Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2014 16:53 - Щотландия не успя. А Тракия?
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 3584 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 20.09.2014 19:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Шотландците не успяха да се отделят от Обединеното кралство. Малко не им стигна.
Сега ще се пробват каталунците.

Да си припомним Босна, Косово, Черна гора, Крим. Там успяха.

Не е ли ред на Тракия?

Тук си имаме исторически граници, утвърдени от Великите сили. Става дума за Източна Румелия.

Денят на загубата на нейната самостоятелност е национален празник. Празник за кого?

На 6 септември откъм столицата тръгват кортежи с мерцедеси и бмв-та. Софиянци идват на гости на града, чиято саможертва направи София реална столица. Срещу което неговите жители са наградени с два пъти по-малки заплати от тези, които получават минаващите по жълтите павета.

В речите на този ден, който на всичкото отгоре е и празник на града, вместо да бъде ден на траур, се възхваляват героите на съединението и дума не се казва, че краят на Източна Румелия означава и край на един безпрецедентен възход в историята на Европа.

За 7 години тази част от Балканския полуостров става едно прекрасно място за живеене. Тук даже идват от т.н. столица най-светлите български умове - Вазов, Величков, Славейков. Те бягат от тиранията на софийското управление и намират свобода в една истински демократична територия.

В столицата на уж зависимата провинция се откриват театър, библиотека, музей, издават се десетки вестници, списания, строят се нови огромни училища. Емил дьо Лавеле, който минава оттук, не може да повярва как държавният глава живее в някакви съборетини, а за децата, за новото поколение, се строят огромни училища. "Като в Америка!" - възклива той.

Какво остана днес от балканската Америка?

Ако искаме промяна, чака ни работа.

Първата задача е да се подготви населението. Масово да се раздават книги като "Когато Пловдив беше столица" от Маньо Стоянов, за да разберат хората какво са загубили.

Празникът на града да бъде променен - вместо деня на съединението да се празнува Денят на подписването на Берлинския договор - когато се узаконяват границите на  Източна Румелия.

Постепенно обаче проектът "Източна Румелия" трябва да се доразвива и надгражда.

Да се превърне в мултинационален проект "Тракия".

Тракийската идея пламти в много глави. Нейната реализация би обединила, ако не териториално, то икономически и интелектуално, територии на България, Гърция, Турция, Македония, Албания.

В България границата на запад ще бъде до тунела на Траянови врата, халал да им е територията нататък, макар и тя да е тракийска, а на Изток ще вземем Бургас и Слънчев бряг.Може и малко по-нагоре.

С естествена столица Пловдив.

Засега тази идея в прав текст се артикулира единствено от лидера на "Помак" Ефрем Моллон. Само че никой не се взря в идеите му, а набързо бе обвинен от софийските екзекутори във всички смъртни грехове.

Наистина, налагането на водещата роля на помашкия етнос има редица недостатъци. Въпросът е базисна роля да има общото тракийско минало. Равноправно.

В съседните ни държави се правят сериозни ходове да се яхне тракийската история. Единствено в България не се върви напред, а назад. Само ние нямаме вече институция, която да се занимава с тракийското ни минало. И напълно естествено тя трябва да се възроди в Пловдив. Вместо да оставим инициативата на Македония или Турция.

Едно отделяне от София ще има и неподозиран инвестиционен ефект. В момента в общините остава едва една десета от данъците, които се събират там. Пловдив дава на столицата 2 милиарда, а получава обратно 200 милиона. За всеки лев отгоре пловдивските, а и не само пловдивските кметове, трябва да бият път до столицата, да висят пред разните кабинети и да целуват ръка. Парите на Пловдив, Хасково, Стара и Нова Загора, Бургас и т.н. се изяждат от софийските бюрократи.

Ако пректът се реализира, софийските управаници ще идват под тепетата да молят за заеми. Да довършат метрото, примерно.

Ще възникнат обаче и редица проблеми.

На първо място ще трябва да кандидатстваме отново за членство в ЕС и НАТО. Може да се предположи обаче, че ще ни приемат за броени дни. Все пак ще бъдем новата външна граница на Европа. Ще се има предвид и традиционният проевропейски манталитет на жителите на юг от Стара планина. Ще се припомни римския период от историята, Плодивското херцогство и т.н.

Опасенията за "Троянски кон на Русия" ще останат за Княжеството.

Русофилите ще бъдат помолени повече да се събират край язовир "Копринка" - исконно тракийска територия. Може да си преместят събора на Витоша на Ремсови поляни.

Ще трябва да се построят нови министерства, да се създадат посолства, да се смени персоналът на митниците, Предполагаме, че това няма да бъде проблем - Източна Румелия се е справила с него. Естествено, няма да се допускат пришълци за сладките служби. Добре би било да се искат удостоверения, доказващи, че кандидатите за държавни служби са родени в Пловдив или поне в региона.

Тракия няма да има АЕЦ. Но затова пък ТЕЦ-овете на Марица-изток са на разположение. Техният ток е скъп, но това е по договори със софийското правителство. Тракийското ще може да договори нови цени.

Очакваме около Свиленград да излезе газ и така да станем енергийно независими.

Нефтохимът може да се национализира.

От армия няма да имаме нужда - тя и без това не върши нищо. Ще организираме нещо като Румелийска или Тракийска полиция.

Някой ще изрази опасения дали при наличието на една неворъжена държава Турция няма да се изкуши да си дръпне Кърджалийско с референдум от типа на Кримския.

Според нас няма такава опасност. Новата държава ще се развива напред с такива темпове, че най-напред Одринско, което също е исконно тракийска територия с Тракийски университет, ще иска референдум за присъединяване към нас. Ще включим в новата територия  и пристанището в Текирдаг, за да имаме излаз на Бяло море.

Реално границата ще стигне някъде около Сан Стефано.

КТБ и останалите "гнили ябълки" на банковата ни система ще си останат в старата столица и там да мислят откъде да намерат милиардите, за да запушат дупките. Да ги плаща техният данъкоплатец.

Ние можем само да дадем политическо убежище на някои застрашени банкери като Цветан Василев. Защо да си харчи парите по белградски хотели, след като тук има хиляди домове на фенове на Ботев, които биха го приютили.

Ще го приемем обаче, ако се закълне да довърши стадиона.

Дали и да не възстановим името "Тракия" - вместо "Ботев". По-подхожда на един гранд.

Въпросът е извънредно сложен, може да се организира референдум по въпроса.

Разбира се, софийската агентура веднага ще организира съединистка партия. Ще трябва в нейните редици да се вкарат наши хора, постепенно да превземем партията и тя да бъде обявена за "лъжесъединистка". Какато е било в годините на Източна Румелия.

Учредителното събрание на новата държава ще бъде на Античния театър, разбира се, който ще въстанови старото си име "Койнон тракон".

Остава открит въпросът дали веднага ще минем към еврото. Ако не, ще се наложи да бутнем Руската книжарница и да възстановим старата монетарница. Новата валута може да се нарича "дерони" - по името на тракийското племе, което първо е секло монети още през пети век преди Христа.

Само онези с лютеницата да не са патентовали името.

 

 

 

 

 

 

 



Гласувай:
4



1. neznayko - Разделяй и владей
20.09.2014 18:28
Явно Василий II ще си има съвременник.
цитирай
2. valsodar - ;)
23.09.2014 09:49
При 110% избирателна активност е ясно едно - не е важно за какво гласуваш, а кой ще ти "преброи" гласовете и кой ще ги отрази в медиите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9487595
Постинги: 1019
Коментари: 6462
Гласове: 8629
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930