Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2013 10:24 - ЩЕ ДОЙДЕ ЛИ НОВ ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ?
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 6791 Коментари: 6 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                             

Едно време се разказваше един много поучителен виц. Големец-комунист се сетил след доста години за майка си, която живеела на село, и я поканил на гости в София.

Посрещнал я на гарата с черната служебна волга, настанил я, женицата се озъртала объркано и започнала до мърмори: „Боже, опази”.

После големецът развел майка си из големия си апартамент в центъра на столицата, бабата пак си повтаряла „Боже, опази”.

На другия ден отишли до новата си вила в Бояна, майката повтаряла същото.

Не издържал синът и се сопнал:

-         Какво все повтаряш  „боже, опази”.

-         Ами да опази бог да не дойде отново Девети септември и да слязат партизаните, че ще ни вземат всичко.

Та този много важен в българската история се натоварва с какво ли не съдържание, а всъщност той е бил до голяма степен Ден на социалния реванш. Да не кажем Ден на отмъщението.

В годините на тоталитаризма от преврат, осъществен от една коалиция, подкрепяна от Съветската армия, 9.09.1944 тодина се превърна в Ден на социалистическата революция. И то под ръководството на другаря Тодор Живков.

Твърде малко специалисти се занимават с кървавите събития неподсредствено след установяването на новата власт. Добре, че има доброволци, които събират спомени, а някои успяват и да ги издадат.

Става дума за едни ито най-страшните, но и поучителни дни в новата българска история. Пред някои епизоди бледнее даже Баташкото клане.

Историците, голяма част от които сътрудници на ДС, не обичат да навлизат в подробности..

Църквата – също управлявана от ченгета, забравя даже за своите жертви.

Водят се спорове колко са убитите и има такива разминавания, като че ли става дума за жертвите от битката при Ахелой.

Доколкото съм запознат със записките на свидетели,  .насилието е не само отмъщение за друго насилие, но много често е резултат от желанието да се отмъсти на богатите и на хората на властта. Не е важно какво си вършил, важното е, че си постигнал повече от ратая, примерно.И ратаят  на 10 септември ти отсича главата по башибозушки.

„Като ги колехме, главите им рипкаха, рипкаха и зяпаха ей така, като на пилета! „ – разказва един от убийците, записан от Надежда Любенова.

Надежда Любенова впрочем е направила за българската история повече, отколкото  половината академици от БАН. Не е лошо човек да намери книгите й, които тя като възрожденски издател разнася от книжарница на книжарница.

Пред картините, които изникват от събраните от нея спомени, кланетата от 1876-а направо бледнеят.

А това се е случило почти вчера – от гледна точка на историята.

Какви са причините?

Можем ли да кажем със сигурност как се е живяло непосредствено преди 1944 година? Дали това са били години на кървав монархофашизъм, както твърдят едни, или години на невиждан просперитет, както ни уверяват други?

И още - без да оневиняваме комунистите, нека не забравяме, че те са били малцинство сред партизаните, че в някои селища, където е имало погроми, даже е нямало партийни организации, че програмата на Отечествения фронт съвсеч не е била комунистическа – в нея няма и дума за експроприация и ликвидиране на частната собственост.

Така че дали част от убийствата без съд и присъда не са били чисто народно дело?

Дело на бедните, на онеправданите, на ощетените от системата? На тези, които винаги сме смятали за движеща сила в историята.

В същото време това са били необразовани и жестоки хора, които не се спират да убиват всеки по-заможен човек – даже, ако това роднина-благодетел, баща на малки деца, попа на селото, интелигента, защото просто има телефон или спи с пижама.

А преди и след убийствата са били нормални хора. Кой е този български ген, който събитията от септември 1944 година са отпушили? И дреме ли той и днес сред много от нас?

Много са неизвестните, много са въпросите и ако продължаваме да ги замитаме, дали утре нов Девети септември ще почука на вратата ни?

Боже, опази.

 

 

 

 

 




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. felixedmundovich - За убийците...
08.09.2013 12:44
"...Но същите ръце,които ни слагаха белезниците,сега примирително ни възпират:
"Недейте!...Недейте да ровим миналото!...Който миналото спомене,окото му да изтече!" Само, че пословицата завършва така: " А, КОЙТО ГО ЗАБРАВИ- НА НЕГО И ДВЕТЕ!"
Александър Солженицин - Архипелаг Гулаг

Явно нашите Кагебейски ученици са си научили добре урока!!!
цитирай
2. nimbus - 9 септември дойде като резултат от ...
09.09.2013 02:06
9 септември дойде като резултат от поредната национална катастрофа на монархията и буржоазията заедно с некадърната управляваща класа.И ако не бе този ден,то не след дълго България щеше да осъмне с много орязани територии(пиринска македония и всичко до Пловдив) от Югославия и Гърция,като компенсация за предишните окупирани територии в тези две страни.Така че палете свещи,че този ден дойде и Червената армия помогна да не се случи тоз кошмарен сценарий.А който говори друго,то или е заблуден или нагъл лъжец. Отделен аспект,разбира се е класовият,който е и засегнат в статията.Ами такъв бе хода на историята и за времето си е било нормално,защото богатите просто се бяха уляли от простотия и богатство.Както знаем историята се повтаря и махалото се движи назад.Жалко ,че това скоро няма да се случи,поне при нашето поколение за 30 години напред.А си заслужава.Понеже сегашната олигархия е по нагла и безкрупулна от всякога.Иначе чувството за реванш тогава сигурно е било велико и може само да завиждаме,че не сме били родени тогава за да го почувстваме.Така че 9 септември си остава,като един гръм,коъто да предупреждава и да плаши разюзданите наглеци и управляващи класи. Айде,честито да е на всички!
цитирай
3. felixedmundovich - До nimbus
09.09.2013 09:11
nimbus-е, ти дефектен ли се роди, или после ти стана нещо и се повреди?!
цитирай
4. started - ЗА КЬОР-СОФРИТЕ И ПРОВИНЦИАЛНАТА ПСЕВДОЖУРНАЛИСТИКА
09.09.2013 22:05
ЗА КЬОР-СОФРИТЕ И ПРОВИНЦИАЛНАТА ПСЕВДОЖУРНАЛИСТИКА

" НЯМА ПРОВАЛЕН БАНКЕТ СЛЕД ПАРТИЙНО СЪБРАНИЕ"

"аз най обичам таквиз кръгли софри- отбеляза бай ганьо ни в клин ни в ръкав"

Честит ВИ празник, ДРУГАРЮ ТОДОРОВ !

Според българския тълковен речник ПРЕХОД е преминаване от едно състояние в
друго и от едно време в друго.Според някои ДРУГАРИ прехода е преминаване към по-охолни трапези , по-дебели банкови сметки,по-дълги почивки в чужбина и повече натрупани имоти.Според трети така наречения ПРЕХОД е преминаването на червената фашистка олигархия от ЦК на БКП И ВИСШАТА КОМУНИСТИЧЕСКА НОМЕНКЛАТУРА от гробокопачи на капитализма в явни капиталисти.ДАЛИ ПРЕХОДА не е трансформирането на държавно-партийната собственост в частно-партийна собственост и съответните облаги за обслужващата ги номенклатура според ранга? ДАЛИ ПАРТИЯТА-МАЙКА не раздаде куфарчета с пари-на много хора по малко,на малко хора по много и на много малко хора по свръх много,НО САМО НА СВОИ ХОРА! ДАЛИ ПАРТИЯТА в лицето на АДРЕЙ КАРЛОВИЧ не назначи за милионери,бизнесмени,банкери и индустриалци своите най-доверени и верни ченгета,агенти и милиционери.На някой даде завод,на друг банка,на трети печеливш бизнес,на четвърти вестник или телевизия.НА ВСЕКИГО СПОРЕД ПОТРЕБНОСТИТЕ! ДАЛИ същата ПАРТИЯ не роди в мрачните подземия на ДС всичките партии и партийки (над 170) и не подрежда РАЗМЕСТВА и досега играчите им? Докато обикновените хора се мъчеха с години да си върнат ограбените им от същата ПАРТИЯ земи и имоти-почти без успех."ВСИЧКИ ЖИВОТНИ СА РАВНИ, НО НЯКОИ СА ПО-РАВНИ". ДАЛИ на някои другари не разрешиха да си направят телевизийка,па макар и малка,провинциална? С едничката цел да заблуждават и манипулират обществото,но прикрито и уж добронамерено.Да слушкат и да папкат, да създават образа на "новия демократ"- комунистическия "антикомунист", да чистят изцапаните с кръв стари болшевишки престъпници."НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА". ДАЛИ това не са лицемерието и двойния стандарт ,типични за комуниста-комформист? И ДАЛИ от толкова низко навеждане накрая няма да си счупи кръста? ДАЛИ АМА ЕДВАЛИ.Много отдавна го е заменил с гумен-с получаването на червения партиен билет им раздаваха и гумени гръбнаци.НАКРАЯ уморен от толкова тежка работа,седнал на брега някой средиземноморски курорт с чаша узо в ръка,доволен,че си е заслужил 30-те сребърника философски да заключи--АБЕ, ЕВРОПЕЙЦЕ СМЕ ,АМА НЕ ДО ТАМ !

!!


-------------------------------------
цитирай
5. drag777 - wouldn't deny it just because...
11.09.2013 18:00
Не бих отрекъл една епоха категорично, дори да не съм съгласен с много от идеите и разбиранията на дадения режим. Всеки строй, всяко управление си има положителните и отрицателните страни. Освен сегашното - то си няма положителни страни ;)
цитирай
6. apostapostoloff - Сега некадърните простаци не могат
15.09.2013 04:50
да излеят гнева си върху преуспелите хора; не могат да колят и убиват. Затова емигрират, като псуват България, която единствена е виновна за бедите им.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9456094
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031