Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2008 17:26 - ГОЛЯМОТО ПЛОВДИВСКО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 9484 Коментари: 7 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През април 1998-а се навършиха 70 години от Голямото пловдивско земетресение, та се занимавах с тази тема.

15 години по-рано се разрових за пръв път в архивите, за да науча какво всъщност се е случило. Даже правих един кратък филм.

В народната памет е останал споменът за “Чирпанското земетресение”.

А всъщност става дума за две бедствия – едното с епицентър край Чирпан, другото – край Пловдив. Разликата между двете е няколко дни.

От онези трагични събития има запазени много снимки – и в разните фондове, и в албумите на старите пловдивчани..

Сериозно е разрушен Военният клуб, след това е ремонтиран, но вече не достига първоначалната си импозантност.

Напукан е и Домът на благотворителността, дарен от Кудоглу, след това е възстановен, но половин век по-късно е сринат до основи – вече не от земетресение, а от човешка глупост.

Между другото почти непокътнати остават къщите в Стария град. Техните майстори много добре са знаели, че градът е  в земетръсна зона и са свързвали гредите с подвижни скоби. Така при трус сградата се е люлеела и усуквала, но не е падала.

Останали са и къщите по проект на Йосиф Шнитер – той вече е използвал бетона.

Събитията от 1928 година са описани великолепно от Недко Каблешков – пловдивски адвокат, останал в историята като “последния възрожденец”. Книгата се нарича “Страшната народна злочестина” – може да се намери в библиотеките.

Та ровейки се в историята, намерих интересни неща, които будят размисъл.

След разрушителния трус много пловдивчани се изнасят на палатки или заживяват в бараки, построени в Царсимеоновата градина. И сигурно си мислите, че от палатките и бараките са се разнасяли вайкания и плач. Тъкмо напротив – в градината по цели нощи са се пели песни и се е дрънкало на китари и мандолини. На самите бараки е имало изписани набързо закачливи и оптимистични послания.

Хората, докоснали се до смъртта, изведнъж решават, че е глупаво да  се живее в постоянни кахъри и спестовност. Разбрали колко крехко е човешкото битие, те просто го удрят на живот.

След земетресението идва времето на “помощите” и на тяхното разпределение. И както става често в България, на опашките за паничка супа и чамови дъски  редом с бедняците се нареждат и “начервосани дами с кожени палта”.

“Работнически вестник” правилно отсъжда, че бедствията, както и войните, удрят в най-голяма степен бедните.

Впрочем тогава се случва нещо близко до случващото се днес с еврофондовете.

Правителството не може да създаде такава организация, която да позволи получаването на повече европейски помощи.

Представител на Червения  кръст идва от Женева, оглежда разрушенията и казва тъжно, че други страни биха направили така, че да получат много повече от Европа.

Поучителна е съдбата на спасителите – на тези, които рискуват живота си и влизат в полуразрушените сгради, за да спасят хора и покъщнина. Това разбира се няколко бедняци. И когато единият от тях след известно време отива при директора на една от банките, чието дете е извадил от развалините, за да помоли за разсрочване на някакъв дребен кредит, получава отказ.

Интересен е животът на  самия Недко Каблешков.

Още в разцвета на кариерата си той се отказва от адвокатската си работа и се отдава на обществена дейност. Виждаме името му в много комитети, които се занимават с благотворителност. Името му е гаранция за безукорна честност.

Когато честванията на Съединението от 1885 година започват да придобиват прекалено помпозност и услужливост към властта, Недко Каблешков припомня, че това Съединение всъщност не е дало нищо на Пловдив. И че ако не беше то, градът щеше да стане един от най-големите и богатите на Балканския полуостров. И напомня как той е ограбен след 85-а – изчезват книги от библиотеката, безценни експонати от градския музей – всичко отива в София.

Наследниците на Недко Каблешков пазят горчиви спомени от разпореждането с даренията на своя дядо.

Огромната библиотека, която е дарил на Адвокатския съюз, е разграбена. Той дарява на Общината даже единственото по-скъпо нещо, което е притежавал – една скромна вила край Пловдив. Дарява я с едно условие – наследниците му да имат правото да ползват известно време една от стаите.

Буквално на другия ден след изтичането на срока нетърпеливите общински чиновници бързат да изгонят наследниците…

Още през 60-те години влязах в кабинета на наскоро починалия адвокат. На бюрото бяха натрупани десетки папки с документи –грижливо редени през последните дни и нощи на дългия му живот.

Тогава разтворих една от папките – имаше описание на някакво градско събрание, на което се е обсъждало положението в България – става дума за началото на 40-те години.

Много закани са се изсипали срещу “шумкарите”, които рушат държавата, но дядо Недко станал и казал, че преди да се осъди нещо, трябва да се разбере какво  го е предизвикало. И че за да излизат хора в гората, значи има нещо в държавата, което не е наред…

Чак миналата година Пловдивският общински съвет уважи паметта на позабравения гражданин.

А този април се навършват 80 години от “страшната народна злочестина”.

Впрочем една статистика на пловдивските земетресения сочи, че те обикновено се редуват на периоди по-малки от 80 години.

Чукайте на дърво.




Гласувай:
0



1. 100jan - Да припомним и кой е Кудоглу
29.01.2008 18:22
В началото на 20-и век една от най-страшните болести е туберколозата. Кудоглу, едър търговец на тютюн, построява диспансера за лечение на туберколоза (все още работи), няколко приюта за бедни, закупува оборудване (скъпоструващия по онова време рентген) и прочие, и прочие жестове за жителите на града. Комунистическата власт не гледа с добро око на един едър търговец (макар и известен повече с благотворителността си) и името му е постепенно забравено. През 90-те години лекарите от белодробната болница (наследник на първия диспансер, и носеща неговото име сега) се заемат със задачата да запълнят бялото петно в историята на града. Резултатът е една брошурка, която пазя вкъщи и ако е интересно - бих препечатал.
цитирай
2. evgenitodorov - До Стоян
29.01.2008 18:37
Все повече пловдивчани оценяват Кудоглу и искат някакъв паметен знак в центъра на града - виж www.3nai.blog.bg
цитирай
3. 100jan - Прочетох :)
29.01.2008 19:26
Благодаря! За съжаление от три години не гледам телевизия, така че това предаване съм го пропуснал. Нищо, важно е друго - някой се мъчи да направи нещо за града, различно от куртоазни паметници (На Филип Македонски, на Хан Крум, та ако щете и на Альоша).
цитирай
4. vkolev22 - земетресението...
29.01.2008 21:46
Първото нещо, което прави българското правителство начело с А. Ляпчев (той е и вътрешен министър!) е да назначи две проучвателни комисии начело с университетски професори, които обхождат двата бряга на Марица и проучват причините и последствията, зада се съобразят бъдещите възстановителни и строителни работи с тях... Не мога да си представя дори в главата на г-жа Е.Етем да се породи подобна идея... Държавата ни е деградирала драматично оттогава!
Чрез създадената дирекция ДИПОЗЕ се възстановяват всички сгради до 1931 г.! Днес чух, че още живеят хора във фургони след земетресението в Стражица от 1986 г.!
цитирай
5. анонимен - move bi
29.01.2008 23:36
Neznam, ama otdavna ne e imalo nishto seriozno na teritoriqta na nashata mila rodina, no sega se govori za trusove s epicentyr Strajoca. Da ne stiga po-dale4 dano
цитирай
6. raders - Голямото...
30.01.2008 08:57
В действителност, епицентърът на земетресението е в село Чалъково на 25 км. источно, в резултат на което селото пропада няколко метра и се образува езеро. След което е било застроено отново на близкия хълм. Сега, ако се получи същото вече няма кой да го застрои. Пишещият тези неща е роден на 10 километра от епицентъра в едно също така съсипано село. Но не тогава, а сега.
цитирай
7. 100jan - Намерих брошурката!!!
30.01.2008 09:53
Няколко извадки от нея:

1. За периода от 1 декември 1926 до 31 декември 1944 Кудоглу дарява общо 39 502 346 лева (над 39 милиона и половина) за "Дом на благотворителността и на народното здраве"

2. Материално подпомагане на нуждаещи се, без разлика на вяра и народност - 1 858 095 (това са документираните дарения, открити при преглед на архива, поръчан от Министерството на народното здраве през 1951 година)

3. През 1920 година внася в БАН (Българска Академия на Науките) сумата от 100 000 лева, която да послужи за основаване на фонд, награждаващ научни (или литературни) трудове. През 1929 дарителят пожелава сумите да се дават само за трудове върху туберколозата, детската смъртност и кожно-венерическите заболявания.

А сега си спомням един злостен коментар към постинг на уважавания Евгени Тодоров. Авторката на коментара критикуваше г-н Тодоров, защото последния не искаше да изпадне в умиление от жеста на един от пловдивските новобогаташи. Жестът беше дарение от няколко хиляди лева за болно детенце, шумно отразен в пресата и телевизията...

Сравнете цифрите, сравнете делата, сравнете шума!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9490037
Постинги: 1020
Коментари: 6462
Гласове: 8629
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930