Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2014 20:30 - ЦИФРОВИЗАЦИЯТА ТРЪГНА НА ЗАДЕН ХОД
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 3827 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 26.04.2014 15:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес СЕМ изрази загриженост за хода за цифровизацията. От регулатора потвърдиха слуховете, че БТВ МЕДИЯ ГРУП са подали молба за предсрочно прекратяване на лицензията за излъчване на две от техните програми в цифровия пакет.

В момента има техническа възможност за излъчване на над 30 програми. Бяха подадени документи за 18. Реално обаче се излъчват само 11 канала. Както върви,  ще останат 9.

Преди цифровизацията с обикновена аналогова антена се ловяха 5, ака нямаме грешка. Тоест, милионната инвестиция не променя особено информираността на онези десетина процента българи, които не искат да си платят 10-20 лева месечно.

Излиза, че цялата сметка е правена без кръчмаря. Просто е трябвало някой да се срещне с двайсетината български телевизии, които са в петдесетицата на най-гледаните канали и да ги попита дали могат да плащат еди колко си пари на година. И щеше да серазбере, че цялата работа е афиф от бизнес гледна точка.

В България няма нормален телевизионен пазар. С няколко изключения българските телевизии не могат да се самоиздържат. В тях просто се наливат пари. Увеличението на аудиторията в резултат на цифровизацията е нищожно т.е. приходите им не се увеличават. Увеличават се само разходите. Според непотвърдена анфирмация БНТ плаща годишно 15 милиона за цифрово излъчване. Даже парите можело да станат 18 милиона. Само че това не са пари на БНТ, а на българския данъкоплатец. Който веднъж плати 18 милиона за реклама.на същата цифровизация.

Дадените с лека ръка от държавата милиони за излъчване до втръсване на едни "информационни" клипове отиваха главно в тези телевизии, които трябваше да си платят за ползването на т.н.транспондер. Тоест, на практика се осъществи забранена от закона държавна помощ. Отделно маса пари се хвърлиха за т.н.декодери за социално слабите. Част от които артисаха поради неправилни разчети. Защото те се раздаваха на основно на тези, които ползват помощи за отопление. Голяма част от които обаче предпочитат да гледат турските спътници. Кои спечели от щедростта на държавата също е отделен въпрос.

Само че парите от рекламата изглежда свършиха. Сега трябва да се измисли нещо друго. Дали държавата пак няма да подпомогне частния собственик на спътниковия пренос? Кой е той е отделен въпрос. А дали държавата няма да му изкупи бизнеса и така да потъне самата тя?
И тъй като цифровизацията била необратим процес, все по-реална става възможността народът да плаща за желанието на някой да контролира това, което гледа българинът.

Има още един много важен проблем. Парите, които трябва да плащат телевизиите, се оказаха непосилни за БТВ МЕДИЯ ГРУП. Какво остава за останалите по-малки телевизии. Те се оказват в крайна сметка дискриминирани по финансови причини. А това е проблем свързан с медийния плурализъм и се следи от Брюксел.А там още не са забравили какво се случи при конкурсите за техническ осъществяване на цифровизацията.

Остава да видим дали и собствениците на пакета на НОВА няма да редуцират своите канали. И тогава да останат основно програмите на БНТ и ТВ7.

Което ще бъде венецът на цялата история с цифровизацията. Истински плурализъм в действие.



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Три изречения - цял постинг !
26.04.2014 21:03
"В България няма нормален телевизионен пазар. С няколко изключения българските телевизии не могат да се самоиздържат. В тях просто се наливат пари."

Останалото се чете просто за удоволствие.

"Това е положението, Стефке" - както обобщава мъжът в един виц външния си вид с чужди гащи ... :)))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9455413
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031