Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2008 18:59 - ТАНЯ ГИНЕВА СРЕЩУ СТЕФКА КОСТАДИНОВА
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 11225 Коментари: 10 Гласове:
0



Ако има машина на времето и мога да се върна 20 години назад, първата работа ще бъде да прекарам една вечер в прочутата през 80-те години пловдивска кръчма “Чучура”.

Който не е бил там, не е ял гювече с шкембе и език, не е пил “Пловдивска гроздова”, той не знае нищо за прелестите на късния социализъм.

“Чучура” се въртеше от Таня Гинева, прочута и до днес пловдивска ресторантьорка. Заведението беше толкова популярно, че трудно можеше да  си намериш място, ако нямаш резервация.

Случвало се до такава степен да е пълно, че Таня ни вкарваше в склада и там седяхме върху кегове бира.

В “Чучура” с покойния вече Коста Дуфев решавахме част от проблемите на тогавашния Телевизионен център, тук канехме шефовете от БНТ, когато идваха в Пловдив, защото пред гювечето и ракийката те ставаха особено щедри и ни отпускаха нова камера или нова кола.

Често седяхме и след като заведението затваряше, изчаквахме метенето и тогава Таня Гинева ни разкарваше със собствената си кола по къщите. Някой път с нас седеше и Наско Кантарчето – едни от покойните вече пловдивски чешити.

Таня  имаше Дачия, която един ден изгоря. Това се случи  по време на някакъв панаир скоро след 10 ноември.

След няколко дни Таня се появи с нова корейска кола.За онова време такова нещо си беше събитие.

Клюката разказваше, че  някакви панаирджии от корейска автомобилна фирма вечеряли в “Чучура”, а Таня стояла зад бара и тъгувала за току-що опожарената си кола. Някои добавят към историята и няколко проронени сълзи. Един от корейците забелязал тъжната жена, приближил се и попитал дали с нещо може да помогне. Таня разказала какво й се случило, след което кореецът дал такава добра оферта за нова кола, че не било проблем Таня да събере парите още на следващия ден.

След 1989 година енергията на Таня Гинева се отприщи, тя се хвърли да наема и купува нови и нови заведения.

Потърсих я, когато започнахме да търсим кадри за новата ни бирария и някой трябваше да ни даде акъл. Таня доста се позачуди на инициативата ни - вместо да си гледаме занаята, тръгвахме аджамийската да правим нещо, което и не подозирахме колко е трудно.

Заведенията в Пловдив ставаха все повече и повече, “Чучура” се превърна в едно от многото.

В онези объркани времена, когато всичко се приватизираше, Таня се беше опитала да направи някаква изгодна сделка, но не й достигаха връзките. Нея я познаваха в Пловдив, а изгодните сделки се решаваха в София.

Разчу се, че дала 10 000 долара на Стефка Костадинова. Именитата ни шампионка обещала с тези пари да спечели благоразположението на тогавашния министър Александър Божков.

Отпътували парите за София, но май не стигнали до никъде. Сделката не станала, Стефка Костадинова само вдигала рамене.

Открих Таня и тя ми повтори историята така, както се разнасяше из града.

Викнах я да разкаже всичко това в студиото, тя се позамисли и с половин уста обеща да дойде.

Обхвана ме душевно раздвоение – от една страна щеше да стане нещо сензационно. Ударът обаче отиваше много нависоко. Много неща се говореха за Стефка Костадинова, но тя си оставаше един от българските митове. Само преди няколко години една наша анкета я беше определила като “пловдивчанин на годината”. Беше вече и почетна гражданка на града.

Бях започнал тайно да се надявам Таня да размисли и да не дойде. Тя обаче с всичкия си акъл взе та дойде.

Седнахме преди предаването, разпитах я още веднъж – Ганя беше от убедителна по-убедителна. По всичко изглеждаше, че Стефка Костадинова просто беше извъртяла своята съгражданка.

На предварителния разговор присъстваше и един бивш спортист, който си чакаше реда да влезе в студиото по друг повод.

Човекът започна да убеждава Таня да се откаже от телевизионната си изява.

-         Ти знаеш ли какво правиш ма, Таньо – викаше той.- Знаеш ли срещу кого се изправяш? Че за такива работи се стреля вече.

-         Кво ми дреме – отговори Таня, влезе в студиото и си разказа всичко.

Историята се появи и в други медии, Стефка Костадинова заяви веднага, че всичко това са измислици на някаква си лъжкиня и всички й повярваха.

Само че в Пловдив имаше хора, които познаваха и двете – и Таня, и Стефка. Питал съм ги коя според тях лъже. Повечето вярваха на Таня. Но не осъждаха Стефка. Могла да вземе парите – взела. Такива били времената, такива били нравите.

Само че Стефка Костадинова днес е фигура, която представлява държавата в някаква степен. Ползва се с уважение и едва ли някой се сеща за онази история с десетте хиляди долара. Сега около шампионката се въртят несравнимо по-големи пари – нека да погледнем само кои са в Олимпийския комитет. Кой ли се интересува от кокошкарски работи отпреди толкова години.. Кой ли се интересува и от някогашното  приятелство с босовете на организираната престъпност.

Когато се говори за разни бързо и ловко спечелени пари в Пловдив, се появяват и други големи спортисти от близкото минало.Споменава се името на бившия мъж на Стефка и неин личен треньор, споменава се – обикновено на ухо, за разни далавери на един друг скачач - на овчарски скок, Атанас Търев. Скоро една проверка на Министерството на финансите  разкри сериозни далавери при строителството за Завода за преработка на отпадъци край Шишманци, където Търев е основна фигура, но със сигурност  последствия няма да има.

Спортистите са ни национален капитал – беше казал някой, и трябва да си ги пазим.

Да гледаме на тях като на палави деца, на които може да се позволи повече, отколкото на останалите. Освен деца всичките те са и почетни граждани – да не забравяме.

Във всеки случай обаче да не им доверяваме парите си – както беше направила Таня Гинева.

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



1. eien - Тази история се коментираше и в София
02.04.2008 19:10
Не мога да я нарека "кокошкарска работа".
Къде е моралът на "героинята", задигнала сумата.
цитирай
2. novitejivotni - Чучура
03.04.2008 08:42
не го ли взривиха, точно по това време ?
Или бъркам ?
Тая история май няма разплитане ?
цитирай
3. анонимен - Продан
04.04.2008 10:06
Това само доказва какви морални лилипути са наш'те спортни титани.
А дали не сме и ние самите...?
А бе, я тури му пепел да не си разваляме пиенето.

ПП. А Таня върти ли някъде сега някое кръчме да отида да опитам?
цитирай
4. анонимен - Като се замосли човек
04.04.2008 10:10
Колко измислени са ни идолите...
цитирай
5. анонимен - времето
04.04.2008 23:18
уважаеми,днес прочетох,че апелативен прокурор ще ни ги оправи светофарите.
Дай боже да успее,че после и друго ще се трябва.
цитирай
6. анонимен - Браво
05.04.2008 00:35
че казвате нещата такива каквито са. Браво на таня за смелостта. Позор за Стефка! не съм и подозирала, че е възможно, но явно славата много и е завъртяла главата. Позор! Позор! Позор!
А Албош е другия безсрамник, който пордължава да се изявява в блогопространството без капка на чувство за срам. Единственото, което му прави чест е, че не трие редовните негаитивни коментари. Иначе и той е същия като Стефка. ПОЗОР!
цитирай
7. sis - всички са в кюпа
05.04.2008 12:40
и така е по целия свят.
цитирай
8. artanis - за това не харесвам спортистите (в България)
05.04.2008 17:30
дори съм привърженик на идеята държавата изобщо да не финансира спорта. Ако са толкова добри спортисти, да се финансират сами.

поздрави:
цитирай
9. анонимен - stefka e kliptomanka
28.01.2010 23:23
stefka kostadinova e kliptomanka,i tova go znaiat vsichki koito sa sportuvali zaedno s neia po tova vreme. az sashto sam prisastval na momentite v koito ia razkrivaha che krade v uchiliste.razbirase che stefka ima grab i za tova nikoi ne bi pomognal na tania da dokaje che krade ot bombonche v magazina do 10 000 dolari ot trudesti se hora.ne poznavam tania ,no poznavam stefka kliptomankata.
цитирай
10. анонимен - info
28.01.2010 23:36
hora ako beche samo tania steshe da e dobre.spisaka zapochva oste ot detskite godini na stefka do dneshni dni.ne poznzvam tazi tania,no ako beshe losha vse nesto stiahme da chuem za neia iz plovdiv.sto se otnasia do stefka ,e za neia vsichki znaiat kakva e.moge li da padne tolkova nisko.dali sadiite sa znaeli na kva kradla davat medal.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9455251
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031