Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2008 17:30 - КОЙТО МАНИПУЛИРА, ТОЙ НЕ УМИРА
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 8410 Коментари: 11 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не знам още дали ще оправдая заглавието – просто се сетих за излязлата изпод перото на Радой Ралин мисъл, че “Който цитира, той не умира”.

Преглеждам програмите на нашата телевизия от 98-а година и се сетих за едно интервю с известния пловдивски апелативен съдия Здравко Киров.

Това интервю беше по повод едно предаване на Маргарита Михнева.

В него известната разследваща журналистка беше направила съдията /а той беше носител и на знака на френския “Почетен легион”/ на бъзе и коприва.

Злите езици говореха, че разправата със Здравко Киров е поръчана и платена от хора, чийто далавери не бяха минали през съда.

Михнева гонеше в неин стил по коридорите “корумпирания юрист”, задаваше му куп неудобни въпроси и накрая човекът, капитулирал пред обвиненията, се разплакваше в кадър. Тези сълзи зрителите тълкуваха като признание от негова страна. Журналистката го беше разбила.

Неговата версия обаче беше по-различна. Според Здравко Киров Михнева го е питала дали е взимал пари за лечението на жена си от нашумелия тогава банкер Христо Александров и дали с тези пари я е водил в Париж.

А всъщност жената, която е била болна от левкемия, беше починала много бързо и е нямало време да никакво лечение. На това място – при спомена за наскоро починалата си съпруга, съдията наистина се разплакал. Само че Михнева отрязала едрия план със сълзите и го залепила на друго място - след въпросите за “далаверите”.

Зрителите гледат и не знаят, че човекът плаче за своя другар в живота, те мислят, че на екрана стои един престъпник, чиято съвест е заговорила под натиска на легендарната журналистка.

Те на това му се вика манипулация.

Хватката я открих още през 77-а. Правехме филм за спечелилите от тотото –мисля, че писах за това, и тогава открих, че един човек може да изглежда по много различни начини. Въпрос на манипулация и монтаж.

1.     Зависи къде ще сложиш човека да седне. Зад една жена, която трябваше да изглежда еснафка, подредихме разни плюшени меченца и котенца и номерът се получи.

2.     Изваждахме отделни фрази от контекста, после ли лепяхме в друг контекст и се получаваше нещо много любопитно.

3.     Когато някой “отрицателен герой” се запъваше и правеше дълга пауза, нарочно оставяхме паузата и след това режехме.

И т.н. Да не си разкривам всички номера.

По онова време започнах едно нещо, което се наричаше следдипломна квалификация и сред лекциите,  които ни четяха във Факултета по журналистика, имаше  и такива, в които се разобличаваше западната идеологическа пропаганда. По тази тема имаше доста книжки на руски, четях ги внимателно и постепенно стигах до някои изводи – че мръсните американски номера, могат да се прилагат и в  нашата социалистическа телевизия.

Бях много горд от наученото и със самочувствието, че правя научен принос, добавих в дипломната си работа глава “Как да манипулираме?”

При защитата стана скандал. Искаха да ме скъсат, защото съм станал проводник на идеологическа зараза. Добре, че в комисията имаше приятели, които обясниха, че написаното всъщност е критика на западните “манипулативни прийоми.”

Професорът –специалист по империалистическа манипулация, в крайна сметка ме пощади.

Годините минаваха, за манипулиране нямаше кой знае какъв материал, на мода тогава беше езоповският език. Уж за едно се отнасяше написаното, а всъщност за друго се касаеше. И за трето подсещаше.

Който е мъчил думите в онези години, той се сеща за какво става дума.

Най-лошото на Прехода беше, че от изучения езоповски език вече нямаше нужда. Вече можеше да се говори направо.

Е, напоследък пак се появиха личности, за които се пише или добро, или нищо, та наученото едно време ми помага. Но нещо не виждам много мераклии да се изсулват по езоповски от нарежданията на медийните началници.

В коментарите след досегашните ми постинги срещам открито подканване да разровя коша с мръсното бельо в журналистиката. Мога да разкажа някои неща, някой път и аз съм правил мръсотийки по една или друга причина, но не в това е проблемът.

Проблемът даже не е в манипулирането, което владее вече цялата гилдия – и то без да е чела дипломната ми работа.

Проблемът е в това, че голяма част от медиите поднасят на читателите, слушателите и зрителите само това, което се харчи на момента.

Искаме Европа – ето ви Европа.

Мразим Европа – ето ви омраза.

Най-голямата манипулация е да се поднася на аудиторията една единствена истина - очакваната. Да не може да се събере смелост и да се покаже, че има и друга гледна точка. А то за такава гледна точка все по-трудно се намират смелчаци.

Колко медии събраха кураж, за да оспорят пещерния национализъм,  с който други медии ни заливат?

Колко медии поне намекнаха, че  затварянето на атомните реактори има своите сериозни мотиви?

А, има една – “Парижки вести”, някакво вестниче, излизащо на български далеч от родината.

Мога да изброя още няколко страници въпроси.

Какво по-приятно от това – отваряш сутрин вестника и в него откриваш  това, което и ти си мислиш. И решаваш, че отсега нататък ще си купуваш само този вестник.

От години работя с открити телефони и отдавна съм забелязал как зрителите се групират в зависимост от това, което искат да чуят. Те просто си затварят ушите, когато се говори нещо различно. Може да теглят една майна, но в повечето случай отиват на другия канал. Там, където нещата изглеждат по-прости и по-разбираеми.

Ако има други, по-сложни и противоречиви мнения, те имат право на съществуване само в ъгълчетата на медийното пространство.

Разправят, че Сталин е бил цар на това да превърне и най-сложният проблем в нещо просто и разбираемо.

И в резултат на всичко това обществото и държавата тъпчат на едно място.

Време е някой да застане отпред и да нагази през снега и калта.

Ние ще го попсуваме – кой пък е този дето се прави на интересен, пък като видим, че той продължава да върви, може да се пробваме да направим няколко крачки след него след него…

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Е, "мъдростта" на
25.01.2008 17:43
чичкото с мустаците, Бащата на народите, е известна - "Нет человека, нет проблема"...
цитирай
2. alvarez - Сталин
25.01.2008 17:48
Това за Сталин, което казваш е интересно - но не разбрах ти положително ли гледаш на него или отрицателно - на умението му да трансформира сложните неща в прости? Относно Йосиф Висарионович, съм чел, че умеел да говори изключително просто и разбираемо за околните, което според мен е едно доста положително качество - хората разбират какво се иска и какво точно се казва. Друг е въпросът до какво е довело управлението на болшевиките там.
цитирай
3. 100jan - През комунизма слушахме западни радиостанции,
25.01.2008 19:18
защото нямаше как да разберем истината по друг начин.

Сега пак гледаме и слушаме западни електронни медии, но те вече не се интересуват от България. Отказаха се от българските си редакции, а журналистите от въпросните редакции се опитаха да направят свои подобия, които бързо се превърнаха в чалгаджийници. Остана ни единствено блоговото пространство, което измести много национални ежедневници от водещите им позиции в отразяването на новини. Нещо повече - от ежедневниците (и телевизиите) редовно четат какво се пише тук. Ама само четат :) Е, понякога грубо крадат някои статии и информации, но това е общата негативна тенденция. Лошото е, че масовия българин не познава компютрите, или ги познава дотолкова, доколкото да играе Контра Страйк (създадена за безмозъчни индивиди), или да си пусне филм, свален от торент.

Но пък Вие продължавайте да пишете, г-н Тодоров. Ето, читатели имате достатъчно, даже вече и оформлението на блога Ви обсъждат :)
цитирай
4. анонимен - X
25.01.2008 19:26
"Езоповски" език - не се бях сещал за това определение. Неприятното е, че такъв език се чува и днес, и даже прекалено често и от Брюксел. Интересни времена са, както би проклел някой китаец:)
цитирай
5. анонимен - Кореняк - За медийните манипулации
25.01.2008 23:04
Трябва да призная, че от известно време чета постингите в този блог. Чета ги с удоволствие, с удовлетворение и нека си кажа - споделям в голяма степен възгледите, наблюденията, констатациите и изводите, които г-н Тодоров прави. Удивлявам се и направо му завиждам на умерения език, на мекия изказ, на финото чувство за хумор, на толерантното му отношение към хора и събития, които не го заслужават. Мисля, че е голяма привилегия човек да има такъв приятел.

цитирай
6. stasislav - ех
26.01.2008 00:58
За пореден път си прав. Наистина нещата са така, няма хора, който да застанат и да кажат така и така ако влезем в еврпейския съюз ще стане така и така... Всеки говори, че ни трябва и т.н. а основната цел(поне според мен) този евросъюз ни беше за да се дръпнат еврофондовете, да се завъртят паричките и т.н. За какво ни е този Евросъюз??? Да добро е, но трябва икономиката ни да е подготвена и то доста добре...но разбира се нашия народ лесно се манипулира и сме агънца...те затова и атомната ни централа затвориха и ни върнаха във времето на "Тука има, тука нема...ток"
цитирай
7. bovari - Щрих.
28.01.2008 15:24
Най-голямата лъжа е половината истина!
Много от българите са в плен митичните представи, че юнаците, които ще ни поведат трябва да са на бял кон с развят байряк / в момента на това му казват "харизма"/.
...Но сигурно има такива, които водят през снега и калта, но дали всички ги виждаме, дали ги чуваме....но ще продължим да ги чете.
цитирай
8. fenris - има и друга мисъл
29.01.2008 16:16
на Корейшо Кейн:
Лошото при манипулацията е че може да се обърне срещу теб!:)
цитирай
9. анонимен - kirow i sie
31.01.2009 20:06
относно здравко киров - той се протежираше от петър стоянов.не знам дали е жив още,но е един хитър и нагъл човек.писа се голям седесар през 1991г.беше завършил ,,св.августин,,та от там и с френската връзка.доколкото си около Ксантиспомням жена му беше полска еврейка,но не съм на 100 сигурен.Баща и имал дървени складове за тютюн в гърция в новите територии.По точно Ксанти.Муратеви също много по-богати нищо не получиха.В Ксанти хората оставиха къщи ,магазини земи оцениха ги по 10,15000 марки.А този кавалер на почетния легион
милионер.Ордена да си го вземат обратно французите..............................
цитирай
10. анонимен - Колко мъка има по света...
15.02.2010 22:50
анонимен написа:
относно здравко киров - той се протежираше от петър стоянов.не знам дали е жив още,но е един хитър и нагъл човек.писа се голям седесар през 1991г.беше завършил ,,св.августин,,та от там и с френската връзка.доколкото си около Ксантиспомням жена му беше полска еврейка,но не съм на 100 сигурен.Баща и имал дървени складове за тютюн в гърция в новите територии.По точно Ксанти.Муратеви също много по-богати нищо не получиха.В Ксанти хората оставиха къщи ,магазини земи оцениха ги по 10,15000 марки.А този кавалер на почетния легион
милионер.Ордена да си го вземат обратно французите..............................

Жена му полска еврейка,протеже на Петър Стоянов... Защо не се скриеш??? Като не знаеш нищо. Имам честта да познавам фамилията добре,наистина честта. Това,че ги набутаха в лайната е една много дълга и заплетена история,свързана с хора,които сега си седят удобно в дебелите кресла и си щракат с пръсти. А тъстът му е имал тютюневи складове и в Гърция и у нас,не смятам че този човек заслужава такова отношение,но нали трябва някой да опере пешкира...
цитирай
11. анонимен - ...
15.02.2010 22:58
анонимен написа:
анонимен написа:
относно здравко киров - той се протежираше от петър стоянов.не знам дали е жив още,но е един хитър и нагъл човек.писа се голям седесар през 1991г.беше завършил ,,св.августин,,та от там и с френската връзка.доколкото си около Ксантиспомням жена му беше полска еврейка,но не съм на 100 сигурен.Баща и имал дървени складове за тютюн в гърция в новите територии.По точно Ксанти.Муратеви също много по-богати нищо не получиха.В Ксанти хората оставиха къщи ,магазини земи оцениха ги по 10,15000 марки.А този кавалер на почетния легион
милионер.Ордена да си го вземат обратно французите..............................

Жена му полска еврейка,протеже на Петър Стоянов... Защо не се скриеш??? Като не знаеш нищо. Имам честта да познавам фамилията добре,наистина честта. Това,че ги набутаха в лайната е една много дълга и заплетена история,свързана с хора,които сега си седят удобно в дебелите кресла и си щракат с пръсти. А тъстът му е имал тютюневи складове и в Гърция и у нас,не смятам че този човек заслужава такова отношение,но нали трябва някой да опере пешкира...

Ето и причината:
"Злите езици говореха, че разправата със Здравко Киров е поръчана и платена от хора, чийто далавери не бяха минали през съда."
Не минаха през съда документи,които трябваше да се подготвят след определено разрешение от страна на Киров,а те вече бяха готови и само трябваше да минат,но този човек имаше смелостта да застане с/у мутрите,вместо да взмеме тлъстия рушвет, и сега сърба попарата. Така е ,честните за жалост ги смачкват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9492033
Постинги: 1021
Коментари: 6462
Гласове: 8630
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930