Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2008 21:25 - ПАМЕТНИЦИТЕ НА КЪСНИЯ ПРЕХОД
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 5326 Коментари: 2 Гласове:
0



Вече писах как “Метро” ми разби живота.

В нашия супер чукахме на касовите апарати всичко без изключение и за всичко издавахме фактури. Години преди да дойде “Метро”. По законите на ДДС-то, за да издържим на данъците, трябваше да купуваме стока с фактури – което в онова време не беше лесна работа. Така оказвахме някакъв натиск върху други фирми, карайки ги да излязат на светло.

Само че за цялата тази работа никой не ни похвали. В подкрепа на “Метро” обаче  беше създадена специална комисия, която беше подчинена директно на министър-председателя Иван Костов.

Хипермаркетът беше открит и беше обявено началото на разгрома на спекулата!? “Метро” се представяше за Вилхелм Тел на българската търговия – унищожаваше алчните български търговци и правеше благодеяния на бедния народ.

Ако хипермакетите ознаменуваха началото на една нова ера в българската търговия, защо тогава около тях започнаха да се оформят гласни и негласни скандали.

Никой не обърна внимание на това по какъв начин новите търговски обекти извиват ръцете на производителите. Как ги декапитализират. Аз специално не съм срещал никъде нещо написано по този въпрос – с информация отвътре.И не само това.

Противниците на пловдивския кмет Спас Гърневски откриха, че в новото “Метро” е назначен синът му. И заподозряха, че на това се дължала благосклонността на кмета към чуждите инвеститори.

В Пловдив след “Метро” стъпи “Билла”. Това стана при следващия кмет Иван Чомаков, който не назначи ни син, ни дъщеря в новия обект. Но се оказа, че мястото заа едната “Билла” е избрано доста странно – напук на общия градоустройствен план. Там, където трябва да минава т.н. южна тангента на Пловдив, без необходимата корекция на плана бе издигната една голяма жълта барака.

Дали нарушението е станало само, за да се отчете нова рекордна инвестиция, или е имало нещо друго – един господ знае.

След това излезе модата на прекупуването на земя. Умни момчета с пари се усетиха, че няма по-лесен бизнес от този да купиш общинска земя на стратегическо място, която след няколко години да препродадеш за строителство на поредния хипермаркет. Изглежда в Общината пък други умни момчета и момичета подсказваха кое място е подходящо. Общински съветници срещу някой лев улесняваха продажбата.

Така се получи със земята, на която беше построен “Кауфланд”. За строителство на поредния хипермаркет бе определено място на две крачки от единствения хипермаркет, построен от пловдивчанин. Става дума за “Сани” и Антони Уваков. Помня как човекът разкарваше със стар Москвич колбаси по бакалниците. И лека полека тръгна нагоре – с много кредити.

В неговите магазини процентът на българските стоки е най-голям – проверявал съм лично.

На кой ли му пука обаче за този истински патриотизъм.  За награда му издигнаха “Кауфланд “ под носа. Земята за новия магазин обаче малко преди това беше купена от наш човек. И скоро след това препродадена със сериозна печалба. Закононарушение няма.

Известният пловдивски предприемач Стоян Сариев пък купи така нареченото Марково тепе. Първо купи малко парче земя, след това Общинският съвет му позволи да изкупи цялата площ по някакъв закон, който позволява продажбата на общинска земя без търг при “окръгляване” на терена.Така че Сариев приши към собственото си копче цял балтон.

Решението бе взето при условието, че ще бъде спазен предоставения проект за строителство.

Проектът беше променян няколко пъти, докато Сариев продаде земята за МОЛ към 20 пъти по-скъпо.

Точно срещу прозореца ми друг приближен на властта си купи голям терен на много добра цена. Скоро след това го препродаде многократно по-скъпо – пак за МОЛ.

Един друг находчив пловдивчанин пък незнайно как разбра, че рано или късно ще се наложи разширение на т.н.Рогошки гробища. И изкупи за жълти стотинки нивите наоколо.

Преди две седмици откриха нов хипермаркет за строителни материали.

Помъчих се да се сетя дали около него няма някаква далавера, но в първия момент не си спомних нищо. Най-после една честна сделка.

Попитах колеги – дали те не се сещат за нещо съмнително. След което ми разказаха цяла одисея. Теренът е бил на МНО, после е купен от едни известни момчета по един смущаващ начин, имало е запор за строителство, после запорът по един още по-смущаващ начин пада и т.н.

Така че ме хваща смях, когато чета коментари за ролята на хипермаркетите за развитие на търговската култура на българина. За евтините цени в тях и за това как са пречупили гръбнака на спекулата.

За мен те са си паметници на българската находчивост – да не кажа по-силна дума.

Нещо като паметници на Прехода. На Късния Преход – по-точно.

Паметници на ранния преход могат да бъдат гаражните кафенета, камионите Ифа, сергиите със стекове “Марлоборо”, хладилните витрини “Торго”… Какво още?

В Късния Преход обаче се оказа, че може да се печели не толкова с  труд, колкото с комбинации. Хората, натрупали големи пари, спокойно започваха да правят още по-големи пари. От тяхна гледна точка може би това е просто инвестиране. Което сигурно не е проста работа.

Впрочем идването на чуждите хипермаркети  е победа над големите български пари – от още по-големите европейски.

Големите риби изяждат малките, но след това идват още по-големи…

Нека обаче европейците да се мъчат с търговията на дребно – а за нас да останат големите удари.

 

 



Тагове:   преход,


Гласувай:
0



1. artanis - Сани
30.04.2008 13:08
ми е любимият магазин в Пловдив, най-вече заради прясното месо и тортите с крем (има и едни полуготови тестени неща с крем, бланширани картофи, вина, октопод понякога и хубаво кафе с промоции). И там слагат вода в каймата, но в сравнение с Била е много по-добро място за покупки.

поздрави:
цитирай
2. mirchev - Относно "извиването на ръцете на производителите"
02.05.2008 22:56
Така е по цял свят. За мен това не е извиване на ръца, а нормална пазарна логика. Оцеляват... гъвкавите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9456912
Постинги: 1000
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031