Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2008 11:08 - НОВО ПРАВИТЕЛСТВО, НОВ ПРЕЗИДЕНТ
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 7421 Коментари: 10 Гласове:
0



За очакваната победа на Симеон през 2001 година вече писах.

Пропуснах, струва ми се, няколко детайла.

Ако царят не беше поел риска да направи партия, със сигурност властта щеше се върне в ръцете на БСП. Махалото на народната симпатия с бясна скорост се отдалечаваше от Иван Костов и неговата партия и човек трябваше да бъде сляп, за да не види, че втори мандат за това правителство е невъзможен.

Преди изборите синята предизборната пропаганда започна да представя Симеон и неговата партия като опасност за проевропейската ориентация на България, доста се изписа за евентуални връзки с Кремъл, които ще ни тласнат на изток и т.н.

По-късно обаче се оказа, че в условията на избуяващ евроскептицизъм точно Симеон Сакскобурготски успя да докара нестабилната българска гемия до европейския бряг.

НДСВ спечели блестяща победа и парламентът се напълни с депутати, които до преди няколко месеца не бяха и сънували, че тук ще бъде работното им място през следващите четири години. И че получат неподозирана власт.

Така се случи, че същото лято, скоро след изборите,  прекарах няколко дни на плажа на Слънчев бряг, заобиколен от няколко депутати от новата управляваща коалиция.

Пред очите ми те се променяха не с дни, а с часове. Още на втория ден започнаха да стават претенциозни – все нещо в обслужването не им харесваше. А за такова обслужване на такава цена можеше да мечтае всеки българин.

Един от новите депутати пък разсъждаваше на глас за какво може да използва служебния си мерцедес, след като живеел почти срещу Народното събрание. Не вървяло за 150 метра да го карат с кола на работа. И накрая измисли – ще използва мерцедеса за посещения в избирателния си район.

В този момент се сетих за разказа на един приятел от Стамболийски – описваше как на предизборен митинг на СДС долетял Муравей Радев с огромен черен мерцедес. И спрял на белия мрамор на площада, където никой не смеел да спира. Половината от посрещачите тутакси теглили по една майна и решили повече да не гласуват за любимата си синя партия.

Една от темите, които ежедневно  се дискутираха на  плажа, бе дали НДСВ да подкрепи Петър Стоянов на предстоящите президентски избори.

Преизбирането на президента с изтичащ мандат тогава изглеждаше сигурно – с или без НДСВ. Социолозите сочеха непостижима от други кандидати популярност. Никой не прогнозираше скорошната катастрофа. Георги Първанов изглеждаше като агне, приготвено за заколение от собствената му партия.

Само че вълната, която помете Иван Костов, продължи да се надига и да става все по-страховита. Петър Стоянов се оказа лесна нейна жертва.

Президентът не само, че не се дистанцира достатъчно категорично от загубилия министър-председател, но и вместо да се “сниши”, както би го посъветвал Тодор Живков, започна една ранна и безсмислена предизборна обиколка. Роженската епопея и въпросите около нейното финансиране започнаха да разколебават все повече избиратели.

При многобройните срещи обикновените българи от селца и градчета акламираха бурно българския президент, когото за пръв път виждаха на живо, черпеха го с кебапчета, снимаха се до него, но само след 2-3 месеца щяха да гласуват за друг.

Главният въпрос - защо загуби Петър Стоянов има още обяснения.

Има обаче и други въпроси, на които не съм намерил отговор.

И така - чий кандидат беше Богомил Бонев?

Обяснението, че човекът е бил незаслужено обиден и е търсил реванш, звучи несериозно.

Зад Богомил Бонев застанаха много пари. Кампанията на Петър Стоянов на този фон изглеждаше направо сиромашка. Голяма част от медиите бяха толкова демонстративно пристрастни към бившия министър на вътрешните работи, че намирисваше на безсрамно големи финансови инжекции.

Още е пред очите ми вестник “Монитор” – на половин първа страница снимка на Бонев и огромен надпис “Бонев неудържимо расте!”

Та кои бяха тези сили, които бяха готов на  всичко само и само Петър Стоянов да не получи втори мандат?

Дали това не бяха онези икономически кръгове, които искаха да ни отдалечат от Европа и европейските правила?

Петър Стоянов имаше безкомпромисна прозападна ориентация, която днес може да се оцени още по-категорично на фона на разкрачения стоеж на Първанов.

Когато Бонев загуби на първия тур, имах чувството, че мощните финансови потоци за една нощ се пренасочиха към кандидата на БСП. Финалът –ако си спомняте, беше един митинг-концерт, който се препредаваше от 7 или 8 телевизии едновремено. Включително от телевизии, които дължаха съществуването си на СДС. Но не можеха да откажат парите, които им се предлагаха.

Питал съм и самия Петър Стоянов защо големите пари играха срещу него. Неговият отговор бе, че никой не е искал силен президент. Човек, който вече има опита на един мандат и който говори с Клинтън и Блеър на равна нога, би бил сигурно един прекалено силен авторитет за тези, които предпочитат държава, податлива на лобистки интереси.

Връщам се малко назад – не трябва да пропускаме легендарния телевизионен дебат Стоянов – Бонев, който уж бил решил изхода от изборите.

На този дебат Първанов присъстваше единствено като име в ъгъла на тв екран – там пишеше “Първанов – подкрепа 9%”.

Деветте процента обаче изядоха главите на двамата “големи”.

Когато Бонев започна да предизвиква доста грубо опонента си, очаквах всичко друго, но не и публично четене на доклада, за който вече се беше чуло. Бях чул и че някои връзки на Бонев са предизвикали интереса на едни американските служби. Може би това е предизвикало и подготвянето на скандалния доклад.

Не знам дали някога някой ще направи безпристрастен анализ на фактите в този доклад. Поне за едно нещо, свързано с името на Бонев – връщането на компютрите на “Нова Бразилия”, пълни с финансови тайни за спестени милиони от данъци и акцизи, бях свидетел. Мисля, че го споменах по-рано.

Приех като нормална реакцията на Стоянов и изобщо не предположих какви могат да бъдат последствията. В крайна сметка, човекът, когото разпъваха на кръст, че бил нерешителен и че не можел да стигне по-надалеч от “Иване, кажи си”, сега влизаше във фронтален бой.

На другия ден обаче отворих вестниците е прочетох, че Петър Стоянов се е самоубил. Една мощна пропаганда машина започна да ни втълпява, че не можело току така да се изнасят такива доклади. И че трябвало това да стане по-рано. И какво ли още не.

И до днес не пропускам да питам хора, които тогава са решили да гласуват против Петър Стоянов – кога са взели решението? Още във вечерта на дебата или след като са прочели във вестниците кое как трябва да бъде наречено?

Много хора се затрудняват да отговорят.

След като се появиха наскоро информации и снимки на новия хотел на Богомил Бонев, отново се запитах – кое беше истина и кое лъжа в онзи доклад? Трябваше ли да бъде отворен? И как изобщо трябваше да се отговори в онзи дебат?

Ако не беше докладът,  дали Бонев нямаше да стане президент и какви щяха да бъдат последствията за България?

Какво беше обещал на тези, които го финансираха така щедро?

Каквито и да са отговорите, все пак мисля, че изборите от онази 2001 година, имаха закономерни резултати. На власт дойдоха едно правителство и един президент с по-голям кредит на доверие, отколкото техните съперници.

Какво се случи нататък – това вече е друга тема.

 



Тагове:   нов,   ново,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Бай Евгени
16.03.2008 12:59
Имам доста сериозни наблюдения по въпроса-По места структурите,които водиха кампанията на Богомил Бонев бяха същите,като лица,които само след няколко години изградиха скелета на партийната машина на "Атака".
цитирай
2. zaprehoda - от автора към 1
16.03.2008 14:03
Интересно. Не бях се замислил. Благодаря за информацията
цитирай
3. анонимен - И още
16.03.2008 15:51
по голямата част от тези "структури" бяха и са военни, полицаи, вкр-та...Сега са плътно зад ГЕРБ, като не крият връзките си с БКП/БСП....
цитирай
4. zemaria - Позволете да вмъкна няколко думи към написаното.
16.03.2008 21:18

СДС и Костов се бяха затворили в кулата на собственото си величие и изобщо не предполагаха идващото. Сини шамани се заричаха да си стрижат плитките, ако Симеон победи. Социологическите агенции регистрираха повишаващите се проценти на С2, но даваха по-слаби резултати от тези за СДС. Костов беше ходил до Бон да поиска озаптяване на ВАЦковците , в лицето на ченгето Тошев, и мислеше, че медиите ще обърнат резбата. Да, ама те вече играеха за отбора с парите. Безпристрастния анализ ,направен от дистанцията на времето показа, че С2 наистина беше мероприятие на тъмните сили, седящи за Илия Павлов и ченгетата. Сетете се кои от СДС депутатите тогава бяха най-отявлени царисти и ходиха сто пъти до Мадрид да го викат –Димитър Иванов, Венци Коня и още дузина, излезли незнайно как сетне ченгета. Повратен момент в истерията С2 беше прословутото му обръщение на 06.04.2001, в което той обеща да ни оправи за 800 дни, да привлече инвестиции и прочие. От там насетне истерията С2 се увеличи главоломно, стигайки до фантастичните резултати на изборите.
А помните ли, че тогава се появи дублираща партия на НДСВ, която отмъкна гласове за още по поразяващ разгром над десните?
Какво щеше да стане, ако С2 не се беше появил на политическата сцена-щеше ли да спечели БСП.Честно казано, мисля, че вероятно нещата щяха да са на кантар. А може и СДС да успееше. Факт е описаното разочарование на хората от СДС и Костов. Но и БСП не беше за предпочитане, защото спомена от Жан беше още твърде свеж. Зад СДС седеше една сериозна част от бизнеса-„Плащаш си и никой не те закача, но сега се знае точно на кого-кво, всичко е канализирано”СДС имаше пари. Имаше медии и влияние, което да тушира част от недоволството. А то наистина беше повсеместно.
Факт е, че тъмните сили наистина измислиха гениалния план, изцяло съобразен с теориите замасовите движения. Нов цар.
От там идваме на втория въпрос-защо загуби Петър Стоянов. Той стана жертва на същата вълна, надигнала се лятото.
Структурите на Гражданска Партия за Б-помните ли тази партия-бяха изцяло пълни с ченгета, шестаци и „наши хора”-от миналото. Имаше и такива, внедрени в СДС през Костово, получили огромна власт през негово време и сетне изгонени, които ги оглавиха и представляваха една не малко част от партията. Най-корумпираните го играеха на най-разочаровани от СДС-зер няма как да признаят, че са изритани за корупция и гешефти.
Кампанията на ББ беше невероятно пищна-факт. Парите идваха от Кюлев, както се писа след убийството му.
Третият важен момент е точно подчертан и вярно уловен. Лошите бяха заложили на Бонев, разчитайки именно на вълната, наречена .параноидален колапс, формиращ фантазийна група, при която имаме регицидна фантазия
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueId=322&sectionid=5&id=00004
Оказа се, че компроматът, за който шесташките медии тръбяха, че е провалил Стоянов, всъщност си изигра ролята-ББ загуби. Бързо се заложи на резервния кон-вълната трябваше да се използва, дадените пари-усвоени
Същото се получи и при феномена Сидеров, който е със същия генезис и плод на същия оперативен щаб. Само че после той си повярва, че е велик и се наложи да бъде заменен от друг-по дресиран кон.
цитирай
5. анонимен - ето една гледна точка по темата
17.03.2008 00:34
http://itimojesh.hit.bg/gp1.htm
цитирай
6. evgenitodorov - от автора до Земариа
17.03.2008 07:03
По принцип мислим в една посока. Но ако навлизаме още в детайлите, би могло да се поспори в две насоки:
1. Кой даде кураж на Симеон да се върне? Дали само споменатите пътници до Мадрид и споменатите кръгове или имаше и други групи с монархически настроения. Най-малко две - да ги наречем "външни" и "вътрешни". Не трябва да пропускаме и ехото от първото посещение през 1996 г..
2. Паралелните НДСВ-та на кого навредиха - на СДС или на Симеон? И какво би станало, ако ги нямаше и НДСВ имаше достатъчно мнозинство за самостоятелно управление?
цитирай
7. анонимен - А не е ли най-важния въпрос за по-...
17.03.2008 09:37
А не е ли най-важния въпрос за по-дресираня кон. Както каза наскоро един приятел - винаги симпатизиращ на БСП и/или печелившата партия - с Бойко ДС най-сетне постига заветната си мечта - да има своя дясна партия. Защо толкова поредни парламента не направиха нужното парите финансиращи партиите да излезат на светло. И какво правят журналистите по въпроса? Не е ли точно това най-важното - да разберем от къде Бойко намира сега пари за да се сформира. И айде стига общи приказки за харизмата му и медийното му присъствие. Защо журналистите не ровят от къде пари за клубовете по места. Кой са в тях? и въобще кой го финансира.
цитирай
8. анонимен - Кървави сълзи...
17.03.2008 17:18
ми потичат при спомените от тези дни...
Бях удивен от реакцията ни при тези избори. Избраха Симеон толкова безапелационно, колкото преди това - Костов...
Вярно е, че СДС разочарова с много неща, но чак толкова, че да предизвика умраза?
Малко преди изборите бяхме на "софра", все хора, които се познавам от много години, с доказано приятелство, с добро IQ както се казва. Затова бях изумен от наивността, с която говореха за възможностите на Симеон - та европейски авторитет, та арабски капитали, та мениджърски опит (визирайки 800-те дни зa оправянето ни), та честност и благородство (в комбинация с богатство (което е предпоставка за честност и благородство за по-дълго време), та какво ли не още. А Костов и Стоянов – лоши, лоши, лоши, ма много.
Питах ги – добре, бе, пичове, преди 4 години, когато ни вадеха от гюбрето, друго хортувахте, къде са сигурните доводи, че наистина толкова са съгрешили? Нима сал писанията Валерио Велеви бяха достатъчни за неприязънта, даже омразата към същите хора?
Отговор смислен нямаше, може би защото се изпокарахме.
След по-малко от година същите хора обърнаха палчинката. Тези, които бяха за царя като Цар, заговориха за добрия Цар и лошите царедворци.
Други казаха - всички са маскари, и Симеон също.
Трети се върнаха тихичко към любовта-неръждавейка – БСП.
Но въпросът ЗАЩО си остава. Защо толкова лесно прегръщаме една идея и после толкова лесно скачаме на врата на следващата?
Изглежда винаги търсим Бащицата, който да ни напои, нахрани, да ни издуха носа, да ни намери работа, може и ниско платена , но постоянна без да е зорлия, е, ако трябва може и да ни шибне два-три шамара, но той затова е бащица... А бе важното е да ни обещае соцалгеристкото минало и ние сме негови, на Бащицата. Но ако не си изпълни обещанията – жална му майка – мразим докрай...
цитирай
9. gogelf - @zemaria - какви са тия "тъмни ...
18.03.2008 00:02
@zemaria - какви са тия "тъмни сили"? А "светли сили" в нашата политика има ли? Едни групи се борят срещу други за интересите си. Който и да победи, все са частни интереси - доколкото едва ли има и един истински важен обществен въпрос, по който всички българи да имат еднакъв интерес. Да наричаме едни частни интереси "тъмни" а други "светли" е израз на това, че смятаме себе си за по-добри и по-прави, а опонентите - за лоши.
Самата дума партия идва от парт - част. Всяка партия работи за интересите само на част от хората.

@evgenitodorov - за популярността на Богомил Бонев аз виждам и друго обяснение, не беше само медийна реклама. Бонев влезе в явен конфликт с Костов доста преди изборите. И когато толкова много хора намразиха Костов, Бонев нямаше как да не им е симпатичен. Костов така и не каза нищо смислено защо го сменя, и после кого сложи на негово място? Оня с прякора "Мими", ако добре си спомням. Последният с нещо друго освен с прякора запомни ли се? Какво да си помислят хората, когато неприятен министър-председател, обвиняван за какви ли не далавери, сменя с неясни мотиви една силна личност (министър на вътрешните работи) като Бонев с някаква мижитурка? Как да не си помислят, че го прави за да си опази далаверите, и как Бонев да не им стане симпатичен?

А който още се чуди защо народът толкова намрази Костов, да прочете например отвореното писмо на Едвин Сугарев:

http://www.sugarev.com/

Поведението на хората на изборите е логично. То не е търсене на нов бащица. На всеки следващи избори народът сменя правителството си, наказвайки (заслужено) предишното. С надеждата, че най-после новото ще заслужи да бъде преизбрано след 4 години. И тъй като надеждата засега винаги остава излъгана, все по-малко хора ходят на поредните избори. Все по-малко вярват, че някога ще дойде такова правителство - което да заслужи преизбирането си.
цитирай
10. анонимен - простете,
28.04.2008 12:40
че чак сега обръщам внимание на постингите Ви. Чудесни са и се надявам да издадете книга.
Кога реших да НЕ гласувам за Стоянов? - Когато каза, че подкрепата на бомбардировките над Сърбия е "цивилизационен избор". Всичко друго мога да приема, не и това. В ситуацията около Югославия и Косово поведението на Стоянов беше глупаво и сервилно, за разлика от това на Костов. Той поне се държа достойно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9454834
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031