Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2008 20:39 - КАК КОРУМПИРАНИТЕ ВЛИЗАХА В ЗАТВОРА
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 5645 Коментари: 8 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През 2003 година в Пловдив осъдиха една инспекторка от ХЕИ на 3 години затвор. Бяха я хванали със стотина лева белязани пари.

Бакали, кръчмари, баничари и т.н. празнуваха.

Справедливостта най-после беше възтържествувала.

Година-две по-късно решихме да направим заедно с пловдивския окръжен съд възстановка на този безпрецедентен процес.

Мариана написа сценария по реалните стенограми, намери и  истински съдия, прокурор, адвокат, които от ентусиазъм се решиха да изиграят себе си. Искаше ми се свидетелите да бъдат също истински и започнахме да търсим онези търговци, които се бяха осмелили да сигнализират и да свидетелствуват срещу  алчната инспекторка. Те не пожелаха да изиграят ролята си поради не знам какви си съображения, но разказаха как е станало всичко.

По памет възстановявам най-важното изречение в техния разказ:

“Плащали сме си и ще продължим да си плащаме. Но тази прекали.”

Всъщност корумпирани и корумпиращи в България с години си живеят в братска дружба. По-добре е да си платиш, отколкото да изпълняваш стотиците разпоредби – част от които безсмислени.

Нашата героиня обаче беше прекалила. Посещенията й – макар и кокошкарски, бяха станали прекалено чести. Беше започнала да води в магазина и свои приятелки – кога за луканка, кога за две скумрии, кога за дребни сладки за някакъв празник.

На търговците им започнало да им писва и за лош късмет на инспекторката се оказало, че намерили връзка в полицията. Така стигнахме до един актуален въпрос.

Разрешенията за използване на специални разузнавателни средства /така наречените СРС-та/- в случая разрешение за използване на белязани банкноти,  се издават твърде бавно. След последните скандали това сигурно ще става още по-бавно.

Тогава обаче по приятелска линия нещата се развили много бързо и още на другия ден инспекторката била хваната с белязаните пари в ръка.

В стенограмата с показанията имаше още един интересен епизод. Дребен бакалин отишъл в ХЕИ да моли инспекторката да му отмени някакъв акт, който щял да го доведе до фалит. Жената още от прага започнала да го хока и да му говори на “бе”.

Човекът се засегнал и се осмелил да забележи, че не е “бе”.

И тогава инспекторката ревнала с цяло гърло:

- Че кой си ти бе, та да ти викам “господине”!

В този дребен епизод можем да открием цялата драма на България.

Някаква женица, дошла кой знае откъде, по стечение на обстоятелствата бива облечена в някаква власт. Скоро тази власт започва да й носи дивиденти. Жената – инспектор започва да се самозабравя. Тя е готова да мачка всеки, който е в периметъра на властта й.

Само финалът не е типичен. Не след дълго главната героиня попада в затвора. С присъда почти колкото на Митьо Очите.

Малко след тази възстановка се занимавахме с един друг случай. Инспектор от ХЕИ беше хванат с малко повече белязани пари. И беше осъден на два пъти повече години от Очите.

Радвахме се, че правосъдието става безмилостно към корумпираните. Само че колеги на осъдения инспектор ми се заклеха, че човекът е един от най-честните в системата. Взел е парите, за да купи няколко стола за служебното барче. За да има къде колегите му да си почиват.

Осъденият не можа да преживее резила и съвсем скоро след процеса и безмилостните репортажи на медиите за престъпленията му почина.

Тогава разговарях с директорката на ХЕИ, сега РИОКОЗ, Ани Егинлиян. Останах с убеждението, че тя искрено желае да изчисти институцията от корумпираните. “Те са десетина най-много, всички си ги знаем, но няма как да се освободим от тях”.

Д-р Егинлиян ми разказа колко са изобретателни колежките. В предписанията за откриване на заведение има условието височината на помещението да бъде минимум 2,80. За магазините такова условия няма. Проверяващите обаче обикаляли търговските обекти, вадели рулетките, мерили височината и започвали да пишат безмилостен акт. Търговците  навреме се сещали какво трябва да направят.

Пак по онова време се занимавахме и с един доктор –изнудвач. Главният лекар на болницата каза почти същото – те са няколко корумпираните при нас, знаем си ги всички, но няма как…

В полицията също си ги знаят кои са. Навсякъде ги знаят. Но в гилдиите не правят нищо. Докато в един момент човек сигурно си казва:”Че аз ли съм най-глупавият, та да се правя на честен…”.

Иначе съдебната възстановка се получи доста убедителна. От този пръв опит установих нещо много интересно – колкото един актьор е по-опитен, толкова повече личи, че нещата не са истински. И обратното.

Скоро след излъчването на бащата на Фани, която игра ролята на инспекторката, се беше обадил приятел от полицията. И му се скарал, че не е потърсил помощ – да спасят  дъщеря му от затвора.

Даже опитният полицай не беше разбрал, че става дума за имитация.

Пак в дните след излъчването срещнах една позната, която работеше в ХЕИ. “Какво направихте вие, бе?”- започна да се вайка малко артистично тя.- “Сега, където и да отидем, още от вратата ни викат: Вие, корумпираните, какво ще искате този път? И не дават. Пък и ние не смеем да си искаме.”

Не знам, може би пък дадохме малко кураж на тези, които постоянно са тъпкани и не смеят да си потърсят правата. Защото не вярват в правосъдието.

Може би след нашата работа са били обладани от поне малко вяра.

Дали е останало нещо от нея – един господ знае.

 

 



Тагове:   как,


Гласувай:
0



1. zemaria - За съжалие
17.04.2008 22:05
в тази държава нещата са точно както сте го описали. Аз искрено се възхищавам на поредицата и ви поздравявам за нея. Вие трябва да сте много стойностен човек, щом сте съхранили антените и усета за нормалност през тези години. Държавният апарат се изхранва от безсмислени и лишени от всякаква практическа нужда разпоредби. Колкото са по рестриктивни, тъпи и откъснати от реалността, толкова по голям гювеч. И понеже това е ясно, то в системата на нещата е нещо, колкото е по ненужно и неразбираемо, толкова по да плаши, но и толкова по живия живот естествено ще го игнорира. В хората е заложен някакъв усет за нормалност. Никой не иска, дълбоко в себе си, да изтрови или убие другите. Но никой не би приел да плати хиляди евро за тъпотия. И принципа е ясен-колкото по вече простотии, толкова повече подкупи. От там, който е по усърден в събирането, той е по качествен служител. Сиреч, системата избира най некадърните, измислящи причини и реализиращи най-голям рекет. Да се ранят нагоре по веригата. Останалите, честните и свестните стават курбан.

Правосъдие, справедливост-вятър и мъгла. Просто нещата в тази държава отдавна са минали всякакъв санитарен минимум.
Причините-бюрократичният подход в институциите , хранени от бюджета
цитирай
2. анонимен - Живота не е представление, нито хипотетичен свят в някой роман.
18.04.2008 09:26
това не е "тази" държава, а НАШАТА държава!

Запомни го най-накрая!
цитирай
3. анонимен - Къде изчезнахте?
18.04.2008 10:09
Бяхте се позагубил, развам се, че се появихте, пишете по-често.
цитирай
4. viovioi - Проява на много лошо възпитание е израза"тази"държава.
18.04.2008 10:09
Корупция има не само в НАШАТА държава, а и навсякъде по света. Съгласна съм с автора, че вината е в двете страни на процеса. Само каква е тази началничка, която твърди..ние си ги знаем,но...Какво но?? Има много разновидности на корупция. В една Митница например, парите се събират в "каса" и се разпределят по заслуги. 60% се дават на началника, който "носи" по-нагоре.
цитирай
5. artanis - аз пък държа на "тази държава"
18.04.2008 21:41
Не е моя държавата създадена от партизани под натиска на друга държава. От онези дни не се е променило много. "Тази държава" ще стане моя (или наша), когато се върне търновската конституция, може би без частта за царя. Има и още една възможност: европейците да принудят наследниците на партизаните да променят постепенно партизанската конституция. За това трябва време и до тогава "тази държава" ще бъде OK.

приятна петък вечер:
цитирай
6. анонимен - Абе ти в ред ли си бе пич, ква Търно...
18.04.2008 22:11
Абе ти в ред ли си бе пич, ква Търновска Конституция, дейба къде спите бе.....
цитирай
7. american - Това дето "Корупция има навсякъде" е голяма глупост
20.04.2008 11:31
Драги viovioi, Отиди във Щатите и се опитай да подкупиш някого. Било полицай, митничар, чиновник или доктор. Няма да стане, аз ти давам най много два опита преди да се намериш зад решетки. Това е опасен шаблон който за жалост медийте не реагирад и казват само: да да занем. Същото би ти се случило и в Холандия, Германия и съвсем сигурно от първия път в Финладия. Това е като баснята за киселото грозде. Насърчавам те да пробваш. Не че заплатата на полицая е висока - вземат малко над средната. Имат чест и дълг.
цитирай
8. krankar - Не няма как, а не искат.....
09.05.2008 16:19
Правилно, и в ХЕИ, и в Болницата, и в полицията ги знаят кои са корумпираните. Казват ви че няма как да се освободят, но това не е вярно - не искат, това е истината. И Ани Егинлиян знае колко са изобретателни нейните колежки, и шефа на болницата го знае, и шефа на полицията знае номерата на катаджиите по пътищата, но никой не иска да наруши статуквото, то просто е по-удобно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9457546
Постинги: 1000
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031