Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2021 10:12 - MYTHRA
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 2845 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.05.2021 10:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Mitra II
Shturman

Думата λόγος (logos) от пролога на Евангелието, на Йоан /"В началото беше Словото"/ е дума с много интересна история от античните богословски писания. Тя е преведена като "Word" /Дума Слово/ на английски, но с този превод не се изразява всичко, което са внушавали античните автори.
В този смисъл особено интересна е студията:
„In the beginning was the λόγος ... ”

http://www.bible-researcher.com/logos.html

- където са разгледани:
Vincent"s discussion of λόγος; Godet"s discussion of λόγος; Mackintosh"s discussion of λόγος; Campbell"s discussion of λόγος и Wilhelm Nestle’s description of the “Jewish-Greek Philosophy” of Philo.
Посочените дискусии са много интересни и касаят виртуалния дебат м/у Philo и John – ако мога така да се изразя, но за нас е по-важно да отбележим с няколко реда основния извод от тях, отнасящ се към темата:
- Логосът на Йоан е лице /персона/, със съзнанието за личност, докато Логосът на Филон е безличен, неговото тълкуване е алегорично!
В този смисъл: - Логосът на Йоан е реален, личен/персонален Бог (Йоан 1:1)
Този извод е важен пред вид на това,че някои от идеите на Филон Александрийски са възприети от ранното християнство, а църквата е запазила алегоричните му тълкувания на Библията.
- Християните разбират, че Йоан говори за Исус.
Идеята е взета от Стария Завет и по-точно от Targums (арамейски превод на Стария Завет) , където е обозначено „Memra” (word, λόγος) на Jehovah / Vincent"s discussion of λόγος/.
( Освен това: - http://www.bibleword.org/memra.shtml )
„Memra” е „част” от Бог, но в същото време и е пратеник на Бог – Месия – Ангел, защото Ангел е пратеник на Бог, проявление на Бог в „човешки” вид пред хората!
Къде е разликата?!,
- в своето Евангелие, Апостол Йоан ни казва: - /„В начало беше Словото / λόγος/, и Словото беше у Бога, и Бог беше λόγος /Словото”//
Т.е., λόγος е Бог – творец, господар на творението - убеден съм,че „него” трябва да търсим !
На следния адрес:
„ Mithras: all the passages in Graeco-Roman literature „
http://www.tertullian.org/rpearse/mithras/#Herodotus
където са предложени цитати, от Herodotus (5th c. B.C.) до Panegyrici Latini (9th century) [?] {Cumont, ii, p.53
За темата е особено важено /според мен/, сведението от описанието:
Porphyry (ca. 270 AD) [=Mithras] {Text: Cumont, ii, p.39-43}
De Antro Nympharum, ch. 24:
…”Той следователно носи силата/мощта на „овена”, Aries* на зодиака, и язди бика на Афродита**, тъй като бика е генератор и Той (Митра) е господар на творението /света !!!”
Като се има предвид, че Митра е изключително стар Бог, чието име се появява за първи път в писмен вид, приблизително 1450 BC! /мирния договор между хетския цар Супилилиума и митанския владетел Шативаза./, както и казаното вече от боцмана в началото на темата, то можем да твърдим, че Той (Митра) - господар на творението /света - !!! е Бога /λόγος/ от Евангелието, на Йоан! ....... П.п. - а от друга страна библеистите били доказали,че първата Библия - „Книгата на Закона” /Петокнижие/ е написана в периода 1900г. до 1500г. BC , но според самата Библия, Голиат е целият в медни доспехи /описание на битката м/у Давид и Голиат – гл.17 на Първата Библия/, а копието му е с железен връх - което говори,че първата Библия е написана след приблизително 1000 – та година BC - когато вече е познато желязото /желязна епоха – от 1000г. до 1г. BC /
В научните среди се приема,че най-значителният и най-старият превод на книгите от Стария Завет, това е т.н. Септуагинта - дело на един от наследниците на Александър Македонски (356 - 323 г.) – египетския фараон Птолемей 2 ри Филоделф (284-247г.).По единствените сведения на Аристей, фараонът заповядал да се направят преводи от староеврейски на гръцки език на някои старозаветни книги, за нуждите на Александрийската библиотека. Все още продължават споровете за точния ѝ превод по смисъл от текстовете на староеврейски, но това е друга тема.
(…)* - Aries е първият знак на гръцкия зодиак, бележи началото на пролетта и началото на нов цикъл на живот.
Историята на Aries е свързана с мита за Златния Овен, който спасил две деца, брат и сестра, предназначени за жертвени, за умилоствяване на боговете и т.н.
image

(…)** - Според Херодот : - „...Асирийците дадоха на Афродита името Милита, Арабите — Алилат, а Персите — Митра “
…”The Assyrians give to Aphrodite the name Mylitta, the Arabians Alilat and the Persians Mitra.”
// Herodotus (5th c. B.C.) [=Mithra] {Cumont, ii, p.16-17}
Histories, book 1, ch. 131 (Geden p.24):
Относно намиращ се на земята наблюдател, Слънцето в течение на една година извършва обиколка около Земята по голям кръг от небесната сфера / наречен еклиптика/.Средно за едно денонощие Слънцето изминава по еклиптиката дъга от 1 ̊.
На 21-ви март Слънцето се проектира на екватора на небесната сфера, двете полукълба в течение на половин оборот на Земята са осветени еднакво от полюс до полюс.Във всички ширини денят е равен на нощта.Наблюдателят вижда Слънцето в точката на Овена „ Y ” на сферата, която се нарича точка на пролетното равноденствие.
1.В тази точка Y / пролетното равноденствие /, координатите на Слънцето : – склонение (δ )и право изгряване (α ) са равни на нула .
Други основни точки от еклиптиката са:
2.Точката на лятното слънцестоене – 22 юни δ = 23 ̊27"N и α = 90 ̊.
3.Точката на есенното равноденствие – 22 септември δ = 0 ̊ и α = 180 ̊.
4.Точката на зимното слънцестоене – 22 декември δ = 23 ̊27" S и α =270 ̊.
Видимият път на Слънцето по небесната сфера минава през 12 съзвездия, които образуват – пояса на Зодияка.
Нека да разгледаме основните паралели, които имаме между хронологичните събития от историята на Исус и съответните астрономически събития от годишния календар на Слънцето:
- Слънцето се ражда / преражда/ на 25 декември. – Исус е роден на 25 декември.

- Слънцето влиза в Козирог. След това преминава през Козирог, пътува 30 ̊ за 30 дни, за да достигне Водолей на " възраст 30 ". Въвеждането на Водолей е първото голямо събитие от пътуването. - Исус започна мисията си на "30-годишна възраст", като посещава Йоан Кръстител.

- Слънцето посещава Водолей, който потапя земята с вода.- Исус посещава Йоан Кръстител, който кръщава с вода.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Слънцето посещава Овен - пролетното равноденствие, когато мрак и студ, фигуративно „греховете на земята”, са завладени от светлина и топлина. - Исус е "Божия Агнец, който отнема греховете на земята (студ и мрак).

Пролетното равноденствие е времето, за да се празнува победното „възкресение” на Слънцето. Това е празник на пролетта, на възраждането на Слънцето и „победата/преодоляването” на студа и мрака - на зимата. - Великден, когато честваме Исус, който възкръсна от мъртвите, се празнува в първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Това е празник на пролетта на победоносното възкресение на Исус.

- Поради прецесията на земната ос пролетното равноденствие постепенно се премества от Овен към Риби - Рибата се приема за символ на християнството.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
- Слънцето достига до лятното слънцестоене, 22 юни δ = 23 ̊27"N и α = 90 ̊.- най-високата си точка и блести най-ярко и най-дълго.- Исус отива до една висока планина, най-високата точка в пътуването му, и грее по-ярка от всякога. "Лицето му е показано като слънцето."
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
- Обиколката на Слънцето около Зодиака отнема една година. - Мисията на Исус е продължила една година (според, the SYNOPTIC Gospels - евангелията на Матей, Марко и Лука).

И гледайки напред в историята на Исус, ние знаем,че Исус в крайна сметка „умира” /разпнат на кръста/ и възкръсва три дни по-късно, точно като Слънцето „умира” на зимното слънцестоене и се ражда отново, и отново, три дни по-късно в деня на Коледа.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Всички събития от астрономическия календар на Слънцето, са известни на човечеството далече преди „раждането на Исус” , но има няколко основни момента, върху които сме задължени да погледнем с особено внимание:
Пролетното равноденствие е природно /астрономическо/ явление , което е много лесно да се установи на практика, без необходимостта от особено прецизни астрономически уреди, поради което е известно от древността!
- Както вече споменах, поради прецесията на земната ос пролетното равноденствие постепенно се премества и около, приблизително от 4000 B.C.до 2000 B.C., Слънцето /точката на пролетното равноденствие / е в съзвездието Телец /бик/, и ние виждаме,че в древните религии през този период, бика е на особена почит - като този, който спасява света от злините /на зимата/.
Символа на Телец /бик/ е :

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/com
m...3/3a/Taurus.svg

Вследствие на прецесията пролетното равноденствие постепенно се премества в съзвездието Овен – агнето/агнеца, който спасява света:


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...3/3a/Taurus.svg

Вследствие на прецесията пролетното равноденствие постепенно се премества в съзвездието Овен – агнето/агнеца, който спасява света:

image Reduced 66% image 130 x 291 (10.39 KB)



image Reduced 13% image 95 x 115 (3.96 KB)

Символ на Овена е „ Y „:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/Aries.svg

/Няма бикове в Евангелията, нито има някакви раци, лъвове, скорпиони. Ние ще намерим бик и лъв в „Откровението на Йоан” / Revelation of St. John 4:7/, … "и първото живо същество приличаше на лъв, и второто живо същество приличаше на теле, третото живо същество, като лицето на човек, и четвъртото живо същество приличаше на летящ орел. " : - Това е препратка към четирите сезона на годината. Лъвът е Лъв, телето е Телец, мъж е Водолей, а орел е един от трите символа за Скорпион (вж. Свети Матей: проповед от Робърт Тейлър - 1831) /

и по-късно, когато Слънцето е в Риби символа на агнето е изоставен и се заменя с риба.
image Reduced 60% image 250 x 90 (6.46 KB)

image Reduced 28% image 112 x 138 (4.6 KB)

Що се отнася до Христос на кръста, най-старите художествени представяния на християнски кръст - изобразяват фигурата на едно агне (Овен). Тази практика продължава до църковния събор в Константинопол по времето на понтификата на Agathon /Агатон/ и управлението на Constantine Pogonat /Константин Погонат/.Този събор е постановил, че вместо древния астрологически символ на Овен- агне, всички кръстове, изобразени в изкуството, трябва да бъдат комбинирани с фигурата на Исус.*
Ние не знаем как точно е изглеждала смяната на символите във времето, но коректното изучаване на ритуалите свързани с Митра, несъмнено ще допринесът за правилното разбиране на този процес.
Правя тези уточнения /без да се впускам в подробности/ за да покажа,че „пролетното равноденствие”, като част от календара на времето, е имало, и има много важно значение в бита на хората.Обичаите, идолите, легендите и боговете на хората са пряко свързани с битието ,което определено се свързва в различни степени с природните феномени.В този смисъл хората са почитали едни или други богове, но познатите ни от живота обичаи,обреди, традиции и т.н., в продължение на векове са оставали непроменени в същността си, защото при творческото им представяне в живота/бита, съществена дума е имал твореца /човека/, защото Той създаде митовете, легендите и т.н., и Той - създаде Боговете.

В този ред на мисли, можем определено да кажем,че отделянето на един или друг Бог от пантеона на боговете на дедите ни – като изконно български и отхвърлянето на други-неудобни, без необходимите аргументи, ще наруши представата ни, за същността ни като народ.

……………………………………
В този смисъл можем да твърдим / и в следствие казаното от първия пост/:
„В Началото Беше Митра!”
Защото:
Култа към Митра обхваща период предхождащ „времето” на Исус и дори препокриващ се с Него в доста голям период от време!
- Времето на Исус следва времето на Митра хронологически и това е видно и от ритуалите, символите и т.н., които са взаимствани от „митраизма”.

/Също така позволявам си да допусна хипотезата,че символа на пролетното равноденствие - „точката на Овена” - „ Y ”- е от така коментирания символ „ IYI ” – и е пряко свързан с Митраизма по вече посочените причини./
/ А дали е имало и друго „начало” ние няма как да знаем, поради липсата на писмени сведения, но за това са митовете и легендите./
Поздрави,
Щурман.
П.п. – (…) * - превода на „декрета”:
/ на английски от латински /
- „In certain representations of the images of the saints, a lamb is portrayed. We, therefore, accepting the old forms and shadows as signs of the truth and as traditional symbols of the church, prefer Grace and Truth, which we accept as the fulfilment of the Lamb. So, that which is perfect, let us place in pictures, even before the eyes of all. We have decreed that the Lamb, which taketh away the sins of the world, Christ our God, ought to be portrayed henceforth in human form in place of the Lamb.”
(Higgins, Anacalypsis, Vol.2, pp.111-112)

Прикачени малки картинки
image Reduced 60% image
..............   Преди всичко нека отбележа,че Марк, Лука и Йоан, говорят за αρχη (началото ), но по много различни начини.
1. При Марк началото на Евангелието съвпада с дните на Йоан Кръстител, чиято мисия е първата тема на избор след пролога.
2. При Лука началото е малко по-различено. Началото / αρχη / е просто отправна точка, от която някои биха могли да станат αυτοπται или υπηρεται (очевидци или служители) на λογος . Терминът се появява, за да различи тези, които са реални участници в основополагащите събития от тези, които подобно на самия автор… „грижливо проучили ни предават всичко от начало”.
3. При Йоан αρχη е началото на света. *
/към пролога на всяко от посочените Евангелия/
Gospel prologues.
http://www.textexcavation.com/gospelprologues.html
ОТ ИОАНА
СВЕТО ЕВАНГЕЛИЕ
ГЛАВА 1.
1. В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото.
2. То беше в начало у Бога.

http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=bi...testament_4.xml

Този превод който се приема за благозвучен и повсеместно се използва, е малко по-различен – ако се сравни например с английския превод на гръцкия текст, на същия цитат от библията:

http://biblos.com/john/1-1.htm
както и от:
http://apostolic.interlinearbible.org/john/1.htm
……………………………………………………………………………………..
1:1 В началото беше Словото, и Словото беше у Бога, и Словото беше Бог.
2 Той беше в началото с Бог.
/от постинга на @Sol Invictus /
Този цитат от библията, е на пръв поглед „малко смущаващ”. Но ако подходим по-нестандартно към прочита на пролога на Евангелието на Йоан мисля,че „лекия конфуз”, за който говори @Sol Invictus , може малко да се разсее, ако имаме предвид и извода в съответствие с нормите на здравия разум, които вече посочихме :
- Човекът е създателя/твореца, на познатите ни от живота обичаи,обреди, традиции,митове, легенди и т.н., и в този смисъл, в началото на всички съществували и до днес съществуващи религии стои жизнения опит натрупан през вековете.
/ от които щедро е черпило и Християнството при създаването на своята идеология, както и всички други религии./
С други думи нека подходим към прочита на пролога на Евангелието на Йоан като към решаване на логическа задача, където αρχη /αρχω/, е по-скоро знак - символ/ „Енигма”/ с точно определен код. Според мен това е пътя по който може да се вникне в същността на подтекста.
За тази цел, ще се спрем накратко на следния пример, който потвърждава правотата на това ни намерение:
Emeth
Emeth на Иврит е дума за истина / „праведност”, „правда”/ . Тя е съставна от трите букви: Aleph = Alpha, Mem = My и Thaw = Theta. Aleph и Thaw са първата и последната букви от ивритската азбука /както Alpha и Omega от гръцката азбука/. Така терминът Emeth (истина) започва с първата буква от азбуката и завършва с последната. Това дава основание на еврейските мъдреци да издигнат идеята за мистичното значение на думата. Aleph или първата буква от Emeth (истина) означава, че Бог е първото от всички неща. Нямаше никой преди Него, от който Той би могъл да получи пълнотата на истината. Thaw, или последната буква - по същия начин означава, че Бог е последното от всички неща. Не ще има никой след Него, на когото Той може да я завещае. Така Emeth е свещена дума, която показва, че Божията истина живее абсолютно навсякъде и във всичко.
Emeth, съгласно еврейската теология е signaculum Dei Essentia (Buxtori"s Lexicon ) – Божествен знак/печат.
Спираме се на този пример, тъй като:
1. Названията на буквите от еврейска писменост са взаимствани от финикийската писменост.
2. От финикийската писменост произлизат еврейската, арабската, гръцката и техните "дъщерни" писмености, между които са кирилицата, латиницата, арменската азбука и др.
http://phoenicia.org/alphabet.html
image Reduced 77% image 432 x 292 (32.1 KB)

Phoenician Alphabet, Mother of Modern Writing
Казаното за понятието Emeth (истина) , ще ни послужи като „еталон” при изясняването на понятието αρχη /αρχω/, но съобразявайки се с изводите по темата направени до тук.
Този подход ,не е прецедент тук, нека напомним за „еталона” на Hesychius (= άγελάρχηs, ό τηs άγέληs άρχων παιs. Лακωνεs. Hesych), който разглеждахме във връзка с понятието βουλγαρ от постинга публикуван на: 17/09/2010, 23:05 по темата „Какво значи βουλγαρ?” и извода който тогава направихме:
- Произхода на термините използвани в науката имат прозаичен – земен характер, неразривно свързан с ежедневието и бита на хората.
http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=96...t=0&start=0
................................................................................
...................................................
За значението на αρχη /αρχω :
http://concordances.org/greek/746.htm
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Нашата цел е да потърсим значението на „Образа”, на символ-знака / „Енигма”/!!!
http://www.arqweb.com/arkho/arkho1.asp
От този адрес, от постинга на @Sol Invictus имаме символа, който на всички ни е познат!
image Фиг 1. = „SС”
При Йоан думата αρχη е началото на света /каквото е общоприетото мнение/.Тя е съставна от трите букви: Aleph/"Алеф = Alpha, Реш=Ро (ρω) и Thaw/тав = Х . Aleph и Thaw са първата и последната букви от финикийската азбука /както Alpha и Omega от гръцката азбука/.
Преди да се спрем на значението на символа, нека покажем как ще изглежда цитата от библията: - „ В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Словото беше Бог ( Бог беше Словото).” – като за целта обозначим фиг.1 = SС – символ, знак, печат / за прегледност/ и поставим на мястото на αρχη в текста:
„εν αρχη ην ο λογος και ο λογος ην προς τον θν και θς ην ο λογος …”
1.В „SС” беше Словото, и Словото беше у Бога, и Словото беше Бог / Бог беше Словото/.
Или казано в прав текст :
1. В „SС” беше Бога !!!
Защото Бог е Словото в този цитат !!!
В случая, в първото изречение от евангелието на Йоан, ако на αρχη се гледа по показания начин - като на символ- знак/печат който носи информация и означава закодиран текст/картина - тогава ще получим ясна представа за смисъла на целия цитат, за това кои са словото и бога и от къде произхождат, но ако имаме предвид и това което отбелязахме до тук за λογος:
- Логосът на Йоан е лице /персона/, със съзнанието за личност,
- Логосът на Йоан е реален, личен/персонален Бог (Йоан 1:1)
Т.е., λόγος е Бог – творец, господар на творението, и съгласно казаното до тук по темата /ако се приеме за вярно/, то можем да твърдим, че Той (Митра) - господар на творението /света - !!! е Бога /λόγος/ от Евангелието, на Йоан! В резултат бихме написали:
В /„SС”/ беше Бог/ Словото ↔( Митра)↔ Човека - създателя/твореца !
// В „символа - знак/печат /„SС”/” беше Бог/ Словото ↔( Митра)↔ Човека - създателя/твореца !//
Този текст е коректен и потвърждава до сега направените изводи, след като λόγος е Бог – творец, и Той (Митра) - е Бога /λόγος/ от Евангелието, на Йоан, и е в .
А това показва къде да търсим значението на този символ .
αρχη , съгласно казаното до тук от нас е „signaculum Dei Essentia”– силмол знак/печат – възприет от хората вследствие на:- житейския опит натрупан през вековете !!!
(pirate"s Lexicon )
Ние ще почерпим сведения отново от … Библията!, и по специално от :
ОТКРОВЕНИЕ НА СВЕТИ ИОАНА БОГОСЛОВА
ГЛАВА 1.
8. Аз съм Алфа и Омега, начало и край, - казва Господ, Който е, Който е
бил и Който иде, Вседържителят.
10. Един неделен ден бях обзет от дух и чух зад себе си силен глас като
от тръба, който казваше: Аз съм Алфа и Омега, първият и последният;
ГЛАВА 21.
6. След това ми рече: свърши се! Аз съм Алфа и Омега, началото и краят;
на жадния Аз ще дам даром от извора на живата вода.
ГЛАВА 22.
13. Аз съм Алфа и Омега, начало и край, Първият и Последният.
//относно полемиката : - Христос като αρχη на сътворението от Бога,
http://www.galaxie.com/article/5814
Christ as αρχη in Revelation 3:14 -- By: Michael J. Svigel | Galaxie ...
αρχη като произход; αρχη като Владетел …//
Внушението за предначертаната съдба, за неизбежния край/катаклизъм/ ознаменуван със съд, е несъмнен „лайтмотив” / leading/central idea/ на цялата Библия, а в горните цитати от „ОТКРОВЕНИЕ НА СВЕТИ ИОАНА БОГОСЛОВА” , то достига своя апогей.

Ние няма да се спираме на конкретни събития описани в свещените писания или предадени чрез митовете и легендите като глобални – общочовешки катаклизми, например – потопи, а за нас е по-важно да се върнем назад през хилядолетията и да потърсим реалните „знаци на съдбата”, свързани със споменати катаклизъми.
Както вече казахме, финикийската азбука започва с „алеф” и завършва с „тав”.
Или казано с други думи: - като първи знак/буква във финикийската „азбука” е възприет символа за начало – така както са си го представяли тогава, и съответно завършва със знак/буква възприет за символа - за край:
A /ʔ/ "алеф- бик
X /t/ тав -кръст, знак
Ако напишем, аз съм началото и края /алфата и омегата/, с помощта на финикийската „азбука”, но имайки предвид значението на знаците – то това ще изглежда така:
Аз съм началото и края - бика и кръста /знака
началото - бика / Алеф/
края - кръста /тав /
Сам Спасителят каза на Своите ученици: "Тогава ще се яви на небето знамението на Сина Човечески" (Мат. 24:30), а то е честният Кръст. Затова и Ангелът рече на жените - мироносици след възкресението на Христа: "Зная, че търсите разпнатия Иисус" (Мат. 28:5), и апостолът говори: "ние проповядваме Христа разпнатия" (1Кор.1:23). Не е казал "прободения", а "разпнатия"! ("Разпнат" на гръцки е "ставротис": тази дума се образува от основата "ставрос" - "кръст")
Из "Житие на св. Иларион, епископ Мъгленски" от св. Димитрий Ростовски
http://www.pravoslavieto.com/docs/sv_krust.htm#свИларион
Известно е,че 13000 години пр.н.е. северният географски полюс се е намирал под „α” на съзвездието Лира, т.е. мисленото продължение на северния край на земната ос сочи към – звездата Вега / звездата Вега е била „Полярната звезда”/, което означава, че например от югоизточна Европа се е наблюдавало съзвездието Южен Кръст /както се нарича днес/. При това положение на Земята спрямо Слънцето, климатичните пояси се различавали твърде много от сега съществуващите.
image Reduced 75% image 400 x 400 (132.21 KB)

/Както знаете, гравитационното въздействие на Слънцето и Луната предизвикват прецесия и нутация на земната ос , която описва пълен оборот за приблизително 26000 години / платоническа година /

При плавен преход това събитие ще се повтаря през - приблизително 26000 години /т.е. след 11000 години/, което означава,че огромните климатични промени могат да се понесат без особени сътресения от флората и фауната на Земята, защото периода на адаптация е достатъчно голям /”миграция”на растителни и животински видове/.
Друг е въпроса ако този процес бъде драстично ускорен вследствие на някаква глобална причина .Тогава промяната на климатичните пояси несъмнено ще доведе до катаклизъм.
Тук е необходимо да отворя скоба и поясня,че прецесия е промяна на наклона на оста (оттам и на равнината) на въртене на едно тяло. Всяко въртящо се твърдо тяло може да прецесира, а Земята е точно такова тяло - Жироскоп и може да променя посоката на оста си на въртене във всяка една друга посока, ако се приложи сила с достатъчна големина и посока, т.е. тя ще се завърти около ос - перпендикулярна на равнината определена от посоката на приложената сила и първоначалната посока на оста на въртене.
/след „отнемане” на приложената сила, земната ос ще се върне в първоначалното си положение/
Такава причина трябва да е от глобален характер.Всички съществуващи религии /предания, митове, легенди/ говорят за катаклизъм от такъв характер. За нашите предци, които едва ли са познавали механизма на този процес, несъмнено ВНЕЗАПНАТА поява на съзвездието Южен КРЪСТ на небосфода е знак свързан със споменатата драстична промяна, особено ако събитието е съпроводено от глобален катаклизъм – например сблъсък с друго небесно тяло**! /Всъщност подобен ефект може да бъде предизвикан например и от рязко намаляване на скоростта на въртене, както и по други причини, но това не е предмет на разискване на настоящия постинг. Както не е предмет на разискване и въпроса: - Дали Земята не е в процес на подобна аномалия на практика точно в настоящия момент?!/
Както вече споменах, поради прецесията на земната ос, пролетното равноденствие постепенно се премества и през определен период от време е в съзвездието Телец /бик/, и ние виждаме,че през този период от време, бика е на особена почит - като този, който спасява света от злините. Пролетното равноденствие е символ на възраждането на Слънцето и „победата/преодоляването” на студа и мрака - на зимата, като ново начало!
Най-ранният документ за празнуване на Нова година е отпреди 4000 години. Той е от древна Месопотамия и сочи, че по онова време първият ден на годината - Акиту - е бил отбелязван във Вавилон с новолунието, най-близко до пролетното равноденствие.
http://www.ancientsites.com/aw/Article/1030782
Akitu ~ Babylonian New Year
Akitu е Вавилонски новогодишен фестивал, отбелязван в чест на върховния бог Мардук, престолонаследника Набу и други богове… Древните вавилонци го наричали:
rкš šattim - "началото на годината." ***
Като обобщение до тук:
А. Видяхме какво означава „Emeth” – според еврейските мъдреци /и „Buxtori"s Lexicon”/ - Божествен знак/печат - Бог е първото и последното от всички неща.
В. Видяхме какво означава „Αρχη”– според официалната доктрина.
Ако сравним двата термина според …”Pirate"s Lexicon” т.е. - имайки предвид значението на знаците/буквите от ивритската и финикийска азбуки, то ще видим,че имаме очевидно сходство в предвид на следното:
1. Aleph = бик / Emeth & Αρχη /
2. Thaw = знак / Emeth & Αρχη /
3. Свързващата буква за „Emeth” е Mem = вода , а за „Αρχη” - Реш = глава/ възглавявам, водя и т.н./.
Трябва да отбележим,че : - Mem = My = Бог - според еврейските мъдреци, т.е. на Mem е предадено първостепенно/главно значение, въпреки,че вода - по-скоро се асоциира с потоп/но ние няма да разискваме в това направление/. Следователно :
Ако „Emeth” се приема за „знак/печат”, то и „Αρχη”, трябва да се приема за – „знак/печат”!, в случая обаче ние говорим, не за Божествен знак, а за Естествен-Астрономически /бих казал – съдбовен /и неговото проявление на небосклона е съзвездие във формата на „КРЪСТ” – /Съзвездието „Южен Кръст”/.
Този „Знак” символизиращ началото и края на цяла една Епоха от развитето на Земята и Човечеството /период, цикъл и т.н./, ни е добре познат :
image Reduced 75% image 384 x 389 (40.63 KB)

http://orthodoxwiki.org/Image:Monogram-of-...x389vatican.jpg П.п.- (…)* - Авторството на четвъртото евангелие се приписва на апостол Йоан. Датата на написване не е точно определена, но се предполага,че това става към края на първото столетие /85-90 г. Сл. Хр./.и т.н.”/
http://bgbible.sdabg.net/uvod/n-4.htm
Относно:
„Интересното е ,че това АР(Х)КО =Аркон или архонт ,то пък се свързва с ЯНУС (Богът на боговете) Главният архитект на Козмоза ,единственият който може да го променя и го е (астрологически) което = на МИТРА!(тва не съм го измислил аз,пардон )… Така ,че този Лабариум който е намерен в гробът на Кубрат не е тенгриянски .А си е МИТРАИСТКИ символ! ”
/@Sol Invictus 22/06/2011, 15:37 /
За IANVS се каза достатъчно в този форум, аз само бих добавил :
http://www.theosociety.org/pasadena/sunris...2-3/me-gfk4.htm
Guardian of the Open Door
By Grace F. Knoche
Най-ранните известни артефакти представляващи двуглав бог са открити на етруски медалиони /етруско божество Ани/. Янус първоначално е бог на небето и като такъв е един от "големите небесни божества", на етруския "небесен свод". Янус е древно божество преминало през редица трансформации, докато в Рим, ние го откриваме тясно свързан с Юпитер и Юнона, и със Сол (Слънцето
ЯНУС - бог на светлината и Слънцето - бог на всяко начало и всеки край, страж на всеки вход и всеки изход, покровител на пътя и пътниците.
Това което остана неизяснено е следното:
IANVS AXIS MUNDI
Нека негледно да покажем какво е AXIS MUNDI:
image
http://www.axismundi.info/index_files/image005.jpg
Ето защо цитата от Овидий:
"me penes est unum vasti custodia mundi"
/ Грижата за огромния свят е само в моите ръце /
Придобива реален смисъл, ако имаме предвид казаното до тук!
…………………………………………………………………………………………………………………
За нас особен интерес предктавлява следния надпис свързан с хрма на Янус:
PACE P R VBIQ PARTA IANVM CLVSIT
Който ще разгледаме в темата:
„Какво е „Canabae” / canabae legionis / ? - Още нещо по въпроса за „Титлата CANASVВHГY”
(…)**- например следното:
http://www.ab-bg.com/olymp/time/lightbox/i...planets_big.jpg
image
(…)*** - това ни дава основание , тълкуването на превода, на определението на Цицерон за държава „Res publica est res populi” / от класическото съчинение на Цицерон „De re publica”/, където res populi се превежда - като „дело на народа“, или като „народен интерес“, да се тълкува като : - върховенство/първенство – начало на народа.





Гласувай:
3



Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1489277
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370