Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2019 18:22 - ИСТОРИЯ С БОЛНО ДЕТЕ, СПУКАНА ГУМА И ЦИГАНИН
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 1995 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 03.11.2019 12:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Историята, която ви предлагам, е автентичен разказ на жена от Пловдив. Разказът прозвуча  в едно предаване на Пловдивската телевизия с открити телефони. Документиран е. Жената не си каза името. Гласът й трепереше – изглежда нямаше с кого да сподели това, което й се беше случило същия ден. И беше вдигнала телефона...

Това, което чух, ми заприлича разказ на Елин Пелин или Йовков. Изпитах същото – като след първото прочитане на „По жицата”.

Наистина – колко мъка има на този свят...

Разказах историята на няколко души, един от тях вика – сядай и пиши разказ.

Дешифрирах записа и реших да не го пипам. Всеки може да си го допише.

След като чухме отново този разказ с един приятел, гледахме едно дълго интервю с кандидат за кмет. Накрая приятелят каза: в думите на неизвестната жена има повече истина за нашето време, отколкото в цялата реч на кандидата.

Предлагам ви мононолога на една обикновена наша съвременичка. Едно към едно. Съкратил съм едно-единствено изречение – това в което се казва името на лекаря. Много ми се иска „лошият” да не е все пак български лекар. А да е циганин, примерно. По всичко обаче изглежда, че в живота не винаги ролите са разпределени така, както ни се иска...

 

„...Дъщеря ми е с онкологично заболяване и трябваше днес да отидем в онкологията. Тя е инвалид първа група с придружител,  има и ДЦП. Търсихме къде да спрем колата и до един строителен обект открихме едно местенце.

Оставихме колата и заведохме детето на лекаря. Оказа се обаче,че сме забравили паспорта и другата дъщеря се върна до колата да го вземе.И какво вижда там – впрочем около местото няма никакви табели, с нищо не е обозначено, че е запазено И какво да види – един доктор ни надупчил гумата, предна дясна. Като разбрах,отидох и го потърсих, докторът е от Онкото. Питам: „А бе, докторе, защо го направи това нещо?” А той вика: „Не съм аз”

Обаче всички хора, които са били около колата, казват, че той е надупчил гумата. Това место той си го имал за негово. Даже дойде един негов колега и каза, че той държал на това место, защото тук идвали негови пациенти и му носили картофи, домати и други неща. И ако сега проверим багажника му, ще се уверим, че е пълен.

Попитах го – той доктор ли е или изобщо не е човек?

Чудим се какво да правим – с това дете и със спукана гума. Дойде единствено един циганин да ни помогне.Единствен. Извадих 10 лева да му дам,но той вика – не искам парите. На мен господ ще ми плати, че помогнах на това дете.

А докторът...Не мога да си обясня това нещо, не мога...не мога.Това беше моята болка, която исках да споделя с вас..”.

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
8



1. apostapostoloff - Щом човек не е ухапал куче,
02.11.2019 20:36
нямаме новина.
цитирай
2. krumbelosvet - Типично
04.11.2019 14:56
Обобщение върху един случай.
Долен български доктор и благороден циганин.
Значи, имат право циганите да бият доктори.
Типично за антите и фобите, както се изявява обикновено тоя автор в блога.
Той мрази народа си. Готов е и циганите да постави по-високо.
Не жали за СТОТИЦИТЕ бити, насилени и УБИТИ българи от цигани.
Обобщава "истината" върху един случай, който е ИЗКЛЮЧЕНИЕ.
Зная, че се срещат такива изключения, особено СЛЕД "ПРОМЕНИТЕ". Антикомунистическата пропаганда, вървеше заедно с антибългарска, и някои доктори намразиха народа си. Срещал съм такъв още през 1990-та година. Около 50-годишен, процеди през зъби "Няма по-увреден народ". Беше след първите многопартийни избори, спечелени от комунистите. Тогава тия настроения бяха новост и на мене ми писнаха ушите от обидата. Но как да правиш забележка на човек, в чиито ръце слагаш здравето си?
цитирай
3. krumbelosvet - И 5 души са одобрили тоя пасквил.
04.11.2019 15:01
Да, 30-годишната антибългарска пропаганда, предизвика омраза не само у някои доктори към пациентите, а още повече омраза у пациенти към доктори.
Резултат - скоро няма да останат доктори в България. И медсестри. И санитари. Както вече не са останали и майстори строители и водопроводчици, освен по новите строежи. За радост на колегата zaprehoda.
цитирай
4. vmir - Библейска ситуация по притчата за добрия самарянин, разказана от Исус.
08.12.2019 07:19
"Самарянин" днес ни звучи благородно, даже възвишено. Но в онези времена "самарянин" e било каквото е да си днес циганин - презиран от евреите и смятан за дегенерат и безбожник. И ето, че не евреин, а презрян самарянин помага на пребития евреин...
Невероятно, но истина. Рядко, но се случва. За да напомни, че и самонарочените за "богоизбрани" деградират. А презираните от тях понякога са по-адекватни от тях самите. Неслучайно древните римляни са повтаряли "memento mori". А днешните "ура-патриоти" като един от коментиралите правят всичко по силите си да превърнат хората в неадекватно високомерно стадо, което се мисли за солта на земята, а възхвалява злодейства и от тъпотия и егоцентризъм не вижда, че така ги трансформира в норми за битово общуване...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9454989
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031