Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2014 11:18 - ПРОВЕРКАТА КАТО ВИСША ФОРМА НА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 2357 Коментари: 0 Гласове:
1



Агенцията по безопасност на храните предстои да въведе при проверките "скрит инспектор". С него ще се търси изненадващият ефект на тайния клиент, който дава независима информация за ефективността на контрола, който се осъществява. Това обяви шефът на Агенцията Пламен Моллов.

Той се оплака от изтичане на информация за бъдещи проверки от страна на инспектори на агенцията и разказа за случаи, при които още преди мобилното звено да е тръгнало на проверка във Велико Търново, в града вече знаят за бъдещата проверка и се подготвят. "Не мога да кажа откъде е изтекла информация, но очевидно тя е изтекла", заяви Моллов, цитиран от БГНЕС.
  Прекрасна идея. Да си припомним, че след като бе създадена Агенцията, още в първия работен ден се получиха три оплаквания за рекет над проверяваните. Сега обаче зад гърба на всеки проверяващ ще диша по един скрит инспектор. Въпросът е дали този таен агент ще докладва за това, което е видял или научил. Или ще влезе в комбина с явния проверяващ и ще си разберат как да си дялкат плодовете на рекета. Вероятно това ще стане така: минава проверяващият и не открива нещо. След него минава тайният агент и открива, че във витрината за млечни продукти бай Пешо бакалина си е оставил бутилката с бира да се изстудява. Агентът отива при колегата и му казва, че е открил пропуск. Следва „Кво ще прайм сега?”. И се разбират.
Вариантите са два - или да смъкнат две кожи от бай Пешо или само да си поделят обичайното.
Отделен въпрос е, че тази система е измислена с явната цел да се открият още щатни бройки. Защото няма по-сладка работа от тази да търсиш кусур на другите. И да получаваш за това заплата, бонуси и рушвети. Наскоро откриха, че оръжейникът на МВР е продавал оръжие от склада на ведомството. По всяка вероятност на бандитите. Преди 10 ноември човекът щеше да бъде осъден на смърт за 24 часа. Сега вероятно няма да му се случи нищо. Въпросът е как да не се повтори тази издънка. Да назначат контрольори, които да наблюдават оръжейника. Но поне 10 души – защото един-двама бързо ще влязат в комбина. Плюс камери и наблюдаващи картината. Плюс началник отдел „Оръжеен контрол” със секретарка. Някаква госпожа Първанова пък търгувала с информация за прилагане на СРС-та. Висш държавен ръководител видя изход от конфуза, като се запазят двете служби за подслушване – ДОТИ и ДАНС. Та ако от едната изтича информация, възможно е от другата да не изтича. Тази работа ще доведе до това, че този, който си плаща по 1000 лв. на месец, сега ще трябва да плаща по 2000 лв. – общо за двете служби. А дали не би могло по тази логика парламентът ни да стане също двоен? Депутатате ще внасят лобистки закони, а още 240 души ще ги следят. Можем да имаме и два министерски кабинета. И двама президенти. Така в България в един момент ше се окаже, че всички ще станат държавни чиновници. Може и да няма какво повече да наблюдават, но едва ли някой ще обърне внимание на това. При това състояние много лесно ще се изпълнят обещанията на онези политици, които искат рязко увеличаване на заплатите. Тъй като частният сектор ще липсва, а точно той се дърпа, когато му нареждат да увеличава заплатите, сега това ще става централизирано – само с елементарна промяна на цифрите в бюджета. Както предлага и Волен Сидеров. А който иска да работи, а не да проверява, да си ходи в чужбина.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9454908
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031