Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2020 16:08 - ВЕЛОСИПЕДИ СРЕЩУ АВТОБУСИ
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 1865 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В събота вечерта се уверихме в това, което отдавна знаехме – че има две Българии. Поне.

Едната беше пред Дондуков 1, другата – пред Дондуков 2.

Не знам коя телевизия беше сложила камера на някакъв покрив и двете Българии бяха като на длан.

Разделяха ги стотици полицаи. Не можеше да не се запитаме – какво правят толкова много полицаи, когато няма протести?

Човек можеше да съжали Бойко Борисов. В деня, когато постигна това, за което се бори много години – приемането ни в Чакалнята, и вероятно е очаквал всенародни тържества, трябваше да види и чуе как хиляди наричат управлението му мутренско.

Картинката беше много различна от обиколките с джипа и непринудените срещи с любимия народ.

Двете Българии вероятно нямаше да бъдат толкова непримирими една към друга, ако не ги насъкваха добре мотивирани агитатори и медии. Били платени, разнасяли зарази, били слуги на олигархията и т.н.

Кризата, в която се намира България, е и резултат на престараване – стотици „журналисти” трябва всеки ден да си оправдаят заплатите, „анализатори” – да скрият зависимостите си, които личат от километри, задкулисието – което вероятно го има във всяка държава – да поиска да получи всичките власти. Да, ама президентът нещо се опъна. Непрестанните критики /и обиди/, поръчани ясно от кого, доведоха до радикализирането на държавния глава. И той извика: Мутрите вън!

Тези, които се присмиваха на сложните му политически анализи, сега го разбраха.

Разбира се, събралите се пред Дондуков 2, са толкова разнородни, че трудно могат да се обединят около един политически проект. Обединиха ги най-вече онези от Дондуков 1, които дойдоха с платените автобуси. Президентът каза, че те идват от страх. Да не си загубят работата. И получи аплодисменти.

Тези, който измислиха автобусния десант, не помогнаха на Борисов. Както и тези, които подпомогнаха депесарския десант на Росенец.

Автобусите станаха символ на недостатъците на сегашното управление. И не случайно срещу тях се насочи агресията на някои протестиращи.

Не само симпатиите към премиер и президент разделят България. Има и други нагласи. Един писател преди години беше написал книга, озаглавена „Вие там горе, ние тук долу”.

Автобусите станаха символ на „онези горе”.

А много от онези долу – ако забелязахте – дойдоха в късните часове с велосипеди. Дали дойдоха да гледат сеир, дали и те решиха да се омешат в калабълъка или бяха дошли да проверят дали няма да се плаща – никой не може да каже.

Та в този момент едната България се изтегляше – задачата беше изпълнена – с лъскавите автобуси с тъмни стъкла, а другата реши да ги спре. Или поне забави.

Имаше такава картинка – няколко момчета с велосипеди бяха спрели пред автобусите. Полицаите, естествено, бяха на страната на автобусите.

Е, не беше същото като на Тянънмън през 1989 г., но все пак...

Впрочем протестираха срещу властта основно млади хора. Очевидно не са лумпени – с малки изключения.Не са платени от Божков или Василев. Очевидно те искат по-различна България. Не най-бедната и най-корумпираната. Някой трябва да ги разбере. Да ги чуе. Да разговаря с тях. А не да ги гледа през прозорците на автобусите. И да ги обижда.

Иначе двете Българии ще се отдалечават все повече. Докато не се сблъскат...

 




Гласувай:
4



1. danailpetrov - Трампа.
15.07.2020 20:02
Трампа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9455306
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031