Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2008 08:41 - ВАЛЕНТИН ПЕТРОВ НА ЖИВО И ДРУГИ ПОЛИЦЕЙСКИ ИСТОРИИ
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 9428 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В 19.20 Валентин Петров трябваше да бъде в студиото. В 18.00 се обадиха от РДВР Пловдив, за да ме предупредят, че очакваният гост има среща в момента с Бойко Борисов, но ще гледа да дойде на време.

Предаването започна наистина в уречения час.

Разказвам за времето, когато днешният скандално известен главен секретар на МВР беше шеф на пловдивското РДВР – отначало с чин полковник, а днешният кмет на София беше главен секретар.

По онова време нямаше и помен от сегашните скандали. Мина някакъв мимолетен слух за фалшиви бандероли и за отстранен офицер, който знаел прекалено много, но даже и хора с информация отвътре вдигаха рамене, когато ги питах знаят ли нещо по този случай.

Тогава повече се вълнувахме от предполагаемите връзки на полицията с наркодилърите. Помня, че някакъв зрител ни се обади и ни разказа как се опитал да се свърже с нас, за да ни разкаже за някакви свои подозрения за такива връзки, било вече късно, никой не вдигнал редакционния телефон и той записал, каквото имал да каже, на телефонния секретар.

Минути след това телефонът му звъннал и анонимен глас го посъветвал заплашително да не се бърка в тези работи.

“Имайте предвид, че ви подслушват телефоните – предупреди ни зрителят, - и ако не вярвате, проверете записите на телефонния секретар.”

Прослушах записите от предишната вечер – зрителят наистина се беше обадил, за да каже, че в търговията с наркотици “всички са навързани”.

Ако наистина тогава някой е подслушвал телефоните на нашата телевизия, това може да бъде само повод за гордост.

А че “всички са навързани”, твърдяха много хора. Един шофьор на такси ми разказваше как всички знаят къде се продават наркотици, но никой не пипа пласьорите.

Питахме Валентин Петров наистина ли е така и защо никой не се опита да разпита поне таксиджиите.

Полковникът се обърна към аудиторията и призова всички, които имат някаква информация за търговията с наркотици,  да звънят смело, ако трябва да му звънят лично. Изглеждаше искрен.

Запомнил съм, че по време на разговора, който беше на живо, започна да звъни тревожно телефонът му, който беше оставен в другия ъгъл на студиото.

Валентин Петров едва изчака края на разговора и се хвърли към млъкналия вече телефон. “Пак е станало нещо – предположи той.- Ето, търсил ме е моят заместник”.

Започна да набира последния номер, а ние зачакахме като кебапчийски котета да разберем някаква сензация.

Заместникът се обади и първата му реплика беше:”Шефе, търсих те, за да ти кажа, че те дават по телевизията…”

Без коментар.

Много ми се искаше да разрием доказателства за връзки на полицията с търговците на дрога, но не стигнахме до никъде. Е, някой път регистрирахме  по-дребни прегрешения. Например как в циганската махала свободно се продават контрабандни цигари, а патрулката си стои в края на улицата и полицаите разсеяно пушат.

Пак по онова време един от младите ни репортери Благо Бекриев, който сега е кореспондент на “Нова телевизия”, отиде да прави репортаж за проститутките на изхода на Пловдив. Върна се Благо и започна да монтира. Точно си тръгвах, когато той изкочи от монтажната разтревожен и каза, че има някакъв проблем с апаратурата. Монтажът не се получавал точен – магнетофоните режели ту напред, ту назад.

“Пускай по-едри парчета да не се мъчиш” – разпоредих се доста лекомислено, прибрах се и пуснах телевизора, за да гледам емисията.

За първа новина Благо беше пуснал цяло немонтирано интервю с една проститутка – възпроизвеждам го буквално:

    “-   Каква ти е тарифата? – задава въпрос Благо.

-         Ами различно. 5 лева взимам за свирка, 10 лева за ибане и 15-20 за аркадан.

-         А какво е “аркадан”? – пита заинтригувано репортерът.

-         Ами в гъза – отговаря услужливо проститутката”.

Тук вече се поизпотих, но за добро или лошо интервюто продължаваше – без никаква редакторска намеса, както се казва.

“ – А ченгетата гонят ли ви? – продължи да пита Благо.

Отговорът бе дословно:

-         Не ни гонят, но редовно НИ ПРЕДЖОБВАТ!”

Това вече трудно можех да си го представя – как минават ченгетата, които служат на България и на българския народ, хващат проститутките и започват да им бъркат по джобовете – за да оберат смачканите банкноти, изкарани с “аркадан”.

При гостуване в телевизията на други местни полицейски шефове им пуснах това интервю, те пъшкаха-пъшкаха и казаха, че ще вземат мерки. Ако въобще можело да се вярва на проститутки.

Оттогава минаха години, но аз все още не можех да реша решение – на кого да повярвам. На мръсните проститутки или на униформените пазители на реда?

Преди няколко седмици обаче в Пловдив се случи една история, която мина в сянката на големите скандали в МВР. Но за мен тя е по-страшна от измамите за милиони.

Две пловдивски ченгета били на крачка да заловят няколко от т.н. “телефонни измамници” – тези, които звънят на нещастни баби, представят се за адвокати, които трябва да измъкнат от ареста внука им, който току що е убил човек при катастрофа. И за услугата трябва бързо да се намерят няколко хиляди лева.

Ченгетата използвали нашумелите СРС-та, хванали разговора с поредната баба и разбрали, че тя вече е намерила парите и пътува за срещата с “адвоката”.

Ченгетата тръгнали да арестуват измамниците ,но по пътя решили друго.

Решили те да приберат парите на нещастницата.

Изпреварили бандитите и си делнали хилядарките.

Някой ги издаде обаче и последва страшно наказание – уволнение.

Та след тази случка вярвам твърдо не на родната полиция, а на курвите.

 

 

 



Тагове:   живо,


Гласувай:
0



1. анонимен - mat
05.04.2008 10:58
kva e razlikata?
цитирай
2. meto76 - Изхода е в съкращения в МВР. Това ...
05.04.2008 13:54
Изхода е в съкращения в МВР.Това министерство трябва да бъде освободено от всичките си служби и службички от хиляди чиновници, които се чудят по цял ден какво да работят и откъде да слечат някои лев.Спокойно могат да се обединят МВР и Министерство на Правосъдието.Така ще се спестят още пари на данъкоплатците и ще могат да се намалят данъците и осигуровките на отрудените хора.
цитирай
3. 100jan - Мето, прощавай, ама...
05.04.2008 16:03
да слееш министерствата на вътрешните работи и правосъдието означава да можеш да вкарваш в затвора когото си поискаш за каквото си поискаш. А подобна дивотия няма дори и в най-мрачните диктатури. Нито при Сталин го е имало, нито при Хитлер. Все някаква привидна независимост се е симулирала.
цитирай
4. artanis - по принцип
05.04.2008 17:34
съм привърженик държавата да няма монопол върху полицията, т.е. трябва да има частни полиции и всеки да избира коя от тях да следи за реда на мястото, където се намира. Аз също като автора съм склонен да вярвам на всеки друг, но не и на полицията.

поздрави:
цитирай
5. анонимен - курви ??
12.04.2008 00:19
Не са курви, драги писателю, а проститутки. Курвите са други - като гореспоманите "елитни полицаи", пожарникари и др.п. сволочи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9455827
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031