Постинг
11.04.2009 17:09 -
Времето на трите вида хляб
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 8810 Коментари: 10 Гласове:
Последна промяна: 08.11.2009 15:37
Прочетен: 8810 Коментари: 10 Гласове:
0
Последна промяна: 08.11.2009 15:37
Преди 50 години хлябът се продаваше в отделни магазини, които се наричаха „хлебарници”.
Можех да започна не толкова елементарно, но когато се говори за тези неща, е добре човек да се сниши. Защото никой не е по-голям от хляба. Впрочем тази максима, която никой не се осмелява да оспори, прочетох за пръв път някъде към 25-тата си година в един разказ на Лиляна Михайлова. Наричаше се „Глад за хляб”. Писал съм за него и за ролята му в живота ми някъде в началото на този блог. Та в „Глад за хляб” една от героините – пилот на самолет, описва колко видове хляб имало в Будапеща и в Москва. Май че бяха над 20. Звучеше ми като фантастика. По това време в България имаше все още само три вида хляб. Поне от 20 години. Ето как съм ги запомнил от първите си съзнателни години:- Типов – 15 стотинки.
- Добруджа – 26 стотинки
- Стара Загора – 34 стотинки
Боко : "Като няма хляб, яжте асфалт...
Хляб с маслини в хлебопекарна
Зима иде, хляб няма, зрелищата изтъркани...
Хляб с маслини в хлебопекарна
Зима иде, хляб няма, зрелищата изтъркани...
Покана за научни разработки за специален...
Великобритания: Фиктивни фирми са използ...
Фантазното намиране на български корени ...
Великобритания: Фиктивни фирми са използ...
Фантазното намиране на български корени ...
Следващ постинг
Предишен постинг
1.
анонимен -
Хляб и зрелища
11.04.2009 21:34
11.04.2009 21:34
Помня много добре това време.Тогава имаше 3 вида хляб, но на опашката имаше зрелища.Сега има 20 вида хляб,но няма зрелища.
цитирай
2.
анонимен -
купон
12.04.2009 14:50
12.04.2009 14:50
моля,припомнете ми кога(..60-63г?)имаше купони за хляб.
цитирайДаже типовият хляб беше толкова добър и вкусен, че изяждах половината му докато се прибера в къщи.
Но най-вкусен ми е бил селският хляб, тоест онзи, който се замесваше на ръка и се опичаше във фурна с дърва от селския хлебар Павлин, от когото капеше пот в тестото докато го месеше.
Разбира се, че същият този бял самун беше още по-вкусен когато вътре в отчупеното парче хляб слагах парче прясно овче сирене, което беше меко, много приятно за ядене и от истинско овче мляко без каквито и да било примеси.
Купоните за хляб бяха там някъде - в началото на шейсетте години. Но на село и до сега ги има купони - хората дават на местната хлебопекарна пшеница, плащат си изработването на хляба, а го получават срещу купони.
Какво да се прави - селяните са най-консервативната част от българския народ. Но може би има защо!
Тогава имаше зрелища по опашките, първо защото имаше опашки и второ защото нямаше телевизия. И може би сега е по-зле в това отношение, защото сега само гледаме зрелищата, а по-рано и участвахме в тях.
цитирайНо най-вкусен ми е бил селският хляб, тоест онзи, който се замесваше на ръка и се опичаше във фурна с дърва от селския хлебар Павлин, от когото капеше пот в тестото докато го месеше.
Разбира се, че същият този бял самун беше още по-вкусен когато вътре в отчупеното парче хляб слагах парче прясно овче сирене, което беше меко, много приятно за ядене и от истинско овче мляко без каквито и да било примеси.
Купоните за хляб бяха там някъде - в началото на шейсетте години. Но на село и до сега ги има купони - хората дават на местната хлебопекарна пшеница, плащат си изработването на хляба, а го получават срещу купони.
Какво да се прави - селяните са най-консервативната част от българския народ. Но може би има защо!
Тогава имаше зрелища по опашките, първо защото имаше опашки и второ защото нямаше телевизия. И може би сега е по-зле в това отношение, защото сега само гледаме зрелищата, а по-рано и участвахме в тях.
4.
alvarez -
Мдааа
13.04.2009 08:46
13.04.2009 08:46
И можеше да купуваме по половин хляб. Продавачката го режеше с нож и беше на половината цена.
цитирайкойто трябва да разказа, за да се освободя от него, но най-много ме натъжи факта, че сега и най-вкусният хляб не ми е сладък, защото първо броя калориите:)))
цитирай
6.
анонимен -
спомен
19.04.2009 05:17
19.04.2009 05:17
никога не съм харесвала черния хляб. като малка ядях само бял, бързо изсъхваше. днес рядко ям хляб, избягвам го, не ми е вкусен, пък и е вреден.
цитирай
7.
анонимен -
Аз имам други спомени за качеството на хляба
28.04.2009 16:43
28.04.2009 16:43
Белият хляб (тип Ст.Загора), току що дошъл в магазина, още парещ, беше невероятно вкусен. Не мога да кажа същото за типовия (него и аз съм го виждал да го купуват с чували, за храна на животните). През 80-те вече имаше и други типове хляб, но се намираха само на по-централни магазини. Тогава живеех в Стара Загора и там в центъра (точно срещу универмага) имаше такъв специализиран магазин за хляб. Там се намираше Грахам и ръжен хляб, те ми харесваха още повече. Сега живея в Търново и трудно намирам вкусен хляб. В Билата до нас такъв няма, при всичките им видове. Нарязаният хляб, в найлонова торба, е отвратително безвкусен. Положението спасява само белият заводски ненарязан хляб от местния хлебокомбинат - той за щастие все още може да се намери в някои по-малки магазинчета. Но да е още топъл, в този квартал не мога да го заваря. А хубав черен хляб не съм ял от няколко години (спомням си, че в София през 1998 - 2002 имаше такъв на някои места, дано все още има).
цитирай
8.
анонимен -
За хляба от 92 насам...
03.10.2009 14:59
03.10.2009 14:59
Аз съм си от по-новото поколение, обаче помня, че хляб с купони е имало и около 95-та... През ден-два ли е било или повече, нямам спомен, обаче никога няма да забравя, как сме чакали на опашки за хляб и половина(половинките наистина си бяха хитро нещо). Скарана съм вече с хляба, ама оня вкусния ако ми дадеш пак - и половин ще изям. Като се приберяхме с баба си хапвах веднага краешника , вътре със сирене. Викаше му мечета. Сега... най-хубав си е хляба на село. Там виж наистина 1/3 от хляба с удоволствие мога да си го изям. Обаче от магазина до нас... 10 вида хляб... и 10-те са ми безвкусни. :)
цитирай
9.
анонимен -
Купонната "система" не беше през 60-те години,
19.02.2011 17:13
19.02.2011 17:13
... а до началото на 50-те -ПЕТДЕСЕТТЕ, най-късно. Аз съм 42-ри набор и към 1950-та съм бил 8-годишен: по онова време купоните бяха вече СПОМЕН.
цитирай
10.
анонимен -
Евгени Тодоров има много ценна информация в блоговете си
19.02.2011 17:21
19.02.2011 17:21
- в този, както и на 3най- (на телевизията), за увековечаването на които сведения всички пловдивчани -а и не само- сме му благодарни. Браво!
Обръщам внимание обаче, както и други са забелязали, че някои страници се нуждаят от поправки -сбъркани имена, невалидни "покани" (подканвания) и др.
цитирайОбръщам внимание обаче, както и други са забелязали, че някои страници се нуждаят от поправки -сбъркани имена, невалидни "покани" (подканвания) и др.
Търсене