Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2008 22:36 - КИНОСПОМЕНИ - НЕЗАБРАВИМИТЕ РЕПЛИКИ
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 7912 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 04.10.2008 22:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

От време навреме някой прави класация на най-полулярните реплики от филми. Някои ги наричат "култови".
В една от класациите, която ми попадна преди 2-3 години, на първо място - доколкото си спомням, беше поставен многократно повтарящият си въпрос на Робърт Де Ниро в "Шофьор на такси" "На мен ли говориш?" - страх ме е да цитирам тук и нататък английските оригинали. Който  е по-добър в този език, може след това да ме допълни. Ще му бъда благодарен.
Някъде в първата десятка беше и финалната реплика от "Някой го предпочитат горещо". Станалият обект на страстно ухажване преоблечен мъж най-накрая признава пола си. Влюбеният герой обаче небрежно подминава тази подробност с репликата "Никой не е съвършен."
Филмът може да е холивудска лимонада, но финалът е съвършен.
Скоро някъде попаднах на спомен за незабравимата реплика от  "По Мисури" - впрочем това  е единственото нещо, с което се помни филмът: "Знаеш ли защо се събуди? Защото току-що ти преразях гърлото."
Някой се опита по този тертип да събере култовите реплики от български филми. Не мога да ги изброя всичките, но със сигурност повече от половината са излезли от устата на Георги Русев и Тодор Колев.
Скоро ми се наложи да пътувам много часове с автобус, организаторите на екскурзията завъртяха за развлечение няколко стари български филма /новите не стават за тази работа/, то за кой ли път се изкефих на "Опасен чар". Незабравим остава диалогът между портиерът на бара и посетителят в лицето на Тодор Колев:
- Може да си оставите куфарчето.
- Не, това ми е портфейлът!
Сега искам да припомня някои реплики, които помня повече от 30 години и мисля, че ги няма в класациите.
Най-напред "Човек на всички времена" със сър Пол Скофийлд в ролята на Томас Мор. 
В сюжета на филма се преплитат две съдби - тази на безкомпромисния моралист Томас Мор и тази на готовия на всичко в името на изгодата Ричард Рич.
Накрая започва процес срещу Томас Мор и свидетел е Ричард Рич, който лъжесвидетелства, защото трябва да се отблагодари на краля, който го е направил управител на Уелс.
И Томас Мор произнася присъдата над Рич:"Заради цялата суета на света не си струва  човек да направи това, камо ли заради един Уелс!"
Незабравим е диалогът и в един малко по-ранен английски исторически филм - "Томас Бекет".
В началото крал Хенри /Петър О Туул/ отива на гроба на своя приятел и своя жертва - както ще разберем по-късно,Томас Бекет /Ричърд Бъртън/ и казва простичко и разтърсващо: "Няма повече мъже в Англия."
Филмът излезе на български екран през 1967 година, някъде към 71-а го гледах за пети път в софийското кино "Иван Вазов". Още в началото кинопрожекционната машина се развали, но публиката единодушно реши да изгледа филма без звук.
Това беше най-вълнуващата прожекция, на която съм присъствал. Изглежда всички бяха гледали филма по няколко пъти, защото знаеха репликите наизуст - даже на английски. И се провикваха от място - озвучавайки немия филм.
Тези дни - покрай новината за смъртта на Пол Нюман, се сетих за незабравимия "Той се казваше Омбре". Когато групата, с която пътува и така наречения Омбре, е в трудна ситуация - обградена от бандити, една жена иска от Пол Нюман нож. Иска го предизвикателно - защото героят  до този момент не държи  да се прави на герой. Той казва само няколко думи и тръгва в смъртоносна битка. Репликата е:"Ти не искаш само това". В смисъл, че жената не иска ножа, тя иска саможертва.
В известната сигурно на много хора класация на 250-те филма на всички времена на двеста и незнам кое си място има един не особено претенциозен уестърн на Джон Форд. Казва се "Човекът, който уби Либърти Валанс".
Либърти Валанс/Лий Марвин/ е известен бандит от Дивия Запад, негов опонент е местния шериф /Джон Уейн/. В една кръчмарска сцена пържолите разнася не помня как попадналия в това градче млад адвокат /Джеймс Стюарт/. Бандитът Либърти спъва момчето и след това гаднярски го кара да вдигне пържолата от пода.
Джон Уейн обаче се намесва с думите:"Сам си я вдигни, Либърти!"
Тази простичка кръчмарска реплика отприщва интригата и се стига не само до класическия за жанра  дуел на площада, но и до  сериозни поводи за размисъл по редица морални категории.
В един друг уестърн от 50-те години, на който не си спомням заглавието, Кърк Дъглас играе ролята на преследвания от закона честен стрелец. Преследвачите го описват по един същ начин, те разпитват из целия Див Запад: "Да сте виждали един човек с дупка на брадичката и с пистолети марка "Дилинджър".
Който си спомня образа на бащата на Майкъл Дъглас се сеща и за дупката на брадичката. Каква е работата с пищовите "Дилинджър" обаче?  Малко преди финала едно момченце се сприятелява с героя и го пита защо пистолетите му са "Дилинджър".Кърк Дъглас отговаря простичко:"Защото правят големи дупки, моето момче".
Помня, разбира се, реплики и от по-сериозни филми, но за тях - следващия път.






Тагове:   незабравимите,


Гласувай:
0



1. анонимен - Класацията на професионалистите: ...
06.10.2008 13:36
Класацията на професионалистите:
AFI top 100 филми:
1. CITIZEN KANE (1941)
2. GODFATHER, THE (1972)
3. CASABLANCA (1942)
4. RAGING BULL (1980)
5. SINGIN' IN THE RAIN (1952)
100. BEN-HUR (1959)

AFI top 100 quotes:

1. Frankly, my dear, I don’t give a damn. GONE WITH THE WIND 1939
2. I'm going to make him an offer he can't refuse. GODFATHER, THE 1972
3. You don't understand! I coulda had class. I
coulda been a contender. I could've been
somebody, instead of a bum, which is what I
am. ON THE WATERFRONT 1954
4. Toto, I've got a feeling we're not in Kansas
anymore. WIZARD OF OZ, THE 1939
5. Here's looking at you, kid. CASABLANCA 1942
10. You talking to me? TAXI DRIVER 1976
100. I'm king of the world! TITANIC 1997

Класацията на публиката (imdb.com)
1. The Shawshank Redemption (1994)
2. The Godfather (1972)
3. The Godfather: Part II (1974)
4. The Dark Knight (2008)
5. Buono, il brutto, il cattivo., Il (1966)
29. Citizen Kane (1941)
100. Jaws (1975)
250. Planet of the Apes (1968)
цитирай
2. анонимен - "Понякога е по-добре да си ...
16.10.2008 08:35
"Понякога е по-добре да си лош", поне така мисли актьорът Роджър Мур. Бившият изпълнител на ролята на Джеймс Бонд смята, че лошите във филмите получават по-добрите реплики. По този повод в. "Сън" публикува най-запомнящите се фрази, изричани от филмови злодеи. Ето някои от тях: -"Нима очаквате да говоря? - Не, мистър Бонд, очаквам да умрете!" (Орик Голдфингър във филма "Голдфингър")
-"Сега трябва да тръгвам. Ще вечерям с един стар приятел." (Ханибал Лектър, "Мълчанието на агнетата")
- "Ще му направя предложение, което не може да откаже." (Вито Корлеоне, "Кръстникът 2")
- "Кажи здравей на малкия ми приятел!" (Тони Монтана, "Белязания") - I will be back! ("Ще се върна!") (Терминаторът в едноименния филм). - "Танцувала ли си някога с дявола на бледа лунна светлина?" (Жокера, "Батман") - "Вероятно мога да открия други начини да ги мотивирам." (Дарт Вейдър, "Междузвездни войни: Епизод VI - Завръщането на джедаите")
- "Човешките същества са болест, ракът на тази планета. Вие сте чумата, а ние сме лечението." (Агент Смит, "Матрицата")
цитирай
3. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
09.11.2008 12:13
I`m Baack - Денят на независимостта, момента, когато възрастният пилот, мислен от всички за луд заради твърденията му че е отвличан от извънземни, таранира с повереният му изтребител огромната летяща чиния. Един от 2/3те свежи момента във филма.
цитирай
4. анонимен - nezabravima
26.01.2010 14:25
super gotino
цитирай
5. анонимен - backlinks service
14.08.2011 19:26
Thought I would comment and say neat theme, did you make it for yourself? It's really awesome!
цитирай
6. анонимен - backlinks seo backlink service
27.09.2011 00:48
better search engine ranking youtube seo <a href=http://xrumerservice.org>seo elite</a> seo backlink
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9490508
Постинги: 1020
Коментари: 6462
Гласове: 8629
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930