Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2014 16:57 - Опазване на водите в природата
Автор: ecology Категория: Други   
Прочетен: 3593 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.03.2014 17:04


image

Когато се говори за замърсяване на природата като че ли основно внимание се обръща на замърсяване с битови отпадъци и боклуци, много от които неразложими и съдържащи токсични химични съединения. Някак на заден план остава един друг голям проблем, а именно замърсяването на водите на планетата с битови отпадни води.

Но какво представляват битовите отпадни води? Това са води, които всяко едно домакинство отделя. Това са фекалните води, водите от баните, кухенските уреди и съоръжения, които улесняват нашето ежедневие и ни осигъряват начина на живот, който водим. Това, което не осъзнаваме е, че в глобален мащаб масово тези води отиват директно в природата без да бъдат предварително обработени и пречиствени. Те биват изливани директно в реки, морета и други водни басейни без да се мисли за последствията за еко системите в тези водни басейни.

Истина е, че повечето градове в цивилизованите страни имат пречиствателни станции, които са свързани с канализационните им системи, но в по-малките градове и села това е доста рядко явление. А какво можем да кажем в бедните страни, където по-правило населението в десетки и стотици пъти повече. Нека вземем за пример Индия с нейното население от 1.5 милиарда души и високите нива на глад и мизерия. Мислите ли, че там градовете, селата или домакинствата имат собствени пречиствателни станции, грижейки се за отпадните си води. А дано, ама на дали. Ами в Китай? Там населението е малко повече отколкото в Индия, като вероятността доста модерното напоследък западно явление "Опазване на околната среда" да е популярно там е малка. Само тези две държави представляват близо 50% от населението на планетата...

И сега ще си кажете, че това няма особено голямо значение за вас на десетки хиляди километри от там. Това на този етап е вярно, но същото така е вярно, че всичката тази помия се излива в световните океани и се разнася от теченията по цялата планета. Рано или късно ще дойде и при нас.

Поглеждайки и към нашия собствен контитент и дори държава лесно можем да видим, че не сме много по-различни. Все още когато минете през някое малко селце ще забележите улеите пред и около къщите пълни с фекални и други мръсни води. Все още ако се вгледате в реките преминаващи през населени места, ще забележите стърчащите тръби на каналните води, които се изливат директно в тях. Това прави тези водни басейни малко по малко необидатаеми, тъй като живота в тях умира заради химикалите в отпадните води.

imageЕвропейският съюз действително води целенасочена политика за справяне с проблема като е забранено строителството без план за третиране на отпадъчните води с пречиствателни станции, но това на дали ще реши проблема с милионите къщи, които вече са построени и съвсем безочливо съсипват околната среда. И действително не може да се очаква обикновенния човек сам да се реши да си купи една скъпо струваща пречиствателна станция и да си пречиства водата. Това трябва да бъде стимулирано от правитествата за да може след 100 години да гледаме езера пълни с живот, а не с лайна.

Трябва да се въведат данъчни облекчения за домакинства, които решат да заменят ямите си или изсипването в съседната река с пречиствателни станции. Може например да се отделят европейски средства по програма всяка година, за които да се кандидатства и всеки ищат собствен имот на място без канализация да може да кандидатства.

Публикацията е вдъхновена от обсъждане на проблема с HG & Sons Ltd - фирма предлагаща пречиствателни станции Bio Cleaner.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ecology
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 5901
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив