Постинг
11.04.2009 17:09 -
Времето на трите вида хляб
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 8809 Коментари: 10 Гласове:
Последна промяна: 08.11.2009 15:37
Прочетен: 8809 Коментари: 10 Гласове:
0
Последна промяна: 08.11.2009 15:37
Преди 50 години хлябът се продаваше в отделни магазини, които се наричаха „хлебарници”.
Можех да започна не толкова елементарно, но когато се говори за тези неща, е добре човек да се сниши. Защото никой не е по-голям от хляба. Впрочем тази максима, която никой не се осмелява да оспори, прочетох за пръв път някъде към 25-тата си година в един разказ на Лиляна Михайлова. Наричаше се „Глад за хляб”. Писал съм за него и за ролята му в живота ми някъде в началото на този блог. Та в „Глад за хляб” една от героините – пилот на самолет, описва колко видове хляб имало в Будапеща и в Москва. Май че бяха над 20. Звучеше ми като фантастика. По това време в България имаше все още само три вида хляб. Поне от 20 години. Ето как съм ги запомнил от първите си съзнателни години:- Типов – 15 стотинки.
- Добруджа – 26 стотинки
- Стара Загора – 34 стотинки
Боко : "Като няма хляб, яжте асфалт...
Хляб с маслини в хлебопекарна
Зима иде, хляб няма, зрелищата изтъркани...
Хляб с маслини в хлебопекарна
Зима иде, хляб няма, зрелищата изтъркани...
Великобритания: Фиктивни фирми са използ...
Покана за научни разработки за специален...
Фантазното намиране на български корени ...
Покана за научни разработки за специален...
Фантазното намиране на български корени ...
Следващ постинг
Предишен постинг
1.
анонимен -
Хляб и зрелища
11.04.2009 21:34
11.04.2009 21:34
Помня много добре това време.Тогава имаше 3 вида хляб, но на опашката имаше зрелища.Сега има 20 вида хляб,но няма зрелища.
цитирай
2.
анонимен -
купон
12.04.2009 14:50
12.04.2009 14:50
моля,припомнете ми кога(..60-63г?)имаше купони за хляб.
цитирайДаже типовият хляб беше толкова добър и вкусен, че изяждах половината му докато се прибера в къщи.
Но най-вкусен ми е бил селският хляб, тоест онзи, който се замесваше на ръка и се опичаше във фурна с дърва от селския хлебар Павлин, от когото капеше пот в тестото докато го месеше.
Разбира се, че същият този бял самун беше още по-вкусен когато вътре в отчупеното парче хляб слагах парче прясно овче сирене, което беше меко, много приятно за ядене и от истинско овче мляко без каквито и да било примеси.
Купоните за хляб бяха там някъде - в началото на шейсетте години. Но на село и до сега ги има купони - хората дават на местната хлебопекарна пшеница, плащат си изработването на хляба, а го получават срещу купони.
Какво да се прави - селяните са най-консервативната част от българския народ. Но може би има защо!
Тогава имаше зрелища по опашките, първо защото имаше опашки и второ защото нямаше телевизия. И може би сега е по-зле в това отношение, защото сега само гледаме зрелищата, а по-рано и участвахме в тях.
цитирайНо най-вкусен ми е бил селският хляб, тоест онзи, който се замесваше на ръка и се опичаше във фурна с дърва от селския хлебар Павлин, от когото капеше пот в тестото докато го месеше.
Разбира се, че същият този бял самун беше още по-вкусен когато вътре в отчупеното парче хляб слагах парче прясно овче сирене, което беше меко, много приятно за ядене и от истинско овче мляко без каквито и да било примеси.
Купоните за хляб бяха там някъде - в началото на шейсетте години. Но на село и до сега ги има купони - хората дават на местната хлебопекарна пшеница, плащат си изработването на хляба, а го получават срещу купони.
Какво да се прави - селяните са най-консервативната част от българския народ. Но може би има защо!
Тогава имаше зрелища по опашките, първо защото имаше опашки и второ защото нямаше телевизия. И може би сега е по-зле в това отношение, защото сега само гледаме зрелищата, а по-рано и участвахме в тях.
4.
alvarez -
Мдааа
13.04.2009 08:46
13.04.2009 08:46
И можеше да купуваме по половин хляб. Продавачката го режеше с нож и беше на половината цена.
цитирайкойто трябва да разказа, за да се освободя от него, но най-много ме натъжи факта, че сега и най-вкусният хляб не ми е сладък, защото първо броя калориите:)))
цитирай
6.
анонимен -
спомен
19.04.2009 05:17
19.04.2009 05:17
никога не съм харесвала черния хляб. като малка ядях само бял, бързо изсъхваше. днес рядко ям хляб, избягвам го, не ми е вкусен, пък и е вреден.
цитирай
7.
анонимен -
Аз имам други спомени за качеството на хляба
28.04.2009 16:43
28.04.2009 16:43
Белият хляб (тип Ст.Загора), току що дошъл в магазина, още парещ, беше невероятно вкусен. Не мога да кажа същото за типовия (него и аз съм го виждал да го купуват с чували, за храна на животните). През 80-те вече имаше и други типове хляб, но се намираха само на по-централни магазини. Тогава живеех в Стара Загора и там в центъра (точно срещу универмага) имаше такъв специализиран магазин за хляб. Там се намираше Грахам и ръжен хляб, те ми харесваха още повече. Сега живея в Търново и трудно намирам вкусен хляб. В Билата до нас такъв няма, при всичките им видове. Нарязаният хляб, в найлонова торба, е отвратително безвкусен. Положението спасява само белият заводски ненарязан хляб от местния хлебокомбинат - той за щастие все още може да се намери в някои по-малки магазинчета. Но да е още топъл, в този квартал не мога да го заваря. А хубав черен хляб не съм ял от няколко години (спомням си, че в София през 1998 - 2002 имаше такъв на някои места, дано все още има).
цитирай
8.
анонимен -
За хляба от 92 насам...
03.10.2009 14:59
03.10.2009 14:59
Аз съм си от по-новото поколение, обаче помня, че хляб с купони е имало и около 95-та... През ден-два ли е било или повече, нямам спомен, обаче никога няма да забравя, как сме чакали на опашки за хляб и половина(половинките наистина си бяха хитро нещо). Скарана съм вече с хляба, ама оня вкусния ако ми дадеш пак - и половин ще изям. Като се приберяхме с баба си хапвах веднага краешника , вътре със сирене. Викаше му мечета. Сега... най-хубав си е хляба на село. Там виж наистина 1/3 от хляба с удоволствие мога да си го изям. Обаче от магазина до нас... 10 вида хляб... и 10-те са ми безвкусни. :)
цитирай
9.
анонимен -
Купонната "система" не беше през 60-те години,
19.02.2011 17:13
19.02.2011 17:13
... а до началото на 50-те -ПЕТДЕСЕТТЕ, най-късно. Аз съм 42-ри набор и към 1950-та съм бил 8-годишен: по онова време купоните бяха вече СПОМЕН.
цитирай
10.
анонимен -
Евгени Тодоров има много ценна информация в блоговете си
19.02.2011 17:21
19.02.2011 17:21
- в този, както и на 3най- (на телевизията), за увековечаването на които сведения всички пловдивчани -а и не само- сме му благодарни. Браво!
Обръщам внимание обаче, както и други са забелязали, че някои страници се нуждаят от поправки -сбъркани имена, невалидни "покани" (подканвания) и др.
цитирайОбръщам внимание обаче, както и други са забелязали, че някои страници се нуждаят от поправки -сбъркани имена, невалидни "покани" (подканвания) и др.
Търсене