Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2015 15:39 - В София заключват, в Пловдив бягат през прозореца
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 2646 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Тазгодишните местни избори ще бъдат запомнени с няколко гафа, най-големият от които – поне според обществения отзвук – е случилото се в софийската зала „Арена“. Потърпевшите искат сега да съдят държавата най-малко заради това, че са били насила заключени.

Всяко насилствено ограничаване на действиятта на гражданите наистина е подсъдно. По-леко престъпление е да набиеш някого – е, без наранявания, отколкото да му отнемеш свободата.

В Пловдив обаче има една друга история, която не е толкова драматична, но заслужава да остане в историята на българската демокрация.

В 84 секция, която се намира в училище „Любен Каравелов“ /на две крачки от едната пловдивска етническа махала, известна като Аджисана/, председателят и заместник председателят на секцията са избягали през прозореца. Става дума за жени, доколкото разбрахме. Защо са избягали? Не че са били заключени, просто не са искали да подпишат протокола с резултатите.

Добрахме се до спорния протокол – в него има доста интересни цифри. Така например за ГЕРБ – напук на резултатите от повечето други секции в града и страната, са гласували в пъти по-малко граждани, отколкото за някои други партии. Някои от тях с членска маса от десетина души, доколкото ни е известно.

Засега могат да се правят само догадки. Ако председателката и нейната заместничка са били от ГЕРБ, което е най-вероятно, дали не са избягали, защото са допуснали този унизителен резутат и е трябвало да дават обяснения на по-висшестоящия партиен орган?

Или са били взети авансово едни пари, които е трябвало да доведат до други резултати за някоя партия?

Или са били свидетели на някаква манипулация, която не са искали до узаконят с подписите си? Но не са искали и да я разкажат.

Та решили по-добре да избягат жените навреме, та ги гонили с полиция. Върнали ги насила и в крайна сметка протоколите били подписани.

Ако човек е малко по-чевръст в интернет може да открие поне единия протокол. Резултатите са интересни.

Интересно четиво са и протоколите от махалите Шекера и Столипиново. Там, където знаем, че ДПС потурчва циганите и им купува гласовете. Само че точно там ДПС ги няма никакви. В много секции получават 0 гласове. Тогава кой купува гласове? Или местните неграмотни жители са наясно с програмата на партии, за които няма откъде да научиш нещо, но гласуват от години за тях?

Дали ще има някакво самосезиране на някоя институция – не е ясно. Вероятно случаят ще бъде бързо забравен. Макар да е поучителен. И при следващите избори би трябвало да се впише в Избирателния кодекс задължително прозорците на изборните секции да се заковават. Или под тях да има въоръжена полиция. Тоест, опитът от Арена да бъде мултиплициран.

Защото представяте ли си, ако членовете на избирателни комисии масово започнат да бягат, когато резултатите не им харесат, какво ще се получи?





Гласувай:
3



1. apostapostoloff - Дойде време да си припомним Алеко с
01.11.2015 07:59
неговата творба "Бай Ганьо прави избори".

Тези, които са недовлни, да се радват, че поне не са ги драли. Защото на избори у нас бият и то яко. Тия, дето мрънкат сега и се оплакват от това и онова, са отървали боя и това си е едно голямо постижение. Не трябва да хленчат, а да си хвърлят шапките. Защото един изборен лабут е сериозна работи. Играят сопите и се трошат кокали...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9488855
Постинги: 1020
Коментари: 6462
Гласове: 8629
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930