Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2012 19:56 - КАК НАТОПИХ ГРИША ГАНЧЕВ?
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 13886 Коментари: 19 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Първите 200 постинга от този блог излязоха на книга преди 2-3 години, книгата се казва "Записки по българския преход" и мисля, че вече е продадена. Имам чувството, че всичко важно, което ми се е случило, вече съм описал и не ми се връща към онези времена - поне в блога. Онзи ден обаче се сетих за една история, която има отношение към заглавията от първите страници тези дни. Потърсих книгата вкъщи, оказа се, че не ми е останал нито един екземпляр, после се порових в блога - да не би да съм описал историята, за която се сетих, но не я открих. Ако съм пропуснал - моля да бъда извинен, че ще се повтаря. Но сега е моментът.
Някъде към 1997-а година - читателите на блога знаят, се занимавах с търговия на хранителни стоки. ДДС-то вече беше въведено, бяхме напривили първите опити за дребни данъчни измами, бяха ни и излъгали по-големи мошеници, платихме едни немалки пари - къде с вина, къде без вина, и решихме да сложим край на експериментите. С една дума - излязохме на светло. Можеби бяхме единствените в града - всичко чукахме на касовия апарат, плащахме всички данъци и спяхме спокойно.
Някои ни се смееха, но ние не се отказвахме.
Имахме обаче един голям проблем. Тези, които са се занимавал с бизнес и с ДДС, знаят, че не е достатъчно ти да си на светло, трябва и доставчиците ти да ти дават за всичко фактури - за да си приспадаш ДДС-о. Иначе не излиза сметката.
В онези време да си осигуриш всичката стока с фактура беше равно на подвиг. Но ние не се отказвахме. Лека полека намирахме свестни доставчици и така окуражавахме и тях - създаваше се лека полека нормален български бизнес. Отделен въпрос е, че никой от нас не успя, а забогатяха другите, които лъжеха държавата. Но и тя се оставяше да я лъжат, което искам да опиша.
И така - успявахме за почти всичко да намерим фактури с изключение на соковете в кутия. Те бяха или контрабанден внос от Гърция, или бяха италиански - легално внесени, но скъпи, или бяха "Куинс".
"Куинс" беше втората, ако не се лъжа, българска марка, цената им беше добра и се търсеха. Само че никой не ти даваше фактура за тях.
В пловдивския търговски център на "Брезовска" имаше склад на едро, зареждахме от там, но като споменавахме за фактура, ни поглеждаха свирепо и ние подвивахме опашка.
Защото знаехме, че соковете се поризвеждат от Гриша Ганчев, с когото шега не бива.
Аз обаче поех риска - не за да спестя стотина лева ДДС, а защото исках в България да няма хора, които да лъжат и да гледат свирепо.
Срещнах се с един голям данъчен шеф и в прав текст заявих, че искам да му стана доносник.
Той бе погледна учудено и без особено въодушевление. Разказах му какво правят хората на Гриша Ганчев и ако пратят инспектори веднага ще разбият склада.
Шефът започна да се почесва и обясни, че нищо не може да стане, защото тези, които не дават фактури и крият данъци, от сто метра подушвали данъчните и ги познавали веднага по облеклото и чантите. И вадели отдолу фактурниците.
Не можех да повярвам - аз си слагах главата в торбата, а не срещах подкрепа.
След това ми бе предложен следния фанастастичен вариант:
Купувам един палет сокове, от Данъчното ми правят пълна ревизия, установяват, че соковете "Куинс" нямат фактура, аз пиша обяснение и започва разследване...
Не можех да повярвам, че няма друг начин. Или просто името Гриша Ганчев плашеше още тогава държавните служители.
Разказвал съм тази история и на други представители на държавата и съм ги питал толкова ли е било страшно. Някои спокойно ми обясняваха, че тези, които са държали склада, са били само бушони и даже да са били хванати, са щели да обяснят, че нямат нищо общо с ловешкия бос. И да се разминат с дребна глоба.
Та сега като чета за групата, която източвала ДДС-то на не знам колко си камиона захар, а Гриша Ганчев нямал нищо с тях, нищо не знаел - въпреки че синът му бил вътре, се сещам за онези склададжии от 97-а, които лъжеха държавата , гледаха свирепо и нямаха нищо общо с никого.
Историята скоро ще се забрави, някъде ще се сключи някаква сделка - ако вече не е сключена, но вече не ми пука за нищо.
Минаха онези времена, когато мислех за интересите на държавата.
Пък и докторите ме карат да не ям захар. Така че дали е с ДДС, дали е без, дали е от заводите на Гриша Ганчев, дали е от заводите на Ветко Арабаджиев, дали е чернобилска, изобщо не ми пука.



Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tamperto - .
12.05.2012 23:25
То нали сме малка държава, всичко се знае за всеки. То не са дилъри на дрога, то не са фирми укриващи данъци,то не са други фирми които не си осигуряват служителите на това което им плащат... много са! Всичко е корупция. Един колега със 3 деца се оплака че не му плащат осигуровките и на 3-я ден беше аут! И няма профсъюзи, няма гявол!
цитирай
2. djovana38 - ГОРКИТЕ ТЕ...
13.05.2012 05:58
Никой нищо не знае, малка справка и пак си свободен, нали така? А ние, обедняваме бързо, неусетно дори...Преди беше, ние ги хващаме, те ги пускат, а сега те ги хващат и те ги пускаг! Български закони да имаш!
цитирай
3. анонимен - anonimous
14.05.2012 19:29
misiqta mi e da pribiram parite na bogatite a tuka miri[e na ewrejski pari.
цитирай
4. анонимен - Sızdadena
15.05.2012 09:17
ne e sızdadena a izmislenna
цитирай
5. анонимен - до ZAPREHODA
16.05.2012 08:41
Голям смях падна докато ти четох пасквила. Сигурно си някое хлапе на около 24-25 години. И кажи за кои години става въпрос защото соковете не са на Ганчев сигурно вече 10 година.
цитирай
6. анонимен - Чити внимателно - до последния
16.05.2012 09:43
В постинга е казано за коя година става дума. Освен това прочети по-стари постигни, за да разбереш кой е авторът и дали е хлапе.
цитирай
7. megafon - Добра статия.
16.05.2012 11:31
Те повечето ще кажат, че е платена сигурно. В България когато се преследване виновниците, хората казват, че ги натопили, че сме полицейска държава. Когато не ги преследват казват, че си плащат на политиците, и че имат гръб. Угодия на българина няма.
цитирай
8. анонимен - до megafon
16.05.2012 13:49
Статията е добра и твоята преценка е точно на място. Угодия няма.
цитирай
9. анонимен - създадена 681 г
16.05.2012 16:24
681 година
цитирай
10. анонимен - до ZAPREHODA
17.05.2012 16:02
Ti da ne misli6 che sklada e bil licno na Ganchev ili na Litex. To v oniq godini vseki polzave6 imeto na nqkogo za da pecheli
цитирай
11. анонимен - Поздравления за автора
18.05.2012 20:36
Статията наистина е добра и казва много истини. Гриша Ганчев е международен престъпник, но поради близостта си с управляващите е недосегаем. Все пак имат доста общо в миналото, в едни мразни за България години, когато някои простовати мутри препраха едни червени куфарчета, а после някои от тях станаха дори Премиери, а други видни навремето комсомолци, пък наскоро Президенти.
цитирай
12. анонимен - до последния
19.05.2012 14:07
Невинен до доказване на противното. А и червените куфарчета си при костов, надето, бакърджиев и сие.
цитирай
13. proximus - Според мен просто се извършва смяна ...
28.05.2012 10:44
Според мен просто се извършва смяна на едни лъжещи с ДДС държавата, с други - нови играчи. И на старите като Гришата се напомня, че трябва да освободи пазара без много бой и опъваници... иначе държавната машина може и да заработи. Понякога.
цитирай
14. анонимен - Само питам!
30.05.2012 17:07
Защо в екипа на ПОТВ са снимките на Ралица Дикова,която повече от месец е в друга кабеларка,и на Митко Русков,който от вчера е изгонен/?!/от телевизията?
цитирай
15. анонимен - Лео
02.06.2012 19:20
Ей ти,коментатор №12,трябва да си голям тъпънарин или твърдобетонен комунист/което е едно и също/,за да ти се присънва и денем и нощем Иван Костов в ролята си на виновник за всичко лошо случило се в посткомунистическа България.Ти говедо просто не помниш ли че омразният ти Костов в 1997год. те спаси от гладна смърт,същия той цивилизова държавата,вкара я в НАТО и ЕС.Да,точно той направи това,а не Кобурга,който само обра незаслужено лаврите.Но на такива лайнари-избиратели като теб се дължи последвалия упадък и опашкарството ни в Европа.
цитирай
16. zarenkow - За да не ти пука е все едно да не ти пука за децата ни,
03.06.2012 12:03
доста нихилистично. На 15 анонимен само ще кажа , че когато Костов и сие се криеха като п..ки в началото и след това яхнаха недоволството , а и аз бях глупака да ги аплодирам , кражбите , изнудванията , рекета , измамите по времето на Костов бяха може би повече от съизмирими от тези на червените селяни, а сега бизнесмени. Точно те рекетираха и за моя изненада в компания с предишните. Сега за това са един файтон и никога няма да са повече.
цитирай
17. анонимен - Лео
03.06.2012 19:56
Ти zarenkov №16 сигурно си вече склерозирал,за да говориш измишльотини,че Костов някога за нещо се криел.Явно и теб те тресе червената треска,за да повтаряш папагалски Гьобелсовите комунистически лъжи за Костов,Петър Стоянов,Филип Димитров и всички,които са истински десни демократи.
цитирай
18. zarenkow - какъвто и да съм ,
04.06.2012 13:20
не може да промени фактите. Така наречените истински десни демократи , ни измамиха най брутално , подиграха се с надеждите на хората и ако някой е съратник де факто на червените то са точно , тези които защищаваш направи си сметката за себе си. . Като пример ще ти дам Кремиковци. Думите на мошеника Костов бяха : Зад тази сделка застава цялото СДС " това е сделката с Вальо Захариев и понеже говоря това , което с очите си съм видял , е рекет към фирми , кражби и опрощаване на задължения и наливане на пари точно към този измамник , които чрез офшорни фирми се разпределяха между така наречените сини и червени. Никога не съм крил отношението си към червените , как съм оживял в годините не знам но си задай на себе си този въпрос комсомолецо. За да наричаш непознат за тебе човек червен , за това че има аргументирано мнение , трябва изобщо да не се различаваш от тях. Те бяха това , което изглежда си ти. Колкото за криенето на Костов , никакъв го нямаше от началото , бяха само малцина поизплашени хора и много ченгета , така стана и втория път когато се зароди движението срещу Виденов , пак го нямаше никакъв на протестите и се появи вече , когато се убеди че хората са на крачка от вълненията. Упрек в Гьобелсова пропаганда при мен не върви , защото съм свидетел на всички анти комунистически мероприятия , предполагам за разлика от теб или склерозата е за теб май . Освен това да ти кажа , че някой наистина може да е склерозирал , а да сочиш с пръст болен човек и да се подиграваш , трябва наистина да си голям селяндур и боклук и то наистина червен боклук.
цитирай
19. анонимен - PROO-Обяви България
31.07.2012 15:03
Безплатен портал за обяви. Ако предлагате или търсите стоки и услуги, това е вашият сайт за обяви, подреден удобно по секции. - http://www.proo-obyavi.bg/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9454813
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031