларира печалба от 30 000. Къде са другите? На запад всяко едно дружество си има надзорен съвет и не може директори и счетоводители да си купуват яхти и бентли. Ще се оправим някога, но няма да е скоро. Така че след 10 години да си жив и здрав да пишеш за сегашните парадокси.
цитирай
2. thomas - @анонимен 2
23.01.2008 04:18
Напротив - и двамата сте прави. Да, цените тук са по-високи. Но причината не е в надценките на търговците на дребно, а в цените, които им дават доставчиците. Малки обороти - по-неизгодни доставни цени. Недоразвита логистика - голямо оскъпяване при внос. Малки обеми - неизгоден транспорт. Изобщо, може и да сме на кръстопът, но от гледна точка на световната търговия сме на гъза на географията. Обратно, в САЩ, където търгуваните обеми са огромни и всеки доставчик би искал да присъства на пазара, доставните цени са драстично по-ниски. Тъй като и конкуренцията между търговците на дребно е голяма, а и електронната търговия е в разцвет поради масовото разпространение на кредитните карти и безумно евтините и надеждни доставки, най-големите играчи (примерно Амазон), правят огромни отстъпки и си избират да печелят от оборот, а не от надценка (освен това и разходите им за наеми са минимални). Същите стоки навсякъде в Европа са драстично по-скъпи (мога да дам много конкретни примери). Въпреки това, дори и в Европа често се оказват по-евтини, отколкото в България, но това все пак важи само за отделни стоки, и то такива, от които търговците искат да се отърват (или евентуално да ги използват, за да привлекат клиенти, които да купят и от скъпите). И да не забравяме, че макар и заплатите на търговските работници в Европа да са доста по-високи от тези на българските, и оборотите там са съвсем различни. При това и немалка част от тях все пак се реализират по нормалните цени, а разпродажбите служат само за изчистване на складови наличности и привличане на допълнителни клиенти.
цитирай
3. анонимен - Абе къде е
23.01.2008 08:52
тъпата монтанска милиционерка виовиои
цитирай
4. alvarez - Дали
23.01.2008 12:41
Това, което казваш за търговците в Берлин сигурно е вярно, но тя и системата на МЕТРО в цял свят е такава - продава се само на търговци - карта се открива срещу фирмени данни - но незнайно защо МЕТРО в България са решили да продават на всички и по този начин преебават търговците на дребно - направо ги принуждават да затварят магазините - всеки може да си изкара МЕТРО-карта срещу издекламиране на фалшив БУЛСТАТ. Въпросът е защо МЕТРО-Германия, Франция, Италия и т.н. могат да са коректни към дребните търговци, а МЕТРО-България са пълни манафи?
цитирай
5. bambiliana - Анонимен 2
23.01.2008 12:52
е абсолютно прав.
Същото е и в Италия. Буркан Нутела от 200 г в България струва около 6 лв., при цена от евро и осемдесет цента в Северна Италия.
Прословутите белгийски бонбони /вероятно става дума за "Guylian", те са особено популярни/ и в България струват по-скъпо. Цената им, обаче, е същата и на летище Милано Малпенса, и в магазинната мрежа.

цитирай
6. gogelf - thomas, нищо общо няма логистиката ...
23.01.2008 13:33
thomas, нищо общо няма логистиката тук. Човека пазарува от ebay, знаеш ли какви транспортни разходи за единична доставка те карат да платиш повечето търговци от ebay? ОГРОМНИ. И пак му излиза сметката, въпреки че нашите търговци са платили много по-малки транспортни разходи.
цитирай
7. thomas - @gogelf
23.01.2008 13:44
Позволи ми да съм направил повече оборот в ebay от "човека", а сигурно и от теб... За amazon да не говорим. В eBay си е повече или по-малко битак. Или стоките са втора употреба, или са някакви количества, които някой доставчик е пуснал за разчистване, за да си освободи ресурси за следващите модели. И дори и ако доставките като купуваш от Сульо или Пульо да са неизгодни, когато пазаруваш от някой водещ eBay store, цените са доста разумни, просто защото хората от тези магазини са си "прогонили" логистиката и си знаят чудесно точните разходи. А за излизането на сметката... ако ти включат доставка до България, тя не излиза чак толкова добра, ако пък ти откажат доставка извън САЩ (типичен случай в над 80% от случаите) и трябва да си организираш сам препрещането насам, сметката съвсем отива да пасе трева. Но така де - дори и така човек се изкушава - просто защото тукашните цени определено дразнят. Само че аз твърдя, че те дразнят не защото нашите търговци са особено алчни, а защото на тях самите никой не им дава такива доставни цени, каквито на Амазон или на големите eBay магазини.
цитирай
8. анонимен - vasilis qnis
24.01.2008 18:02
"Poveche razbiram ot edno hlape"......no vinagi kogato mina pokrai nqkoi schtand sas schokoladi se zaglejdam v cenite i uchudeno konstatiram che tuk v München ,
cenata im e okolo dva pati po malka ot tazi v BG,dori
proizvedenite ot "Nestle"-Svoge,vapreki che nqma mita i transportni razhodi.
Primerite sa mnogo i vapreki che vsichki magazini stanaha "Korekomi"....narodat e nesiguren i nespokoen.
Na BG i trqbva silno i bogato ministerstvo na zemedelieto i dobro jivotnovadstvo.......kakto se kazva vsichki ostanali nischi sa zaeti!!!!


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9488984
Постинги: 1020
Коментари: 6462
Гласове: 8629
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930