Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2008 08:46 - КИНОСПОМЕНИ – ЮГОСЛАВСКИТЕ ФИЛМИ
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 33619 Коментари: 30 Гласове:
1

Последна промяна: 09.11.2008 08:46


               

Викахме им „сръбски”, но те си бяха югославски, защото кино нашите комшии правеха кино не само в Белград. А веднъж в годината в Пула, в прочутата римска Арена имаше фестивал на югославското кино.

Много ми се искаше да видя тази Арена, но когато най-после стигнах до Пула, вече нямаше Югославия.

В югославските филми много се стреляше. Поне половината от тях бяха партизански.

Бата Живойнович една среща с почитатели в Пловдив попита публиката: „Знаете ли коя беше причината поради която немците загубиха Втората световна война?”

Гостът изчака няколко секунди и като естествено не получи отговор скромно сведе очи и скромно каза:”Аз”.

След което поясни, че просто е преброил труповете във филмите, в които е играл партизански командир. И се оказало, че те са повече от числеността на цялата немска армия.

Спомням си един забравен днес филм за югославската съпротива „Саша”. И „Мостът на кота 612”. И още много героични филми.
image Бата Живойнович в "Мостът" /на кота 612/

Нашите западни съседи успяха успешно да съчетаят антифашистката героика с балканската душевност и тази сплав се изля в култовата реплика:

„Йебем ти майку фашистичку!”

Бата беше истински пич. И сега е пич, но като гледам е малко остарял.

На същата среща той разказваше за първия сръбски частен филм- а сега, как се казваше? Продуцент беше Лепа Брена, тя беше измислила сюжета и разбира се играеше себе си в главната роля. А Бата Живойнович беше неин телохранител.

Попитахме го дали е успял да опознае Лепа Брена.

Актьорът се усмихна загадъчно, сниши глас и сподели:

„Познаем я добро…Познаем я професионално, познаем я и…ПРИВАТНО..” И за тези, които не можаха да разберат веднага смисъла на „приватно”, поглади многозначително мустак.

Залата избухна в аплодисменти. Пред нас стоеше човек, който е „опознал” великата Лепа Брена.
Тогава не сме и мечтали, че някога Лепа Брена ще дойде в България. И че ще направи дует с някой си Азис.
Но дали Азис я е опознал приватно - съмнявам се.

Та такива мъже правеха сръбското кино. А сега чета, че световен секс символ бил Брат Пит. Сигурен съм, че ако Лепа Брена срещне Брат Пит някъде, изобщо няма да му обърне внимание.

В детските ни години обаче имаше един друг голям мъж, който  просто би забърсал два шамара на холивудската звезда и би подминал.

Става дума за Александър Гаврич – прочутия капитан Леши.

Той успя да направи два или три филма, които се радваха на огромен успех. Скромната югославска кинематография беше успяла да създаде продукт, който в Холивуд струваше милиони долари.

Капитан Леши имаше не само голям юмрук. Той, естествено, беше и голям любовник. Всъщност от балканска гледна точка истинската победа е не когато убиеш противника, а когато оправиш жена му.

Та Капитан Леши беше успял да спечели сърцето на прекрасната Азира – съпруга на някакъв местен чорбаджия-реакционер от шиптърски произход.

Тези подвизи народът беше възпял в следната песен – част от филма:

„……/не помня името на чорбаджията/ жълтици брои,

а Капитан Леши Азира целува…”.

Тази балканска тактика  – да се завладее не само територията, но и жената на врага, се разви по-късно в реално време до убийствени размери.

Да се върнем към изкуството.

Благодарение на тогавашното югославско кино се запознахме с прочути творби от сръбската литературна класика. Да си спомним „Госпожа министершата”.

Гледахме и си викахме – че тяхната история е като нашата. И майтапите им същите. Защо тогава не ни пускат оттатък Драгоман?

В онези години беше по-лесно да отидеш на Запад, отколкото в Югославия. Беше ни много страх да не би „ревизионизмът” да се окаже заразна болест.

В резултат на тази болест белградските кина даваха повече американски филм, отколкото у нас съветски. Но ние ги стигнахме.

Няколко неща дойдоха при нас откъм Югославия.

Оттам дойде порното.

В една сцена на „Другарят председател, център нападател” /дали така беше?/ пищната Оливера Маркович отиваше в банята, скриваше се зад една завеска и се събличаше. Очертаваха се само контурите на тялото й, но детската ни фантазия дорисуваше сцената и в най-малки детайли.

 От Сърбия дойде и циганското кино. Но не това на Костурица.Когато Александър Петрович направи световния хит „Срещал съм и щастливи цигани” /Skupljaci perja/ - беше  67-а, Костурица още е ходил на кино с детски билет.Спомням си финалния епизод, в който се събира цялата абсурдна циганска душевност – главният герой /Беким Фехмию/  с огромни усилия е успял да изкупи един камион с гъши пух и отива да го продаде. Пътува към финала на своето дело отгоре на камиона и пуска няколко перца да летят във въздуха. Това му харесва и започва да хвърля все повече и повече от безценната си стока. И става една истинска циганска работа…

От този филм тръгна циганският химн „Джелем, джелем”. „Юготон” пусна песента на малка плоча, която беше много популярна и в България. А на обратната страна беше записана друга песен от същия филм – „Нишка баня”.

Песента имаше само един куплет, през останалото време се броеше от 1 до 10 и обратно. А целият текст беше:

„Нишка баня-

топла вода,

за мангупе –

жива згода!”

Преди няколко години попаднах на някакъв преглед на балкански филми. В това, което беше снимано западно от Драгоман, продължаваше много да се пуца. Само че този път жертвите не бяха фашисти, а граждани на бивша Югославия…

 

 
Гласувай:
1
01. анонимен - Песента от "Срещал съм и ща...
09.11.2008 12:41
Песента от "Срещал съм и щастливи цигани" има още един куплет:"Цигание-мераклие,не можемо без ракие".И пак следва припева-йедан,два,три...та до десет и обратно...Певицата беше страхотна...Ами как Беким Фехмию уддари с длани двете строшени чаши,когато вървеше тази песен!Невероятен филм-дали някъде в интернет човек може да го намери,а песента? Във филма участваше и друга легенда на югославското кино - Мия Алексич.Спомняш ли си и друг един актьор,който се биеше "рамо до рамо" с Бата Живойнович в партизанските филми-как му беше името,сега по-често е режисьор?Сигурно ще се сетя още нещо и ще ти пиша пак...
цитирай
2. анонимен - от № 1
09.11.2008 13:26
Сетих се - актьорът се казва Любиша Самарджич!Още един филм много ни развълнува тогава-"Не се обръщай,сине".Сигурно много от посетителите на твоя блог ще се смеят на спомените ни,но...това е положението!
цитирай
3. potv - До 1
09.11.2008 17:58
Благодаря за куплета, сцената с чашите беше наистина голяма работа. "Не се обръщай, сине" обаче не си го спомням.
автора
цитирай
4. анонимен - "Срещал съм и щастливи цигани"
17.11.2008 09:39
"Срещал съм и щастливи цигани" го има в замундата
цитирай
5. анонимен - Югославските филми
10.01.2009 16:15
Ненадминати! Фантастично хубави и завладяващи! Реалистични! Свързани с народите на Югославия! За зажалст, за да ги завладеят, Западна Европа и САЩ платиха много и ги разделиха - противопоставиха народите на СФРЮ един на друг ... и те се хванаха на тази въдичка ... Героична борба е водил югославският народ срещу немските окупатори и е дал хиляди свидни народни жертви ... Слава!
цитирай
6. анонимен - капитан леши
15.02.2009 13:40
srbski film prez 62godina
цитирай
7. анонимен - Прекрасни спомени за прекрасни времена с прекрасни филми.........
24.02.2009 17:20
И аз съм от това време,когато по няколко пъти гледахме един и същ партизански филм.Когато се разбере,че ще дават югославски филм правехме всичко възможно да намериме билети и непремено да го гледаме още с първите прожекции.Незабравимите:"Сигнали над града","Двоен обръч","Солунските атентатори","В планината расте зелен бор","Вук от планината Проклетия","Бомбаджии" и още мноооого други.А за сериала по телевизията през 60-те,"Весна"някой сеща ли се?............
цитирай
8. анонимен - За патриотизма,,,,,малко
17.03.2009 20:05
От брятата сърби,,,, патриотизма ни липсва и ще сме наѝ добрите,,,повярваѝте,,,,имали сме го,но защо сме си го истрили,,,не знам,,,,повярваѝте Ми
цитирай
9. анонимен - Това са все филми от бивша Югославия :)
07.04.2009 19:01
http://zamunda.net/forums.php?action=viewtopic&topicid=92367

Само "Солунските атентатори" ги няма :(
Ако някой знае нещо-да драсне ред... ;) Мерси! :)
цитирай
10. анонимен - Lepa Brena
01.05.2009 09:36
Imeto na filma, za koito avtora ne se seshta e NEMA PROBLEMA.Naskoro bqh v Serbia i go gledah po TV.Klasika
цитирай
11. анонимен - ko staa
27.07.2009 20:16
zdrvaveite davaite filmi onlain
цитирай
12. анонимен - |gokinoto
19.10.2009 19:59
Югофилмите са незабравими.Преди година-две по някоя от ТВ-итата дадоха съвременен сръбски филм.Също много добър,оригинален.
цитирай
13. анонимен - КИНОСПОМЕНИ – ЮГОСЛАВСКИТЕ ФИЛМИ
19.10.2009 20:38
Щгославските филми, прожектирани в България бяха прекрасни.Към изброените бих добавил и "Покана за разплата" с Александър Гаврич, Сибирската леди Макбет с Оливера Маркович, сериала "Щасливи хора" с незабравимия Бата Живоинович.
цитирай
14. анонимен - MOSTAT NA KOTA 612
26.10.2010 09:48
SUPER FILM
цитирай
15. анонимен - ??
04.12.2010 16:04
super film
цитирай
16. анонимен - Д-Р по бранислав нушич
30.12.2010 19:36
този филм е култов.
играеха - бата живоинович мия алексич чкаля и др.
щеми се да мога пак да го гледам.
цитирай
17. анонимен - NE MOGA DA ZAPIHA KAPITAN LEHI
03.01.2011 23:58
MOLIA POMOGNETE MI palman@mail.bg
цитирай
18. анонимен - download
04.01.2011 00:03
m olia kak da zapiha spomenatite po gore filmi vse mi iskat pari i registracia ako moje niakoi da mi prati na imeila valter brani saraevo i mosta na kota BLAGODARIA
цитирай
19. born - Чаровно лято
17.02.2011 23:11
Този филм с Любиша Самарджич и Беба Лончар еоколо 1966-7 год. Ако някой може да ми посочи има ли го по торентите и къде, ще му бъда истински благодарен.
цитирай
20. анонимен - Каталог: Филми от бивша Югославия в zamunda
28.07.2011 07:56
http://zamunda.net/forums.php?action=viewtopic&topicid=136522
цитирай
21. анонимен - chinese antiques
01.11.2011 18:02
quantite <a href="http://www.dynastyantique.com/ming-dynasty-zhengde-reign-fahua-coloring-porcelain-pot-with-dragon-pattern-p-1859.html">fahua ware</a>
цитирай
22. анонимен - Ugg Boot Sale
06.12.2011 12:16
NvHbfqnV, http://www.ripchain.com - Ugg Boots ,PagUOBJl, <a href=http://www.ripchain.com>Ugg Boots On Sale</a> ,qSKYMUgQ, http://www.ripchain.com Ugg Boots , IcneHDLM
цитирай
23. анонимен - Az bix dobavil kym ostanalite filmi i Bratyt na doktor Omir, Kosara, Sol.
14.01.2012 14:14
анонимен написа:
NvHbfqnV, http://www.ripchain.com - Ugg Boots ,PagUOBJl, <a href=http://www.ripchain.com>Ugg Boots On Sale</a> ,qSKYMUgQ, http://www.ripchain.com Ugg Boots , IcneHDLM

цитирай
24. анонимен - Чорбаджията на капитан Леши е Хасан ...
21.01.2012 19:34
Чорбаджията на капитан Леши е Хасан бег .. и брои ДУКАТИ , според песента ...
цитирай
25. анонимен - What do you think of ColdFusion web hosting?
20.02.2012 22:37
Hey, I want to create one site for my Wonderful Basketball Team. I will storage as well as retrieve data from MySQL. Not much consumer interaction, meaning no forms to fill out through end users.
I have viewed various services and I'm looking to decide which would be the best. I just would like to see what you all thought prior to I proceed. I've been with CystalTech for a while currently. They're great, but expensive.
A friend is advising Version 7.0 of <a href=http://www.best-webhosting-services.com/coldfusion-web-hosting.html>good ColdFusion</a>. WhatЎЇs your opinion?
Any thoughts you use with ColdFusion web hosting?
Thanks in advance.
цитирай
26. анонимен - Tibet tour packages
09.03.2012 03:36
<a href=http://www.etibettours.info>Visit Tibet travel</a> str <a href=http://www.tibetgrouptours.info>tibet budget tours</a> qnx <a href=http://www.tibettavelpermit.info>tibet travel permit</a> yxl <a href=http://www.tibethottours.info>Tibet tours from Kathmandu</a> ruu <a href=http://www.tibettraintr.info>Qinghai Tibet train</a> snz <a href=http://www.tibetchinatour.info>Tibet tour packages Singapore</a> kec <a href=http://www.tourreview.info>Tibet tours review</a> wwt <a href=http://www.tibettraveltips.info>Tibet travel tips</a> cjd <a href=http://www.tibetattraction.info>Tibet travel advisory</a> rwa <a href=http://www.tibetvacation.info>Trip to Tibet</a> ebu <a href=http://www.kailashtreks.info>mt kailash tours</a> wwa <a href=http://www.tibetbiketour.info>tibet bicycle tours</a> ctm <a href=http://www.chinatibettours.info/>china tibet train travel</a> sjr <a href=http://www.tibettraintours.info/>tibet train timetable</a> aua <a href=http://www.tibettravelagency.info>tibet travel agent</a> qrl
<a href="http://www.etibettours.info">Visit Tibet tours</a> ynx <a href="http://www.tibettavelpermit.info">tibet travel permit</a> wxj <a href="http://www.tibetgrouptours.info">tibet group tours</a> hix <a href="http://www.tibethottours.info">Tibet tours from Nepal</a> uuy <a href="http://www.tibettraintr.info">Train to Tibet from shanghai</a> ste <a href="http://www.tibetchinatour.info">China Tibet tours</a> eqo <a href="http://www.tourreview.info">Tibetan review</a> xye
<a href="http://www.tibettraveltips.info">Tibet trip advisor</a> djy <a href="http://www.tibetattraction.info">Tibet travel guide</a> ntp <a href="http://www.tibetvacation.info">Trip to Tibet</a> ysm <a href="http://www.kailashtreks.info">kailash helicopter tour</a> jfw <a href="http://www.tibetbiketour.info">tibet bicycle tours</a> tgz
<a href="http://www.chinatibettours.info">vacation to china tibet</a> uaq <a href="http://www.tibettraintours.info">tibet train timetable</a> xpv <a href="http://www.tibettravelagency.info">good travel service in Tibet</a> yxb
http://www.etibettours.info wht http://www.tibettavelpermit.info joj http://www.tibethottours.info ire http://www.tibettraintr.info ioo http://www.tibetchinatour.info pby http://www.tourreview.info oka http://www.tibettraveltips.info vzp http://www.tibetattraction.info smp http://www.tibetvacation.info eja http://www.kailashtreks.info ilh http://www.tibetbiketour.info ims http://www.tibetgrouptours.info esw http://www.tibettravelagency.info mcj http://www.tibettraintours.info oec http://www.chinatibettours.info fmp
цитирай
27. анонимен - North Face Jackets Cheap
16.03.2012 13:00
http://www.salenorthface.info fje http://www.northfacechee.info eum
<a href=http://www.salenorthface.info>where to buy North Face Jackets</a> ldp <a href=http://www.northfacechee.info>North Face Jackets on sale</a> jfh
<a href="http://www.salenorthface.info">where to buy North Face Jackets</a> aje <a href="http://www.northfacechee.info">how to buy North Face Jackets Cheap</a> vfd
цитирай
28. анонимен - nfl jerseys
18.03.2012 18:31
<a href=http://www.badania-dna.info/>cheap nfl jerseys</a> kgw <a href=http://www.tuftsoffice.com/>nfl jerseys china</a> nfy
<a href="http://www.badania-dna.info/">how to tell real nfl jerseys from fake</a> oew <a href="http://www.tuftsoffice.com/">NFL jerseys for sale</a> jss
http://www.badania-dna.info/ qge http://www.tuftsoffice.com/ ftu
цитирай
29. анонимен - What can a powerful Hyundai Veracruz DVD Player do
24.03.2012 10:22
Key Features All-in-one Car Video suits Hyundai Veracruz, no gap after installation. Color: Silver grey, the same style as your original radio. With special wire harness, you certainly do not need to cut any wire of one's car. it's not hard to install. Integral Navigation receiver System, operate on Win CE5. 0. Dual Zone: you are able to enjoy music while navigation. 7&quot; Digital Hd 800*480 Touchscreen The colour of button light: blue Integral TELEVISION and Radio (AM FM) Integral Bluetooth technology Support iPod Get a grip on, you are able to get a grip on iPod on the DVD screen Support controls get a grip on Support Auto rearview camera in With Video/Audio/Aux input and output ports 2 SD slots: one for GPS, one for multimedia files, support Max. 8G 1 mini USB port on the leading

Qualir Auto Electronics Co., LTD, founded in 1998, aims to create car owners' drive easier and cosily by giving auto electronics of Quality and Reliability. In-may 1998, Qualir started to develop and produce Car CD, VCD Players and home CD, DVD Players. In March 2003, Qualir started to develop and produce Car Mp3 players, Car DVD Players, and successfully developed Car DVD Players with Integral GPS function in 2004. In June 2007, Qualir chose to create a platform for direct wholesale of Auto electronics. In September 2007, Qualir's wholesale Dept was successfully founded and our on line wholesale store www. AutoDVDGPS. com was finally completed.

Everyone else expects to get good product for what he or she paid, So quality is definitely among buyer's biggest concern just before buying. Only providing qualified Car electronics is our solemn promise.? Just good products and services aren't enough. As OEM factory DVD Navigation system(Headunit) is really a system of complexity. Exceptional tech support team can also be crucial to buyers. Qualir has been focused on Car multi-media and satnav systems sales since foundation, and it has rich experience in solving possible issues buyer might encounter. Each item shipped from Qualir are vigilantly checked with a responsible QA team before packing. They'll switch on the articles and always check the performance of each and every function. Real images obtained from the things would be the most useful explanation. To help you feel reliability here.

From.

<BR>Resource:<a href=http://www.in-car-dvd-player.com/articles/what-can-a-powerful-hyundai-veracruz-dvd-player-do/>What can a powerful Hyundai Veracruz DVD Player do</a>
цитирай
30. анонимен - До 19. born
24.10.2012 09:48
Оригиналното име на филма "Чаровно лято" е "Lito Vilovito" от 1964 година.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 6027798
Постинги: 675
Коментари: 6127
Гласове: 6994
Архив
Календар
«  Юни, 2018  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930